BamboszeK Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Wpisy w http://forum.mp3store.pl/statuses/user/17836-maciej3/?status_id=11225 zmotywowały mnie do założenia tegoż oto tematu, naszego małego forumowego kącika kulinarnego Masz może jakiś ciekawy przepis którym chcesz się podzielić albo jadłeś ostatnio coś dobrego i chcesz się pochwalić? Może chcesz polecić jakiś produkt ze sklepu? Tutaj mamy na to miejsce! Mamy tematy o piwie, kawie czy nawet o tanich winach więc dlaczego nie o reszcie dań? Można by też zrobić listę polecanych kebabów albo pizzerii czy ogółem restauracji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunnyD Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 (edited) Popieram i dołączam się do tematu. Znudziła się już tradycyjna pizza? Oto przepis na pizzę ziemniaczaną: - Ziemniaki obrać, lub tylko dokładnie umyć. Za pomocą szatkownicy, albo robota kuchennego pokroić w bardzo cienkie plasterki. (im cieńsze, tym lepiej) - W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200*C (górna i dolna grzałka piekarnika włączona). - Blaszkę piekarnika, foremkę do pizzy itp. wyłożyć delikatnie natłuszczonym (zważamy na spożycie tłuszczów) papierem do pieczenia. Pokrojone plasterki układać warstwami w dowolny kształt. Każdą warstwę lekko posolić (opcjonalne - zważamy na spożycie soli). Warstwy można także posypać odrobiną oregano i/lub bazylii, oraz grubo zmielonym pieprzem. - Po ułożeniu plasterków spód pizzy powinien mieć około 1 1/2 cm grubości. Całość lekko przycisnąć/ugnieść i posmarować oliwką z oliwek, lub olejem. - Ziemniaki przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut (mniej więcej w połowie jego wysokości). - Odkryć i piec kolejne 15 minut. - Wyjąć z piekarnika, pokryć sosem, dowolnymi dodatkami i tartym serem. - Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu, gdy na serze pojawią się bąbelki * Może się zdarzyć, że podczas pieczenia folia przyklei się do ziemniaków. Aby temu zapobiec można je najpierw przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Edited July 23, 2013 by sunnyD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rewix Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Polecam Lubella Szybko z patelni. Gotowe w 20min i dobre. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giwera Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Ja na szybkiego sobie czasem robię kurczaka w sosie cebulowym z zupki knorra Filecik smażymy normalnie na patelni w małej ilości tłuszczu, można z cebulką (ale niekoniecznie), więcej smaku. Następnie mieszamy Francuską Zupę Cebulową Knorra z mała śmietaną 30% (taka się nie zetnie, ale 18% śmietana też jest git, trochę gęściej). Do przysmażonego kurczaka dodajemy tą śmietanę z zupką i pyrkolimy pod przykryciem z 5-10 minut. To lekko zgęstnieje i jest super dobre. Potem podać z ryżem albo z czym tam się chce, z kaszą albo ziemniakami też dobrze smakuje. Taka zupa i śmietana wystarczają na zrobienie sosu do 3 większych, pojedynczych filetów, 4 osoby się najedzą do syta 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4ndr3 Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Polecam http://www.przepisy.pl/przepis/farfalle-z-meksykanskim-kurczakiem Ostatnio robiłem. Szybko, łatwo i przyjemnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kieko Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Ja tez sie podziele przepisem, ale nie na jakies wyszukane danie, tylko calkiem smaczna, prosta i szybka przystawke Potrzebujemy jedynie piersi kurczaka, platkow zbozowy/kukurydzianych, jajka i przypraw (wedle uznania - ja uzywam samego curry). Platki walkujemy, tak aby je rozdrobnic, nie na proszek, ale na takie drobne cos Piers kroimy na paseczki, na grubosc palca. Nastepnie maczamy to w rozmieszanym jajku, posypujemy przyprawami, obtaczamy w platkach i na patelnie. 2-3 minuty i gotowe. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym //tapnięte z x8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iDaft Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 To ja przestawie jedyne danie, które umiem zrobić i mógłbym jeść ciągle. 30 minut, kilka kroków 1. Pokroj kurczaka w małe kawałeczki 2. Rzuc na patalnie z pieczarkami na 15-20 min. 3. Gotowy sos pudliszki smietankowy podgrzej. 4. Wrzuć sos do mięsa i mieszaj przez ~10 minut. 5. Ugotuj makaron. 6. Pomieszaj wszystko razem na talerzu Smacznego. Tąpnięte z HTC One S za pomocą Tapatalk 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciux Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Panowie, zwolennicy cycka (kurczaka), próbowaliście zrobić panierkę z pokruszonych Corn Flakes? Bardzo lubię 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jd1210 Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 (edited) Lubię jak faceci biorą się za gotowanie bo to gwarantuję wyżerkęęęęęęęęęęęęęęęęęęęę. Edited July 23, 2013 by jd1210 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BamboszeK Posted July 23, 2013 Author Report Share Posted July 23, 2013 Też się zgadzam, rzadko któremu mężczyźnie się chce ale jak już coś zrobi to porządnie Jadł ktoś ciastko z mikrofali? Coś takiego - http://www.bluespoon.pl/2011/11/czekoladowe-ciastko-z-mikrofali-dla-dwojga/ Czasami jak mi się nudzi wieczorem to coś takiego robię tylko że z delikatnie zmienionym przepisem. Dodaję jeszcze pokruszonej czekolady i bodajże z połowy jajka. Złe nie jest, całkiem snaczby murzynek Tylko trzeba szybko jeść, jak chwilę postoi to robi się strasznie twarde i suche. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciux Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Zjadłbym ciastko. Jadłem podobnie robione bułki z mikrofali, z otrębami, też spoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunnyD Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 (edited) Panowie, zwolennicy cycka (kurczaka), próbowaliście zrobić panierkę z pokruszonych Corn Flakes? Bardzo lubię Dobre są też pokruszone chipsy ziemniaczane jako panierka. Zamiast w paski cycka można pokroić w większą kostkę, panierować (jajko, chipsy) i smażyć w głębokim na 2-3 cm oleju, odsączyć zbędny tłuszcz na papierowym ręczniku. Wyjdą mniamniuśkie nuggets-y. Edited July 23, 2013 by sunnyD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arthass Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Znudził Ci się tradycyjny obiad? Nie masz czasu na przygotowanie posiłku po pracy, gdyż padasz na ryj? Zarabiasz na budowlance mieszkając od poniedziałku do piątku w przyczepie? Oto przepis na tani, szybki oraz wymagający minimalnego wysiłku -- obiad z czajnika bezprzewodowego! Czego potrzebujesz? 1. Czajnik bezprzewodowy , preferowany minimum 1,5l 2. Kasza w torebkach 3. Coś do kaszy 4. Opcjonalnie wyłącznik czasowy Genralnie przepis polega na wrzuceniu składników do czajnika bezprzewodowego, załączeniu, po czym przyjściu za 15-20 minut. Teraz opcja z wyłącznikiem czasowym. Ustawiasz mniej więcej 15 minut przed powrotem i tak oto przychodzisz na gotowe. Kościste mięcho możę wymagać drugiego podejścia. Trzeba eksperymentować. Jak zostaje między zębami to wrzucamy jeszcze raz. Można posolić do smaku. Raczej nie sypiemy soli bezpośrednio do czajnika, bo może to spowodować wydostanie się zburzonej cieczy na zewnątrz. To już raczej wszystko. sŁitaśnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 up. jest jeszcze wersja masterchef, do ryżu wrzucasz parówki czy inne delikatesy. Gotujesz to wszystko razem i jesz szybko bo kolokwium za 15 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arthass Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Ale tylko biały, bo szary ryż jest raczej oporny Pewnie ze trzy razy trzeba by podchodzić. A parówki odradzam raczej. Nigdy nie wiesz co może być w środku. Chyba, żę lubisz ten dreszcz emocji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Nie wyobrażasz sobie co ludzie z gdańskiego akademika potrafią zjeść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 A w Paryżu biedni Polacy piją w domu kawę i jedzą bagietkę z serem. Poza tym kupiłem parówki i napoje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arthass Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 ehem przydałby się temat: przepisy z czajnika bezprzewodowego, czyli student w kuchni 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzadzu Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Ze "studenckich" (no może trochę "bardziej na bogato", bo pierś z kurczaka super tania nie jest) przepisów, moim ulubionym jest ten: Składniki: - pierś z kurczaka (500-600g) ~9-10zł, - puszka kukurydzy ~2zł, - puszka czerwonej fasoli ~2zł, - słoik sosu meksykańskiego (Dawtona/Łowicz - ze wskazaniem na pierwszy, bo moim zdaniem lepszy, a do tego tańszy ) ~4-6zł, - 400-500g ryżu (w sumie to bez znaczenia jaki) ~2-5zł, - przyprawy typu curry, papryka, złocista do kurczaka (co kto lubi). Wszystko oprócz sosu do dostania w "sklepie dla ubogich" - Biedronce (na upartego można sos meksykański zastąpić słodko-kwaśnym, który też jest dostępny w Biedronce - jak komuś się chodzić nie chce), - łyżka stołowa oleju. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju dodając przyprawy. W tym samym czasie gotujemy ryż. Po podsmażeniu dodajemy kukurydzę, fasolę i sos. Dusimy/podgrzewamy wszystko przez 5-10 minut, dodajemy ryż i wszystko razem mieszamy. Mój komentarz: W miarę tanio, szybko i smacznie. Solidny obiad na 2-3 dni - w zależności od tego, ile kto je. Ryż i sos można zastąpić mrożonymi warzywami i makaronem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kieko Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Panowie, zwolennicy cycka (kurczaka), próbowaliście zrobić panierkę z pokruszonych Corn Flakes? Bardzo lubię Wlasnie o tym pisalem troche wyzej //tapnięte z x8 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciux Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Panowie, zwolennicy cycka (kurczaka), próbowaliście zrobić panierkę z pokruszonych Corn Flakes? Bardzo lubię Wlasnie o tym pisalem troche wyzej //tapnięte z x8 Rzeczywiście - zwracam honor! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayster Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 A mój przepis na nuggetsy to... przejażdżka o 1 w nocy do KFC w Czechowicach Niestety w zeszłym miesiącu było jeszcze całodobowo, a teraz pn-pt do 24, a weekend do 2. Ostatni wypad skończył się wizytą w macdonaldzie (200m wcześniej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmi Dragon Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 A ja sobie parę dni temu wymyśliłem 'kuciaka na mokro'... Bierzemy cyca, kroimy na 3, 4 bądź 5 (zależnie od wielkości) Wrzucamy do gara Wrzucamy kostkę rosołową Wrzucamy mrożonki warzywne Zalewamy wodą Zarzucamy vegetą czy inna przyprawą Zostawiamy na palniku na jakiś czas Po jakimś czasie jest gotowe Smaczne pożywne i zdrowe! ...a żeby nie było za zdrowo, bierzemy do tego bułę grubo masłem smarowaną i zagryzamy!!! Smacznego! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunnyD Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 (edited) Lubisz galaretę? Kilkanaście godzin na jej przygotowanie wydaje Ci się wiecznością? Możesz zaimprowizować coś takiego: - Kup tani salceson (te lepszej jakości nie zawierają wystarczającej ilości żelatyny). Ale nie aż tak tani, że będą z niego wystawać fragmenty kotek, tudzież szczecina tu i ówdzie. - Pokrój na kawałeczki, wrzuć do garnka, zalej niedużą ilością wody i gotuj aż się rozpadnie, w sumie 10-20 minut. Można też dodać mrożoną marchew i zielony groszek. Jeśli wleje Ci się za dużo wody, zredukuj/odparuj poprzez dłuższe gotowanie. Przelej do miseczki/miseczek, ostudź, wstaw do lodówki aż galareta się zetnie. Próbowałem w spartańskich warunkach i smakowało całkiem nieźle. Edited July 24, 2013 by sunnyD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izka8721 Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Dzieki za przepisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.