espe0 Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 Godzinę temu, Spawn napisał(a): A czemu Guiness? Jakaś rekordowa czy z piwem? Z piwem zamiast wody 1 Quote
Spawn Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 Pulchniejsze ciasto na pewno a nie czuć wtedy goryczki? Quote
espe0 Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 21 minut temu, Spawn napisał(a): Pulchniejsze ciasto na pewno a nie czuć wtedy goryczki? Guiness nie jest specjalnie gorzki, gazowany też nie Jest przyjemny słodowy posmak. Polecam spróbować Quote
Spawn Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 (edited) Kaman, wiem jak smakuje Guiness bo to obok Złotego Bażanta moje ulubione piwo choć nie ukrywam że piwoszem specjalnym nie jestem Słodko gorzki jest i a gazowany też dzięki tej kuleczce uwalniającej gaz przy otwieraniu Edited May 22, 2023 by Spawn Quote
Tytus1988 Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 Pozostając przy kuchni włoskiej... spaghetti z dodatkiem cukinii🍝🥰 W trakcie... i na talerzu 😉 A jako dodatek naleśniki ze szparagami i delikatnym sosem czosnkowym. I najważniejsze... Nico approved🐱👍😉 7 2 Quote
espe0 Posted May 22, 2023 Report Posted May 22, 2023 8 godzin temu, Spawn napisał(a): Kaman, wiem jak smakuje Guiness bo to obok Złotego Bażanta moje ulubione piwo choć nie ukrywam że piwoszem specjalnym nie jestem Słodko gorzki jest i a gazowany też dzięki tej kuleczce uwalniającej gaz przy otwieraniu Prowadziłem ostatnio badania alchemiczne, i odkryłem jak smakuje najlepiej Guinness z puszki Quote
lobuz1 Posted May 24, 2023 Report Posted May 24, 2023 (edited) Jestem samozwańczym królem sądzonego. Nikt nie potrafił zrobić takich jak ja, a to przecież takie łatwe 😅. Żona właśnie przechodzi pod moimi skrzydłami szkolenie i jest bardzo blisko 😊. W takiej postaci jajka najlepiej mi wchodzą a największy koszmar to hotelowa jajecznica, która czasami mi się śni i budzę się zlany potem w środku nocy. 🤣. Edited May 24, 2023 by lobuz1 2 Quote
espe0 Posted May 24, 2023 Report Posted May 24, 2023 Krążki cebulowe i paprykowe owinięte boczkiem 😋 2 Quote
Jaro54 Posted May 24, 2023 Report Posted May 24, 2023 Godzinę temu, espe0 napisał(a): Krążki cebulowe i paprykowe owinięte boczkiem 😋 Ja lubię w boczek zawinąć śliwkę kalifornijską z odrobiną Cheddara Vintage w środek śliwki. 1 Quote
espe0 Posted May 24, 2023 Report Posted May 24, 2023 14 minut temu, Jaro54 napisał(a): Ja lubię w boczek zawinąć śliwkę kalifornijską z odrobiną Cheddara Vintage w środek śliwki. Muszę spróbować tak owinąć jeszcze kilka warzyw. Ser jest ciekawą wskazówką. 1 Quote
lobuz1 Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 (edited) Żona pojechała z synkiem do mamusi na caly tydzień a ja muszę siedzieć w domu i słuchać muzyki. Nawet do sklepu nie chce się wyjść, więc trzeba zrobić coś z pozostałości w lodówce. Jak jest trochę sera, cebula, papryka wędzona, ziemniaki i jakieś inne warzywa to można przeżyć…Zapomniałem o koperku w zamrażarce…szkoda, że czosnek wyszedł i nie ma kefiru. Edited May 27, 2023 by lobuz1 3 Quote
bakus1233 Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 Z kiełbasą albo mięsem byłoby świetne. Sam czasem robię malowane z burakiem. Quote
lobuz1 Posted May 27, 2023 Report Posted May 27, 2023 2 minuty temu, bakus1233 napisał(a): Z kiełbasą albo mięsem byłoby świetne. Sam czasem robię malowane z burakiem. Jak jest mięso to możesz dać też boczek. Takie ziemniaczki są mega. 1 Quote
Tytus1988 Posted June 5, 2023 Report Posted June 5, 2023 Wesoło... owocowo🍓🥭🍌 Smoothie ze szpinaku, bananów truskawek i mango z dodatkiem pyłku pszczelego w ulubionym kubku🌞🐱 4 Quote
Tytus1988 Posted July 4, 2023 Report Posted July 4, 2023 Nie wygląda za dobrze, ale smakowała znakomicie i jest łatwa w przygotowaniu... zupa z boczniaków a'la flaczki na ostro z dodatkiem imbiru i chili😉 6 Quote
Kajetanjazz Posted July 4, 2023 Report Posted July 4, 2023 O nie wiedziałem, że tu taki kącik. Czasem steka zrobię sous vide i na patelni bastowany masłem. Dziś łosoś, co okazał się jeszcze lepszy A właśnie zamówiłem Wagyu A5 japońskie, pora w końcu tego spróbować choć raz 5 1 Quote
MichalZZZ Posted July 5, 2023 Report Posted July 5, 2023 @Kajetanjazz Uwielbiam krwiste steki, więc z miejsca leci serduszko 🙂👍 Quote
Kajetanjazz Posted July 5, 2023 Report Posted July 5, 2023 @MichalZZZ ja za to serduszka dać już nie mogę, jakiś dzienny ogranicznik… 1 Quote
Kajetanjazz Posted July 13, 2023 Report Posted July 13, 2023 Wczoraj wagyu doleciało do Warszawy i dziś już u mnie. Wrzuciłem do domowego sous vide, co to będzie jeszcze nie wiadomo Picanha i inne dry aged steki też są 4 Quote
Rafacio Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 Zbyt zdrowe z tym plastikiem to to nie będzie. Ale smacznego. Quote
Kajetanjazz Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 (edited) 5 godzin temu, Rafacio napisał(a): Zbyt zdrowe z tym plastikiem to to nie będzie. Ale smacznego. W środku tego zwykłego zapinanego worka jest specjalna folia do sous vide zamknięta. Ten z zewnątrz tylko dla bezpieczeństwa Edited July 14, 2023 by Kajetanjazz Quote
Rafacio Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 Nie szkoda tej krowy na takie cuda? Ja bym upiekł w brytfannie i tyle. Albo w garze udusił na amen. Quote
Kajetanjazz Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 @Rafacio Ogólnie jest to najbardziej dopieszczony sposób zrobienia steka z idealnym stopniem wysmażenia. Tym bardziej szkoda skusić z takim kawałkiem. Tylko czasochłonne to na parę godzin. Normalnie jeszcze się bastuje masłem na patelni z rozmarynem, ale do wagyu to już odpuściłem Quote
Rafacio Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 (edited) Ja nie lubię wołowiny, kupuję tylko dla kota, ale z tymi żyłkami tłuszczu wygląda apetycznie. Droga, ale miałem nawet zamiar kupić, tylko co jak ZASMAKUJE? Bogaczem nie jestem by móc żreć to na co dzień. No nic. Napisz czy to dobre jak już zjesz to wtedy zdecyduję, czy warto. Edited July 14, 2023 by Rafacio 1 Quote
Kajetanjazz Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 @Rafacio z kolegą się złożyłem, co też ma zajawkę na przyrządzanie steków, i wczoraj zjedliśmy. Ciężko to jeszcze klasyfikować jako mięso, bo ma kompletnie inną strukturę. Powiem tak - jest tak jak mówią, weźmie się mały kawałek i wypełnia całą jamę ustną sokami, nie można zbyt dużo zjeść, bo zbyt intensywne. Było zupełnie inne doświadczenie, ALE nie było to jakieś wow. Absolutnie nie mam myśli, żeby jeszcze raz je kupić, jednak trzeba było spróbować chociaż raz Za to ta picanha była świetna. Bardzo polecają ten kawałek, bo jest mniej znany i stosunkowo tani, a smak i miękkość ma jak dużo droższe steki. Tylko można raczej większe kawałki tylko kupować i wtedy samemu kroić. Warto, chyba tylko to będę zamawiał. 100zł/kg w porównaniu do 1200zl/kg😅 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.