hibi Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Netto w Lublinie nie ma, nie polecilibyscie jakies dobrej mielonki w wiekszym opakowaniu, jakiejs promocji, bo te paczuszki 250gr juz coraz czesciej kupuje i mam wrazenie, ze mozna by bylo jakos ekonomiczniej kupowac. zamawiasz 1 kg i wybierasz w jakiej formie, wiele palarni krajowych taką opcję ma dodatkowo określasz jaką granulację chcesz zależnie od sposobu przyrządzania Edytowane 10 Marca 2015 przez hibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) W cieszyńskim Lidlu ostały się Dallmayr i Lavazza Crema e Aroma. Za pierwszym nie szaleję, drugie wziąłem z ciekawości, bo nigdy nie piłem. Niestety opakowania (chyba wszystkie) są bez zaworka, „jedynie” szczelnie zamknięte. Od poniedziałku w Lidlu kawy Lavazza, Dallmayr po 35zł/kg. Która z tych 4 kaw jest najmniej kwaśna? Próbowałem tej Dellmayr i jest całkiem niezła. Z Lavazzami miewam przykre doświadczenia, ale też zdarzyło mi się pić dobre - chyba różne świeżości były.Już Bułhakow zwracał uwagę, że towar może być drugiej świeżości. Choć tam to chyba o jesiotra chodziło :-) Jak pisał @krz, unikaj Robusty. Z tego co wiem wszystkie dostępne w Lidlu były 100 % arabica... To espresso z lavazzy ma 70% robusty. Bralem tylko creme bo nie lubie spalenizny ... choć nie mam pewności co do tego czarnego z Lavazzy. Piłem espresso, „caffe espresso”, a tutaj widzę mają w sprzedaży „epsresso cremoso”... Ponoć wzorcowe espresso italiano krążą wokół proporcji 80% arabica, 20% robusta. Edytowane 10 Marca 2015 przez wrq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krz Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Wziąłem Espresso Cremoso i d'Oro. Jestem pewien, że trzymałem w ręku z zaworkami, więc albo niektóre rodzaje je mają, albo zależy to od worka. Będę jutro w Lidlu to się upewnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Przepraszam za zamieszanie. Sprawdziłem. Zaworek idealnie wkomponował się w opakowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 To jest kawa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 To jest kawa ! Widziałem takie rowery z ukrytym barkiem na alkohol, między rurami. Kliknięcie w miniaturkę przywróciło mnie na ziemię, opaski zaciskowe wszystko wyjaśniły. Ma ktoś na sprzedaż jakiś fajny tygielek do kawy po turecku? Nowości mi się chce, a na allegro brzydkie i/albo drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzadzu Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 To jest kawa ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
all999 Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 To jest kawa ! IMG_20150528_230219.jpg O, Mi Band! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzadzu Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma_x_ym Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 o! mi tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Oj mi tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibi Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 odkopię zobaczymy co to one są warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micbud Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 No dobra, Szanowni, ekspresu używam już z 5 lat, jak nie więcej. W sumie jestem zadowolony, ale smak gumy w kawie zaczyna być uciążliwy. Niedługo będę musiał już pić tylko kawę z mlekiem, żeby zabić ten smak. Jak się tego dziadostwa pozbyć? Powymieniać uszczelki, czy co? Ekspres Delonghi ECO 310, google o moim problemie milczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibi Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Czyścisz regularnie głowice z sitkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micbud Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 głowica z sitkiem to jest kolba? czy jakaś część wewnątrz ekspresu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibi Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) głowica z sitkiem to jest kolba? czy jakaś część wewnątrz ekspresu? kolbę zakręcasz do głowicy, tam jest uszczelka i sitko które bardzo się brudzi. patrząc od dołu sitko powinno być przykręcone śrubką/śrubkami Edytowane 28 Listopada 2016 przez hibi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micbud Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Czaje. Wiec w kwestii odpowiedzi na Twoje pytanie: w ogole nie czyszcze. Stad sie moze brac smrod gumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibi Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Nie wiem tego bo swojego okresowo myję przy robieniu czasem i 8 kaw dziennie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger987 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Moze nagromadzily ci sie osady w grupie? wieksi maniacy kupują tzw slepe sitko, czyli takie bez dziurek, tabletki albo plyn do czyszczenia z osadow kawy, i puszczaja wg jakiegos alogrytmu. A tak wogole zapytaj sie serwisanta na bocznej lubomelskiej, bardzo w porządku człowiek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibi Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 do czajnika idealny jest ocet na kamień, można spróbować w ekspresie nic nie zaszkodzi chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rfzb Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Ja mam badziewny automat Krupsa i ocet pomaga, jeszcze mocniejszy jest Dezcal w płynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger987 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 tzn preparaty odkamieniające to jeszcze inna sprawa. To też oczywiście trzeba robic, ale procedura jest tez oczywiscie inna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micbud Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Odkamieniam zwykle kwaskiem cytrynowym i dziala elegancko. Octem raz w zyciu odkamienialem, to caly blok octem potem smierdzial;-D pierwszy raz slysze, ze na bocznej lubomelskiej jest jakis serwisant, dzieki Roger za wskazowke! Hibi, czym myjesz w takim razie to sitko? Zwykla woda z plynem wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger987 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 https://www.facebook.com/kaffe2009/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kekacz Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 do czajnika idealny jest ocet na kamień, można spróbować w ekspresie nic nie zaszkodzi chyba Szkodzi. Znakomita większość bojlerów jest z aluminium, które jest porowate. Raz użyty do odkamieniania ocet potrafi niszczyć smak bardzo długi czas. Kwasek cytrynowy to minimum. Do czajnika też. Backflush z preparatami do czyszczenia osadów kawowych to nie maniactwo, a rozsądek. Tłuszcze z kawy osadzają się i potrafią w końcu nawet zablokować przepływ wody i zawór trójdrożny. A o ścierwowatym smaku kawy z takiego ekspresu nawet nie wspomnę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.