LeonidK Posted May 10, 2023 Report Posted May 10, 2023 To musialem cos zle w tym zrozumiec: "Na Blessing 2 szum jest zdecydowanie mniejszy". U mnie nie ma zadnego szumu A ja się też nieprecyzyjnie wyraziłem, na B2 jest minimalny szum, którego nie ma na np. SMSL M500 MKII, ale akurat w B2 w niczym mi to nie przeszkadza, w Fan 2 jest dość mocny. Ale już sprawa chyba rozwiązana, najwyraźniej te poniżej 16 Ohm szumią z Mojo. Quote
LeonidK Posted May 24, 2023 Report Posted May 24, 2023 Chciałem przetestować sobie pliki DSD i foobar z pluginem SACD normalnie mi je rozpoznaje i odtwarza, ale dioda na Mojo 2 pozostaje czerwona, a nie biała. Czy w takim razie ten plik jest odtwarzany w oryginalnej jakości, czy jest ona jakoś zmniejszana do 44.1kHz? Quote
Rafacio Posted May 25, 2023 Report Posted May 25, 2023 Ja co prawda nie ma już DSD, bo i po co, ale sprawdź w opcjach foobara i pluginu czy nie masz jakiejś konwersji po drodze ustawionej. Więcej nie podpowiem, bo bawiłem się w to, gdy miałem dac KORG (po c**j się go pozbyłem?), a to było kilka lat temu. 1 Quote
LeonidK Posted May 25, 2023 Report Posted May 25, 2023 @Rafacio okazało się, że na wyjściu WASAPI pliki DSD nie są odczytywane w natywnej rozdzielczości, dopiero przejście na ASIO sprawiło, że na Chordzie rzeczywiście zaczęła świecić biała dioda, ale nadal nie wiem, dlaczego w WASAPI to nie działa, a te dwa tryby brzmią dla mnie zupełnie inaczej. Quote
Rafacio Posted May 26, 2023 Report Posted May 26, 2023 17 godzin temu, LeonidK napisał(a): dopiero przejście na ASIO sprawiło, że na Chordzie rzeczywiście zaczęła świecić biała dioda, ale nadal nie wiem, dlaczego w WASAPI to nie działa, a te dwa tryby brzmią dla mnie zupełnie inaczej. A to już nie wiem. Dla mnie wasapi i asio czy direct sound gra tak samo. Ja miałem wtedy w foobarze dsdcośtam. Jakbym się uparł to może ma gdzieś zrzuty ekranu, ale przy nastu zdjęciach robionych dziennie to nie jest możliwe jednak do odszukania. Quote
LeonidK Posted May 26, 2023 Report Posted May 26, 2023 (edited) @Rafacio ja jestem bardzo dużym audiosceptykiem i generalnie nie przywiązuję wagi do takich drobnostek, ale różnica jest jak byk - mam bardzo podobne odczucia, jak autor tego wątku: https://www.audiostereo.pl/topic/124217-wasapi-asio-różnice-w-brzmieniu-pomimo-zachowania-bit-perfect/ Czyli na WASAPI event jest granie chudsze, bardziej skrajami, może trochę czytelniejsze w pewnym sensie, na ASIO brzmienie pełniejsze w średnicy z mocniejszym midbasem. Z tym, że kilka postów później napisał cos takiego: Tylko, że Mojo 2 nie jest standardowym dakiem stacjonarnym, więc chyba nie da się na nim już niczego dodatkowo ustawić. Tak czy inaczej, ucho się szybko przyzwyczaja i nie zależy mi na WASAPI, więc dobrze, że sprawa rozwiązana i na ASIO DSD grają poprawnie. Edited May 26, 2023 by LeonidK Quote
TataPsychopata Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 Chłopaki jaki kabel coax kupić do mojo? Z maliny sygnał poleci coaxem do mojo 2. W mojo 2 chyba jest inne wejście? Quote
lobuz1 Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 Mam taki. Pan Tomasz zrobi krótszy jak trzeba. https://allegro.pl/oferta/interkonekt-coaxial-mogami-2964-minijack-rca-100-11990249725 Quote
TataPsychopata Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 38 minut temu, lobuz1 napisał(a): Mam taki. Pan Tomasz zrobi krótszy jak trzeba. https://allegro.pl/oferta/interkonekt-coaxial-mogami-2964-minijack-rca-100-11990249725 O dziękuje, super sprawa. Można u tego Pana kupić też dobre sygnałówki rca? Widzę, że oferta spora i komentarze wszystko pochlebne. Quote
lobuz1 Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 15 minut temu, TataPsychopata napisał(a): O dziękuje, super sprawa. Można u tego Pana kupić też dobre sygnałówki rca? Widzę, że oferta spora i komentarze wszystko pochlebne. Proponuję Neotech m.in. 3004, 3003. Quote
RiccardoPL Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Wam też się tak grzał podczas pierwszego ładowania? Gorący bardziej niż jedynka. Quote
ZebLong Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 5 minut temu, RiccardoPL napisał(a): Wam też się tak grzał podczas pierwszego ładowania? Gorący bardziej niż jedynka. Nie, nie grzał mi się. Quote
lobuz1 Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Jak słuchałem i ładowaem wtedy bardziej się chyba nagrzewał. Quote
audionanik Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 42 minuty temu, RiccardoPL napisał(a): Wam też się tak grzał podczas pierwszego ładowania? Gorący bardziej niż jedynka. 34 minuty temu, lobuz1 napisał(a): Jak słuchałem i ładowaem wtedy bardziej się chyba nagrzewał. Dokładnie, ładowanie podczas pracy go grzeje a dzisiaj jeszcze gorąco na dokładkę. Quote
RiccardoPL Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Wyłączony był. Może po prostu bateria nagrzana od pobytu na pace dostawczaka kuriera. Zobaczymy dalej, na razie gramy. Quote
side Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Mi się grzeje jak tylko słucham, a jak ładuje i słucham, to jeszcze bardziej. 1 Quote
RiccardoPL Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Czekam aż wejdzie w desktop mode. Bateria na niebiesko, pusluje co ciekawe. Ciepły jest, 38 stopni. Quote
BearPL Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Jak się grzeje to dobrze. Cieplejszy lepiej gra Przy ładowaniu u mnie jest lekko ciepły. Podczas słuchania jeszcze cieplejszy. W trybie desktop rzadko używam. 1 Quote
lobuz1 Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Teraz, BearPL napisał(a): Jak się grzeje to dobrze. Cieplejszy lepiej gra Przy ładowaniu u mnie jest lekko ciepły. Podczas słuchania jeszcze cieplejszy. W trybie desktop rzadko używam. Jak bateria się przegrzewa to raczej niedobrze. Quote
BearPL Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 2 minuty temu, lobuz1 napisał(a): Jak bateria się przegrzewa to raczej niedobrze. Spoko. Wszystko jest w normie tak jak powinno być. Quote
BearPL Posted June 20, 2023 Report Posted June 20, 2023 Zmieniając temat. Dziś zamiast telefonu podpiąłem do mojo 2 swój pseudo streamer z Volumio. Wcześniej używałem Note10+ przez UAPP z Qobuzem. Na Volumio tez natywnie Qobuz leci. Różnica w dźwięku na korzyść Volumio jest spora. Crosszony CZ-1 zauważalnie się poprawiły. Quote
side Posted July 1, 2023 Report Posted July 1, 2023 Zastanawiam się nad wzmacniaczem do mojo. Mam pytanie, bo zielony w tym jestem. Czy warto rozglądać się za zbalansowanym wzmacniaczem skoro z mojo wyjście jest SE? Czy w takim razie do zbalansowanych wzmacniaczy mają sens tylko zbalansowane DACi? Quote
MP3store discodroid Posted July 6, 2023 MP3store Report Posted July 6, 2023 W dniu 1.07.2023 o 16:47, side napisał(a): Zastanawiam się nad wzmacniaczem do mojo. Mam pytanie, bo zielony w tym jestem. Czy warto rozglądać się za zbalansowanym wzmacniaczem skoro z mojo wyjście jest SE? Czy w takim razie do zbalansowanych wzmacniaczy mają sens tylko zbalansowane DACi? Ogólnie rzecz biorąc nie ma to większego sensu. Tak długo jak sekcja SE we wzmacniaczu jest dobrze zaimplementowana (jak w przypadku Mojo), wyjście zbalansowane nie jest tak naprawdę do niczego potrzebne. W przypadku zbalansowanego wzmacniacza jak najbardziej warto rozejrzeć się za zbalansowanym przetwornikiem cyfrowo-analogowym, co w gruncie rzeczy nie jest trudne, ponieważ znaczna większość DACów na rynku jest zbalansowana. 1 Quote
PioterD Posted July 28, 2023 Report Posted July 28, 2023 W dniu 1.07.2023 o 16:47, side napisał(a): Zastanawiam się nad wzmacniaczem do mojo. Mam pytanie, bo zielony w tym jestem. Czy warto rozglądać się za zbalansowanym wzmacniaczem skoro z mojo wyjście jest SE? Czy w takim razie do zbalansowanych wzmacniaczy mają sens tylko zbalansowane DACi? O tyle nie ma to sensu, że Mojo (2?) jest znakomitą i chociaż niepozorną to bardzo mocną integrą. Ponad 4V maksymalnego napięcia i 150mA prądu na wyjściu to jest dużo mocy nawet dla niezbyt skutecznych słuchawek (poniżej 100dB/V) i dla niskoimpedancyjnych. Odnośnie do zbalansowanego wzmaka - np. do ZenCana możesz wejść po złączach RCA z DACa SE (maksymalnie 4V) i zupełnie swobodnie korzystać z wyjścia słuchawkowego zbalansowanego. Quote
Recommended Posts