Palpatine Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 @kuropdziękuje. Zobaczymy co ta piękność potrafi 🤩 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 On jest jeszcze większy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted September 28, 2022 Report Share Posted September 28, 2022 2 minuty temu, saudio napisał: On jest jeszcze większy Zauważalnie, szczególnie na grubość. Jest też 100 gram cięższy od SS i 60 gr od Cu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Palpatine Posted October 1, 2022 Popular Post Report Share Posted October 1, 2022 (edited) Umarł król, niech żyje król! Przez ostatnie dwa lata przetestowałem większość możliwych dapów w poszukiwaniu najlepszej jakości dźwięku i synergii pod Andromedy a później pod Mest Mk2. Chyba jedyny sprzęt jaki pominąłem (celowo) to N8II - ze względu na cenę i złe doświadczenia z lampami. Mój wybór padł na SP2000Cu, który oferował najwyższą jakość dźwięku w połączeniu z lekkim analogowym sznytem. Dzięki uprzejmości @kuropmiałem okazję przez kilka dni na porównanie bezpośrednio SP2K z SP3K i powiem Wam że nowa Ultima to sprzęt kompletny i bardzo polecam wszystkim którzy szukają maksymalnej jakości dźwięku, aby go przetestowali ze swoimi słuchawkami. SP3000 vs SP2000 Plusy: - fantastyczne nowe UI, obecnie najlepsze na rynku, - oprogramowanie działa bardzo szybko i płynnie, - świetnej jakości ekran, - wykonanie wprawia wręcz w osłupienie, - double tap, - ok 10% więcej mocy po bal, - jeszcze bardziej czarne tło, - scena i ułożenie dźwięków identyczne, podobnie jak barwa z drobnymi niuansami (więcej subbasu, mniej midbasu, średnica cofnięta mniej przez to z mniejszą ilością detalu), - 4,4 mm, - potencjometr podświetlony wskazujący próbkowanie utworu, - DAR, - Minusy: - wzrosła wielkość (używający stacjonarnie mogą uznać to za zaletę), - wzrosła waga, - różnica w jakości dźwięku jest minimalna, - cena - wciąż nie ma opcji aby wydłużyć wyświetlanie okładki dłużej niż 3 min - wielu może uznać brzmienie za zbyt delikatne mimo pięknie zaznaczonego subbasu - tylko 256 GB - w SP2000 mamy 512 Podsumowując, słuchając obu sprzętów bezpośrednio 1/1 od razu wiemy, że to Astell&Kern. Typowy house sound Ultimy, z identycznie poprowadzoną sceną i rozmieszczeniem instrumentów. Różnice to detale: bardziej czarne tło, pięknie poprowadzony subbas, mniej midbasu, cofnięta średnica i identyczna góra. Mam wrażenie, że SP3000 podkreśla i wysuwa na przód wszelkie przeszkadzajki i cykadełka, kosztem detalu na centralnej średnicy, z której słynie poprzednik. Jednak użytkowo sprzęt dzieli przepaść, a minęły tylko trzy lata. Edited October 1, 2022 by Palpatine 9 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted October 1, 2022 Report Share Posted October 1, 2022 No to trochę dziwne, że tak mała różnica dźwiękowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted October 1, 2022 Report Share Posted October 1, 2022 Dziwne, że w ogóle jest. No ale za tyle kasy więcej coś musi się w mózgu urodzić. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted October 2, 2022 Report Share Posted October 2, 2022 (edited) W dniu 1.10.2022 o 18:42, saudio napisał: No to trochę dziwne, że tak mała różnica dźwiękowo. Mnie to nie dziwi. Mówimy tutaj o zachowaniu charakteru Ultimy a jakość technikaliów wzrosła o ok. 5-10%. Natomiast w wyborze między SP2K a SP3K będzie decydować synergia i potrzeby użytkowe. Ja osobiście czekam na wersję Cu, bo tak samo jak SS tak tutaj te granie wydaje mi się zbyt zwiewne, aczkolwiek o fantastycznej jakości. Edited October 2, 2022 by Palpatine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted October 2, 2022 Report Share Posted October 2, 2022 1 minutę temu, Palpatine napisał: Mnie to nie dziwi. Mówimy tutaj o zachowaniu charakteru Ultimy a jakość technikaliów wzrosła o ok. 5-10%. Natomiast w wyborze między SP2K a SP3K będzie decydować synergia i potrzeby użytkowe. Ja osobiście czekam na wersję Cu, bo tak samo jak SS tak tutaj te granie wydaje mi się zbyt zwiewne, aczkolwiek o fantastycznej jakości. Posłuchamy zobaczymy, mm nadzieję już niedługo. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted October 2, 2022 Report Share Posted October 2, 2022 3 godziny temu, saudio napisał: Posłuchamy zobaczymy, mm nadzieję już niedługo. @saudiodaj znać co myślisz o pogłosie/echu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted October 14, 2022 Report Share Posted October 14, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Takie spotkanie rodzinki A&K zobaczymy jak sobie poradzi nowy flagowiec. Na wstępie kilka spostrzeżeń: jest duży i ciężki, ładniejszy od SP2000, ta stal robi wrażenie, ekran też nieco większy i lepszy, długo startuje (podobno pracują nad tym), chyba za bardzo przyzwyczaiłem się do starego menu, brakuje spowolnienia przy przesuwaniu albumów i mniejszej czułości przy wyborze, bo z dużą ilością albumów nie da się trafić we właściwy. Dźwiękowo nie było wow, ale słucham tylko na dużych i trudnych słuchawkach. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 (edited) Różnice w barwie między SP2000Cu a SP3000 są dość duże, ale zakładam, że w ślepym teście pomiędzy SP2000SS a SP3000 można się pomylić. W SP3000 na plus na pewno trzeba wymienić czarne tło i szerokość sceny. Edited November 12, 2022 by Palpatine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 (edited) SP2000SS gra bardziej środkiem sceny, trochę bliżej na prawdę nieznacznie, SP3000 szerzej bardziej bokami, ma większą głębię i równiej poukładaną scenę w bezpośrednim porównaniu, bas mocniejszy zwłaszcza subbas i niższy bas, jest też bardziej precyzyjny w SP3k, trochę więcej góry w SP2k, ale bardziej rozmyta. No i trochę więcej detali w nowym, ale to na dobrych nagraniach więcej słychać na dalszych planach. Mocy nieznacznie więcej, ale to wiadomo choć i tak nie mają czego szukać, przy CA1000, ale on odstaje jednak całą resztą względem obu. Nie słuchałem CU, więc nie wiem jak gram. Edited November 12, 2022 by saudio 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 @saudiomiałeś okazję zaobserwować zjawisko pogłosu, który sztucznie, ale zapewne celowo poszerza scenę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Nie, jeszcze sprawdzę, ale mi się wydaje że lepiej prezentuje dalsze plany, scena jest bardziej wyrównana i dlatego jest większa, bardziej różnicuje jej wielkość. Potrafi zagrać bliżej ale i dalej niż SP2k, ale to rozciągnięcie na boki i rozłożenie planów jest lepsze w SP3k. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Możliwe, że to moja nadwrażliwość na pogłos, ale zdarzyło mi się ją usłyszeć dosłownie kilka razy podczas tygodniowego odsłuchu. Scena i planowanie na SP3K są zjawiskowe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Masz na myśli takie echo jakby lewego kanału w prawym ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 (edited) 1 godzinę temu, saudio napisał(a): Mocy nieznacznie więcej, ale to wiadomo choć i tak nie mają czego szukać Natrafiłem niedawno na pomiary sp2000 i no jeśli chodzi o moc to mnie deczko zatkało. W sensie jak mało jej posiada. Nie dziwie się że astell jej nie podaje pod obciążeniem w mW. Edited November 12, 2022 by Spawn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 1 minutę temu, Spawn napisał(a): Natrafiłem niedawno na pomiary sp2000 i no jeśli chodzi o moc to mnie deczko zatkało. W sensie jak mało jej posiada. Nie dziwie się że astell jej nie podaje pod obciążeniem w mW. Ale to, aż tak nie przeszkadza, nie robi się tak że zupełnie brakuje basu itd. Słucha się przyjemnie, tylko np. jak porównywałem HE1000SE z Susvarami to był ten sam poziom niewielkie różnice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 (edited) Godzinę temu, saudio napisał(a): Masz na myśli takie echo jakby lewego kanału w prawym ? Coś w ten deseń. Ale dokładnie tego nie zdefiniowałem (skąd się to bierze, na jakich częstotliwościach). Edited November 12, 2022 by Palpatine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 22 minuty temu, Palpatine napisał(a): Coś w ten deseń. Ale dokładnie tego nie zdefiniowałem (skąd się to bierze, na jakich częstotliwościach). Jest na niektórych utworach, ale to nie specyfika SP3000 tylko to raczej jest w nagraniach, bo występuje też na stacjonarce itd. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qaz12 Posted November 13, 2022 Report Share Posted November 13, 2022 @saudio Jak byś porównał ca1000 do sp3000? Ostatnio podłączyłem ca1000 do Violectric v550pro i z He1000se to grało bardzo przyjemnie, trochę może zbyt gładko i źródła pozorne były mniejsze niż z stacjonarnym DACiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 13, 2022 Report Share Posted November 13, 2022 (edited) 4 godziny temu, Qaz12 napisał(a): @saudio Jak byś porównał ca1000 do sp3000? Ostatnio podłączyłem ca1000 do Violectric v550pro i z He1000se to grało bardzo przyjemnie, trochę może zbyt gładko i źródła pozorne były mniejsze niż z stacjonarnym DACiem. Porównując bezpośrednio z wyjścia zbalansowanego, to wiadomo CA1000 ma więcej mocy także potrafi lepiej wysterować duże słuchawki, ale to chyba jedyne co jest lepsze. CA gra jaśniej, góra bardziej dominuje, scena jest nieco bliżej, bas nie schodzi tak nisko. Ultima ma lepiej poukładaną scenę, lepszą rozdzielczość/detale, wyodrębnia instrumenty/wokalistów w wyraźne bryły, bas jest lepiej kontrolowany. Edited November 13, 2022 by saudio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawindyk Posted November 13, 2022 Report Share Posted November 13, 2022 Różnice w barwie między SP2000Cu a SP3000 są dość duże, ale zakładam, że w ślepym teście pomiędzy SP2000SS a SP3000 można się pomylić. W SP3000 na plus na pewno trzeba wymienić czarne tło i szerokość sceny.Jeśli można się pomylić to chyba jednak nie są takie duże...Sent from my SM-S908B using Tapatalk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted November 13, 2022 Report Share Posted November 13, 2022 3 minuty temu, Dawindyk napisał(a): Jeśli można się pomylić to chyba jednak nie są takie duże... Przeczytaj proszę jeszcze raz, ze zrozumieniem 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts