Popular Post audionanik Posted April 30, 2022 Popular Post Report Share Posted April 30, 2022 Taka petarda...czy może pytarda? Już po kilku minutach wiedziałem, że powszechna modżomania nie jest wynikiem zbiorowej halucynacji, tylko geniuszu Rob'a Watts'a, który stworzył brzmieniowe (i funkcjonalne) cacuszko, klejnocik, masthewa oraz kentstaplisyna. Najsamwpierw poleciały moje stałe fragmenty kilku utworów służące do testów; pożyczyłem też od @Thara t90 z modem a'la @majkel jako lupy powiększającej do tropienia braków w rozdzielczości - i nie tylko nie miałem się do czego przychrzanić, ale pojawił się podziw i ukontentowanie. Dość szybko porzuciłem więc mozolne audiofilskie testy na rzecz normalnego słuchania i czerpania uciechy z pochłaniania kolejnych dźwiękowych smakołyków (teraz też mam właśnie na uszach Pikpoki podłączone do mojo2 - normalnie mam ślinotok, nie idzie się odkleić). Naturalność, doskonała artykulacja, rozdzielczość, oddanie barw, holografia i pozycjonowanie (w tym pikpoki akurat są baaardzo dobre), wyrazistość bez żadnego rozjaśnienia, sztuczności, napastliwości i do tego dynamika! Przepiękny naturalny tembr! Co za cymbały pisały, że Pawie są mało szczegółowe? Dźwięk Mojo2 wciąga w muzyczny spektakl niczym tornado. Miałem u siebie Hugo2 chyba ze trzy razy - wolę mojo2; słuchałem TT2 - (nie siadł mi) wolę mojo2; mojo1 miałem swoje trzykrotnie (tak jak kolega wyżej) - to był zdecydowanie słabszy sprzęt. Miałem sprzedać topika A50s, żeby kupić A90, a jak się nie sprzeda, to dokupić mu D50s lub E50 - ale modżomagia sprawiła, że zupełnie mi to wywietrzało z głowy, mimo że tak zacnie to grało... Poprosiłem @bigmarasa, o xduoo xd05 balanced do posłuchania...i coś mi nie spieszno... PS. Słucham bez udziwnień - crossfeed mnie nie porwał, a z eq korzystam delikatnie czasem se pyknę ze dwa/trzy db na 125hz i 20hz. Intuicyjny dostęp wszystkich funkcji to istny majstersztyk! ...i ta namacalność dźwięku...heh... Ach, no i to pozbawienie mojo2 funkcji zabawki sensorycznej rozładowującej audiofilskie napięcie, to był oczywiście zły ruch Chorda (wiadomo, chodzi o kulki)...ale cóż, musi być jakiś element wprowadzający niedoskonałość do produktu - audiofil musi mieć powód do cierpienia. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karmazynowy Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 (edited) Crossfeed wydaje się, że nie robi zbytnio szału, ale polecam posłuchać kilka dni pod rząd na nim, a potem wyłączyć. Ciekawe doświadczenie bardziej odczuwa się jego brak, niż obecność. No ale będzie to bardzo zależne od użytych słuchawek. Edited April 30, 2022 by Karmazynowy 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger987 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Mojo2 ma bardzo przyzwoite wejście usb, tzn toslink jest jednak lepszy w bezpośrednim porównaniu, ale usb jest na tyle przyzwoite że naprawdę daje radę bez inwestycji w transport. No to wychodzi, że po podłączeniu jakiegoś THXa mamy już bardzo dobre źródło i wzmacniacz za 4k. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 (edited) 4 minuty temu, roger987 napisał: Mojo2 ma bardzo przyzwoite wejście usb, tzn toslink jest jednak lepszy w bezpośrednim porównaniu, ale usb jest na tyle przyzwoite że naprawdę daje radę bez inwestycji w transport. No to wychodzi, że po podłączeniu jakiegoś THXa mamy już bardzo dobre źródło i wzmacniacz za 4k. Zastanawiałem się właśnie jak to może zagrać z zewnętrznym wzmacniaczem. Nie ma tutaj wyjścia liniowego z czystego dac- z dziurek 3.5 sygnał jest wzmocniony i ma się tutaj podłączać słuchawki. Edited April 30, 2022 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger987 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 @lobuz1 gra zaskakująco dobrze, dużo lepiej niż Mojo1. Jako były maniak zabawek dual-mono, xlr-ów i tym podobnych powiadam Ci: nic takiego w tym przypadku nie trzeba. Ten jack gra bardzo dobrze, tylko trzeba wyregulować poziom żeby było dobrze. U mnie to będą dwie niebieskie kule i jedna biała xD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weird_O Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Crossfeed faktucznie szału nie robi, wręcz przeciwnie - na niektórych słuchawkach zawęża scenę na innych dość ciekawy ale mimo wszystko słyszalnie sztuczny efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger987 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Godzinę temu, audionanik napisał: Miałem u siebie Hugo2 chyba ze trzy razy - wolę mojo2; słuchałem TT2 - (nie siadł mi) wolę mojo2 no właśnie, mi tak samo, o co tym chodzi? Co miały H2 i TT2 czego nie ma M2, albo odwrotnie co ma M2 czego nie miały H2 i TT2? Pytam, bo zacząłem podejrzewać się o jakieś halucynacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weird_O Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Teraz, roger987 napisał: no właśnie, mi tak samo, o co tym chodzi? Co miały H2 i TT2 czego nie ma M2, albo odwrotnie co ma M2 czego nie miały H2 i TT2? Pytam, bo zacząłem podejrzewać się o jakieś halucynacje. To chyba ten nowy DSP, pierwszy raz zaimplementowany... ciekawe jak zabrzmi hugo 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger987 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Teraz, Weird_O napisał: Crossfeed faktucznie szału nie robi, wręcz przeciwnie - na niektórych słuchawkach zawęża scenę no crossfeed ma właśnie to robić To jest efekt mający w zamyśle niwelować rozbicie dzwięku na dwa osobne kanały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weird_O Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Teraz, roger987 napisał: no crossfeed ma właśnie to robić To jest efekt mający w zamyśle niwelować rozbicie dzwięku na dwa osobne kanały. Hmm no to coś poszło nie tak... Mam crossfeed w felixie euforia i tam zrobili to tak, że nie idzie słuchać bez niego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 (edited) Macie sprawdzone jakieś etui do mojo 2? Edited April 30, 2022 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger987 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 5 minut temu, Weird_O napisał: Hmm no to coś poszło nie tak... Mam crossfeed w felixie euforia i tam zrobili to tak, że nie idzie słuchać bez niego bo Euforia to bardzo dobry wzmak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Grand Wazoo Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 50 minut temu, Karmazynowy napisał: Crossfeed wydaje się, że nie robi zbytnio szału, ale polecam posłuchać kilka dni pod rząd na nim, a potem wyłączyć. Ciekawe doświadczenie bardziej odczuwa się jego brak, niż obecność. No ale będzie to bardzo zależne od użytych słuchawek. Ja używam crossfeed, ten pierwszy stopień, na Hugo 2, wolę głębszą niż szeroką scenę, a jest faktycznie tak jak piszesz. Jak się posłucha dłużej na crossfeed, to wyłączenie powoduje wręcz niesmak. Scena rozjeżdża się jak oczy Marty Feldmana. 31 minut temu, lobuz1 napisał: Zastanawiałem się właśnie jak to może zagrać z zewnętrznym wzmacniaczem. Nie ma tutaj wyjścia liniowego z czystego dac- z dziurek 3.5 sygnał jest wzmocniony i ma się tutaj podłączać słuchawki. Nie ma tak jak w Mojo 1, że odpowiednia kombinacja kulek przy starcie przełączała na wyjście liniowe? Chyba, że mylę z Hugo. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karmazynowy Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 1 minutę temu, The Grand Wazoo napisał: Nie ma tak jak w Mojo 1, że odpowiednia kombinacja kulek przy starcie przełączała na wyjście liniowe? Chyba, że mylę z Hugo. Było tak w Mojo1, że ustawiało na 3V, w Mojo2 nie ma tego już. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Grand Wazoo Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Ale M Scalera da się podłączyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artorias Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 42 minuty temu, lobuz1 napisał: Zastanawiałem się właśnie jak to może zagrać z zewnętrznym wzmacniaczem. Nie ma tutaj wyjścia liniowego z czystego dac- z dziurek 3.5 sygnał jest wzmocniony i ma się tutaj podłączać słuchawki. Znajomy testował u siebie na głośnikach aktywnych i efekt był dosyć rozczarowujący. Zwłaszcza na tle innego sprzętu z którym porównywał. To jest jednak solidne wzmocnienie z samego Mojo2 i łączenie z zewnętrznym AMPem w teorii nie wydaje się zbyt dobrym pomysłem. Mimo wszystko dużo zależy od oczekiwań oraz sprzętu jaki posiadamy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weird_O Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Dałbym sobie rękę uciąć, że gdzieś na headfi pisali jak włączyć w mojo 2 tryb wyjścia liniowego...poszukam w wolnej chwili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 W instrukcji tego nie ma, przeczytałem od deski do deski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karmazynowy Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Pewnie ktoś obliczył jakie ustawienie "kulek" głośności wypuszcza 2V i to jest dla nich line-out. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Godzinę temu, lobuz1 napisał: Macie sprawdzone jakieś etui do mojo 2? Oryginalne wygląda na solidne i świetnie spasowane - https://allegro.pl/oferta/etui-do-chord-moyo-2-chord-moyo-2-leather-case-1189239615 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 2 minuty temu, Dirian napisał: Oryginalne wygląda na solidne i świetnie spasowane - https://allegro.pl/oferta/etui-do-chord-moyo-2-chord-moyo-2-leather-case-1189239615 Dzięki, te oryginalne widziałem. Miter też wypuścił etui skórzane. Taki głośniczek ma podobne wymiary- 1cm szerszy i wyższy. No i można zapakować tam Ety i kabelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 (edited) 13 minut temu, lobuz1 napisał: Dzięki, te oryginalne widziałem. Miter też wypuścił etui skórzane. Taki głośniczek ma podobne wymiary- 1cm szerszy i wyższy. No i można zapakować tam Ety i kabelek. O też fajna sprawa - masz jakiś link do tego pudełeczka co wkleiłeś? Bo też do mnie Mojo leci (tak, poleciałem na hajp ) i przydałoby się w coś opakować na wyjazdy - a tu jeszcze widzę i ze dwa dongle mogą się zmieścić za siateczką Edited April 30, 2022 by Dirian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Nie wiem jak z wykonaniem i czy nie będzie latać, ale zawsze można zabezpieczyć. https://allegro.pl/oferta/sztywne-etui-z-kieszonka-na-jbl-go2-czarne-11685323143 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted May 2, 2022 Report Share Posted May 2, 2022 (edited) Szybkie pytanie- ile Wam trzyma bateria w mojo2? U mnie max 5h z niewymagającymi iemami Etymotic a głośność na początku drugiego poziomu, po usb c.Trochę daleko do tych 8h ze specyfikacji. Edited May 2, 2022 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger987 Posted May 2, 2022 Report Share Posted May 2, 2022 (edited) W dniu 30.04.2022 o 18:09, Karmazynowy napisał: Pewnie ktoś obliczył jakie ustawienie "kulek" głośności wypuszcza 2V i to jest dla nich line-out. Dokładnie tak było, wyszło im coś około 100 kliknięć "Line level mode is just a volume preset for the volume control - nothing else changes." W dniu 30.04.2022 o 17:37, Artorias napisał: Znajomy testował u siebie na głośnikach aktywnych i efekt był dosyć rozczarowujący. Zwłaszcza na tle innego sprzętu z którym porównywał. To jest jednak solidne wzmocnienie z samego Mojo2 i łączenie z zewnętrznym AMPem w teorii nie wydaje się zbyt dobrym pomysłem. Mimo wszystko dużo zależy od oczekiwań oraz sprzętu jaki posiadamy. Jest bardzo dobrym pomysłem. Po prostu ustawiasz poziom wg uznania tzn na słuch. Jedziesz od dołu aż do uzyskania zniekształceń, przeważnie około 100-110 klików. Efekt był rozczarowujący, bo prawdopodobnie dał za mało. Jak podłączam do Pathosa nie ma absolutnie żadnej słyszalnej różnicy między wyjściem jack a rca a nawet xlr. (W sensie porównania M2 z innymi źródłami, tzn nie widać żadnych negatywnych efektów w sensie np wzrostu poziomu szumu, zawężenia sceny, spadku klarowności) W przypadku Mojo1 była różnica, ale wynikała raczej prawdopodobnie z charakteru daca, po prostu scena była mocno zwężona. W M2 to zostało poprawione, i to powiedziałbym że w radykalny sposób. Edited May 2, 2022 by roger987 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts