piotrus-g Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Mi mama pokazała trick - zamiast mleka do kawy zastosować Mullermilk, najlepiej kokosowy albo pistacjowo-kokosowy. A to może być spoko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zrobiłem z mlekiem pistacjowo-kokosowym i wyszło przeciętne, ale to pewnie wina samej kawy, pewnie dało by radę znaleźć takie połączenie żeby było to dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baaker Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Z mlekiem kokosowym o wiele lepiej smakuje, z cynamonem jednak byłbym ostrożny, nie każdy lubi dużą ilość, spróbujcie dodać bitej śmietany na wierzch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arashy Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kokosa muszę wypróbować na mojej drugiej połówce, bo ja akurat go nie lubie Tapnięte z mojego HTC ONE V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 A dla osób które nie mogą przełknąć żadnej kawy bo są ochydne, polecam Nescafe Cappuccino Vanilla. Uwielbiam te siki. Ważne żeby za bardzo nie rozcieńczyć + dodać łyżeczkę cukru i smakuje jak gorąca czekolada Mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crold Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 To odchodząc dalej od tematu, polecam zrobić po prostu gorącą czekoladę. Dwie szklanki mleka, szklanka słodkiej śmietanki 18% bądź 30% - jak kto woli - obie wyjdą dobre. Zagotować to. Jak już będzie gorące rozpuścić całą tabliczkę mlecznej czekolady w tym, dodać łyżkę miodu i można odrobinę cynamonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumiak9 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Macie jakąś stronę albo przelicznik ilości kofeiny? Czytałem, że rozpuszczalne mają od 60 do 100mg a zwykłe od 80 do nawet 150mg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 To odchodząc dalej od tematu, polecam zrobić po prostu gorącą czekoladę. Dwie szklanki mleka, szklanka słodkiej śmietanki 18% bądź 30% - jak kto woli - obie wyjdą dobre. Zagotować to. Jak już będzie gorące rozpuścić całą tabliczkę mlecznej czekolady w tym, dodać łyżkę miodu i można odrobinę cynamonu. tabliczka czekolady i jeszcze miód - mój boże śmierć insulinowa na miejscu Na zimne wieczory z kolei polecam kakao z miodem - zagotować mleko - dodać naturalnego kakao (nie takiego rozpuszczalnego) i do tego miód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnyD Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Gorąca czekolada? Przecież już niedługo będzie lato. Ale skoro już mowa o niej, to podam Wam moją adaptację przepisu na ten smakołyk pochodzący z kuchni meksykańskiej. Fotka też moja. <> Składniki (2 porcje): - 500ml mleka (powinno mieć co najmniej 2% tłuszczu) - 1 łyżka cukru trzcinowego, lub zwykłego - 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (zawartość masy kakaowej 70%, lub więcej) -½ łyżeczki waniliowego aromatu do ciast na bazie alkoholu (ten oleisty rodzaj nie połączy się prawidłowo z resztą składników) - ½ łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalne) <> Przygotowanie Czekoladę z grubsza pokruszyć na mniejsze kawałki; Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i na wolnym ogniu doprowadzić do powolnego wrzenia; Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, cynamon, aromat waniliowy i pieprz Cayenne; Zamieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić na 5 minut; Następnie ponownie wstawić na mały ogień i doprowadzić do powolnego wrzenia; Jak tylko czekolada zacznie się gotować zdjąć z ognia i przeć do filiżanek. Podawać samą, spienionym mlekiem, lub z bitą śmietaną. Innym ciekawym dodatkiem smakowym może być trochę likieru miętowego, lub po prostu 1 – 2 pokruszone miętowe cukierki typu tic tac. * Ta czekolada jest bardzo bogata w smaku, jedna porcja zawiera pół tabliczki czekolady. Można ją oczywiście rozcieńczyć, jeśli ktoś woli dodając więcej mleka i odrobinę więcej cynamonu, oraz aromatu waniliowego. Można także zagotować dodatkowe 250ml mleka i podać wraz z gorącą czekoladą na wypadek, gdyby ktoś chciał sobie dolać. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez sunnyD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrie Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Cynamon wsypać razem z kawą i dopiero zalać, zalać kawę, dosypać cynamonu i wymieszać, czy tylko nasypać na wierzch zalanej kawy, jeśli robi to jakąś różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnyD Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Cynamon wsypać razem z kawą i dopiero zalać, zalać kawę, dosypać cynamonu i wymieszać, czy tylko nasypać na wierzch zalanej kawy, jeśli robi to jakąś różnicę? W mojej opini, aby wydobyć właściwy smak z większości przypraw, w tym i cynamonu należy poddać je obróce termicznej. W tym przypadku zalanie cynamonu wrzątkiem zaliczałoby się do obróbki termicznej. Słabszy aromat i smak można uzyskać poprzez dodanie go do gotowej już kawy. "Surowy" cynamon potrafi jednak być rochę cierpiki, piekący wręcz, a to z kolei może popsuć smak niektórym smakoszom kawy. Sparzanie wrzątkiem rozwiązuje ten problem. Edytowane 1 Maja 2013 przez sunnyD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Moje doświadczenie natomiast jest takie że cynamonu nie można parzyć razem z kawą, a trzeba go dodać na ok 1min przed piciem. Inaczej właściwy smak cynamonu "ucieka" w przypadku cynamonu im krótsza jest "obróbka cieplna" tym lepiej. Czyli najpierw parzysz kawę - dosypujesz cynamonu, energicznie mieszasz, żeby cynamon się dobrze rozprowadził, czekasz chwilkę, dolewasz mleka lub nie w/g uznania i pijesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnyD Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Jedna z moich znajomych do parzonej kawy dodaje mieszankę cynamonu i kardamonu. Piję sporo kawy, lecz nie jestem zwolennikiem dodawania do niej czegokolwiek oprócz cukru. Taka kawa jest jednak bardzo smaczna. Niestety nie znam proporcji, w jakich dodaje się wspomniane przyprawy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Ja zawsze robię kawę z kardamonem i cynamonem. Kardamonu nie dużo, bo jest bardzo aromatyczny - jedna szczypta, cynamonu sporo BTW. Doszły kawy z CafeBorówki zrobiłem sobie na razie Kostarykę i jest przepyszna, polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkb Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 @Piotrek to jakbyś mógł opisać później jakie kawy zamówiłeś i jak smakują, gdyż ciekawią mnie kilka z nich i może się przerzucę z New York na nie, jak są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Kupiłem Kostarykę i Kolumbię, Kostaryka jest dość łagodna w smaku, wszystko zgodnie z opisem czyli orzech, czekolada i cynamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkb Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź Piotrze, będzie trzeba się bardzo zainteresować tą Palarnią, no i właśnie czekolada i cynamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Dzięki za odpowiedź Piotrze, będzie trzeba się bardzo zainteresować tą Palarnią, no i właśnie czekolada i cynamon Jak chcesz, to z chęcią odsypię Ci ze dwie porcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkb Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Ciekawa propozycja, to nie będę musiał kupować tej żeby spróbować i kupię inne smaki, napewno to będzie Indie i jeszcze ciekawe wydają się Nikaragua, Brazylia i Peru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrie Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Spróbowałem dosypać cynamonu przed zalaniem i po zalaniu. Po zalaniu kawa była cierpka i jakaś taka mało smaczna. Za to zalany cynamon dał przyjemny, delikatny smaczek kawie. A propos cynamonu, wyczytałem, że konsumując rano, przed śniadaniem łyżeczkę miodu i pół łyżeczki cynamonu można pomóc sobie w walce z bólami stawów- ktoś coś wie na ten temat? Placebo, kompletny mit i bzdura, czy może jednak prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Cynamonu w ogóle nie lubię. Dominuje wszystkie potrawy, do którego się go doda, zabijając oryginalny smak. Do kawy to kardamon jak już, najlepiej świeżo tłuczone ziarno lub dwa. Mnie bardzo odpowiada smak kolumbijski i kawy słabiej palone. Dobra i tania to Douwe Egberts Gold mielona. Parzona, z zaparzarki czy przez papierek - wchodzi zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Spróbowałem dosypać cynamonu przed zalaniem i po zalaniu. Po zalaniu kawa była cierpka i jakaś taka mało smaczna. Za to zalany cynamon dał przyjemny, delikatny smaczek kawie.A propos cynamonu, wyczytałem, że konsumując rano, przed śniadaniem łyżeczkę miodu i pół łyżeczki cynamonu można pomóc sobie w walce z bólami stawów- ktoś coś wie na ten temat? Placebo, kompletny mit i bzdura, czy może jednak prawda? Śmiem wątpić, a pół łyżeczki cynamonu nikt nie przełknie (zobacz sobie cinamon chalange na youtube) poza tym cynamon wcinany codziennie uzależnia. Dobra i tania to Douwe Egberts Gold mielona. Parzona, z zaparzarki czy przez papierek - wchodzi zawsze. Owszem PS: Kolumbia z CafeBorówka - obłędny zapach - orzech, wanilia, karmel, lekki cytrus. Smak dość łagodny, ale jakiś taki mało esencjonalny. Edytowane 3 Maja 2013 przez piotrus-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keicaM Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Od zawsze na zawsze Jacobs Kronung dokładnie tak jak preferuje Mr Wolf z Pulp Fiction - "Lots of cream, lots of sugar". Czasem jak mnie najdzie to dodaję cynamonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkb Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 mały tips dla osób, które słodzą kawę i parzą ją w kawiarenceSłodzimy kawę chwilę przed samym zdjęciem jej z ognia, czyli mniej więcej jak się kawiarenka napełni w jakieś 80% słodzimy, mieszany i nie doprowadzająć do wrzenia (wiadomo kawa nabiera goryczki wtedy). Wtedy cukier się bardzo dobrze rozpuści w kawie i smakuje to jak słodka kawa, a nie kawa z cukrem. I ja zamówiłem z CafeBorówka. Zobaczymy jaka będzą w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 mały tips dla osób, które słodzą kawę i parzą ją w kawiarenceSłodzimy kawę chwilę przed samym zdjęciem jej z ognia, czyli mniej więcej jak się kawiarenka napełni w jakieś 80% słodzimy, mieszany i nie doprowadzająć do wrzenia (wiadomo kawa nabiera goryczki wtedy). Wtedy cukier się bardzo dobrze rozpuści w kawie i smakuje to jak słodka kawa, a nie kawa z cukrem. I ja zamówiłem z CafeBorówka. Zobaczymy jaka będzą w smaku. To ciekawe, będę musiał sprawidzić. Jaką kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.