lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 Teraz, MrBrainwash napisał(a): Na youtubie jakiś azjata sprzedał patent, że wlewa się na patelnie samo biało, trochę się roz prowdza, potem żółtko i można sobie zawinąć. Też taka znajoma kobieta sprzedała mi patent na jajko w koszulce. Że tak jak normalnie trochę osolona woda z octem, ale zamiast robić tego wiru to można użyć po prostu chochli. Fajnie wychodzą takie jajeczka. Jak na miękko tylko od razu bez skorupki. Jajko w koszulce też robię i na miękko. Quote
MrBrainwash Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 1 minutę temu, lobuz1 napisał(a): Jajko w koszulce też robię i na miękko. Mmm mmm Jakis czas temu maraton sobie zrobiłem i codzinnie z rana przez kilka dni jakieś jajeczko się znalazło. A to omlecik, a to sufflecik, a to na miękko, na twarto, w koszulce, następnie jajęcznica, grzybek, sadzone. Tyle możlimowści... 😀 Quote
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 (edited) 13 minut temu, MrBrainwash napisał(a): Mmm mmm Jakis czas temu maraton sobie zrobiłem i codzinnie z rana przez kilka dni jakieś jajeczko się znalazło. A to omlecik, a to sufflecik, a to na miękko, na twarto, w koszulce, następnie jajęcznica, grzybek, sadzone. Tyle możlimowści... 😀 Puszysty omlet też robie- oczywiście bez żadnej mąki. Tak kiedyś uczciłem okazyjny zakup słuchawek Aeon 🤣 Nauczyłem się pisać ketchupem bo zacząłem zachęcać w ten sposób synka do jedzenia. 😊 Edited February 19, 2023 by lobuz1 Quote
bakus1233 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 38 minut temu, lobuz1 napisał(a): Przez 18 lat komiwojażerki nauczyłem się omijać hotelową jajecznicę i zamawiam zazwyczaj sadzone, które najczęściej też potrafią je sp… (spalone, za bardzo ścięte, surowe białko…). Niestety muszę jeść jajka, więc se sam zrobiłem bo żona u mamusi. Co to za przyprawa ta czarna? Quote
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 (edited) 6 minut temu, bakus1233 napisał(a): Co to za przyprawa ta czarna? Pieprz, uwielbiam dużo pieprzu (wyłącznie świeżo i grubo zmielonego).Dodaję do wszystkiego co się da. Lubię też konkretne świeże chilli. Do tego sadzonego i omleta dałbym jeszcze szczypiorek, ale nie było w domu. Edited February 19, 2023 by lobuz1 1 Quote
Nazar70 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 Kilka lat na forum i nie zuważyłem wątku 😅 To się pochwalę, że mniej więcej w czasie pojawienia się na forum, zącząłem interesować się też innym hobby: Narzędzie zbrodni: I efekt czynu: 1 1 Quote
MichalZZZ Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 Strasznie lubię ludzi z różnymi zainteresowaniami, bo sam mam ich wiele i nie znoszę nudy, a to powyżej bardzo ciekawe Gratki No i smacznego 👍 1 Quote
Nazar70 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 2 minuty temu, MichalZZZ napisał(a): a to powyżej bardzo ciekawe To już kolejny etap - wcześniej była klasyczna wędzarnia ale wędzenie na ROD ma swoje ograniczenia, poza tym elektornika pozwala uprościć i przypilnować procesu wędzenia. Ostatnio pokusiłem się z małżonką o zrobienie kabanosów z dziczyzny i o dziwo wyszły Jak ktoś ma możliwości, że tak powiem - lokalowe - polecam - domowe wędliny smakują co najmniej dobrze 👍 1 Quote
MichalZZZ Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 Osobiście uwielbiam dziczyznę i jak tylko jestem w pl. to chodzę do zaprzyjaźnionej restauracji na gulasz z dzika. Ale musisz mieć zapachy w domu 1 Quote
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 Jadę na grubo na 2 śniadanie. 1 Quote
Lord Rayden Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 https://www.ugotujcie.pl/e-book/ 12 godzin temu, lobuz1 napisał(a): Przez 18 lat komiwojażerki nauczyłem się omijać hotelową jajecznicę i zamawiam zazwyczaj sadzone, które najczęściej też potrafią je sp… (spalone, za bardzo ścięte, surowe białko…). Niestety muszę jeść jajka, więc se sam zrobiłem bo żona u mamusi. Na sadzone jajka kupiłem w Pepco takie małe pateleńki. Na jedno jajko. Z Sieci jest patent taki że wlewamy, smażymy po czym wyłączamy gaz, zakrywamy patelnie pokrywką i jajko sadzone dochodzi. 1 Quote
lobuz1 Posted February 19, 2023 Report Posted February 19, 2023 3 minuty temu, Lord Rayden napisał(a): Z Sieci jest patent taki że wlewamy, smażymy po czym wyłączamy gaz, zakrywamy patelnie pokrywką i jajko sadzone dochodzi. Dokładnie tak robiłem. 1 Quote
lobuz1 Posted February 22, 2023 Report Posted February 22, 2023 (edited) Nie chce mi się gotować a jeść trzeba no i ile można stołować się na mieście, gdzie najczęściej jest pasza a nie jedzenie robione uczciwie. Dlatego taki szybki obiad, gdzie ważne są dobrej jakosci składniki, które zawsze mam pod ręką (oliwki wyszły, ale trudno). Na bazie takiego sosu robię różne dania- wariacje z kaszami, ryżem, kotlecikami np. z soczewicy itp. Itd. Robiłem też swego czasu w hotelach na wyjeździe 😊. Edited February 22, 2023 by lobuz1 6 1 Quote
pabloj Posted April 29, 2023 Report Posted April 29, 2023 2 hours ago, espe0 said: Wielki powrót śniadaniowej Piękna podzielisz się przepisem? Quote
espe0 Posted April 29, 2023 Report Posted April 29, 2023 7 minut temu, pabloj napisał(a): Piękna podzielisz się przepisem? Ciasto: 1kg mąki Caputo pizzeria 0.6kg wody 30g soli Pół małej łyżeczki drożdży Sos: Puszka pomidorów włoskich Szczypta bazylii i oregano. Składniki na pizzę (jak z obrazka) : Mozarella w kostce Brązowe pieczarki Szynka parmeńska Pieprz świeżo z młynka Drożdże z małą ilością mąki i wody zostawiamy na wyrośnięcie w wysokim naczyniu. Konsystencja musi mieć gęstość budyniu. Jak to wszystko ładnie zacznie rosnąć to mieszamy resztę wody z solą a później wodę z mąką i z przygotowanym zaczynem. Takie ciasto zostawiamy na 8 godzin żeby sobie wyrosło. Później formujemy kulki, ile wiemy że zjemy zostawiamy, a resztę kulek w workach do mrożenia do zamrażalnika na potem Uformowane kulki zostawiamy do rośnięcia na następne 12 godzin. W międzyczasie otwieramy puszkę z pomidorami. Blendujemy na najniższych obrotach, ale tylko przez dwie sekundy, żeby nie było grubszych części pomidora i wlewamy do dużego sitka wyłożonego papierem do żywności, żeby oddzielić wodę od pomidorów. Zajmuje to przeważnie około 2-3 godziny. Ser kroimy w kostki wielkości kostki do gry, pieczarki w plasterki a szynkę można normalnie rwać palcami. Jak już wszystko mamy przygotowane można rozgrzać piec do około 420 stopni. Kulkę ciasta obsypujemy mąką i rozciągamy na blacie do wielkości fajnego placka Smarujemy sosem placek i posypujemy bazylią i oregano. Na to wszystko kładziemy ser w kostkach po tym pieczarki, a na samym końcu szynkę. Całość posypujemy pieprzem prosto z młynka i wsadzamy do pieca na jakieś trzy - cztery minuty. Ważne jest żeby pizzę po wyjęciu odstawić na kratkę na chwilę żeby sobie trochę odparowała z dołu 2 4 Quote
Jaro54 Posted April 29, 2023 Report Posted April 29, 2023 Szymon ty jesteś współczesny Leonardo da Vinci i do tego polski 😀👍👍 1 1 Quote
lobuz1 Posted April 29, 2023 Report Posted April 29, 2023 Perfekcjonista we wszystkim za co się weźmie. Szacun. 1 1 Quote
Spawn Posted May 1, 2023 Report Posted May 1, 2023 (edited) @espe0 zrobiłeś mi smaka i przypomniałeś że dawno pizzy nie robiłem, chociaż w porównaniu do Twojej to lekka wiocha u mnie Edited May 1, 2023 by Spawn 6 1 Quote
espe0 Posted May 1, 2023 Report Posted May 1, 2023 13 minut temu, Spawn napisał(a): zrobiłeś mi smaka i przypomniałeś że dawno pizzy nie robiłem Teraz ja mam znowu smaka... To się nazywa spirala robienia smaka 1 Quote
Tytus1988 Posted May 10, 2023 Report Posted May 10, 2023 W dniu 19.02.2023 o 11:39, Nazar70 napisał(a): Kilka lat na forum i nie zuważyłem wątku 😅 To się pochwalę, że mniej więcej w czasie pojawienia się na forum, zącząłem interesować się też innym hobby: Narzędzie zbrodni: I efekt czynu: Coś czuję, że Ziggy zawsze oczekuje na te efekty 🐱😉 W dniu 29.04.2023 o 13:43, Jaro54 napisał(a): Szymon ty jesteś współczesny Leonardo da Vinci i do tego polski 😀👍👍 Jak najbardziej się zgadzam z tym stwierdzeniem Jarku! 🙂👍🥇 Szymonie, Mateuszu, przygotowaliście wspaniałe pizze! Gratuluję i dziękuję za podzielenie sie przepisem🙂👍🥇🥇 Po Waszych wpisach nabrałem apetytu, zakupiłem bazylię... i ze względu na to, że ostatnio nic mi nie wychodzi, zdecydowałem się na bezpieczny wariant i złożenie zamówienia w pobliskiej pizzerii. Nico strzeże, aby zbyt szybko nie zniknęła🐱 3 1 Quote
Nazar70 Posted May 11, 2023 Report Posted May 11, 2023 14 godzin temu, Tytus1988 napisał(a): Coś czuję, że Ziggy zawsze oczekuje na te efekty 🐱😉 Jakbyś zgadł - jego ulubiona, najsmutniejsza piosenka to: "Nic nie jadłem od 15 minut" 1 Quote
Tytus1988 Posted May 11, 2023 Report Posted May 11, 2023 8 godzin temu, Nazar70 napisał(a): Jakbyś zgadł - jego ulubiona, najsmutniejsza piosenka to: "Nic nie jadłem od 15 minut" To podobnie, jak u Nico... nawet jak przed chwilą najadł się praktycznie do syta, to już wkrótce szuka czegoś innego 😉 O przekąskę potrafi się skutecznie dopomnieć😉🐱 1 Quote
Spawn Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 A czemu Guiness? Jakaś rekordowa czy z piwem? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.