lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 Teraz, MrBrainwash napisał(a): Na youtubie jakiś azjata sprzedał patent, że wlewa się na patelnie samo biało, trochę się roz prowdza, potem żółtko i można sobie zawinąć. Też taka znajoma kobieta sprzedała mi patent na jajko w koszulce. Że tak jak normalnie trochę osolona woda z octem, ale zamiast robić tego wiru to można użyć po prostu chochli. Fajnie wychodzą takie jajeczka. Jak na miękko tylko od razu bez skorupki. Jajko w koszulce też robię i na miękko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 1 minutę temu, lobuz1 napisał(a): Jajko w koszulce też robię i na miękko. Mmm mmm Jakis czas temu maraton sobie zrobiłem i codzinnie z rana przez kilka dni jakieś jajeczko się znalazło. A to omlecik, a to sufflecik, a to na miękko, na twarto, w koszulce, następnie jajęcznica, grzybek, sadzone. Tyle możlimowści... 😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 (edited) 13 minut temu, MrBrainwash napisał(a): Mmm mmm Jakis czas temu maraton sobie zrobiłem i codzinnie z rana przez kilka dni jakieś jajeczko się znalazło. A to omlecik, a to sufflecik, a to na miękko, na twarto, w koszulce, następnie jajęcznica, grzybek, sadzone. Tyle możlimowści... 😀 Puszysty omlet też robie- oczywiście bez żadnej mąki. Tak kiedyś uczciłem okazyjny zakup słuchawek Aeon 🤣 Nauczyłem się pisać ketchupem bo zacząłem zachęcać w ten sposób synka do jedzenia. 😊 Edited February 19, 2023 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakus1233 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 38 minut temu, lobuz1 napisał(a): Przez 18 lat komiwojażerki nauczyłem się omijać hotelową jajecznicę i zamawiam zazwyczaj sadzone, które najczęściej też potrafią je sp… (spalone, za bardzo ścięte, surowe białko…). Niestety muszę jeść jajka, więc se sam zrobiłem bo żona u mamusi. Co to za przyprawa ta czarna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 (edited) 6 minut temu, bakus1233 napisał(a): Co to za przyprawa ta czarna? Pieprz, uwielbiam dużo pieprzu (wyłącznie świeżo i grubo zmielonego).Dodaję do wszystkiego co się da. Lubię też konkretne świeże chilli. Do tego sadzonego i omleta dałbym jeszcze szczypiorek, ale nie było w domu. Edited February 19, 2023 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazar70 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 Kilka lat na forum i nie zuważyłem wątku 😅 To się pochwalę, że mniej więcej w czasie pojawienia się na forum, zącząłem interesować się też innym hobby: Narzędzie zbrodni: I efekt czynu: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 Strasznie lubię ludzi z różnymi zainteresowaniami, bo sam mam ich wiele i nie znoszę nudy, a to powyżej bardzo ciekawe Gratki No i smacznego 👍 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazar70 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 2 minuty temu, MichalZZZ napisał(a): a to powyżej bardzo ciekawe To już kolejny etap - wcześniej była klasyczna wędzarnia ale wędzenie na ROD ma swoje ograniczenia, poza tym elektornika pozwala uprościć i przypilnować procesu wędzenia. Ostatnio pokusiłem się z małżonką o zrobienie kabanosów z dziczyzny i o dziwo wyszły Jak ktoś ma możliwości, że tak powiem - lokalowe - polecam - domowe wędliny smakują co najmniej dobrze 👍 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 Osobiście uwielbiam dziczyznę i jak tylko jestem w pl. to chodzę do zaprzyjaźnionej restauracji na gulasz z dzika. Ale musisz mieć zapachy w domu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 Jadę na grubo na 2 śniadanie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 https://www.ugotujcie.pl/e-book/ 12 godzin temu, lobuz1 napisał(a): Przez 18 lat komiwojażerki nauczyłem się omijać hotelową jajecznicę i zamawiam zazwyczaj sadzone, które najczęściej też potrafią je sp… (spalone, za bardzo ścięte, surowe białko…). Niestety muszę jeść jajka, więc se sam zrobiłem bo żona u mamusi. Na sadzone jajka kupiłem w Pepco takie małe pateleńki. Na jedno jajko. Z Sieci jest patent taki że wlewamy, smażymy po czym wyłączamy gaz, zakrywamy patelnie pokrywką i jajko sadzone dochodzi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Share Posted February 19, 2023 3 minuty temu, Lord Rayden napisał(a): Z Sieci jest patent taki że wlewamy, smażymy po czym wyłączamy gaz, zakrywamy patelnie pokrywką i jajko sadzone dochodzi. Dokładnie tak robiłem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 22, 2023 Report Share Posted February 22, 2023 (edited) Nie chce mi się gotować a jeść trzeba no i ile można stołować się na mieście, gdzie najczęściej jest pasza a nie jedzenie robione uczciwie. Dlatego taki szybki obiad, gdzie ważne są dobrej jakosci składniki, które zawsze mam pod ręką (oliwki wyszły, ale trudno). Na bazie takiego sosu robię różne dania- wariacje z kaszami, ryżem, kotlecikami np. z soczewicy itp. Itd. Robiłem też swego czasu w hotelach na wyjeździe 😊. Edited February 22, 2023 by lobuz1 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espe0 Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 Wielki powrót śniadaniowej 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pabloj Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 2 hours ago, espe0 said: Wielki powrót śniadaniowej Piękna podzielisz się przepisem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espe0 Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 7 minut temu, pabloj napisał(a): Piękna podzielisz się przepisem? Ciasto: 1kg mąki Caputo pizzeria 0.6kg wody 30g soli Pół małej łyżeczki drożdży Sos: Puszka pomidorów włoskich Szczypta bazylii i oregano. Składniki na pizzę (jak z obrazka) : Mozarella w kostce Brązowe pieczarki Szynka parmeńska Pieprz świeżo z młynka Drożdże z małą ilością mąki i wody zostawiamy na wyrośnięcie w wysokim naczyniu. Konsystencja musi mieć gęstość budyniu. Jak to wszystko ładnie zacznie rosnąć to mieszamy resztę wody z solą a później wodę z mąką i z przygotowanym zaczynem. Takie ciasto zostawiamy na 8 godzin żeby sobie wyrosło. Później formujemy kulki, ile wiemy że zjemy zostawiamy, a resztę kulek w workach do mrożenia do zamrażalnika na potem Uformowane kulki zostawiamy do rośnięcia na następne 12 godzin. W międzyczasie otwieramy puszkę z pomidorami. Blendujemy na najniższych obrotach, ale tylko przez dwie sekundy, żeby nie było grubszych części pomidora i wlewamy do dużego sitka wyłożonego papierem do żywności, żeby oddzielić wodę od pomidorów. Zajmuje to przeważnie około 2-3 godziny. Ser kroimy w kostki wielkości kostki do gry, pieczarki w plasterki a szynkę można normalnie rwać palcami. Jak już wszystko mamy przygotowane można rozgrzać piec do około 420 stopni. Kulkę ciasta obsypujemy mąką i rozciągamy na blacie do wielkości fajnego placka Smarujemy sosem placek i posypujemy bazylią i oregano. Na to wszystko kładziemy ser w kostkach po tym pieczarki, a na samym końcu szynkę. Całość posypujemy pieprzem prosto z młynka i wsadzamy do pieca na jakieś trzy - cztery minuty. Ważne jest żeby pizzę po wyjęciu odstawić na kratkę na chwilę żeby sobie trochę odparowała z dołu 2 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 Szymon ty jesteś współczesny Leonardo da Vinci i do tego polski 😀👍👍 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 29, 2023 Report Share Posted April 29, 2023 Perfekcjonista we wszystkim za co się weźmie. Szacun. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted May 1, 2023 Report Share Posted May 1, 2023 (edited) @espe0 zrobiłeś mi smaka i przypomniałeś że dawno pizzy nie robiłem, chociaż w porównaniu do Twojej to lekka wiocha u mnie Edited May 1, 2023 by Spawn 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espe0 Posted May 1, 2023 Report Share Posted May 1, 2023 13 minut temu, Spawn napisał(a): zrobiłeś mi smaka i przypomniałeś że dawno pizzy nie robiłem Teraz ja mam znowu smaka... To się nazywa spirala robienia smaka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus1988 Posted May 10, 2023 Report Share Posted May 10, 2023 W dniu 19.02.2023 o 11:39, Nazar70 napisał(a): Kilka lat na forum i nie zuważyłem wątku 😅 To się pochwalę, że mniej więcej w czasie pojawienia się na forum, zącząłem interesować się też innym hobby: Narzędzie zbrodni: I efekt czynu: Coś czuję, że Ziggy zawsze oczekuje na te efekty 🐱😉 W dniu 29.04.2023 o 13:43, Jaro54 napisał(a): Szymon ty jesteś współczesny Leonardo da Vinci i do tego polski 😀👍👍 Jak najbardziej się zgadzam z tym stwierdzeniem Jarku! 🙂👍🥇 Szymonie, Mateuszu, przygotowaliście wspaniałe pizze! Gratuluję i dziękuję za podzielenie sie przepisem🙂👍🥇🥇 Po Waszych wpisach nabrałem apetytu, zakupiłem bazylię... i ze względu na to, że ostatnio nic mi nie wychodzi, zdecydowałem się na bezpieczny wariant i złożenie zamówienia w pobliskiej pizzerii. Nico strzeże, aby zbyt szybko nie zniknęła🐱 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazar70 Posted May 11, 2023 Report Share Posted May 11, 2023 14 godzin temu, Tytus1988 napisał(a): Coś czuję, że Ziggy zawsze oczekuje na te efekty 🐱😉 Jakbyś zgadł - jego ulubiona, najsmutniejsza piosenka to: "Nic nie jadłem od 15 minut" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus1988 Posted May 11, 2023 Report Share Posted May 11, 2023 8 godzin temu, Nazar70 napisał(a): Jakbyś zgadł - jego ulubiona, najsmutniejsza piosenka to: "Nic nie jadłem od 15 minut" To podobnie, jak u Nico... nawet jak przed chwilą najadł się praktycznie do syta, to już wkrótce szuka czegoś innego 😉 O przekąskę potrafi się skutecznie dopomnieć😉🐱 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espe0 Posted May 21, 2023 Report Share Posted May 21, 2023 A dziś na kolacyjkę GuinessPizza! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted May 22, 2023 Report Share Posted May 22, 2023 A czemu Guiness? Jakaś rekordowa czy z piwem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.