Rafacio Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 (edited) 9 godzin temu, Tommy66 napisał: Czyli oferty sprzedaży np. 13 letnich słuchawek HD 800 powyżej 3 tyś.zł to ,,ciekawoski'' Powyżej 3000 można kupić tyle różnych doskonałych słuchawek nowych, że 13 letnie HD800 to faktycznie tylko ciekawostka. Swoją drogą czy sprzedanie towaru drożej niż się go kupiło nie podpadnie skarbówce? Edited October 1, 2022 by Rafacio Quote
MPM Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 Nie podpadnie. Rzeczy które posiadamy powyżej 6 miesięcy przy sprzedaży nie są opodatkowane podatkiem dochodowym Quote
Najner Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 Godzinę temu, Rafacio napisał: Powyżej 3000 można kupić tyle różnych doskonałych słuchawek nowych, że 13 letnie HD800 to faktycznie tylko ciekawostka. Swoją drogą czy sprzedanie towaru drożej niż się go kupiło nie podpadnie skarbówce? Inflacji (realnie pewnie koło 20% rocznie) nie liczymy? Wartości rynkowej? Druga sprawa - zestarzały się te hd800 w te 13 lat jakoś bardzo? Hd600 są sprzedawane dużo dłużej w praktycznie niezmienionej formie i nikt nie narzeka 1 Quote
Palpatine Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 (edited) 6 minut temu, Najner napisał: zestarzały się te hd800 w te 13 lat jakoś bardzo? Dla mnie to wciąż najlepsze otwarte słuchawki w cenie do 6-7 tys. Modelu S nie toleruje ale poprzednią wersje lubię bardzo. Scenicznie to wciąż są niedoścignione tak samo jak równy bas, nawet peak na 6k mi specjalnie nie przeszkadzał. Niestety wymagają specjalnego okablowania i toru Edited October 1, 2022 by Palpatine 3 1 Quote
Rafacio Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 (edited) 13 letni egzemplarz czy 9 minut temu, Najner napisał: Druga sprawa - zestarzały się te hd800 w te 13 lat jakoś bardzo? Jako typ Senneheiser HD 800 to nie zestarzały się, ale jako konkretny 13 letni egzemplarz tego modelu to może być szrot. Nie rozróżniasz tego? W/w Yamaha Niemcy 900 Euro. Edited October 1, 2022 by Rafacio Quote
Najner Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 Teraz, Rafacio napisał: może być szrot Może być jednoroczny szrot używany przez niedbałą osobę, może być trzynastolatek wychuchany wydmuchany. Bez sensu generalizować. Quote
Rafacio Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 (edited) Ja osobiście nie kupiłbym 13 letnich słuchawek za ponad 3000zł (edycja po uwadze Najner). Dlatego też nigdy nie kupiłem (choć kusiły) K1000. Cytat: " Ja jednak myślę że bardziej niż prezesa NBP poniosło sprzedawców... Właśnie odebrałem maila z niemieckiego sklepu internetowego, który ma wystawiony R-N803D za 800 EUR i za dopłatą 30EU za wysyłkę mi to chętnie wyślą. Czyli wychodzi 3850zł. Na OLX u nas używane są droższe. Coś tu jest grubo nie tak.... " Czy nasi dystrybutorzy poszaleli? Edited October 1, 2022 by Rafacio Quote
Najner Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 Teraz, Rafacio napisał: 3000 koła. Ja za 3000 koła też nie, ale za 3 koła już bardziej A tak na poważnie, to cena rynkowa jest wyznacznikiem wieku zmiennych, szkoda tutaj spłycać temat. Ja bym wolał trzynastoletnie Sennki niż nowe Grado 2 Quote
Rafacio Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 Ja jednak za tą cenę wolałbym nowe Grado. Quote
BearPL Posted October 1, 2022 Report Posted October 1, 2022 Pierwszy mój post w tym wątku. HIFIMAN HE6se V2 Wydaje mi się, że cena spoko. 717 Euro z dostawą. Wychodzi poniżej 3500 zł https://www.amazon.de/-/pl/dp/B081B4SCNP/ref=sr_1_7?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=1A8U4BAKPFUGY&keywords=hifiman+he-6+se+v2&qid=1664654525&qu=eyJxc2MiOiIwLjkxIiwicXNhIjoiMC4wMCIsInFzcCI6IjAuMDAifQ%3D%3D&sprefix=hifiman+he-6+sev2+%2Caps%2C87&sr=8-7 1 Quote
x86 Posted October 3, 2022 Report Posted October 3, 2022 Poznaniaki mają okazję w postaci Audio-Technica ATH-ES700 za 200 zł. https://www.olx.pl/d/oferta/-IDPToyB.html 1 Quote
x86 Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 HD660S za 1050 zł : https://www.olx.pl/d/oferta/sennheiser-hd660s-okazja-CID99-IDRe0Uu.html Quote
Weird_O Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 PowerAmp za dyszke w sklepie play 1 Quote
konrad_a Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 Hugo2 za 980 euro + ryzyko zakupu: https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/converters/m1893699983-chord-hugo2 1 Quote
Palpatine Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 2 minuty temu, konrad_a napisał: Hugo2 za 980 euro + ryzyko zakupu: https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/converters/m1893699983-chord-hugo2 To nie sklep...to holenderskie olx Quote
emadine Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 19 minut temu, Weird_O napisał: PowerAmp za dyszke w sklepie play Właśnie dziś kupiłem player extra brzmienie uważam ! Quote
konrad_a Posted October 5, 2022 Report Posted October 5, 2022 2 minuty temu, Palpatine napisał: To nie sklep...to holenderskie olx Zgadza się. Nigdzie nie pisałem że to sklep, a za to sugerowałem doliczyć ryzyko zakupu. 2 minuty temu, emadine napisał: Właśnie dziś kupiłem player extra brzmienie uważam ! Na moje uszy Neutron gra lepiej. Quote
Tommy66 Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 eBay -15% na elektronikę od niemieckich sprzedawców! Tylko z kodem TECH22PL Quote
Undertaker Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 Tophifi ma fajne ceny na wysokie Audio-Techniki, normalnie jakbym miał siano to sam bym coś wziął bo nigdy żadnych słuchawek tej firmy nie miałem: ATH-AWKT za 6999 ATH-AWAS za 4999 Quote
kajo1971 Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 29 minut temu, Undertaker napisał(a): Tophifi ma fajne ceny na wysokie Audio-Techniki, normalnie jakbym miał siano to sam bym coś wziął bo nigdy żadnych słuchawek tej firmy nie miałem: ATH-AWKT za 6999 ATH-AWAS za 4999 AWKT grają świetnie do jazz-u wręcz magicznie 1 Quote
lobuz1 Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 (edited) 29 minut temu, kajo1971 napisał(a): AWKT grają świetnie do jazz-u wręcz magicznie To prawda- słuchałem właśnie jazzu w poniedziałek w TopHifi w Łodzi, ale na starcie kabel do wymiany bo strasznie mikrofonuje. Ergonomia też taka sobie jak dla mnie- chyba robili to na małe żółte uszka bo moje nie wchodzę do padów i po 0,5h było mi w nich niewygodnie. Granie za to pierwsza klasa. Byłem bliski kupna, ale z powodów powyżej odpuściłem bo nie były dla mnie. Godzinę temu, Undertaker napisał(a): Tophifi ma fajne ceny na wysokie Audio-Techniki, normalnie jakbym miał siano to sam bym coś wziął bo nigdy żadnych słuchawek tej firmy nie miałem: ATH-AWKT za 6999 ATH-AWAS za 4999 Po wrzuceniu do koszyka nawet taniej. To są testowane sztuki, ale ta w Łodzi wygląda jak nowa. Edited October 7, 2022 by lobuz1 1 Quote
kajo1971 Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 Teraz, lobuz1 napisał(a): To prawda- słuchałem właśnie jazzu w poniedziałek w TopHifi w Łodzi, ale na starcie kabel do wymainy bo strasznie mikrofonuje. Ergonomia też taka sobie jak dla mnie- chyba robili to na małe żółte uszka bo moje nie wchodzę do padów i po 0,5h było mi w nich niewygodnie. Granie za to pierwsza. no ja miałem okazję posłuchać z kablem Entreq więc efekt magiczny no u mnie jakoś weszły uszy czyli małżowiny do środka i AWKT ułożyły się całkiem fajnie na głowie niestety na tyle długo nie słuchałem żeby stwierdzić czy w nich występuje wzrost ciśnienia akustycznego czy jak to nazwać które mi przeszkadza w słuchaniu ? no na Final Sonorous VI było to po kilku godzinach zauważalne ale to może taka przypadłość zamkniętych lub nie jestem do tego przyzwyczajony posiadając słuchawki otwarte 1 1 Quote
Undertaker Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 E to mi zepsuliście apetyt trochę bo jazzu nie słucham, chociaż tak jak napisałem i tak brakuje kruszcu Szkoda że ergonomia taka sobie, ja byłem ciekawy tego ich pałąka bo podobno system regulacji mają najlepszy albo jeden z lepszych. Quote
prolim Posted October 7, 2022 Report Posted October 7, 2022 https://mp3store.pl/wzmacniacze-dac/wzmacniacze-sluchawkowe/woo-audio/2017200473864142716/2021063200006/woo-audio-wa2-silver-wzmacniacz-sluchawkowy-powystawowy-stan-bdb 5.5 k zł Quote
Hustler Posted October 8, 2022 Report Posted October 8, 2022 W dniu 1.10.2022 o 08:30, Rafacio napisał(a): Okazja to nie jest, ale oszustwo też nie, więc umieszczam tu jako ciekawostkę. Sprzedaż w cenie 4300 zł sprzętu kupionego w 2021 w sklepie za 3300zł. Można? Można. A tu człowiek się stara by używki nie sprzedawać drożej niż 2/3 ceny, za którą ją nabyłem. Nawet jeśli od zakupu minął np miesiąc. Yamaha RN 803 D Zgierz • OLX.pl Ogólnie rzecz ujmując to każdy może ustalić cenę jaką chcę, a rynek to zweryfikuje. Ja sprzętu audio teraz za bardzo nie śledzę, ale samochody już tak i niektórzy wołają kwoty totalnie z czapy, ale można coś sprzedać albo sprzedawać (są auta wiszące miesiącami albo nawet latami i podobnie bywa też w innych kategoriach). Różni ludzie w różny sposób ustalają cenę - jedni patrzą na aktualną cenę nowego sprzętu, inni na ceny używek, a inni na cenę za jaką kupili i pamiętam jak widziałem używane DT990 Edition za 700 zł, bo gość miał paragon sprzed kilku lat na kwotę podchodzącą pod 1000 zł, gdy w tamtym momencie nówki były po niecałe 600 zł. Ja staram się brać pod uwagę wszystkie czynniki, ale decydująca jest dla mnie konkurencyjność. Zdarzyło mi się sprzedać coś drożej niż kupiłem nowe, a były to głośniki komputerowe Microlab kupione, gdy dolar był po 2 zł z hakiem (piękne czasy i to za rządów Tuska ). Sprzedałem je kilka lat później jakieś 50 zł drożej, ale były w perfekcyjnym stanie, a zarazem cena była wyraźnie niższa niż nówki w sklepie. Jeżeli kupiłem coś na super promocji to też sprzedawałem z zyskiem (niedawno to był czarny smartwatch Honor GS Pro, którego poużywałem niecałe 2 miesiące), a kupujący mimo wszystko byli zadowoleni, bo dostawali produkt w zasadzie jak nowy z gwarancją, a nadal taniej niż nówki czy egzemplarze używane. Podobnie było z AKG M220 Pro. Z reguły na żonglowaniu sprzętem się traci, ale jeżeli uda się zarobić (a najczęściej raczej odzyskać lub zniwelować te straty) parę groszy to ja nie widzę w tym nic złego. Parę razy spotykałem się z zarzutem, że coś można kupić w sklepie taniej, na co odpowiadałem, że droga wolna - proszę kupić. Odpowiedź była zawsze taka sama - ale to już jest niedostępne. Kiedyś nawet dostałem linka do promocji z peppera sprzed ponad roku to tylko się uśmiałem. Żeby nie robić totalnego offtopa to wrzucam dwie pary fajnych monitorów na biurko/półkę/standy do niedużego/średniego pomieszczenia. Ten model znam i gra bardzo fajnie, super, żywa średnica, gładka góra i żwawy basik, choć nie zejdzie do piekieł i to mówiać delikatnie, bo to niewielki przetwornik w obudowie zamkniętej o skromnej kubaturze, ale za to nadrabia elastycznością, szybkością i dzielnie znosi podbicie poprzez wzmacniacz lub EQ. Śmiało można się targować, gdyż chciałem je kupić, ale wybór padł na coś innego. https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-grundig-box-360b-CID99-IDO8cBj.html Tych nie znam, ale podobno są udane (zresztą jak większość modeli Grundiga), sprzedający sympatyczny, ale tylko odbiór osobisty i raczej do odsłuchu z kilku metrów z uwagi na konstrukcję trójdrożną. https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-grundig-hi-fi-box-8000-super-stan-od-audiofila-CID99-IDQxF38.html 2 Quote
Recommended Posts