Jump to content

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, Spawn napisał(a):

A czemu Guiness? Jakaś rekordowa czy z piwem? ;)

Z piwem zamiast wody :)

  • Thanks 1
Posted
21 minut temu, Spawn napisał(a):

Pulchniejsze ciasto na pewno a nie czuć wtedy goryczki?

 

Guiness nie jest specjalnie gorzki, gazowany też nie :P Jest przyjemny słodowy posmak. Polecam spróbować :)

Posted (edited)

Kaman, wiem jak smakuje Guiness bo to obok Złotego Bażanta moje ulubione piwo choć nie ukrywam że piwoszem specjalnym nie jestem ;) Słodko gorzki jest i a gazowany też dzięki tej kuleczce uwalniającej gaz przy otwieraniu :) 

Edited by Spawn
Posted

Pozostając przy kuchni włoskiej... spaghetti z dodatkiem cukinii🍝🥰

 

W trakcie...

 

20230517_153739.jpg

 

i na talerzu 😉

 

20230517_164424.jpg

 

A jako dodatek naleśniki ze szparagami i delikatnym sosem czosnkowym. 

 

20230515_143846.jpg

 

I najważniejsze... Nico approved🐱👍😉

 

20230522_204110.jpg

  • Like 7
  • Thanks 2
Posted
8 godzin temu, Spawn napisał(a):

Kaman, wiem jak smakuje Guiness bo to obok Złotego Bażanta moje ulubione piwo choć nie ukrywam że piwoszem specjalnym nie jestem ;) Słodko gorzki jest i a gazowany też dzięki tej kuleczce uwalniającej gaz przy otwieraniu :) 

 

Prowadziłem ostatnio badania alchemiczne, i odkryłem jak smakuje najlepiej Guinness z puszki :D

Posted (edited)

Jestem samozwańczym królem sądzonego. Nikt nie potrafił zrobić takich jak ja, a to przecież takie łatwe 😅. Żona właśnie przechodzi pod moimi skrzydłami szkolenie i jest bardzo blisko 😊.  W takiej postaci jajka najlepiej mi wchodzą a największy koszmar to hotelowa jajecznica, która czasami mi się śni i budzę się zlany potem w środku nocy. 🤣.

 

IMG_1163.jpeg

Edited by lobuz1
  • Like 2
Posted

Krążki cebulowe i paprykowe owinięte boczkiem 😋

 

 

IMG_20230524_204250~2.jpg

  • Thanks 2
Posted
Godzinę temu, espe0 napisał(a):

Krążki cebulowe i paprykowe owinięte boczkiem 😋

 

 

IMG_20230524_204250~2.jpg

Ja lubię w boczek zawinąć śliwkę kalifornijską z odrobiną Cheddara Vintage w środek śliwki. 

  • Like 1
Posted
14 minut temu, Jaro54 napisał(a):

Ja lubię w boczek zawinąć śliwkę kalifornijską z odrobiną Cheddara Vintage w środek śliwki. 

 

Muszę spróbować tak owinąć jeszcze kilka warzyw. Ser jest ciekawą wskazówką.

  • Like 1
Posted (edited)

Żona pojechała z synkiem do mamusi na caly tydzień a ja muszę siedzieć w domu i słuchać muzyki. Nawet do sklepu nie chce się wyjść, więc trzeba zrobić coś z pozostałości w lodówce. Jak jest trochę sera, cebula, papryka wędzona, ziemniaki i jakieś inne warzywa to można przeżyć…Zapomniałem o koperku w zamrażarce…szkoda, że czosnek wyszedł i nie ma kefiru.

IMG_1195.jpeg

IMG_1196.jpeg

IMG_1197.jpeg

IMG_1198.jpeg

IMG_1201.jpeg

IMG_1202.jpeg

IMG_1203.jpeg

Edited by lobuz1
  • Like 3
Posted
2 minuty temu, bakus1233 napisał(a):

Z kiełbasą albo mięsem byłoby świetne. Sam czasem robię malowane z burakiem.

Jak jest mięso to możesz dać też boczek. Takie ziemniaczki są mega.

  • Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Wesoło... owocowo🍓🥭🍌 Smoothie ze szpinaku, bananów truskawek i mango z dodatkiem pyłku pszczelego w ulubionym kubku🌞🐱

 

Lumii_20230604_115842383.jpg

  • Like 4
  • 5 weeks later...
Posted

20230702_121838.jpg

 

Nie wygląda za dobrze, ale smakowała znakomicie i jest łatwa w przygotowaniu... zupa z boczniaków a'la flaczki na ostro z dodatkiem imbiru i chili😉

  • Like 6
Posted

O nie wiedziałem, że tu taki kącik. Czasem steka zrobię sous vide i na patelni bastowany masłem. Dziś łosoś, co okazał się jeszcze lepszy

IMG_8925.thumb.jpeg.0d6af3eafa8d91a0414c3f2a6337dd44.jpegIMG_8979.thumb.jpeg.435f7aa439c7f83bcc41f1778d57d1cb.jpeg

 

A właśnie zamówiłem Wagyu A5 japońskie, pora w końcu tego spróbować choć raz

IMG_EE608CF13719-1.thumb.jpeg.7737b0effa430c58cdc525e6d331ddf6.jpeg

 

  • Like 5
  • Thanks 1
Posted (edited)
5 godzin temu, Rafacio napisał(a):

Zbyt zdrowe z tym plastikiem to to nie będzie. Ale smacznego.

W środku tego zwykłego zapinanego worka jest specjalna folia do sous vide zamknięta. Ten z zewnątrz tylko dla bezpieczeństwa 

Edited by Kajetanjazz
Posted

@Rafacio Ogólnie jest to najbardziej dopieszczony sposób zrobienia steka z idealnym stopniem wysmażenia. Tym bardziej szkoda skusić z takim kawałkiem. Tylko czasochłonne to na parę godzin. Normalnie jeszcze się bastuje masłem na patelni z rozmarynem, ale do wagyu to już odpuściłem 

Posted (edited)

Ja nie lubię wołowiny, kupuję tylko dla kota, ale z tymi żyłkami tłuszczu wygląda apetycznie. Droga, ale miałem nawet zamiar kupić, tylko co jak ZASMAKUJE? Bogaczem nie jestem by móc żreć to na co dzień.

No nic. Napisz czy to dobre jak już zjesz to wtedy zdecyduję, czy warto.

Edited by Rafacio
  • Like 1
Posted

@Rafacio z kolegą się złożyłem, co też ma zajawkę na przyrządzanie steków, i wczoraj zjedliśmy. Ciężko to jeszcze klasyfikować jako mięso, bo ma kompletnie inną strukturę. Powiem tak - jest tak jak mówią, weźmie się mały kawałek i wypełnia całą jamę ustną sokami, nie można zbyt dużo zjeść, bo zbyt intensywne. Było zupełnie inne doświadczenie, ALE nie było to jakieś wow. Absolutnie nie mam myśli, żeby jeszcze raz je kupić, jednak trzeba było spróbować chociaż raz

 

Za to ta picanha była świetna. Bardzo polecają ten kawałek, bo jest mniej znany i stosunkowo tani, a smak i miękkość ma jak dużo droższe steki. Tylko można raczej większe kawałki tylko kupować i wtedy samemu kroić. Warto, chyba tylko to będę zamawiał. 100zł/kg w porównaniu do 1200zl/kg😅

 

68152CE6-1949-4622-8F8B-122C443A33A9.jpeg

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy