lobuz1 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Teraz, MrBrainwash napisał(a): Na youtubie jakiś azjata sprzedał patent, że wlewa się na patelnie samo biało, trochę się roz prowdza, potem żółtko i można sobie zawinąć. Też taka znajoma kobieta sprzedała mi patent na jajko w koszulce. Że tak jak normalnie trochę osolona woda z octem, ale zamiast robić tego wiru to można użyć po prostu chochli. Fajnie wychodzą takie jajeczka. Jak na miękko tylko od razu bez skorupki. Jajko w koszulce też robię i na miękko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrBrainwash Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 1 minutę temu, lobuz1 napisał(a): Jajko w koszulce też robię i na miękko. Mmm mmm Jakis czas temu maraton sobie zrobiłem i codzinnie z rana przez kilka dni jakieś jajeczko się znalazło. A to omlecik, a to sufflecik, a to na miękko, na twarto, w koszulce, następnie jajęcznica, grzybek, sadzone. Tyle możlimowści... 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) 13 minut temu, MrBrainwash napisał(a): Mmm mmm Jakis czas temu maraton sobie zrobiłem i codzinnie z rana przez kilka dni jakieś jajeczko się znalazło. A to omlecik, a to sufflecik, a to na miękko, na twarto, w koszulce, następnie jajęcznica, grzybek, sadzone. Tyle możlimowści... 😀 Puszysty omlet też robie- oczywiście bez żadnej mąki. Tak kiedyś uczciłem okazyjny zakup słuchawek Aeon 🤣 Nauczyłem się pisać ketchupem bo zacząłem zachęcać w ten sposób synka do jedzenia. 😊 Edytowane 19 Lutego 2023 przez lobuz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakus1233 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 38 minut temu, lobuz1 napisał(a): Przez 18 lat komiwojażerki nauczyłem się omijać hotelową jajecznicę i zamawiam zazwyczaj sadzone, które najczęściej też potrafią je sp… (spalone, za bardzo ścięte, surowe białko…). Niestety muszę jeść jajka, więc se sam zrobiłem bo żona u mamusi. Co to za przyprawa ta czarna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) 6 minut temu, bakus1233 napisał(a): Co to za przyprawa ta czarna? Pieprz, uwielbiam dużo pieprzu (wyłącznie świeżo i grubo zmielonego).Dodaję do wszystkiego co się da. Lubię też konkretne świeże chilli. Do tego sadzonego i omleta dałbym jeszcze szczypiorek, ale nie było w domu. Edytowane 19 Lutego 2023 przez lobuz1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazar70 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Kilka lat na forum i nie zuważyłem wątku 😅 To się pochwalę, że mniej więcej w czasie pojawienia się na forum, zącząłem interesować się też innym hobby: Narzędzie zbrodni: I efekt czynu: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalZZZ Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Strasznie lubię ludzi z różnymi zainteresowaniami, bo sam mam ich wiele i nie znoszę nudy, a to powyżej bardzo ciekawe Gratki No i smacznego 👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazar70 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 2 minuty temu, MichalZZZ napisał(a): a to powyżej bardzo ciekawe To już kolejny etap - wcześniej była klasyczna wędzarnia ale wędzenie na ROD ma swoje ograniczenia, poza tym elektornika pozwala uprościć i przypilnować procesu wędzenia. Ostatnio pokusiłem się z małżonką o zrobienie kabanosów z dziczyzny i o dziwo wyszły Jak ktoś ma możliwości, że tak powiem - lokalowe - polecam - domowe wędliny smakują co najmniej dobrze 👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalZZZ Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Osobiście uwielbiam dziczyznę i jak tylko jestem w pl. to chodzę do zaprzyjaźnionej restauracji na gulasz z dzika. Ale musisz mieć zapachy w domu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Jadę na grubo na 2 śniadanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 https://www.ugotujcie.pl/e-book/ 12 godzin temu, lobuz1 napisał(a): Przez 18 lat komiwojażerki nauczyłem się omijać hotelową jajecznicę i zamawiam zazwyczaj sadzone, które najczęściej też potrafią je sp… (spalone, za bardzo ścięte, surowe białko…). Niestety muszę jeść jajka, więc se sam zrobiłem bo żona u mamusi. Na sadzone jajka kupiłem w Pepco takie małe pateleńki. Na jedno jajko. Z Sieci jest patent taki że wlewamy, smażymy po czym wyłączamy gaz, zakrywamy patelnie pokrywką i jajko sadzone dochodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 3 minuty temu, Lord Rayden napisał(a): Z Sieci jest patent taki że wlewamy, smażymy po czym wyłączamy gaz, zakrywamy patelnie pokrywką i jajko sadzone dochodzi. Dokładnie tak robiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Nie chce mi się gotować a jeść trzeba no i ile można stołować się na mieście, gdzie najczęściej jest pasza a nie jedzenie robione uczciwie. Dlatego taki szybki obiad, gdzie ważne są dobrej jakosci składniki, które zawsze mam pod ręką (oliwki wyszły, ale trudno). Na bazie takiego sosu robię różne dania- wariacje z kaszami, ryżem, kotlecikami np. z soczewicy itp. Itd. Robiłem też swego czasu w hotelach na wyjeździe 😊. Edytowane 22 Lutego 2023 przez lobuz1 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Wielki powrót śniadaniowej 7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloj Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 2 hours ago, espe0 said: Wielki powrót śniadaniowej Piękna podzielisz się przepisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 7 minut temu, pabloj napisał(a): Piękna podzielisz się przepisem? Ciasto: 1kg mąki Caputo pizzeria 0.6kg wody 30g soli Pół małej łyżeczki drożdży Sos: Puszka pomidorów włoskich Szczypta bazylii i oregano. Składniki na pizzę (jak z obrazka) : Mozarella w kostce Brązowe pieczarki Szynka parmeńska Pieprz świeżo z młynka Drożdże z małą ilością mąki i wody zostawiamy na wyrośnięcie w wysokim naczyniu. Konsystencja musi mieć gęstość budyniu. Jak to wszystko ładnie zacznie rosnąć to mieszamy resztę wody z solą a później wodę z mąką i z przygotowanym zaczynem. Takie ciasto zostawiamy na 8 godzin żeby sobie wyrosło. Później formujemy kulki, ile wiemy że zjemy zostawiamy, a resztę kulek w workach do mrożenia do zamrażalnika na potem Uformowane kulki zostawiamy do rośnięcia na następne 12 godzin. W międzyczasie otwieramy puszkę z pomidorami. Blendujemy na najniższych obrotach, ale tylko przez dwie sekundy, żeby nie było grubszych części pomidora i wlewamy do dużego sitka wyłożonego papierem do żywności, żeby oddzielić wodę od pomidorów. Zajmuje to przeważnie około 2-3 godziny. Ser kroimy w kostki wielkości kostki do gry, pieczarki w plasterki a szynkę można normalnie rwać palcami. Jak już wszystko mamy przygotowane można rozgrzać piec do około 420 stopni. Kulkę ciasta obsypujemy mąką i rozciągamy na blacie do wielkości fajnego placka Smarujemy sosem placek i posypujemy bazylią i oregano. Na to wszystko kładziemy ser w kostkach po tym pieczarki, a na samym końcu szynkę. Całość posypujemy pieprzem prosto z młynka i wsadzamy do pieca na jakieś trzy - cztery minuty. Ważne jest żeby pizzę po wyjęciu odstawić na kratkę na chwilę żeby sobie trochę odparowała z dołu 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Szymon ty jesteś współczesny Leonardo da Vinci i do tego polski 😀👍👍 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz1 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Perfekcjonista we wszystkim za co się weźmie. Szacun. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 (edytowane) @espe0 zrobiłeś mi smaka i przypomniałeś że dawno pizzy nie robiłem, chociaż w porównaniu do Twojej to lekka wiocha u mnie Edytowane 1 Maja 2023 przez Spawn 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 13 minut temu, Spawn napisał(a): zrobiłeś mi smaka i przypomniałeś że dawno pizzy nie robiłem Teraz ja mam znowu smaka... To się nazywa spirala robienia smaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus1988 Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 W dniu 19.02.2023 o 11:39, Nazar70 napisał(a): Kilka lat na forum i nie zuważyłem wątku 😅 To się pochwalę, że mniej więcej w czasie pojawienia się na forum, zącząłem interesować się też innym hobby: Narzędzie zbrodni: I efekt czynu: Coś czuję, że Ziggy zawsze oczekuje na te efekty 🐱😉 W dniu 29.04.2023 o 13:43, Jaro54 napisał(a): Szymon ty jesteś współczesny Leonardo da Vinci i do tego polski 😀👍👍 Jak najbardziej się zgadzam z tym stwierdzeniem Jarku! 🙂👍🥇 Szymonie, Mateuszu, przygotowaliście wspaniałe pizze! Gratuluję i dziękuję za podzielenie sie przepisem🙂👍🥇🥇 Po Waszych wpisach nabrałem apetytu, zakupiłem bazylię... i ze względu na to, że ostatnio nic mi nie wychodzi, zdecydowałem się na bezpieczny wariant i złożenie zamówienia w pobliskiej pizzerii. Nico strzeże, aby zbyt szybko nie zniknęła🐱 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazar70 Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 14 godzin temu, Tytus1988 napisał(a): Coś czuję, że Ziggy zawsze oczekuje na te efekty 🐱😉 Jakbyś zgadł - jego ulubiona, najsmutniejsza piosenka to: "Nic nie jadłem od 15 minut" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus1988 Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 8 godzin temu, Nazar70 napisał(a): Jakbyś zgadł - jego ulubiona, najsmutniejsza piosenka to: "Nic nie jadłem od 15 minut" To podobnie, jak u Nico... nawet jak przed chwilą najadł się praktycznie do syta, to już wkrótce szuka czegoś innego 😉 O przekąskę potrafi się skutecznie dopomnieć😉🐱 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 A dziś na kolacyjkę GuinessPizza! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 22 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 A czemu Guiness? Jakaś rekordowa czy z piwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.