modrzew Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Tytułem wstępu: projekt przenośnego wzmacniacza dyskutowany ostatnio w temacie "Przenośne wzmacniacze słuchawkowe" dojrzał na tyle, że zasługuje już na własny temat. Chętnych do przejrzenia jak pomysł się rodził zapraszam zresztą do wspomnianego topicu. Przenośny wzmacniacz słuchawkowy MxM. Charakterystyka: - wzmacniacze operacyjne Analog Devices AD8397 ( http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/AD8397.pdf ) - dobrej jakości potencjometr firmy ALPS, model RK097 ze zintegrowanym wyłącznikiem ( http://www3.alps.co.jp/WebObjects/catalog....RK097/RK097.PDF ) - zasilanie baterią/akumulatorem 9V - możliwość ładowania akumulatora bez wyjmowania go z obudowy przy użyciu zewnętrznej ładowarki - wzmacniacz posiada gniazdo do jej dołączenia - docelowo elegancka aluminiowa obudowa firmy Hammond z serii 1455, wymiary 86x57x26mm ( http://www.elfa.se/pdf/50/05043807.pdf ) Schemat: Do wzmacniacza została zaprojektowana dedykowana płytka drukowana (na zdjęciach wersja 1.2): Najnowsza wersja 1.3: Jeden z pierwszych gotowych egzemplarzy (wykonanie x500): Przechodząc do rzeczy: to jest propozycja dla forumowiczów, którzy też byliby zainteresowani tym wzmacniaczem. Jeśli zebrałaby się pewna ilość osób chętnych do budowy MxM'a to zrealizowane zostaną zamówienia na płytki drukowane, części i inne niezbędne dodatki. Ten temat będzie w miarę rozwoju sytuacji aktualizowany, podane zostaną ceny i miejsca gdzie można się w dane rzeczy zaopatrzyć. Odnośnie płytek: wersja z soldermaską i opisem to koszt 11,50zł/szt. przy ogólnym zamówieniu powyżej 10szt. Sposób wysyłki i koszty: firma wykonująca płytki wyśle je do mnie a ja zajmę się dalszym rozprowadzaniem płytek do osób, które je zamówiły. Koszt pierwszej przesyłki po rozłożeniu na ilość zamawiających to groszowe sprawy, dalej będę zapewne wysyłał listem poleconym priorytetowym, oczywiście w odpowiednim opakowaniu. Koszt: 6zł. ___________________________________________________________________ Krótki "tutorial" o budowie MxMa:Projekt_MxM__tutorial_.pdf Strona internetowa projektu MxM: http://mxmamp.republika.pl/ ___________________________________________________________________ Op-ampy, potencjometr, gniazda, etc.: link1 link2 link3 Obudowy: link1 link2 Metalowe gałki na potencjometr: link ___________________________________________________________________ Wzmacniacze operacyjne AD8397: Obudowa Hammond wraz z metalową gałką na potencjometr: ___________________________________________________________________ Cennik by x500: Jesli kogos interesuja ceny bo chcialby sobie takiego wzmaka zlozyc to : 1. Alps - 30pln 2. Plytka - 10pln 3. Obudowa - 40pln 4. Akumulator Profitexx - 20pln 5. Ladowarka - 15pln 6. Opampy 2xAD8397 - 20pln 7. Galka - 10pln 8. Rezystory - 2pln 9. Latka do akku 9V - 1pln 10. Gniazdka WE/WY i Ladowarki - 4pln 11. kondensator 10000uF/16V - 3pln 12. Diody sLED - 2pln 13. koszt wszystkich przesylek - okolo 30pln Razem okolo 187pln . ---opcje--- 1. Kondensator Black Gate STD 1000uF/25V - 19.90 pln plus przesylka z allegro 2. Kondensator Black Gate STD 2200uF/16V - 29.90 pln plus przesylka z allegro 3. Dodatkowy kondensator Black Gate N 10uF/63V - 16pln plus przesylka z allegro 4. Potencjometr ALPS bez zintegrowanego wyłącznika + osobny wyłącznik - 24pln (edit: modrzew) 5. Potencjometr Tomy zamiast Alpsa - 7pln Cena najtanszej opcji czyli TOMY i zwykly 10000uF/16V = 166pln Cena z BG 1000uF/25V i 10uF/63V BG N oraz ALPS = 223pln Cena z BG 2200uF/16V i 10uF/63V BG N oraz ALPS = 233pln ___________________________________________________________________ Lista zamówień III (wg kolejności zgłoszeń): - x500: 3szt. - Bisek01: 3szt. - Kfazzi: 3szt. - P33: 2szt. - KHOT: 1szt. - Kojiro: 2szt. Lista zamknięta! Jeśli coś się nie zgadza to proszę mnie o tym powiadomić na priv. ___________________________________________________________________ Po ostatnim zamieszaniu już chyba wszystkie istotne informacje wróciły na swoje miejsce. Wraz z rozwojem sytuacji kolejne ogłoszenia o różnych sprawach dotyczących projektu będą pojawiały się na dole tego postu. Ostatnia aktualizacja: 03.11.2008r. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maba Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Cena i jak będzie to wyglądać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boolin Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 No własnie, nie ma najwazniejszego - ceny ((;' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modrzew Posted January 12, 2008 Author Report Share Posted January 12, 2008 Spokojnie, wszystko po kolei Zaktualizuję za chwilę co będę mógł, niedługo wychodzę a chciałem chociaż wstępnie założyć ten temat - także proszę o trochę cierpliwości. jak będzie to wyglądać Dodałem zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Nazwa miała być MXM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
modrzew Posted January 12, 2008 Author Report Share Posted January 12, 2008 Nazwa miała być MXM. Aj, to ja trochę niedzisiejszy jestem. Zająłem się tym tematem bo od jakiegoś czasu omawialiśmy go z x500 i nie zajrzałem do poprzedniego wątku... Tylko o zmainę nazwy tematu trza będzie poprosić któregoś moda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domzz Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Ponieważ podoba mi się ta idea, postanowiłem, że dodam coś od siebie (będzie można w formie naklejek sobie wydrukować, ew. wygrawerowć itd... na co kogo stać) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maba Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 @domzz, najss. Tylko to nie jest fragment z czyjegoś logo? Bo może być później problem z prawami.. A tak zapytam z ciekawości, dlaczego MxM? X&M wiem dlaczego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domzz Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 @domzz, najss. Tylko to nie jest fragment z czyjegoś logo? Bo może być później problem z prawami.. A tak zapytam z ciekawości, dlaczego MxM? X&M wiem dlaczego nie wzorowałem się na niczym, sam wszystko narysowałem, jeśli znasz jakieś podobne logo to daj znać (jeśli już to czysty przypadek ) MxM było we wcześniejszym wątku: "Majkel-X500-Modrzew" pozdr... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tornvald Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 To ja zacznę Tak jak mówiłem byłbym wstępnie chętny na 2 płyteczki, co do wersji to sie dostosuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Mnie nie chodzi o mnie, ale MXM mi się bardziej podoba. X&M takie trochę drewniane, ciężko się wymawia i wygląda prawie jak H&M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x500 Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Jak powstawal projekt dowiecie sie tu http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=24477 Znajdziecie tam tez wiele cennych informacji na temat budowy i elementow jakich mozna uzyc . Troche niepublikowanych dotychczas fotek zamknalem w tym ZIPie Moga pomoc w budowie ... Bardzo mi sie podoba naklejka czerwona , chetnie zamowie kilka szt . Przepraszam Modrzewa za zmiane nazwy bez konsultacji . Ostatecznie niech to bedzie MxM . Co do kosztow budowy to udalo mi sie zamknac w kwocie 170pln . Ladowarka 12-19 pln w zaleznosci co kto wybierze , na allegro 12V minimum 400mA Akumulator PROFITEXX 260mA 8.4V 19,90pln Alps x10kohm okolo 30pln - ten tymczasem zamawialem u Forza Lazio . UWAGA ! Zamiast alpsa mozna zastosowac potencjometr TOMY http://www.centrumelektroniki.pl/Potencjom...2465fd745ea6e16 , http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294542405 , wartosc sie rozni ale to nie ma az tak duzego znaczenia a biorac pod uwage 5x nizsza cene ...sami rozumiecie AD8397 15-17pln choc udalo mi sie kupic na allegro po 8pln/szt ( wyszukiwarka go nie znajduje ale po wejsciu w elektronika/elementy aktywne/uklady analogowe czesto mozna znalesc opampy typu ad8397 , ad8066 itp ) Obudowa Hammond czarna z przesylka 55.80pln , jasna aluminiowa okolo 50pln z przesylka Rezystory to groszowe sprawy a do pierwszych pietnastu zamowionych plytek Modrzew dodaje rezystory gratis .Kondensator 10000uF/16V o odpowiednich wymiarach 3pln na allegro - do pierwszych pieciu plytek dodany gratis Gniazda na sluchawki po 1pln na allegro . Kabelek laczacy wzmacniacz z playerem najtaniej i najlepiej zamowic u Majkela ( mi zawsze wyszlo drozej i gorzej ) W razie jakichkolwiek pytan odnosnie co i gdzie kupic by bylo tanio chetnie ja lub Modrzew odpowiemy . MxM to wzmacniacz do wlasnej budowy dla osob ktore lubia majsterkowac . Chce dodac ze dla porownania zbudowalem rowniez zwyklego CMOYa w trzech roznych wersjach ktorych opisy znalazlem w internecie . Zastosowalem znane i dobre elementy i prosty CMOY po prostu nie ma tej dynamiki , przestrzeni i mocy co Wzmacniacz MxZastosowalismy profesjonalnie wykonana plytke i montarz przewlekany oraz SMD ( scalaczki ) . Wirtualna masa na opampie jest znacznie lepszym rozwiazaniem niz uzyskana w prosty sposob z dwu malych kondensatorow . zwykly CMOY jest tanszy ale .....Na temat montazu smd moge ewentualnie udzielic rad . Jak lutowac , jaka lutownica itp itd ( zwykla kolbowa wystarczy ) .Plytka idealnie pasuje do obudowy Hammond , otwory w obudowie pod gniazda i potencjometr musicie wywiercic sami . Modrzew bedzie ewentualnie edytowal pierwszy post by wszystko bylo jasne . Pozdrawiam i zycze budowy udanych konstrukcji . To ja zacznę ;)Tak jak mówiłem byłbym wstępnie chętny na 2 płyteczki, co do wersji to sie dostosuję Ja zamawiam 7szt . Poczekamy z realizacja zamowienia do konca przyszlego tygodnia ( nie wiadomo ilu bedzie chetnych ) i zamowimy pcb To samo dotyczy obudow . Numery kont tutaj podamy gdy juz bedzie wiadomo ze nikt wiecej sie nie zglosi .Siebie nie licze do tzw gratisowych rezystorow i kondensatora bo juz mam te elementy . Tak wiec Tornvald pierwsze dwie pcb plus gratis rezystory do obu i 2szt 10000uF/16V Kto nastepny ? :-)Mnie nie chodzi o mnie, ale MXM mi się bardziej podoba. X&M takie trochę drewniane, ciężko się wymawia i wygląda prawie jak H&M. Majkel . Wiadomo przecierz . Choc znam Cie jedynie tylko z Twoich wpisow to wiem zes pan bardziej skromny ode mnie :-) Mea Culpa z ta zmiana nazwy w ostatniej sekundzie .... Nie wiem kto jest modem tutaj bo bym go poprosil o zmiane w nazwie tematu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralph Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Nazwa tematu zmieniona na prosbe twórców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaki Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Nazwa tematu zmieniona na prosbe twórców ja tam dalej widzę M&m, a nie MXM... Mój błąd // Ralph Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metka Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Ja byłbym chętny na jedną płytkę drukowaną, nad obudową jeszcze się zastanowię. jakie będą koszty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pGo Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Ja bym się zastanowił nad tym jako projekt poboczny do eksperymentów(główny - WW), ale wolę bardziej tradycyjne układy Anyway, gratulacje - śledziłem cały czas wasze zmagania i efekty trzeba przyznać naprawdę niezłe Jestem ciekaw ile mu dźwiękowo brakuje do moona ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x500 Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Ja bym się zastanowił nad tym jako projekt poboczny do eksperymentów(główny - WW), ale wolę bardziej tradycyjne układy :PAnyway, gratulacje - śledziłem cały czas wasze zmagania i efekty trzeba przyznać naprawdę niezłe ;)Jestem ciekaw ile mu dźwiękowo brakuje do moona ^^Hmm , ja sie zastanawiam ile WW brakuje do MxM ....:-) . To co , zamawiasz plyteczke ? :-)Niestety nie ma tu miejsca na BD139/140 ...te byly montowane w zasilaczach firmy ZATRA w latach 75-85 .Ja byłbym chętny na jedną płytkę drukowaną, nad obudową jeszcze się zastanowię. jakie będą koszty?Modrzew podal cene . Zapisujesz sie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domzz Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Bardzo mi sie podoba naklejka czerwona , chetnie zamowie kilka szt. To tylko taki projekcik, nie miałem zamiaru robić na tym żadnego interesu jeśli będą chętni to udostępnię wektorki do tego i kto będzie chciał to sobie kupi np. papier samoprzylepny do drukarki i wydrukuje, (przygotuję to odpowiednio, żeby na arkuszu A4 wyszło jakieś 10-15 naklejek) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x500 Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 To tylko taki projekcik, nie miałem zamiaru robić na tym żadnego interesu jeśli będą chętni to udostępnię wektorki do tego i kto będzie chciał to sobie kupi np. papier samoprzylepny do drukarki i wydrukuje, (przygotuję to odpowiednio, żeby na arkuszu A4 wyszło jakieś 10-15 naklejek) OOO , super , mogloby to miec rozmiar powiedzmy 50x80mm tak zeby nakleic na wierzch obudowy ? Jakiego uzyc papieru ? Taki by byl sliski i raczej nie dracy . No wiesz , zeby to byla ladna mocna nalepka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domzz Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 OOO , super , mogloby to miec rozmiar powiedzmy 50x80mm tak zeby nakleic na wierzch obudowy ? Jakiego uzyc papieru ? Taki by byl sliski i raczej nie dracy . No wiesz , zeby to byla ladna mocna nalepka ? Idziesz do media marketu, saturna czy czegoś podobnego i masz tam pełno papierów do wyboru (zazwyczaj w pobliżu akcesoriów do aparatów fotograficznych), na 100% coś odpowiedniego wybierzesz, ale najlepiej byłoby to wygrawerować albo nadrukować tylko, że trzeba by dużą ilość w drukarni zamówić, a to wiąże się z dużo większymi kosztami i między innymi te firmowe wzmaki są takie drogie (ale wyglądają, trzeba przyznać odlotowo) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pGo Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Hmm , ja sie zastanawiam ile WW brakuje do MxM ....:-) . To co , zamawiasz plyteczke ? :-)Niestety nie ma tu miejsca na BD139/140 ...te byly montowane w zasilaczach firmy ZATRA w latach 75-85. Eksperymentuję z wieloma rzeczami - do bd140 wrociłem z ciekawości ;fWW(w mojej ulubionej wersji) na pewno nie brakuje jednego - charakteru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaroFon Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Jesli chodzi o obudowe HAMMOND to sytuacja wyglada tak: Pisalem do firmy lcel w sprawie kosztow i dostalem taka odpowiedz: ...Cena obudowy o którą Pan pyta wynosi : dla wersji czarnej 1455C801BK...9,88 euro * średni kurs bankowy 3,594 = 35,50 PLN + 22%=43,32 PLN. dla wersji jasnej 1455C801...8,49 euro. Koszt dostawy i płatność za pobraniem - poczta std. Najbliższa dostawa planowana na 6 tydzień 2008. Niewiem ile kosztuje standardowa przesylka poczta ale mysle ze bardziej oplacaloby sie wziazc wieksze zamowienie, dlatego moge podiac sie zamowienia tych obudow i odeslania ich do zamawiajacych. Moze sa chetni na te obudowy? Mysle ze okolo 45zl to nie jest tak duzo. Jednak do ceny obudowy z przesylka dojdzie jeszcze koszt drogiej przesylki aby odeslac obodowe do zamawiajacego. Koszt przesylki priorytetem poleconym w liscie bezpiecznym to 5,8zl do 1Kg. Mysle ze to najlepszy i najszybszy sposob odeslania paczki do zamawiajacych. Niewiem ile bedzie wynosil koszt wysylki paczki z firmy lcel ale napewno nie wyniesie on 5zl na osobe. Wiec sumujac: obudowa ok. 45zl + przesylka do zamawiajacego okolo 6zl + przesylka z firmy powiedzmy 5zl, w sumie 56zl. jesli koszty przesylek beda mniejsze wowczas odesle pieniadze zamawiajacym. To numer konta: 19 1050 1605 1000 0004 0212 5884 Wszyscy ktozy zadeklaruja sie i wplaca pieniadze na konto , dla nich zostanie zamowiona obudowa. I jeszcze jedno, w dniu w ktorym bede skladal zamowienie na obodowy, zamowie tyle obudow na ile zostanie wplaconych pieniedzy na konto. Ci ktozy zadeklaruja sie a nie wplaca pieniedzy dla nich nie bede robil zamowienia. W sumie koszta: Obudowa HAMMOND CZARNA: 45zl + 6,8zl + 5zl = 56,8zl Obudowa HAMMOND JASNA: 38zl + 6,8zl + 5zl = 49,8zl Jesli koszta beda mniejsze to oczywiscie odesle reszte pieniedzy razem z obudowa Obudowy zamowili: x500 2 obudowy w wersji jasnej modrzew 1 obudowa w wersji jasnej JaroFon 1 obudowa w wersji ciemnej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaroFon Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 acha no i ja zamawiam 3 szt. plytki z opisem ale dostosuje sie do innych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x500 Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 W sprawie plytek piszcie do Modrzew'ia na priv . Poda nr konta i kwote . W sprawie obudow do JaroFona . Zamowienia beda zbierane do czwartku . W piatek wieczorem chlopaki sprawdza kto wplacil i ile zamowil i zamykamy sprawe . Potem juz tylko czekacie na przesylke . W niedziele przedstawiona bedzie lista osob ktore cos zamowily i wplacily kase . I te osoby otrzymaja plytki i/lub obudowy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaroFon Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 proponuje jeszcze zrobic pdf-a i wrzucic do niego projekt plytki i spis potrzebnych elemetow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts