kazymyr Posted December 11, 2023 Report Posted December 11, 2023 (edited) Dzień dobry, potrzebuję pomocy w zoptymalizowaniu mojego stacjonarnego słuchawkowego zestawu muzycznego. Obecnie słucham Spotify na Samsung s22 przez Qudelix-5K do JBL Tune750. Koszty chciałbym zamknąć w 2000PLN +/-. Lubię kontrasty. Chciałbym uzyskać brzmienie z mocnym, mięsistym drgającym basem ( What Do You Want from Me - Pink Floyd, Apache Rose Peacock - Red Hot Chilli Peppers), i niemal kłujące w uszy soprany. Uwielbiam dźwięk talerzy i ogólnie perkusji. Na temat średnicy najtrudniej mi się wypowiedzieć, ale nie lubię jazgotu. Jednak słucham przede wszystkim rocka, więc nie może też być zbyt cukierkowa. Pazur musi być. Mile widziana szeroka scena. Tak czy owak chcę zostać z Spotify jako źródłem. 1. Czy warto inwestować w laptop lub odtwarzacz sieciowy? 2. Wydać całość na nowy zestaw, czy kupować po kolei, np. najpierw słuchawki za ok.2000. (muszą być wokółuszne zamknięte, mogą być na kablu). Nieczęsto kupuję sprzęt używany, jednak tego nie wykluczam. Dziękuję za chęć pomocy. Edited December 11, 2023 by kazymyr Quote
Dirian Posted December 11, 2023 Report Posted December 11, 2023 Rozumiem, że koniecznie zamknięte? Z otwartych mogłyby ci się spodobać Fidelio X2HR - mocny, dobry jakościowo bas i wyraźnie zaznaczona góra. Talerze brzmią na nich super. Quote
kazymyr Posted December 11, 2023 Author Report Posted December 11, 2023 Cena tych Philips'ów przystępna, jednak muszą być zamknięte, często słucham późno i dość głośno. Quote
Bednaar Posted December 13, 2023 Report Posted December 13, 2023 Opis brzmienia pasuje do Beyerdynamic DT-770. Quote
kazymyr Posted December 13, 2023 Author Report Posted December 13, 2023 (edited) DT-770 są "ryzykowne", zbyt skrajne opinie w temacie basu. Biorę pod uwagę Focal Elegia lub B&O hx. A co myślicie o zakupie streamera albo laptopa, wpłynie to znacząco na jakość dźwięku? W porównaniu do smartfona. Edited December 13, 2023 by kazymyr Quote
neonlight Posted December 13, 2023 Report Posted December 13, 2023 (edited) 29 minut temu, kazymyr napisał(a): DT-770 są "ryzykowne", zbyt skrajne opinie w temacie basu. Biorę pod uwagę Focal Elegia lub B&O hx. A co myślicie o zakupie streamera albo laptopa, wpłynie to znacząco na jakość dźwięku? W porównaniu do smartfona. Ani Elegia, ani HX nie dadzą Ci takiego brzmienia, jakiego oczekujesz. Szukaj słuchawek grających efektownie, czyli tzw. V'ką na charakterystyce. Spójrz na ofertę Ultrasone. Edited December 13, 2023 by neonlight Quote
kazymyr Posted December 14, 2023 Author Report Posted December 14, 2023 Może Ultrasone Performance 880? Są na Allegro używki za 500 PLN. Quote
neonlight Posted December 14, 2023 Report Posted December 14, 2023 Nie znam tej serii, miałem na myśli coś z wyższych modeli, czyli np. Signature Pro/Pulse/DJ itp. (nie Pure!). Quote
Rafacio Posted December 20, 2023 Report Posted December 20, 2023 (edited) Dolóz 500 i kup tu od kolegi z forum Ultrasone Pure Master. Z tego co wiem mało używane i powinny mieć jeszcze gwarancję. Tylko nie pamiętam kto sprzedaje. A jak nie chcesz przepłacać to nowe Ultrasone PRO480i. No i nie daj się nabrać jak połowa forum na Pure. Edited December 20, 2023 by Rafacio Quote
Pioj Posted December 20, 2023 Report Posted December 20, 2023 Albo najlepiej nie daj się nabrać na żadne ultrasone Quote
Rafacio Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 8 godzin temu, Pioj napisał(a): Albo najlepiej nie daj się nabrać na żadne ultrasone Dlaczego? Przecież opisał jaki dźwięk chce. Quote
kazymyr Posted December 22, 2023 Author Report Posted December 22, 2023 (edited) Chciałbym uściślić, jako młody człowiek wychowałem się na zwykłych "kaseciakach" (mały Grundig, jakiś "jamnik"). Moje pierwsze świadomie wybrane słuchawki to CAL. Muzyka z PC, WMP ustawiony na "U", potem było kilka "doków" Schure, fajnie grające Trinity i odrobinę przebasowane Jabry. Ostatnio HM5, Master&Dynamic MW75, no i obecnie dość naturalnie brzmiące JBL tune750. We wszystkich tych słuchawkach podbijałem bas "ile wlazło". Jednak niedawno kupiłem dac Qudelix-5K, na którego eq w ustawieniu U z prawym ramieniem pod sufit, wysokie brzmią jak dla mnie bardzo atrakcyjnie choć pewnie nienaturalnie, ale właśnie przyjemnie "kłują" po bębenkach. Jednocześnie lewe ramię U powędrowało znacznie w dół ponieważ tune750 nie są w stanie uzyskać oczekiwanych przeze mnie basów bez "charczenia". Dlatego właśnie chcę kupić słuchawki w których obie strony częstotliwości będą mocne i wyraziste. Qudelix'a nie chciałbym zmieniać bo za niego zapłaciłem i go lubię. No w ostateczności. W dniu 20.12.2023 o 20:15, Pioj napisał(a): Albo najlepiej nie daj się nabrać na żadne ultrasone A co byś w zamian proponował? Edited December 22, 2023 by kazymyr Quote
soulreaver Posted December 30, 2023 Report Posted December 30, 2023 IMO Beyerdynamic T5p v2 mogłyby być odpowiednie. Widywałem używane w dobrym stanie poniżej 2k. Quote
Recommended Posts