espe0 Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Pizza for breakfast is life! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 13 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Może to już nudne ...ale jakie dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birken Opublikowano 13 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Godzinę temu, espe0 napisał: Może to już nudne ...ale jakie dobre! Piekarnik czy jakiś specjalny piec? Przepis na ciasto jakiś masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 W dniu 13.09.2022 o 09:58, Birken napisał: Piekarnik czy jakiś specjalny piec? Przepis na ciasto jakiś masz? Piecyk: https://www.g3ferrari.net/pl/delizia-black.html Przepis: 1kg - Mąka tipo 00 6kg - Woda 30g - sól Czubek małej łyżeczki drożdży. Zaczyn - aż urośnie na oko w naczyniu. Potem wszystko mieszamy. Do dużego garnka daję żeby sobie wyrosło ok 12h pod przykryciem. Potem dzielę na porcje, i dalej do rośnięcia przez 24 - 36h. Staram się żeby ciasto zawsze miało minimum 2 dni. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birken Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 2 godziny temu, espe0 napisał: Potem dzielę na porcje, i dalej do rośnięcia przez 24 - 36h. Staram się żeby ciasto zawsze miało minimum 2 dni. a takie już gotowe i podzielone na porcje próbowałeś mrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 22 minuty temu, Birken napisał: a takie już gotowe i podzielone na porcje próbowałeś mrozić? Tak. Tak do trzech tygodni normalnie można rozmrozić i dać min 8h na rośnięcie, i normalnie się zachowuje podczas wypieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 @espe0 Ile wychodzi porcji z podanej ilości składników do takiego piecyka ? Próbowałeś robić z popularniejszej mąki i w miarę dobrze to wychodziło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 5 minut temu, x86 napisał: @espe0 Ile wychodzi porcji z podanej ilości składników do takiego piecyka ? Próbowałeś robić z popularniejszej mąki i w miarę dobrze to wychodziło ? 8 porcji. Marketowe mąki są słabe. Lepiej kupić włoską mąkę z alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 3 minuty temu, espe0 napisał: 8 porcji. Marketowe mąki są słabe. Lepiej kupić włoską mąkę z alledrogo. Dzięki. Próbowałeś Barillę ? Włoska i do dostania w niektórych marketach więc byłoby mi łatwiej bo z Alledrogo żeby miało sens to trza prawie 10kg na SMARTa brać 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 1 minutę temu, x86 napisał: Dzięki. Próbowałeś Barillę ? Włoska i do dostania w niektórych marketach więc byłoby mi łatwiej bo z Alledrogo żeby miało sens to trza prawie 10kg na SMARTa brać 🤣 Próbowałem wszystko. To z marketów jest słabe. Spróbuj Caputo, Gran Mugnaio albo 5 Stagoni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 3 godziny temu, espe0 napisał: Czubek małej łyżeczki drożdży. To jeszcze tylko dopytam czy dobrze zrozumiałem, drożdży na samym czubku małej łyżeczki ? Tak mało ? Używasz świeżych czy instant ? Odstawianie ciasta na rośnięcie i potem porcji w warunkach temperatury pokojowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Tak. Drożdży mało daję. Wszystko w temp. pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. x86 Opublikowano 22 Października 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 "Maszynu" już jest i dziś była pierwsza, od razu próba generalna - obiadowa Jako, że byłem przekonany iż na początku na pewno się nie uda to wziąłem mąkę tortową, a włoska typu 00 czeka aż nabiorę wprawy. Mało drożdży bo wedle przepisu z instrukcji 15g na 500g mąki z tym, że nie zostawiłem na 3h do wyrośnięcia bo obiad miał być planowo Dałem ciastu tylko ok 25 minut na wyrośnięcie. Z tej porcji zrobiłem 3 pizze 30cm na cienkim cieście. Co prawda nie wyszło złociście i nie tak ładnie wyrośnięte jak u @espe0 ale konsystencja i smak rewelka. Już śmiało można powiedzieć, że poziom ten sam jak z niezłej pizzeri, a lepsza mąka i powolne wyrabianie ciasta jeszcze ten poziom podniesie. 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 52 minuty temu, x86 napisał(a): "Maszynu" już jest Pamiętaj - od tego już nie ma odwrotu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 5 minut temu, espe0 napisał(a): Też dziś wszamałem pizzę Dałem grubsze ciasto już z mąki 00 i z większą ilością drożdży to mi te poduszki na tyle wysokie wyrosły, że dotknęły elementu grzejnego i się trochę przypaliły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 24 minuty temu, x86 napisał(a): Też dziś wszamałem pizzę Dałem grubsze ciasto już z mąki 00 i z większą ilością drożdży to mi te poduszki na tyle wysokie wyrosły, że dotknęły elementu grzejnego i się trochę przypaliły. Pro tipsy: 1 Zawsze zostaw 2cm od brzegu. 2 Jak robisz na pełnej mocy, to lepiej pizzę podsypać semoliną (kasza w sprayu / manna) 3 Kamień możesz skrobać ze spalenizny nożem (naostrzy się przy okzaji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Dzięki za tipsy. AD2 Cienkie ciasto to moc 2 i 1/2 4-5minut i placka nacieram mąką od spodu by potem łatwiej całość zagarnąć tymi szpachelkami z kompletu, a przy okazji nie przykleja się do kamienia. Po upieczeniu leży sobie "luzem" AD3 Czyli oprócz funkcji odkurzacza resztek z lodówki ma funkcję ostrzałki noży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 3 minuty temu, x86 napisał(a): szpachelkami z kompletu W Merkury market jest taka łopatka za kilkanaście złotych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) 2 minuty temu, espe0 napisał(a): W Merkury market jest taka łopatka za kilkanaście złotych: Trzeba będzie taką sobie sprawić bo te fabryczne ameliniowe wymagają pomocnika w kuchni - nie da rady złapać dwoma szpachelkami i jeszcze sobie piec otworzyć Edytowane 23 Października 2022 przez x86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Beż żartów, na tym kamieniu nie naostrzycie przyzwoicie noży 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dirian Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 W dniu 16.09.2022 o 07:21, espe0 napisał(a): Piecyk: https://www.g3ferrari.net/pl/delizia-black.html Jak oceniasz ten piecyk? Warto dorzucić do czegoś droższego? Przyznam, że po obejrzeniu 123123 zdjęć Twoich wypieków naszła mnie ochota na spróbowanie swoich sił w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x86 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) 10 minut temu, lobuz1 napisał(a): Beż żartów, na tym kamieniu nie naostrzycie przyzwoicie noży 😀. espe0 raczej napisał półżartem bo przy ostrzeniu ważna jest technika a samym zeskrobywaniem to fakt przyzwoicie nie będą naostrzone Mnie od zawsze najlepiej się ostrzy na podobnym kamieniu, oczywiście na mokro i odpowiednimi ruchami. Może prehistoryczna metoda ale wychodzą ostre Edytowane 23 Października 2022 przez x86 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 1 godzinę temu, Dirian napisał(a): Jak oceniasz ten piecyk? Warto dorzucić do czegoś droższego? Przyznam, że po obejrzeniu 123123 zdjęć Twoich wypieków naszła mnie ochota na spróbowanie swoich sił w temacie Mam taki sam. 1 godzinę temu, lobuz1 napisał(a): Beż żartów, na tym kamieniu nie naostrzycie przyzwoicie noży 😀. Nie chodzi o ostrzenie na tym stricte do ostrości. 1 godzinę temu, x86 napisał(a): espe0 raczej napisał półżartem bo przy ostrzeniu ważna jest technika a samym zeskrobywaniem to fakt przyzwoicie nie będą naostrzone Mnie od zawsze najlepiej się ostrzy na podobnym kamieniu, oczywiście na mokro i odpowiednimi ruchami. Może prehistoryczna metoda ale wychodzą ostre Jak pod dobrym kątem zdrapujesz, to ten kawałek którym dotykasz kamienia jest ostry jak żyletka. Chodziło mi bardziej o to że nie trzeba się martwić o nóż podczas takich czynności. Do ostrzenia mam taki zestawik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krz Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 W dniu 22.10.2022 o 17:48, x86 napisał(a): "Maszynu" już jest Pewnie zawsze marzyłeś o czerwonym Ferrari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.