bakus1233 Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 14 minut temu, neonlight napisał(a): @Bednaar chodzi o sos na spodzie pizzy, na składniki się nie daje (ja daję i ketchup, i czosnkowy, no i czasem Tabasco chyba, że już mam Jalapeno, to wtedy bez Tabasco. 🤪😭😁). Bo Włosi dają same pomidory, a u nas różne przetworzone wynalazki, łącznie z gotowcami.😁 zostawiłem sobie kawałek tej włoskiej pizzy na następny dzień i była pokryta pleśnią. W Polsce często sobie zostawiam pizze na drugi dzień i po odgrzaniu nadaje się do spożycia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szugary68 Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 (edited) Godzinę temu, Spawn napisał(a): Ja dzisiaj domowe burgery śmigam Zazdroszczę! A człek musi cierpieć......narobiłeś mi wilczego apetytu... Edited August 27, 2023 by szugary68 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonlight Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 8 minut temu, bakus1233 napisał(a): zostawiłem sobie kawałek tej włoskiej pizzy na następny dzień i była pokryta pleśnią. W Polsce często sobie zostawiam pizze na drugi dzień i po odgrzaniu nadaje się do spożycia No ekhm... bo w Polsce masz samą chemię, więc nie dziwne, że pizza się zaczyna psuć dopiero po miesiącu. 😆 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 Godzinę temu, neonlight napisał(a): chodzi o sos na spodzie pizzy, na składniki się nie daje (ja daję i ketchup, i czosnkowy, no i czasem Tabasco chyba, że już mam Jalapeno, to wtedy bez Tabasco. 🤪😭😁). No ja też daję - tzn. najchętniej pomidorowy. Ale często robię tak, że najpierw jem kawałek pizzy bez żadnego sosu i dopiero wtedy decyduję, czy w ogóle coś dodać. A te pizze z tej "Pizzerni" są bardzo dobre, zwłaszcza z oliwą czosnkowo-bazyliową 51 minut temu, bakus1233 napisał(a): zostawiłem sobie kawałek tej włoskiej pizzy na następny dzień i była pokryta pleśnią. Może to Penicillium roqueforti wyrósł, trzeba było spróbować - nie wiem, jak Ty, ale ja bardzo lubię sery pleśniowe, ciekawe, czy pizza pleśniowa podobnie by smakowała 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 3 godziny temu, Bednaar napisał(a): ale ja bardzo lubię sery pleśniowe, Pleń nie jest zbyt zdrowa do jedzenia. Tak, nie ma dobrej i złej pleśni. Jest pleśń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonlight Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 (edited) 5 minut temu, Rafacio napisał(a): Pleń nie jest zbyt zdrowa do jedzenia. Tak, nie ma dobrej i złej pleśni. Jest pleśń. Proponuję poczytać o serach "pleśniowych". "Penicillium roqeforti oraz Penicillium glaucum - czyli grzyby serowe - są jak najbardziej jadalne. Co więcej spożywanie tzw. sera pleśniowego ma pozytywne efekty antybakteryjne, bo wspomaga naturalny układ ochronnej flory". Edited August 27, 2023 by neonlight 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 Czy ja bronię jeść ci pleśń? Jedz jak chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubachim Posted August 27, 2023 Report Share Posted August 27, 2023 (edited) @RafacioAle piszesz nieprawdę z pleśnią, bo tyło niektóre grzyby strzepkowe zwane potocznie pleśnią są niezdrowe. Edited August 27, 2023 by kubachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted August 28, 2023 Report Share Posted August 28, 2023 8 godzin temu, neonlight napisał(a): sera pleśniowego ma pozytywne efekty antybakteryjne, bo wspomaga naturalny układ ochronnej flory A w jaki sposób rozróżnia dobre od złych bakterii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 28, 2023 Report Share Posted August 28, 2023 (edited) Godzinę temu, Rafacio napisał(a): A w jaki sposób rozróżnia dobre od złych bakterii? Istnieje wiele technik laboratoryjnych ze spektrometrią masową włącznie. Chyba że chodzi Tobie o to w jaki sposób Penicillium rozróżnia dobre od złych: Nie rozróżnia, penicylina zabija wszystkie nieodporne na ten antybiotyk. Edited August 28, 2023 by Bednaar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted August 28, 2023 Report Share Posted August 28, 2023 Taak. O to mi chodziło. Poza tym wiele serów pleśniowych okropnie śmierdzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 28, 2023 Report Share Posted August 28, 2023 28 minut temu, Rafacio napisał(a): Taak. O to mi chodziło. Poza tym wiele serów pleśniowych okropnie śmierdzi. Dla mnie to żaden problem. Jednym z najbardziej śmierdzących pleśniowych jest Camembert de Normandie, ale jeszcze go nie jadłem. Mój ulubiony pleśniowy to Gorgonzola. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted August 29, 2023 Report Share Posted August 29, 2023 (edited) Naprawdę nie jest problemem jedzenie czegoś co śmierdzi? Ja mam odruch wymiotny w takich przypadkach. "Po prostu w procesie dojrzewania sera wykorzystywane są specjalne bakterie odpowiedzialne za zapach ludzkiego potu. Ale to nie znaczy, że jest rzadko jadany. Limburgijski ser jest uwielbiamy przez wielu smakoszy." Jak to mówią:,,człowiek nie świnia, wszystko zeżre''. Edited August 29, 2023 by Rafacio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 29, 2023 Report Share Posted August 29, 2023 3 godziny temu, Rafacio napisał(a): Naprawdę nie jest problemem jedzenie czegoś co śmierdzi? Ja mam odruch wymiotny w takich przypadkach. W tym przypadku dla mnie - nie Są podobno bardziej śmierdzące potrawy, np. szwedzkie kiszone śledzie surströmming - jednak w tym przypadku chyba bym poległ (jeszcze na szczęście nie próbowałem). Aczkolwiek... 3 godziny temu, Rafacio napisał(a): Jak to mówią:,,człowiek nie świnia, wszystko zeżre''. ... więc jakaś nadzieja jest. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzichon Posted August 29, 2023 Report Share Posted August 29, 2023 3 godziny temu, Rafacio napisał(a): Naprawdę nie jest problemem jedzenie czegoś co śmierdzi? A wiesz, że "śmierdzi" w części przypdaków jest kulturowo uwarunkowane? Na przykład dla wielu osób spoza Polski kiszone ogórki czy kapusta walą niemiłosiernie. Czasem też osobiste - moja żona jak jem kaszankę podsmażaną to wychodzi z pokoju Polakom często z kolei śmierdzi kimchi, a to przecież też kiszonka. 10 minut temu, Bednaar napisał(a): W tym przypadku dla mnie - nie Są podobno bardziej śmierdzące potrawy, np. szwedzkie kiszone śledzie surströmming Bardzo dobre, ostatnio jadłem też kiszonego łososia. O dziwo nieś mierdział w ogóle. W smaku bardzo zbliżony do wędzonego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 29, 2023 Report Share Posted August 29, 2023 20 minut temu, zdzichon napisał(a): Na przykład dla wielu osób spoza Polski kiszone ogórki czy kapusta walą niemiłosiernie. Jak dla mnie kiszona kapusta śmierdzi - zwłaszcza, gdy jest jej dużo, tzn. jakieś kilka kg i podczas przygotowywania bigosu. Zaś kiszone ogórki - moim zdaniem nie śmierdzą. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzichon Posted August 29, 2023 Report Share Posted August 29, 2023 (edited) sam widzisz. Dla mnie kapusta kiszona pięknie pachnie. Edited August 29, 2023 by zdzichon 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted August 30, 2023 Report Share Posted August 30, 2023 Odruch wymiotny to odruch wymiotny. Ser śmierdzący jak odór z gdańskich Szadółek wydawało mi się, że jest obiektywnie śmierdzącym serem. Teraz wiem kto kupuje mieszkania wokół tego wysypiska. Miłośnicy śmierdzącego sera. Maja taniej mieszkania w syfiastej okolicy i jeszcze dzięki temu mogą odłożyć na swój kochany ser. Zagadka popularności mieszkań na tzw. górnym tarasie rozwiązana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubachim Posted August 30, 2023 Report Share Posted August 30, 2023 (edited) Mnie tam mało który ser śmierdzi, kiedyś dostałem jakiś że Szwajcarii to faktycznie zajeżdżał mocno. Ale to jednorazowy wybryk był. No cóż, jeden zje śmierdzący ser, inny pije wódkę, trzeci obżera się słodyczami. Edited August 30, 2023 by kubachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted August 30, 2023 Report Share Posted August 30, 2023 4 godziny temu, kubachim napisał(a): Mnie tam mało który ser śmierdzi, kiedyś dostałem jakiś że Szwajcarii to faktycznie zajeżdżał mocno. Ale to jednorazowy wybryk był. No cóż, jeden zje śmierdzący ser, inny pije wódkę, trzeci obżera się słodyczami. Pewnie grueyere, strasznie zajeżdża, ale jak dasz na pizzę w piekarniku to smród się ulotni a smak to niebo w gębie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus1988 Posted September 12, 2023 Report Share Posted September 12, 2023 W dniu 27.08.2023 o 16:08, Spawn napisał(a): Ja dzisiaj domowe burgery śmigam Prezentuje się bardzo smakowicie😋🍔🥇 A u mnie bardziej po włosku... spaghetti z sosem bolońskim i klopsikami, z krótko i delikatnie podsmażonym przed podaniem makaronem na klarownym maśle, odrobinie oliwy z ząbkiem czosnku🍝🍷 A potem skuszony pysznymi śniadaniowymi (i nie tylko), które zamieszczał się @espe0... zdałem się na kupony zniżkowe i pobliską pizzerię 😉 Obiadowa barbecue z kurczakiem, boczkiem, cheddarem, chili, czerwoną cebulą i kolendrą🌶🍗🥓🍕 Kolacyjna pieczarkowa🍄🍕 I śniadaniowa krewetkowa podgrzana osobiście przez mistrza kuchni Nico🦐 🐱😉 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy66 Posted September 12, 2023 Report Share Posted September 12, 2023 U mnie od ok. 10ciu tygodni śniadania i kolacje wyglądają bardzo podobnie. 12,5 kg obywatela mniej 🙂. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted September 12, 2023 Report Share Posted September 12, 2023 I jak te szyszki w smaku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espe0 Posted September 12, 2023 Report Share Posted September 12, 2023 8 minut temu, Tommy66 napisał(a): U mnie od ok. 10ciu tygodni śniadania i kolacje wyglądają bardzo podobnie. 12,5 kg obywatela mniej 🙂. Jak zamieścisz wideo że faktycznie te szyszki jesz, to stawiam flaszkę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommy66 Posted September 12, 2023 Report Share Posted September 12, 2023 Bardzo w zęby wchodzo i so łykowate 😉. @espe0 mnie wszyscy stawiają jak wiedzą że nie piję [ 7 lipca - 3lata] ,jak nie wiedzą to boją się narażać na koszta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.