Jump to content

Fanklub słuchawek ZMF

MFRD

Recommended Posts

Już od pewnego czasu ZMF to mój taki mały mokry sen. Początkowo lukałem w stronę Aeolusów, ale z racji potrzeby posiadania zamkniętych, coraz bardziej kieruję swoje oczy w stronę Eikonów. Udało Ci się dorwać naprawdę piękną sztukę. To wersja Padauk, czy jakaś inna? Jestem ciekaw jak grają, więc gdybyś mógł napisać kilka zdań o tym, z czym i jak to brzmi, to będę ogromnie wdzięczny :)

• Like 1

@MFRDGratulacje! Mnie też ciekawią te słuchawki ale jednak trochę kosztują. Kiedyś być może się na któreś szarpnę, bo z tego co pobieżnie wyczytałem, to one są z gatunku tych niewyżyłowanych. A mnie zaczyna męczyć pogoń za jakością dźwięku przy poświęceniu muzykalności. Do tego są w istocie bardzo ładne i zamknięte, a ja w swojej historii z audio najczęściej na takich właśnie słuchałem. 

• Like 1

@MFRD Ja też na nie od pewnego czasu 'choruje', bardzo chciałbym posłuchać i Eikonów i Verite C właśnie. Skąd je masz? W PL nie ma żadnego dystrybutora, najbliżsi fidziałem są w Niemczech i Szwecji (tutaj nie byłoby dodatkowych opłat hmm?).

Hej, 

wstępne wrażenia opisałem w wątku zakupowym

11 godzin temu, Vaiet napisał:

To wersja Padauk, czy jakaś inna? Jestem ciekaw jak grają, więc gdybyś mógł napisać kilka zdań o tym, z czym i jak to brzmi, to będę ogromnie wdzięczny :)

Tak, padouk :) na pewno będę jeszcze pisał, na razie Eikony pójdą na testy do @radzik55 na trochę.

8 godzin temu, Undertaker napisał:

A mnie zaczyna męczyć pogoń za jakością dźwięku przy poświęceniu muzykalności.

Mam dokładnie takie samo zdanie, dlatego sprzedałem Ethery C Flow. Brakowało im życia :) fajna sprawa jest taka, że mimo, że tu jest muzykalność to nie czuję, by była ogólnie gorsza jakość dźwięku. Jest na pewno wysoki już poziom. Dawały radę w porównaniach z lcd-3. Tu też jest bardzo fajna średnica. 

6 godzin temu, pabloj napisał:

PL nie ma żadnego dystrybutora, najbliżsi fidziałem są w Niemczech i Szwecji (tutaj nie byłoby dodatkowych opłat hmm?).

Ja kupiłem uzywkę z head-fi. Sprawdzałem wcześniej dystrybutorów z UK i Niemiec, ale udało się w dobrym stanie znaleźć :)

Edited by MFRD
  • Like 1

Też miałem kiedyś Eikony, całkiem przyjemne zamknięte. Szczególnie fajny patent z tymi otworami z tyłu, bo dźwięk to za bardzo nimi nie ucieka.  @MFRD  Twój pałąk jest poprawiony czy to stara wersja? Pamiętam, że moje bardzo lubiły się obracać jak wściekłe.

Miały (pewnie ze względu i na konstrukcje i na pady) lekki efekt studni, dlatego wolałem wtedy DT-R10, ale poza tym naprawdę fajne słuchawki i do lampy i tranzystora. 

2 godziny temu, Firegon napisał:

Twój pałąk jest poprawiony czy to stara wersja? Pamiętam, że moje bardzo lubiły się obracać jak wściekłe.

Miały (pewnie ze względu i na konstrukcje i na pady) lekki efekt studni, dlatego wolałem wtedy DT-R10, ale poza tym naprawdę fajne słuchawki i do lampy i tranzystora. 

Nie wiedziałem, że były zmiany w pałąku. Tzn system regulacji chyba się zmienił teraz na schodowy. Ja mam płynny. Słuchawki są z 2018r. Hehe co znaczy, że się obracaly? :)

Hm studni prawdę mówiąc w ogóle nie odczuwam, brak wrażenia zamknięcia. A jestem raczej wyczulony po owlach :)

Faktycznie na lampie też dobrze grają, może sobie dokupię kiedyś do kompletu.

37 minut temu, MFRD napisał:

Nie wiedziałem, że były zmiany w pałąku. Tzn system regulacji chyba się zmienił teraz na schodowy. Ja mam płynny. Słuchawki są z 2018r. Hehe co znaczy, że się obracaly? :)

Hm studni prawdę mówiąc w ogóle nie odczuwam, brak wrażenia zamknięcia. A jestem raczej wyczulony po owlach :)

Faktycznie na lampie też dobrze grają, może sobie dokupię kiedyś do kompletu.

Połóż je na biurku na płasko, a potem podnieś za pałąk. Jeśli po podniesieniu muszle zrobią nagły obrót o 180 stopni to masz stary, a jak nie to poprawiony ... przynajmniej tak mi się wydaje :D

• Like 1

W dniu 15.02.2020 o 18:58, MFRD napisał:

Mam dokładnie takie samo zdanie, dlatego sprzedałem Ethery C Flow. Brakowało im życia :) fajna sprawa jest taka, że mimo, że tu jest muzykalność to nie czuję, by była ogólnie gorsza jakość dźwięku. Jest na pewno wysoki już poziom. Dawały radę w porównaniach z lcd-3. Tu też jest bardzo fajna średnica. 

Hmm, nie wiem jak Ethery Closed, ale właśnie dla mnie Aeony Closed (czyli dla wielu jedne z najnudniejszych słuchawek świata) były muzykalne. Podobnie jak niegdyś dopalone torem Brainwavzy HM5 - które niby są monitorowe. ;)

A pamiętam doskonale jak miałem na biurku HM5, Technicsy RP-F30 i rekablowane DHC Beyery DT990 Pro. Na tamtym torze najbardziej dźwięk uśredniały mi właśnie HM5 przez co nie skupiały niczym uwagi i można było sobie słuchać całościowo. Założyć kapcie, napić się kawy i delektować się niczym niezmąconą taflą dźwięku. 

Ale w temacie Eikonów to ja po jednym opisie tak sobie je wyobrażałem; ciekawe na ile bym trafił :)

• Like 1

W dniu 15.02.2020 o 22:58, Firegon napisał:

Połóż je na biurku na płasko, a potem podnieś za pałąk. Jeśli po podniesieniu muszle zrobią nagły obrót o 180 stopni to masz stary, a jak nie to poprawiony ... przynajmniej tak mi się wydaje :D

Po podniesieniu ani drgną :)

Dziś poszły zgodnie z umową do @radzik55, będą, mam nadzieję Jego wrażenia dla porównania :)

Edited by MFRD
  • Like 2

Som u mnie ;) Szkoda że brakuje trochę czasu na testy !

Rodzinka pojechała specjalnie na godzinę i zostawiła "starego" samego w domu z słuchawkami  :)

IMG_20200218_165203051.jpg

IMG_20200218_183848952.jpg

Edited by radzik55
  • Like 3

• 2 weeks later...

Mi przypadły do gustu , świetnie się uzupełniają  z Dianami . Muzyka elektroniczna i typowo rozrywkowa ,wypada  świetnie ( bardziej mi się podoba niż w abyss)  , wokal i koncerty lekko lepiej w Dianach .

Basu nie jest za dużo , nic nie przeszkadza i nic nie męczy , dobrze graja wszystko. Nie trzeba jak w lcd-xc stosować wkładek lub Reveal , po prostu zakładamy i relaksujemy się muzyką , niesamowicie muzykalne .

Scena na głębokość dobra (podobnie jak w Dianach)  , na szerokość wydaję się szersza w Dinach , ale  to porównanie otwarte v zamknięte ....

Średnica przyjemna i dość "gesta" , tak jak mówił  @MFRD i ją porównywał z lcd-3 ! Dużo lepsza niż w D5200, tam było za chudo.

Diany graja dalszym planem i są naturalniejsze , Zmf cieplejsze .

Z wad:

Trochę ważą , podobnie do lcd-xc , chociaż zmf wydaja mi się wygodniejsze (moje xc miały problem z opaska).

Po zdjęciu Dian , i założeniu  Eikon czuję się "efekt zamkniętych słuchawek" ,lekki pogłos ? Po chwili słuch się przyzwyczaja i dziwne uczucie mija.

Mi się wydaję że słuchawki Zmf , są strojone  w specyficzny sposób , ktoś porównywał za granica Verite Closed i Focal Stellia i technicznie focal wypadają lepiej , ale dla ogółu Verite podobają się bardziej :)

Jak ktoś szuka słuchawek zamkniętych  , które dają  dużo radości z muzyki , warto rozważyć któryś z modeli zmf !

Zrobiłem jeszcze dwa ślepe testy  na przyjacielu i żonie ( K270 v Diana Abyss v Zmf) , w wolnej chwili napiszę jak wypadły :)

Testy na Rme ADi 2 Pro . Nie jest to  recenzja! raczej luźna opinia i przemyślenia.

Jeszcze raz dzięki Mirku za wypożyczenie  ,myślę że w przyszłości sami skuszę się na verite closed  lub inny model zmf:)

• Like 1
  • Thanks 1

Moje Eikony poszły teraz do @michauczok na małą renowację i będą olejowane i woskowane, co powinno dać bardziej matowy/satynowy efekt + dorobienie kabla z elementami z paduku + przeróbka stojaka na padouk :)

Wrzucam przy okazji zdjęcia ładnych Eikonów z matowym, zabejcowanym na czarno teakiem (są do kupienia na head-fi), bardzo fajnie to wygląda! 

11196462.thumb.jpeg.cfd09b2fb87eb8712e82dbd0bf6b21f8.jpeg

11196464.thumb.jpeg.ea81e110605662c21422fb0e326bdd0c.jpeg

• Like 1

Widziałem już dużo sprzętu, który wizualnie robił wrażenie, ale nic... ABSOLUTNIE NIC nie może się równać z ZMF Verite Closed. To jest po prostu masakra...

https://cdn.head-fi.org/a/11197229.jpeg

• Like 2

10 minut temu, pabloj napisał:

@Vaiet A co to za edycja? ZMF chyba nie ma takich w kolekcji na sprzedaż. Jeśli masz je u siebie czekamy na relacje jak to gra :D

Panie, jak będę miał jakieś 3k zielonych na słuchawki, to nawet mi powieka nie drgnie, jak będę stukał zamówienie do ZMF :D Wiem jedno - mój słuchawkowy mokry sen właśnie zmienił nazwę i skosił wszystko, o czym do tej pory marzyłem...

TO jest jakaś edycja specjalna. Na pewno były pokazywane na ostatnim CanJam, ale to wiedziałem o tych niebieskich. Te drugie musiały być zrobione na zamówienie. Na dniach postaram się zasięgnąć języka i dowiedzieć co nieco na temat ceny, dostępności i tym podobnych.

EDYTA. Znalazłem. Indywidualne zamówienie jednego gościa, dla którego zostały specjalnie zrobione. Innymi słowy, customowe ZMFy od ZMF. MASAKRA.

Edited by Vaiet
  • Haha 1

Piękne , szkoda że nie ma u nas gdzie posłuchać , rok temu pisałem z Zach ,pytałem o dobra promocje (dla mnie )  i wspominał o dystrybucji w Polsce ... ale chyba nic z tego nie wyszło ;)

Może jak Diany polecą w świat , to się skuszę na nie  :)

"

Any suggestions for headphone dealers in poland we could try to acquire a dealer for wider visibility.

Zach Mehrbach
Owner,"

Edited by radzik55

42 minuty temu, radzik55 napisał:

Piękne , szkoda że nie ma u nas gdzie posłuchać , rok temu pisałem z Zach ,pytałem o dobra promocje (dla mnie )  i wspominał o dystrybucji w Polsce ... ale chyba nic z tego nie wyszło ;)

Może jak Diany polecą w świat , to się skuszę na nie  :)

"

Any suggestions for headphone dealers in poland we could try to acquire a dealer for wider visibility.

Zach Mehrbach
Owner,"

Ja negocjowałem z Zachem wypożyczenie demówek na AVS 2018 ale nie chciał się zgodzić.

Fajnie byłoby tego posłuchać i być może zacząć odkładać....

• Like 1

Jest dealer ZMF w Niemczech, który ma umowe na wypożyczenie w celach odsłuchowych ale trzeba wpłacić 50% wartości pod zastaw i nie wiem czy wysyłają za granice, ale pewnie w obrębie EU czemu nie. https://headphonecompany.com/test-produkt-anfragen/

Akurat mają Verite C na stanie.

Edited by pabloj
  • Like 1