Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzień dobry, potrzebuję pomocy w zoptymalizowaniu mojego stacjonarnego słuchawkowego zestawu muzycznego.
Obecnie słucham Spotify na Samsung s22  przez Qudelix-5K do JBL Tune750.
Koszty chciałbym zamknąć w 2000PLN +/-.
Lubię kontrasty. Chciałbym uzyskać brzmienie z mocnym, mięsistym drgającym basem ( What Do You Want from Me - Pink Floyd, Apache Rose Peacock - Red Hot Chilli Peppers), i niemal kłujące w uszy soprany. Uwielbiam dźwięk talerzy i ogólnie perkusji. Na temat średnicy najtrudniej mi się wypowiedzieć, ale nie lubię jazgotu. Jednak słucham przede wszystkim rocka, więc nie może też być zbyt cukierkowa. Pazur musi być. 

Mile widziana szeroka scena.
Tak czy owak chcę zostać z Spotify jako źródłem.
1. Czy warto inwestować w laptop lub odtwarzacz sieciowy?
2. Wydać całość na nowy zestaw, czy kupować po kolei, np. najpierw słuchawki za ok.2000. (muszą być wokółuszne zamknięte, mogą być na kablu).
Nieczęsto kupuję sprzęt używany, jednak tego nie wykluczam. 

Dziękuję za chęć pomocy.

Edited by kazymyr
Posted

Rozumiem, że koniecznie zamknięte? Z otwartych mogłyby ci się spodobać Fidelio X2HR - mocny, dobry jakościowo bas i wyraźnie zaznaczona góra. Talerze brzmią na nich super.

Posted

Cena tych Philips'ów przystępna, jednak muszą być zamknięte, często słucham późno i dość głośno. 

Posted

Opis brzmienia pasuje do Beyerdynamic DT-770.

• Like 1
Posted (edited)

DT-770 są "ryzykowne", zbyt skrajne opinie w temacie basu.

Biorę pod uwagę Focal Elegia lub B&O hx.

A co myślicie o zakupie streamera albo laptopa, wpłynie to znacząco na jakość dźwięku? W porównaniu do smartfona.

Edited by kazymyr
Posted (edited)
29 minut temu, kazymyr napisał(a):

DT-770 są "ryzykowne", zbyt skrajne opinie w temacie basu.

Biorę pod uwagę Focal Elegia lub B&O hx.

A co myślicie o zakupie streamera albo laptopa, wpłynie to znacząco na jakość dźwięku? W porównaniu do smartfona.

Ani Elegia, ani HX nie dadzą Ci takiego brzmienia, jakiego oczekujesz. Szukaj słuchawek grających efektownie, czyli tzw. V'ką na charakterystyce.

Spójrz na ofertę Ultrasone.

Edited by neonlight
Posted

Może Ultrasone Performance 880? Są na Allegro używki za 500 PLN.

Posted (edited)

Dolóz 500 i kup tu od kolegi z forum Ultrasone Pure Master. Z tego co wiem mało używane i powinny mieć jeszcze gwarancję. Tylko nie pamiętam kto sprzedaje. A jak nie chcesz przepłacać to nowe Ultrasone PRO480i. No i nie daj się nabrać jak połowa forum na Pure.

Edited by Rafacio
Posted (edited)

Chciałbym uściślić, jako młody człowiek wychowałem się na zwykłych "kaseciakach" (mały Grundig, jakiś "jamnik"). Moje pierwsze świadomie wybrane słuchawki to CAL. Muzyka z PC, WMP ustawiony na "U", potem było kilka "doków" Schure, fajnie grające Trinity i odrobinę przebasowane Jabry. Ostatnio HM5, Master&Dynamic MW75, no i obecnie dość naturalnie brzmiące JBL tune750. We wszystkich tych słuchawkach podbijałem bas "ile wlazło".

Jednak niedawno kupiłem dac Qudelix-5K, na którego eq w ustawieniu U z prawym ramieniem pod sufit, wysokie brzmią jak dla mnie bardzo atrakcyjnie choć pewnie nienaturalnie, ale właśnie przyjemnie "kłują" po bębenkach.

Jednocześnie lewe ramię U powędrowało znacznie w dół ponieważ tune750 nie są w stanie uzyskać oczekiwanych przeze mnie basów bez "charczenia". Dlatego właśnie chcę kupić słuchawki w których obie strony częstotliwości będą mocne i wyraziste. Qudelix'a nie chciałbym zmieniać bo za niego zapłaciłem i go lubię. No w ostateczności. 

W dniu 20.12.2023 o 20:15, Pioj napisał(a):

Albo najlepiej nie daj się nabrać na żadne ultrasone :D

A co byś w zamian proponował?

Edited by kazymyr
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

A może Sony WH-1000XM4? Ja mam dużo słuchawek, ale jak chcę się nabasowić to biorę Sony WH-1000XM3 albo Bluedio Victory.

Nie piszę, że to będzie wybitny dźwięk, ale bardzo muzykalny, rozrywkowy i z mocną Vką. A można też wziąć je ze sobą. wielu chwali ANC, ja nie używam, ale może też skorzystasz. tylko nie daj się nabrać na MX5 i MX6. Sony idzie tą samą ścieżką, którą idą producenci samochodów. Niby nowe to lepsze, ale jak kupisz i minie gwarancja to ulegają biodegradacji.

• Haha 1
Posted
2 godziny temu, figer napisał(a):

A może Sony WH-1000XM4? Ja mam dużo słuchawek, ale jak chcę się nabasowić to biorę Sony WH-1000XM3 albo Bluedio Victory.

Nie piszę, że to będzie wybitny dźwięk, ale bardzo muzykalny, rozrywkowy i z mocną Vką. A można też wziąć je ze sobą. wielu chwali ANC, ja nie używam, ale może też skorzystasz. tylko nie daj się nabrać na MX5 i MX6. Sony idzie tą samą ścieżką, którą idą producenci samochodów. Niby nowe to lepsze, ale jak kupisz i minie gwarancja to ulegają biodegradacji.

image.jpeg

• Like 1
Posted (edited)
18 godzin temu, figer napisał(a):

Prawdopodobnie pytający już dawno znalazł odpowiednie słuchawki. Złota łopata jak najbardziej zasłużona ;)

PS. Masz Tonsile Sd-426? Ja miałem jakieś 30 lat temu Sd-422 - i szczerze mówiąc lepiej grały, niż Sennheiser HD-500, które później kupiłem - ale niestety Tonsile rozwaliły mi się i musiałem kupić coś w zamian.

Edited by Bednaar
Posted (edited)
11 godzin temu, Bednaar napisał(a):

Prawdopodobnie pytający już dawno znalazł odpowiednie słuchawki. Złota łopata jak najbardziej zasłużona ;)

PS. Masz Tonsile Sd-426? Ja miałem jakieś 30 lat temu Sd-422 - i szczerze mówiąc lepiej grały, niż Sennheiser HD-500, które później kupiłem - ale niestety Tonsile rozwaliły mi się i musiałem kupić coś w zamian.

Zauważyłem, że temat stary, dopiero jak odpowiedziałem. Żenująco mało się dzieje w tej części forum - odpowiedziałem na jakiś 5 czy 6 post od góry :rolleyes:

Co do Tonsil SD-426 - to mam 2 pary - jedną kupiłem na zapas. Na oryginalnym kablu grają słabo, ale po rekablingu niczym nie ustępują słuchawkom za 3-4 tyś złotych. Nawet nie są trudne do napędzenia mimo że są 600 Ohm. 

Mam też SD-524, bo ludzie się nimi zachwycali, twierdząc, że są lepsze niż 426. Może tak - jeżeli je napędzali z Kaprala :lol:

Edited by figer
  • Like 1
Posted
14 godzin temu, figer napisał(a):

Co do Tonsil SD-426 - to mam 2 pary - jedną kupiłem na zapas. Na oryginalnym kablu grają słabo, ale po rekablingu niczym nie ustępują słuchawkom za 3-4 tyś złotych. Nawet nie są trudne do napędzenia mimo że są 600 Ohm. 

Mam też SD-524, bo ludzie się nimi zachwycali, twierdząc, że są lepsze niż 426. Może tak - jeżeli je napędzali z Kaprala :lol:

Kaprala też miałem, mój pierwszy sprzęt audio ever :D Drugi - to gramofon Emmanuel, którego podłączałem pod radio Jubilat. Słuchawek jeszcze wtedy nie miałem. Moje pierwsze to jakieś radzieckie wokółuszne zamkniete o dźwięku jak ze studni, po nich miałem SD-422 - o niebo lepsze.

A propos cen - niestety nie są wyznacznikiem jakości dźwięku. Słuchałem Focal utopia, z tej nowszej generacjo, cena ok. 20 tys zł - no i wolę swoje skromne AKG K271 :DZresztą Beyerdynamic T5p też mi nie przypadły do gustu (ok. 3 tys zł). Tylko Fostex TH-610 (2 tys. zł) spowodowały mój opad szczęki, ale nie mam zamiaru ich kupowac w miejsce K271.

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted
8 godzin temu, figer napisał(a):

Muszę przyznać, że Tonsile bas mają nawet lepszy od Denona - to znaczy, ja go czuję jako bardziej uwypuklony, ale absolutnie nie w nadmiarze, super kontrolowany

Ta kontrola to zasługa tych 600ohm, nie wiem jaki masz wzmacniacz do niskoomowych D7000, ale do kontroli basu to bym polecił produkty Majkela, bo mają bardzo małą impedancję wyjściową i rzetelny zasilacz, choć nie wykluczone, że jakiś w miarę rzetelny chińczyk też się dobrze sprawi.

8 godzin temu, figer napisał(a):

Tonsile zupełnie nie radzą sobie w sopranach. Zamiast niuansów kiedy jest gęsto upakowana góra, zaczyna się lekka kakofonia

A to jest zasługa dość grubej membrany i przez to dużej jej bezwładności.

Posted (edited)
17 godzin temu, Perul napisał(a):

Ta kontrola to zasługa tych 600ohm, nie wiem jaki masz wzmacniacz do niskoomowych D7000, ale do kontroli basu to bym polecił produkty Majkela, bo mają bardzo małą impedancję wyjściową i rzetelny zasilacz, choć nie wykluczone, że jakiś w miarę rzetelny chińczyk też się dobrze sprawi.

Tak jak pisałem Ci w PW, kupiłem Shanlinga EM5. On ma 4 poziomy wzmocnienia. Impedancja na wyjściu przy najmniejszym wzmocnieniu jest poniżej 0,8 Ohm, więc jest w czym wybierać. Niemniej rezenzenci polecają aby był dla wszystkich słuchawek poza bardzo czułymi IEMami na poziomie najwyższym, czyli na "Turbo", bo wtedy jest najlepszy dźwięk. Na Denonach na Turbo muszę ustawić głośność na jakieś 17/100 i dźwięk jest bardzo dynamiczny, a przy mniejszym wzmocnieniu - drugim od dołu mam ustawienie głośności na 30/100 i słuchawki grają bardzo podobnie - dźwięk jest minimalnie miększy. Bas jest słyszalny, ale nie jest tak wyeksponowany na przód jak w Tonsilach.

Nie wiem co to jest, ale bas w Tonsilach jest z przodu, bardzo dynamiczny, nie mięsisty, ale bardzo odczuwalny kiedy jest, ale tak jak mówiłem - nie jest przebasowiony, przyciemniony, czyli nie grają tak jak dla head bangerów.

Tak myślę Perul, że chyba Ci wyślę te słuchawki do posłuchania i abyś ocenił, czy da się je przerobić na kabel zbalansowany? Na razie ja je przerobiłem na osobne gniazda Jack 3,5, aby móc stosować lepszy przewód, ale o balansie nie mam pojęcia więc nie dłubałem. Podobno na złączach zbalansowanych jest szersza i bardziej kontrolowana scena.

Edited by figer
poprawki
Posted
4 godziny temu, figer napisał(a):

Bas jest słyszalny, ale nie jest tak wyeksponowany na przód jak w Tonsilach.

Czyli to kwestia strojenia, tego, że reszta nie jest schowana za basem. Ewentualnie ilości wyższego basu, który to właśnie "kopie".

Podobno na złączach zbalansowanych jest szersza i bardziej kontrolowana scena.

Scena i kontrola to jest zasługa większej mocy, a w przypadku wysokoomowców wyższego napięcia, którą oferują sprzęty po balansie.

Na razie ja je przerobiłem na osobne gniazda Jack 3,5, aby móc stosować lepszy przewód, ale o balansie nie mam pojęcia więc nie dłubałem

Wystarczy zwykły kabel zbalansowany jak do Hifimanów, nawet cos takiego (do Twojego sprzętu wersja z wtykiem XLR)

https://pl.aliexpress.com/item/1005003051290757.html

• Like 1
  • 3 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 2.10.2025 o 18:55, Perul napisał(a):

Wystarczy zwykły kabel zbalansowany jak do Hifimanów, nawet cos takiego (do Twojego sprzętu wersja z wtykiem XLR)

https://pl.aliexpress.com/item/1005003051290757.html

Hej!

Kupiłem sobie ten kabel, który poleciłeś i jest świetny.

Po pierwsze faktycznie współpracuje z Tonsilami i wydaje mi się, że sluchawki grają jeszcze lepiej. Z pewnością to zasługa, że jest więcej mocy na wyjściu zbalansowanym we wzmacniaczu, i teraz jest wystarczająco dynamicznie i głośno nawet przy 19/100, ale jest bardziej przestrzennie, a przynajmniej ta przestrzeń przestała być niekontrolowana, a lepiej słychać źródła dźwieku. 

Ale lepsze jest to, że ten kabelek pasuje tez do Beyerdynamic T1 v.3. Te wtyczki 3,5 są na tyle wąskie, ze wpstrykują się w gniazda. Wreszcie pozbyłem się tego koszmarnego kabla który sprzedawany jest ze słuchawkami! 😁

Ciężko mi powiedzieć jak ta zmiana wpłynęła na dźwięk, bo w tej samej paczce co kabel, przyszedł mi zasilacz do Bluesound Node Nano, i w tym zestawieniu te słuchawki złagodniały i stały się przyjemnie zrównoważone i przestały mnie męczyć.

Kabelek i zasilacz na fotkach. W razie pytań służę odpowiedzią

20251016_170726.jpg

20251016_171805.jpg

Edited by figer
Poprawki
  • 3 weeks later...