Lord Rayden Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 (edited) Nowość 2023. https://www.ecoustics.com/products/astell-kern-kann-ultra-dap/ Up to 16Vrms of portable power Latest generation dual ESS ES9039MPRO DACs for more vivid and voluminous sounds Updated UI and a new, more powerful Octa-core CPU Aluminum Astro Gray body, 5.5” 1080 x 1920 touch screen, SE 3.5mm and Balanced 4.4mm outputs Triple Output technology separates amp/sound design for the Headphone Out and Line/Pre-Out ports https://bloomaudio.com/products/astell-kern-kann-ultra-dap SPECIFICATIONS Body Color: Astro Gray Body Material: Aluminum Display: 5.5”, 1080 x 1920 touch Supported Formats: WAV, FLAC, WMA, MP3, OGG, APE, AAC, ALAC, AIFF, DIFF, DSF, MQA Sample Rate PCM: 8kHz ~ 768kHz (8/16/24/32-bits per Sample) DSD Native: DSD64 (1-bit, 2.8MHz) | DSD128 (1-bit, 5.6MHz) | DSD256 (1-bit, 11.2MHz) | DSD512 (1-bit, 22.4MHz) Headphone Output (no load) Low: UnBAL 2Vrms | BAL 4Vrms (also Pre/Line Out) Mid: UnBAL 4Vrms | BAL 8Vrms High: UnBAL 6Vrms | BAL 12Vrms Super: UnBAL 8Vrms | BAL 16Vrms CPU: Octa-Core DAC: ESS ES9039MPRO x2 Decoding: Support up to 32-Bit/768kHz Bit-to-Bit Playback Input: USB-C (charging & data) Outputs Headphone Out: 3.5mm, Balanced 4.4mm (5-pole only) Line Out: 3.5mm (+ Optical Out), Balanced 4.4mm (5-pole only Wi-Fi: 802.11 b/g/n (2.4GHz) Bluetooth: v4.2 (A2DP, AVRCP, Qualcomm® aptX™-HD, LDAC) Dimensions: 5.5" x 3.2" x 0.9" Weight: 13.8 oz Firmware upgrade supported (OTA) Operating Temp: 0℃ ~ + 40℃ (32℉~ 104℉) Clock Jitter: 25ps (Typ) | 200 Femto seconds reference Built-In Memory: 128GB NAND External Memory: microSD x1 (Max. 1TB) Supported OS: Windows 8,10,11 (32/64bit) | MAC OS X 10.7+ Battery Capacity: 8400mAh 3.8V Li-Polymer Charge Time: about 4.5 hours (9V, 1.67A Fast) | 6.5 hours (5V, 2A Std) Playback: About 11.5 hours (Reference: FLAC, 16-bit, 44.1kHz, Vol. 50, LCD Off, Low Gain) Audio Specifications (Low Gain) Frequency Response Headphone @ 20Hz~20kHz: ±0.006dB UnBAL │ ±0.004dB BAL Headphone @ 20Hz~70kHz: ±0.016dB UnBAL │ ±0.020dB BAL Pre Out @ 20Hz~20kHz: ±0.022dB UnBAL │ ±0.023dB BAL Pre Out @ 20Hz~70kHz: ±0.023dB Line Out @ 20Hz~20kHz: ±0.002dB Line Out @ 20Hz~70kHz: ±0.007dB UnBAL │ ±0.006dB BAL SNR, HP: 115dB @ 1kHz, UNBAL | 119dB @ 1kHz, BAL Crosstalk, HP: -134dB @ 1kHz, UNBAL │ -140dB @ 1kHz, BAL THD+N, HP: 0.0004% @ 1kHz IMD SMPTE: 0.0006% 800Hz 10kHz (4:1) Output Impedance Headphone: 3.5mm, 1Ω │ 4.4mm BAL 1.3Ω Pre Out: 3.5mm, 3.5Ω │ 4.4mm BAL 5.7Ω Line Out: 3.5mm, 6.5Ω Za bloomaudio.com Edited October 19, 2023 by Lord Rayden 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 Trochę się zapędzili w kozi róg z nazewnictwem. Jesli już był MAX to ULTRA wydaje się być teraz niższym modelem 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted October 19, 2023 Author Report Share Posted October 19, 2023 18 minut temu, Spawn napisał(a): Trochę się zapędzili w kozi róg z nazewnictwem. Jesli już był MAX to ULTRA wydaje się być teraz niższym modelem UltraMax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
euter Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 5 minut temu, Lord Rayden napisał(a): UltraMax Model o tej nazwie będzie miał premierę za pół roku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 Pytanie co wtedy będzie lepsze. UltraMax czy dwóch na jednego Ultra i Max Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted October 19, 2023 Author Report Share Posted October 19, 2023 Żarty żartami a może będzie coś ciekawego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
decees Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 Dali w końcu octa, jest szansa że interfejs będzie śmigał, no i ciekawe jaka będzie cena. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praedo Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 Siemanko!!Dzięki Kurop'owi miałem możliwość sprawdzić to cudo.Wrzucam kilka fotek z prawdziwego życia;)Słuchałem sobie na um mest mk2 i kinera loki.Wrażenia bardzo przyzwoite.W dużym skrócie według mnie to;- Ładny- Mimo nie najmniejszego gabarytu to wygodny- Działa płynnie- Bardzo ładnie wyświetlacz oddaje wszelkie treści na nim widoczne- Odtwarza muzykę xD- Prawdopodobnie najlepszy scenicznie w swojej klasie, bo ma obszerniejszą scenę niż moje fiio m17, - HiRes'y z qobuza wlatują świetnie, funkcja DAR przy wyborze PCM poprawia troszkę głębie. Przy wyborze DSD scena rośnie do niebotycznych rozmiarów ale następuje jakby degradacja czy coś, trochę jak ze starego radia(może to kwestia problemów "wieku dzieciecego" i zostanie poprawione aktualizacją.)- Balans tonalny jest nieco cieplejszy od flagowcow tego producenta.Podsumowując, flagowe dap'y wyciągną jeszcze odrobinę więcej, natomiast ten jest całkiem zacny.Pozdrawiam;DWysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka 4 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator kurop Posted October 19, 2023 Moderator Report Share Posted October 19, 2023 To ja tylko dodam, że Kann Ultra jedzie ze mną na AVS do Warszawy, więc jak ktoś się wybiera to będzie opcja żeby przetestować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undertaker Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 (edited) Z jednej strony fajnie że nowość i w ogóle, a z drugiej to nie zdążyli hajpu porobić na forum na tego całego Maxxa jak na Cube swego czasu czy częściowo na Alfę, a tu kolejny, jeszcze lepszy model. Zaraz będzie jak ze smartfonami No ale jak to się mawia na wsi: czasy takie że producenty pędzą ze sprzętami szybciej niż Hadziuk bimber w lesie. Edited October 19, 2023 by Undertaker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 Już jest nowy Astell&Kern KANN Ultra - "Forceful Impact" https://www.astellnkern.com/product/product_detail.jsp?productNo=150 Pan wysłuchał naszych modlitw. I nareszcie A&K ma wydajny 8-rdzeniowy procesor! Ufam że z UI Crimson ten DAP z rodziny A&K w końcu zacznie działać naprawdę płynnie. Nowoczesne chipy ESS ES9039MPRO x2 z pełną obsługą MQA. Wysokie wzmocnienie 16 Vrms (4 stopnie wzmocnienia) Super Gain – czy do uruchomienia tego trybu potrzebny będzie zewnętrzny zasilacz USB-C? Ciekawe jak długo wytrzyma bateria w Super Gain. Wyjścia Line-out i Pre izolowane w torze od wew. wzmacniacza. Dwa zakresy Wi-Fi – 2,4/5 GHz Lepsza cena niż flagowce A&K (1600$) Ale dlaczego Bluetooth jest tylko w wersji BT 4.2? Mam dużą nadzieję że jak to bywało z nowymi produktami od Astell & Kern MP3Store Zaproponuje PreOrder w promce - ja jestem zainteresowany. Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 19, 2023 Report Share Posted October 19, 2023 (edited) Sorki chyba zdublowałem wpis- jest wyżej Edited October 22, 2023 by peter321 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praedo Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Nie trzeba nic dodatkowego podłączać aby korzystać z najwyższego wzmocnienia.Nie szumi na mest2.W trybie super i remasteringu DAR PCM jest odczuwalnie cieplejszy niż ja ale to nic niepokojącego, m17 trochę bardziej się grzeję.Baterii nie rozładowałem ale z obserwacji mogę oszacować, że będzie to jakieś 6h-8hWłączyłem o 8.00 przy pełnym naładowaniu po godzince zaktualizuję ile zeszło;) Po 1 godzince grania jest 90%, głośność na poziomie 39 na najwyższym wzmocnieniu, ekran wyłączony.Edyta;Od 8 rano do 10.30 na tych samych ustawieniach jest 76% baterii.Od 8 do 12.35 pozostało 53% baterii.Więc może wytrzymać nawet więcej niż wyżej pisałem Temperatura zbliżona do temperatury ciała. Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 W konkretne ręce wpadł ten testowy egzemplarz. Dziękuję za info i fotki Już wiadomo jaka będzie jego cena ? To nie jest błąd w druku i w 2023r DAP od Astell & Kern Kann Ultra ma BT 4.2 ?? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praedo Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Nie potrafię tego zweryfikować(BT) z poziomu softu astela;) Nie korzystałem też z bt w nim ponieważ jaki jest tego sens mając słuchawki na kabelku;) Nie zdziwiło by mnie to jakoś specjalnie w sumie inne rzeczy doinwestowali jak najnowsze sabre czy procek. Ale wygląda to faktycznie zabawnie;) Ceny w PL jeszcze nie znam, widziałem tylko na oficjalnym że 1599$Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 A jaki to jest wersja bazowa Android ? Możesz to podejrzeć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praedo Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Tyle widać Niestety w astelach nie ma takiej informacji ale w sumie nie ma to też większego znaczenia ponieważ nakładka jest jaka jest;) Mogę nagrać i wrzucić na YT filmik z przemieszczania się po menu ale to w sumie jak w każdym astelu wygląda praktycznie.Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Domyślam się że nie jednego DAP-a A&K już testowałeś i używałeś bo chłodnym okiem praktyka do tego podchodzisz. Chyba jesteś na obecną chwilę jedyną osobą która ma taką wiedzę i wykonała tyle prób - a śledzę chyba wszystkie fora angielskojęzyczne z Kann Ultra Według Ciebie te 8 rdzeni wraz UI Crimson w Kann Ultra powoduje że dopiero w tym modelu interfejs działa naprawdę płynnie?. Czy nadal są lagi przy przewijaniu ekranów/funkcji czy playlist, odtwarzaniu z Tidal Off-Line? Próbowałeś spiąć Ultra tak na próbę z telefonem po BT (wiem że to będą być może niezbyt częste działania) ale czy mogłeś wybrać ręcznie kodek Aptx-HD czy LDAC i to połączenie było dobre nie rwało. To samo z WiFi 2,4 czy 5Ghz ? W wielu DAP-ch odtwarzając z Tidal utwory szczególnie o różnym próbkowaniu na początku każdego utworu na ułamek sekundy słychać tzw popping, delikatny trzask (niektóre firmy i to we flagowych DAP ,DAC/Amp uważają że to normalne inni reklamują taki sprzęt )- w Ultra słuchać taki cichy trzask ? Czy przy odtwarzaniu poprzez USB np. z laptopa - występuje brak synchronizacji pomiędzy obrazem a dźwiękiem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praedo Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Odnośnie płynności, na odpalenie aplikacji dłużej się czeka niż w najlepszych smatfonach, ten dap mnie nie irytował. Szybszy jest np. SP3000 cena troszkę inna. Zostało to poprawione jeśli chodzi o linie kann. Jeśli chodzi o sparowanie BT z smartfonem(s23u) działa elegancko. Z poziomu astela można wtedy zmieniać utwory na kolejny, poprzedni, play, pauza i pokrętło głośności. Aby zmieniać cokolwiek to trzeba wyjść z tego "połączenia". W samsungu jednak widnieje opcja włączenia lub wyłączenia LDAC. Działa to sprawnie i płynnie. Przesłuchałem 2 kawałki na Twoją prośbę Poklikałem w przód itd. Qobuz offline z telefonu po BT DAC na astela bez problemów i nawet zdziwiony jestem jak szybko jest reakcja przy klikaniu w telefon, natychmiast. Połączenie USB DAC również bez zastrzeżeń, bez opóźnień na YT i Netflix. Wifi Używałem 5GHz a teraz mam połączone na 2,4GHz, nie stwierdzam problemów. Loguję Tidal(używam głównie qobuz, brak pyknięć), Tidal, brak pyknięć, pobrałem listę i na offline też ok, przełączam się między utworami Master i niższymi, nie ma problemów. Wszystko na DAR PCM i obecnie Signature Pure miałem pod ręką. Żadnych trzasków:) Czy jeszcze coś trzeba dopowiedzieć? Jutro już oddaję więc ostatnie chwile "zabaw" A zapomniałem, nie widzę jakiegoś przycinania specjalnego ale demon prędkości to to nie jest, nie ma 120Hz itd xD Jest optymalnie do wygodnego użytkowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Jestem pod wrażeniem Twoje szybkie i szczegółowe opisy - widzę Twoją przyszłość na YT - jako testera audio mówię całkiem poważnie. W większości recenzji brakuje zawsze najważniejszych najprostszych informacji do których każdy wraca szukając ich przed zakupem. Od kilku miesięcy jestem zauroczony A&K PA10 wzmacniaczem class-A używałem go po balansie 4.4mm - to był przeskok w brzmieniu na urządzeniach przenośnych ale sprzedałem DAP FIIO M11 Ltd i szukam innego - pomyślałem że w tej specyfikacji i nareszcie płynnie działający UI - to może być DAP do pary z PA10. Nie wiem czy próbowałeś ale polecam podłącz PA10 na kilka godzin do M17 i posłuchaj - staram się nie mówić czy cos brzmi dobrze bo to jest naprawdę indywidualna sprawa ale ja słuchałem takiej kanapki moim zdaniem duży plus scena ,holografia no tak ale takiej mocy jak w M17 próżno szukać Pytania ostatnie: - Jak się ma moc Ultra do M17 - czy przy 80% głośności przy wymagających słuchawkach na SupeGain były już mocne zniekształcenia (czy to taka moc na papierze)? - Czy Kann Ultra ma według Ciebie wystarczającą moc dla 300 ohmowych słuchawek ? - Zamienił byś M17 na Ultra Wiem co jeszcze Słuchałeś A&K SE300 R2R - przy nim Ultra przy średnim wzmocnieniu/porównywalnym i na A/B lub A wzmacniaczu w SE300 który z nich brzmi lepiej wiem że to trudne porównanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praedo Posted October 20, 2023 Report Share Posted October 20, 2023 Dziękuję za słowa otuchy;) Moooże w końcu się przełamię i coś spróbuję nagraćMoje fiio m17 wybrałem świadomie, dla mnie to moje brzmienie.Nie mam trudnych w napędzeniu słuchawek(to też świadomy wybór).No i mam inne źródło do nausznych;) Chociaż Pure słucham z fiio z powodzeniem, na astelu głośność musiała powędrować nieco wyżej ale radzi sobie z nimi bardzo fajnie:) Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator kurop Posted October 21, 2023 Moderator Report Share Posted October 21, 2023 W dniu 19.10.2023 o 15:02, decees napisał(a): Dali w końcu octa, jest szansa że interfejs będzie śmigał, no i ciekawe jaka będzie cena. Cena najprawdopodobniej 8499zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter321 Posted October 21, 2023 Report Share Posted October 21, 2023 uff - to 2000$ - będzie promka na starcie na pre-orderze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator kurop Posted October 21, 2023 Moderator Report Share Posted October 21, 2023 5 minut temu, peter321 napisał(a): uff - to 2000$ - będzie promka na starcie na pre-orderze ? jescze nie wiem czy będzie pełny preorder ale jeżeli nie to zawsze możesz się zgłosić na priv to zrobię co się da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted October 21, 2023 Report Share Posted October 21, 2023 13 godzin temu, Praedo napisał(a): Odnośnie płynności, na odpalenie aplikacji dłużej się czeka niż w najlepszych smatfonach, ten dap mnie nie irytował. Szybszy jest np. SP3000 cena troszkę inna. Zostało to poprawione jeśli chodzi o linie kann. Jeśli chodzi o sparowanie BT z smartfonem(s23u) działa elegancko. Z poziomu astela można wtedy zmieniać utwory na kolejny, poprzedni, play, pauza i pokrętło głośności. Aby zmieniać cokolwiek to trzeba wyjść z tego "połączenia". W samsungu jednak widnieje opcja włączenia lub wyłączenia LDAC. Działa to sprawnie i płynnie. Przesłuchałem 2 kawałki na Twoją prośbę Poklikałem w przód itd. Qobuz offline z telefonu po BT DAC na astela bez problemów i nawet zdziwiony jestem jak szybko jest reakcja przy klikaniu w telefon, natychmiast. Połączenie USB DAC również bez zastrzeżeń, bez opóźnień na YT i Netflix. Wifi Używałem 5GHz a teraz mam połączone na 2,4GHz, nie stwierdzam problemów. Loguję Tidal(używam głównie qobuz, brak pyknięć), Tidal, brak pyknięć, pobrałem listę i na offline też ok, przełączam się między utworami Master i niższymi, nie ma problemów. Wszystko na DAR PCM i obecnie Signature Pure miałem pod ręką. Żadnych trzasków:) Czy jeszcze coś trzeba dopowiedzieć? Jutro już oddaję więc ostatnie chwile "zabaw" A zapomniałem, nie widzę jakiegoś przycinania specjalnego ale demon prędkości to to nie jest, nie ma 120Hz itd xD Jest optymalnie do wygodnego użytkowania. A jak szybkość działania vs SE300? 20 minut temu, kurop napisał(a): Cena najprawdopodobniej 8499zł Konkurent dla Fiio M17. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts