wegiel21 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Mam durne lub nie durne pytanie Czy w przybytku gdzie podają rybę smażoną i cenę jej liczą sobie za 100g , ryba powinna być ważona po usmażeniu na oczach klienta czy wystarczy iż pani/pan powie ta porcja to 350g i cena 35 zł bo wagę ma gdzieś tam tam a ja mam jemu/jej ufać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palpatine Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Waży się przed...czy to steki czy rybę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegiel21 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 2 minuty temu, Palpatine napisał: Waży się przed...czy to steki czy rybę... Nie tak brzmiało pytanie a rybę waży się po smażeniu nie przed to chyba że wolisz płacić za wodę/lód. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Ej, a wrzucałeś kiedyś rybę w lodzie do wrzącego oleju?... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paratykus Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Akurat jestem nad morzem to jutro spytam ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegiel21 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 8 minut temu, hammerh34d napisał: Ej, a wrzucałeś kiedyś rybę w lodzie do wrzącego oleju?... Ja nie ale skoro przed smażeniem kolega zaproponował to może mam czekać aż lody stopnieją "A mury runą, runą mury" 🤣 2 minuty temu, paratykus napisał: Akurat jestem nad morzem to jutro spytam ... Na logikę chłopa ze wsi Chcą kasę za 100g to ja chcę wiedzieć ile ryby mam na talerzu bo to nie cena za danie/porcję a za ilość gramów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audionanik Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 33 minuty temu, wegiel21 napisał: czy wystarczy iż pani/pan powie ta porcja to 350g i cena 35 zł bo wagę ma gdzieś tam tam a ja mam jemu/jej ufać? Zapytaj pani/pana kiedy ostatnio widział/a się z PIH-em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 W dniu 28.09.2021 o 21:08, wegiel21 napisał: Mam durne lub nie durne pytanie Czy w przybytku gdzie podają rybę smażoną i cenę jej liczą sobie za 100g , ryba powinna być ważona po usmażeniu na oczach klienta czy wystarczy iż pani/pan powie ta porcja to 350g i cena 35 zł bo wagę ma gdzieś tam tam a ja mam jemu/jej ufać? Waga, gatunek ryby i jej pochodzenie jest sprawą umowną A co do pytania o PIH to "grube ryby" mogą tylko parsknąć śmiechem bo tak jak na południu tak i na północy są układy i układziki. Tam gdzie nie ma wagi to już mówi samo za siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegiel21 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 1 godzinę temu, cpu1 napisał: Waga, gatunek ryby i jej pochodzenie jest sprawą umowną Jak to umowną? Tzn pani mówi tu jest 800g ryby po usmażeniu "umownie" a jest 350g realnie? W dniu 28.09.2021 o 21:28, paratykus napisał: Akurat jestem nad morzem to jutro spytam ... Udało się dopytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Godzinę temu, wegiel21 napisał: Jak to umowną? Tzn pani mówi tu jest 800g ryby po usmażeniu "umownie" a jest 350g realnie? Trzeba ich zapytać na ile przycinają klientów skoro nie ważą przy nich. Towar sprzedawany na wagę musi być ważony przy kliencie i wyświetlacz wagi musi być też widoczny dla klienta. Waga musi mieć ważną legalizację czyli nalepkę z boku z datą jej ważności. UM po zweryfikowaniu parametrów udziela takiej ważności na okres 2 lat i sam też jeździ na wyrywkowe kontrole. Jeżeli nie ma wagi w takim miejscu lub jest ona nie używana to tak samo jak z kasą fiskalną. To tyle teorii a praktyka czasem wygląda inaczej. Kilka lat pracowałem w serwisie kas i wag. A propos wczoraj byłem w Darłowie i można tam podjechać autkiem do samego portu i zakupić świeżą rybkę jaką się chce. Czyściutko, miło i uczciwie zgodnie z wszelkimi zasadami. Właśnie biorę się za jej gotowanie na parze 😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Heh... Świezą rybke w Darłowie...Jaką? Z ciekawosci pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 56 minut temu, hammerh34d napisał: Heh... Świezą rybke w Darłowie... Jaką? Z ciekawosci pytam. Wybacz ale nie zaspokoję Twojej ciekawości, ale uchylę rąbka tajemnicy i powiem, że była bardzo smaczna ... heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palpatine Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Zapewne dorsz, śledź lub łosoś bałtycki skoro to była świeża ryba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob2000 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27630232,youtube-wytacza-wojne-antyszczepionkowcom-blokuje-tresci-podwazajace.html?fbclid=IwAR1YmxFVZvpJ9W48HhHbLpnv1VmVEGZTI41qpJ7N_1N8i29GpXZaJVGCN58#do_w=52&do_v=303&do_st=RS&do_sid=604&do_t=14&do_g=5&do_s=B&do_a=604&s=BoxBizLink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Większość ryb sprzedawanych nanpolskim wybrzeżu, w tym jako świeże, to ryby złowione zupełnie gdzie indziej i rozmrożone. Bo na dużych statkach rybackich ryby się od razu mrozi. Zwłaszcza chodzi tu o dorsza, który w Baltyku jest mały i zwykle chory.Może tylko flądra ma prawo być świeża... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 3 minuty temu, hammerh34d napisał: Większość ryb sprzedawanych nanpolskim wybrzeżu, w tym jako świeże, to ryby złowione zupełnie gdzie indziej i rozmrożone. Bo na dużych statkach rybackich ryby się od razu mrozi. Zwłaszcza chodzi tu o dorsza, który w Baltyku jest mały i zwykle chory. Może tylko flądra ma prawo być świeża... Jedź do Kołobrzegu po 15 sierpnia (wcześniej zakaz połowów) kupisz w porcie dorsza prosto z kutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Takiego 30 cm, wiem. Takiego nie chcę kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 9 minut temu, hammerh34d napisał: Większość ryb sprzedawanych nanpolskim wybrzeżu, w tym jako świeże, to ryby złowione zupełnie gdzie indziej i rozmrożone. Bo na dużych statkach rybackich ryby się od razu mrozi. Zwłaszcza chodzi tu o dorsza, który w Baltyku jest mały i zwykle chory. Może tylko flądra ma prawo być świeża... Jesteś lekarzem i pewno wiesz, że flądra wchłania dużo więcej metali ciężkich niż dorsz. Za chorowanie ryb w Bałtyku trzeba podziękować naszym sąsiadom i teraz będą wprowadzać pseudo ekologię na siłę a zapomnieli co wrzucili do naszego wspólnego morza, zamiast posprzątać beczki z gazami bojowymi. Jak chcesz zrobić wywiad czy ta ryba którą dziś zjadłem i resztę zamroziłem była świeża to podam Ci namiary na sklep w PW. 3 minuty temu, hammerh34d napisał: Takiego 30 cm, wiem. Takiego nie chcę kupować. To nie kupuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manuelvetro Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 11 minut temu, Jaro54 napisał: Jedź do Kołobrzegu po 15 sierpnia (wcześniej zakaz połowów) kupisz w porcie dorsza prosto z kutra. To mnie się podoba Super fajna sprawa. Dorszyk świeżutki prosto z kutra. Piękna perspektywa. Rozmarzyłem się. Ostatnio w sobotę tak się rozmarzyłem w netto nad całymi pstrągami. Wyglądały przepięknie. Nie miałbym żadnych dylematów, na temat metali ciężkich, tylko piekł. Ale nie miałem czasu, więc zostałem przy marzeniach. Ale jak robota u mnie trochę znormalnieje, to kupię te 2 całe pstrągi, upiekę i z synem starszym opędzlujemy na raz. A perspektywa świeżego dorsza z kutra pozostanie tym marzeniem na kiedyś, do realizacji. Dzięki @Jaro54:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Taki pstrąg prosto z ogniska mmm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 (...) To nie kupuj.Mnie to wisi czy to sasiedzi czy kto inny. Fakty sa takie, że ryby z Bałtyku sa biedne, a Bałtyk umiera. Dlatego zamiast szukać bałtyckiej swieżości (która zwykle jest oszukana - ale absolutnie nie sugeruje, że Twoja była oszukana, skoro mówisz że nie, to mówisz) wolę kupić mrożonkę z Atlantyku. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manuelvetro Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 6 minut temu, hammerh34d napisał: wolę kupić mrożonkę z Atlantyku. A z netto całego pstrąga? Marinero chyba? Masz wiedzę, czy toksyczny, czy zjadliwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 1 minutę temu, hammerh34d napisał: Mnie to wisi czy to sasiedzi czy kto inny. Fakty sa takie, że ryby z Bałtyku sa biedne, a Bałtyk umiera. Dlatego zamiast szukać bałtyckiej swieżości (która zwykle jest oszukana - ale absolutnie nie sugeruje, że Twoja była oszukana, skoro mówisz że nie, to mówisz) wolę kupić mrożonkę z Atlantyku. Tyle. Zgadzam się, że Bałtyk umiera i mocno mnie to boli bo raz, że można było temu spokojnie na luzaczku zapobiec, a dwa mieszkam blisko niego i chyba jak każdemu zależy aby wokół było czysto, zdrowo i poszanowanie. Bałtyk to nasze wspólne dobro ale ekologia jest tam gdzie się ona opłaca i niestety cierpimy na tym wszyscy. Jak wszystkie beczki popuszczą to nawet powietrze w jakimś tam pasie nadmorskim będzie na tyle skażone, że ludzie blisko mieszkający będą dalej chodzić w maskach ale już przeciwgazowych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 A z netto całego pstrąga? Marinero chyba? Masz wiedzę, czy toksyczny, czy zjadliwy?Nie mam szczegółowej, ale hodowlanego pstrąga, miętusa, karpia czy sandacza znacznie chętniej kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 30 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 2 minuty temu, hammerh34d napisał: hodowlanego pstrąga Mniej więcej wiem co on je ale mimo to też chętnie kupuję. Nie za często ale na każde święta pstrąg łososiowy smażony w dzwonki musi być 14 minut temu, manuelvetro napisał: A z netto całego pstrąga? Marinero chyba? Masz wiedzę, czy toksyczny, czy zjadliwy? Na detoks z metali ciężki polecam herbatki ziołowe. To tak jak zjeść pączka i go wybiegać - lżej na sumieniu i chyba też zdrowiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi