Jump to content

Recommended Posts

3 godziny temu, Karmazynowy napisał:

@Spawn 

Jest lepszy od mojego Questyle CMA Twelve, z pamięci wolałbym go także od CV2+ oraz Hugo2 - bo ten wydawał mi się dużo bardziej kliniczny i jasny, ale nie mam bezpośredniego porównania. Jak szukasz neutralnego DACa a brzmienie chcesz kreować a/ słuchawkami b/ zewnętrzym wzmacniaczem c/ EQ to polecam mocno.

Szkoda, że jest dosyć drogi bo to jednak 4 tys zł. a docelowo dla D8000 jednak chyba poszedłbym w zewnętrzny wzmacniacz  dlatego się zastanawiam czy go nie odesłać. Tylko z drugiej strony, czym go zastąpić? Można dobrać sobie jakąś lampę do pary dla niego i mamy w zasadzie każde możliwe brzmienie jakie sobie wymarzymy pod ręką.

Hugo2 mógłby Cie bardzo pozytywnie zaskoczyć po połączeniu przez coaxial.

 

Pisanie że DAC/AMP za 4tys jest drogi mając jednocześnie słuchawki za 15k jest takie dosyć słabe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, vonBaron napisał:

Hugo2 mógłby Cie bardzo pozytywnie zaskoczyć po połączeniu przez coaxial.

 

Pisanie że DAC/AMP za 4tys jest drogi mając jednocześnie słuchawki za 15k jest takie dosyć słabe ;)

 

Coax mnie nie interesuje, Hugo to sprzęt quasi-portable i tak ma grać, nie widzę sensu pakowania się jeszcze w konwerter. Jak bym chciał stacjonarkę to i tak skierowałbym się w stronę Qutesta za połowę ceny Hugo.

 

15 tys to jest chora cena, a 4 tys to drogo. Jedno nie przeczy drugiemu. Choć w tym drugim przypadku to chociaż czuć, że płacisz solidną kasę za dobrą inżynierię bo po samym sprzęcie tego nie widać i wygląda trochę słabo np. przy CV2+ czy Questyle. Bardziej jak sprzęt ze średniej półki bo jest malutki i lekki. ;)

Edited by Karmazynowy

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Karmazynowy napisał:

 

Coax mnie nie interesuje, Hugo to sprzęt quasi-portable i tak ma grać, nie widzę sensu pakowania się jeszcze w konwerter. Jak bym chciał stacjonarkę to i tak skierowałbym się w stronę Qutesta za połowę ceny Hugo.

 

15 tys to jest chora cena, a 4 tys to drogo. Jedno nie przeczy drugiemu. Choć w tym drugim przypadku to chociaż czuć, że płacisz solidną kasę za dobrą inżynierię bo po samym sprzęcie tego nie widać i wygląda trochę słabo np. przy CV2+ czy Questyle. Bardziej jak sprzęt ze średniej półki bo jest malutki i lekki. ;)

Qutest bardzo dobry DAC, ale dodając konkretne zasilanie liniowe + dobry konwerter USB klasa brzmienia wzrasta wrecz diametralnie. Z resztą, do każdego DACa to podstawa.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie dla mnie to jest porażka, skoro to takie ważne to dlaczego producenci nie ogarną tego zasilania skoro prześcigają się w jak najlepszej jakości, a na końcu się okazuje że fabryczne zasilanie jest do chrzanu. No chyba coś jest nie tak wtedy. Podobno w RME zmiana zasilania nie wnosi zupełnie nic i tak powinno być. Nie jestem w stanie tego zweryfikować oczywiście bo nie mam innego zasilacza.

Edited by Karmazynowy

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Karmazynowy napisał:

No właśnie dla mnie to jest porażka, skoro to takie ważne to dlaczego producenci nie ogarną tego zasilania skoro prześcigają się w jak najlepszej jakości, a na końcu się okazuje że fabryczne zasilanie jest do chrzanu. No chyba coś jest nie tak wtedy. Podobno w RME zmiana zasilania nie wnosi zupełnie nic i tak powinno być. Nie jestem w stanie tego zweryfikować oczywiście.

Jestem przekonany, że zmiana zasilania w RME i konwerter zdziała sporo dobrego. W Qutescie tez niby miało nic nie wnosić a bez apelacyjne wnosi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Karmazynowy napisał:

 

Coax mnie nie interesuje, Hugo to sprzęt quasi-portable i tak ma grać, nie widzę sensu pakowania się jeszcze w konwerter. Jak bym chciał stacjonarkę to i tak skierowałbym się w stronę Qutesta za połowę ceny Hugo.

 

15 tys to jest chora cena, a 4 tys to drogo. Jedno nie przeczy drugiemu. Choć w tym drugim przypadku to chociaż czuć, że płacisz solidną kasę za dobrą inżynierię bo po samym sprzęcie tego nie widać i wygląda trochę słabo np. przy CV2+ czy Questyle. Bardziej jak sprzęt ze średniej półki bo jest malutki i lekki. ;)

 

O to blad popelnilo RME. Powinni go obciazyc olowiem i wsadzic w za duzą bude zeby traktowac ich powaznie. Ten massdropowy THX AAA 789 nie popelnil tego bledu i ma w polowie pusta plytke PCB ale rozmiar odpowiedni ;)

Edited by Spawn
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze jest opcja z szybką i wyjściem zbalansowanym ...Tylko nówka się nie opłaca...Waży trochę więcej :)

 

Świetna jest opcja w regulacji głośności , sprzęt sam wzmacnia wysokie i niskie tony w szczególności od poziomu głośności. Słuchając cicho , nic nie tracimy.

- słysząc te same względne " dźwięki” w całym zakresie głośności.

IMG_20190719_215942466.thumb.jpg.b9ffd42285dcf898002f47fdef53a916.jpg

Edited by radzik55

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Spawn napisał:

 

O to blad popelnilo RME. Powinni go obciazyc olowiem i wsadzic w za duzą bude zeby traktowac ich powaznie. Ten massdropowy THX AAA 789 nie popelnil tego bledu i ma w polowie pusta plytke PCB ale rozmiar odpowiedni ;)

 

Tam jest kwestia tego że massdrop klepie kilka sprzętów w jednym rozmiarze obudowy a i użytkownicy chcą mieć wszystko w 1 rozmiarze żeby można było jedno na drugim stawiać.

Edited by Karmazynowy

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Karmazynowy napisał:

Szkoda, że jest dosyć drogi bo to jednak 4 tys zł. a docelowo dla D8000 jednak chyba poszedłbym w zewnętrzny wzmacniacz  dlatego się zastanawiam czy go nie odesłać.

Skąd go kupiłeś? Jeżeli sprzęt był w foliach/pudełkach, które rozdarłeś to sklep Ci go przyjmie z powrotem? Sklepy nie robią problemów w takim przypadku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, bob2000 napisał:

Jeżeli sprzęt był w foliach/pudełkach, które rozdarłeś to sklep Ci go przyjmie z powrotem?

To chyba oczywiste żeby sprawdzić sprzęt , musisz go rozpakować ,ale lepiej pudełka oryginalnego nie " rozdarłeś ",tylko nożykiem ostrożnie otwierać ;) . Abyś nic nie uszkodził , folia zewnętrzna nic cię nie powinna obchodzić  , oczywiście zamawiając online . 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, radzik55 napisał:

To chyba oczywiste żeby sprawdzić sprzęt , musisz go rozpakować ,ale lepiej pudełka oryginalnego nie " rozdarłeś ",tylko nożykiem ostrożnie otwierać ;) . Abyś nic nie uszkodził , folia zewnętrzna nic cię nie powinna obchodzić  , oczywiście zamawiając online . 

 

Tak oczywiste, ale nie wiem czy przyjęcie zwrotu będzie takie oczywiste dla sklepu ;). W zasadzie mówiąc o foliach, miałem na myśli elementy w pudle które są w folii. Czasami takie folie są zaklejone a innym razem trzeba je przeciąć/rozerwać i ciekawe co na to sklep.
Podłączałeś może do swojego RME jakieś słuchawki po balansie? Jak tak, to czy jest jakaś różnica na plus względem single ended?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie używałem wyjścia zbalansowanego, muszę zamówić przejściówkę i nowy kabel ... A po zakupie rme muszę chwilę poczekać z wydatkami... Jak wyczytalem różnica jest bardzo mała , mniejsze szumy i większą moc wyjścia .

 

 

Ja nigdy nie miałem problemu z zwrotem ( nie licząc oszustów na allegro) . Dobre sklepy nie robią problemów, jak sprzęt jest w idealnym stanie.

Edited by radzik55

Share this post


Link to post
Share on other sites

przetestuj ud-501 w roli wyłącznie dac'a w wolnym czasie / przy najbliższej okazji (po przestawieniu na minimalny filtr cyfrowy oczywiście)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.07.2019 o 08:18, radzik55 napisał:

Jeszcze nie używałem wyjścia zbalansowanego, muszę zamówić przejściówkę i nowy kabel ... A po zakupie rme muszę chwilę poczekać z wydatkami... Jak wyczytalem różnica jest bardzo mała , mniejsze szumy i większą moc wyjścia .

Jak już posłuchasz po balansie to napisz ze dwa zdania o wrażeniach w wolnej chwili.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, whero napisał:

przetestuj ud-501 w roli wyłącznie dac'a w wolnym czasie / przy najbliższej okazji (po przestawieniu na minimalny filtr cyfrowy oczywiście)

Słuchałem go bardzo bardzo dawno temu i mi się nie podobał. Nie pamiętam już juz jednak z czym go sluchalem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co ciekawe na wyjściu iem działa też 3.5 trrs bezproblemowo (mam andromedy na kablu pod zx2).

Rme adi 2 dac potwierdzam gra bardzo czysto.

Czekam jeszcze na ethery cx - dziś są w kolonii - i potem thx 789 we wrześniu po drodze kabelek od jimmiego i tor stacjonarny też będzie zakończony.

 

Jako źródło albo laptop po usb albo olive 04 kupiony na forum.

Edited by earnam

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Karmazynowy napisał:

Słuchałem go bardzo bardzo dawno temu i mi się nie podobał. Nie pamiętam już juz jednak z czym go sluchalem.

wyjście słuchawkowe ma słabe (jeżeli po nim słuchałeś) -  to jest w końcu głównie dac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego czekam na thx aaa 789 żeby do niego po xlr podpiąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, bob2000 napisał:

Jak już posłuchasz po balansie to napisz ze dwa zdania o wrażeniach w wolnej chwili.

Oczywiście ,chociaż myślę że zmiana będzie prawie nie zauważalna  :)

 

Z Instrukcji

"

Poziom wyjściowy jest podwojona. Z ADI-2 Pro +22 dBu wzrośnie do +28 dBu (zysk +6 dB). Teraz tylko niewielu może mieć słuchawki, które wymaga takiego poziomu, Scary 19,5 Volt napięcia wyjściowego. Ale gdy telefon jest napędzany na tym samym poziomie głośności i skuteczne, jak wcześniej, etapy kierowcy teraz pracują przy 6 dB niższym poziomie. To może mieć pozytywny wpływ na THD i liniowość. "

 

"Cały tor sygnału z DAC do głośników słuchawek jest zrównoważony (!) Inwersja sygnału dzieje się w pełni
przejrzysty i bezstratny w domenie cyfrowej jak wiadomo z mono-zsumowanie z ADC i DAC, dwa kanały każdego
DAC działają obecnie w ten sposób. Stosunek sygnału do szumu wzrasta o 3 dB."

 

 

 

 

Edited by radzik55

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.07.2019 o 22:00, earnam napisał:

Dlatego czekam na thx aaa 789 żeby do niego po xlr podpiąć.

Kolega pisał o słabym wyjściu w przytoczonym wyżej TEAC. Moim zdaniem dziurka w RME jest conajmniej solidna, choć słucham go tylko jako combo.

 

Co do RME i THX, niektórzy piszą, że wpięcie tego drugiego w RME zmienia nic lub niewiele na plus (poza większą ilością mocy i balansem, co jest oczywiste).

Edited by Karmazynowy

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, vonBaron napisał:

Czy ja dobrze widzę że w nim siedzi kość FPGA ?

 

Na to wygląda ale nie robi tu za kość daca tak jak w Chordach.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam, używam  RME ADI 2 od października głownie jako DAC  w 100% zgadzam się z opinią kolegi @Karmazynowy.  Jak dla mnie przetwornik transparentny, detaliczny. Uwzględniając bardzo rozbudowane EQ możemy  wykreować brzmienie pod siebie lub pod konkretne słuchawki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By joker718
      Myślę od jakiegoś czasu o jakimś lepszym audio i w sumie cały czas myślałem o DACach, DAPach i tym podobnych, a niedawno dowiedziałem się o istnieniu LG V30 (i innych modeli LG z tym DACem - V40 kusi, ale cena trochę odstrasza :P). Jako, że nowy smartfon by się przydał kupno telefonu i źródła dobrej jakości dźwięku w jednym brzmi kusząco, zastanawiam się jednak jak ten telefon ma się do sprzętu stricte audio w podobnej cenie (w sklepie teraz zapłaciłbym za telefon ponad 1300zł). Telefon wtedy służyłby za główne źródło także stacjonarnie i planowałbym dokupić do niego jakieś słuchawki nauszne, na razie pewnie gdzieś za ok. 500 - 600zł, czytałem ludzi którzy opisywali V30 jako grającego świetnie nawet z wiele droższymi słuchawkami, czy faktycznie jest to wysokiej jakości sprzęt i czy odtwarzacze czy DACe w podobnym przedziale cenowym nie będą jakoś znacząco lepsze? W kwestiach audio jestem raczej laikiem ale coś tam zawsze kombinowałem żeby słuchać w dobrej jakości, dotychczas słuchałem na Grado SR60e i bardzo sobie je ceniłem, przeszły mi też przez rękę różne tanie DACe (E10k, SMSL M2) i odtwarzacze mp3 (Shanling M1, Xduoo X2) oraz kilka modeli słuchawek w różnych segmentach cenowych.
       
      Dodatkowo ponoć dołączone do telefonu pchełki też jakoś grają, cudów się nie spodziewam ale aktualnie słucham na słabiutkich. Czy są faktycznie znośne? Ktoś wie może coś na temat słuchawek dołączanych do LG G7 Thinq i LG V40?
       
      I ostatnia rzecz: czy gdyby mi odbiło i miałbym kupić V40, coś się zmieni jeśli chodzi o jakość dźwięku? Tu cena telefonu to już 2200 aczkolwiek za sam sprzęt audio raczej tyle bym nie dał bo wtedy smartfona by trzeba kupić oddzielnie więc i kasy mniej
       
      Z góry dzięki za odpowiedzi
×
×
  • Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy