Jump to content
PROMOCJA MP3Store.pl i HiFiPRO.audio 08.03.2025 - 16.04.2025 ​☀️😎​ ×
Sennheiser HD 550 DOSTĘPNY W PREORDERZE za 1199 zł 📢 ×

Recommended Posts

Posted

A czy można na Canie na potencjometr że głośności zrobić jakieś małe światełko żeby było widać, na której jest godzinie? Małą diodę świecącą przykleić czy coś?

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Posted
58 minut temu, Zear napisał(a):

A czy można

Na pewno można:) można też kapnąć kropelkę lakieru fosforyzującego w ten znacznik - zagłębienie które jest fabrycznie.

U mnie dodatkowo Can od góry jest chłodzony ArcticiemSlim 120mm - w takiej ciasnocie i podgrzewany od dołu przez Nostromo nieźle się nagrzewa i gałka potka bez chłodzenia robi się bardzo „luźna”. Ahh jak ja lubię ten wzmak 🙂

IMG_3133.jpeg

• Like 1
  • 2 months later...
Posted (edited)
10 godzin temu, Vulthoom napisał(a):

ZEN DAC 3

hehe, jak ja uwielbiam ich marketingowy bełkot.....

The ZEN DAC 3 goes beyond being just a USB DAC, boasting a built-in headphone amplifier equipped with both balanced 4.4mm and SE 6.3mm headphone outputs.

Normalnie niesamowita historia, Dac z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym Kto by pomyślał....

Mam wrażenie coraz mniej tam elementów na płytce, jeszcze dwie generacje i będzie można w donglu upchnąć...

image.png

Gniazdo 4.4 na skraju panelu, bedzie skutkowało obracaniem tego małego pudełka za każdym wsadzeniem do dziurki.....

image.png

Edited by kuman
  • Like 2
Posted

Czyli, że ma mniej rzeczy na płytce, to znaczy, że V1 będzie lepsze? Bo się nie znam?

Posted
W dniu 19.04.2024 o 08:45, kuman napisał(a):

Mam wrażenie coraz mniej tam elementów na płytce, jeszcze dwie generacje i będzie można w donglu upchnąć...

Dongle mają za mała objętość. Mało audiofilskiego powietrza tam wchodzi.

• Haha 1
  • 1 month later...
Posted (edited)

Miał ktoś z państwa problem z balanced 4.4 z przodu w zen dac v2?

Gdy podpinam sundary pod kabel zbalansowany ( sprawdzałem na dwóch różnych sztukach) to trzaski są już przy samym wkładaniu w gniazdo lewej słuchawce i lewa gra ciszej niż prawa, czasem jest tak że w ogóle lewa nie gra gdy wcisnę jack do końca, gdy go lekko wysunę to wtedy lewa gra ciszej,

gdy podepnę do testu na tylny balans 4.4 grają równo.

na 6.3 i oryginalny kablu również grają równo.  

również po wszystkich opiniach które tu wyczytałem zamówiłem zen cana, i teraz się boję że będzie ten sam problem pod balancem przy sundarach 

Edited by Miedziany1992
Posted
2 godziny temu, Miedziany1992 napisał(a):

Ja spotkałem taki problem w Hip-Dacu v2, gdzie port 4.4mm z przodu był uszkodzony i podobne były objawy.

zamówiłem zen cana, i teraz się boję że będzie ten sam problem pod balancem przy sundarach 

Tzn? Czemu zakładasz, że w Zen CAN będzie ten sam problem? Jeśli nie jest to wina przewodu od słuchawek, a najwyraźniej nie, skoro z tyłu działa ok, to jeśli będziesz słuchał z Zen CANa, to rozwiążesz ten problem. Co prawda pośrednio, bo wyjście w DACu z przodu dalej będzie uszkodzone, tyle że nie będzie już używane.

Ja bym jednak i tak wymienił, bo skoro już jest wadliwy, to mogą się dziwne rzeczy później z nim dziać. O ile masz gwarancje. Jeśli działa Ci 4.4mm z tyłu, RCA zapewne też, to będziesz miał funkcjonalnego Zen Stacka.

Zen DAC ihmo nie będzie w stanie wykrzesać pełnego potencjału z Sundar. Do nich i tak bym dokupił coś pokroju CANa, albo zwyczajnie mocniejszą integre.

W dniu 24.04.2024 o 10:38, Rafacio napisał(a):

Dongle mają za mała objętość. Mało audiofilskiego powietrza tam wchodzi.

Dobrze, że średnio przepadam za napowietrzonym brzmieniem. Wygląda na to, że dongiel by mi mógł wystarczyć.

• Like 2
Posted

Miałem taki problem w zen can, że musiałem lekko odciągnąć kabelek aby oba kanały grały.

Jeżeli masz gwarancję to odeślij. Mi wymienili na nowy egzemplarz. 

Posted
3 minuty temu, jarzyna napisał(a):

Miałem taki problem w zen can, że musiałem lekko odciągnąć kabelek aby oba kanały grały.

Jeżeli masz gwarancję to odeślij. Mi wymienili na nowy egzemplarz. 

Chyba tak zrobię, ale poczekam na cana, bo ma być już we wtorek i zobaczę jak to będzie razem grało

51 minut temu, Artorias napisał(a):

Do nich i tak bym dokupił coś pokroju CANa, albo zwyczajnie mocniejszą integre

A mi właśnie polecili zen stacka do sundar

Posted
29 minut temu, Miedziany1992 napisał(a):

A mi właśnie polecili zen stacka do sundar

I dobrze Ci polecili.

• Thanks 1
Posted
20 minut temu, Miedziany1992 napisał(a):

Jaki kabel 4.4-4.4 polecacie do zestawu?

Nie ukrywam że ten od ifi jest strasznie drogi. Znalazłem coś takiego na Ali,

https://a.aliexpress.com/_EJFfpWX

zen dac poszedł na gwarancje i do jego powrotu chciałbym już spiąć całość po balansie. 

Ja używałem tego (8 core pure silver):

https://a.aliexpress.com/_EJZIaLd

Czy dobry to nie wiem. Przewód jak przewód. ;)

• 3 weeks later...
Posted
ZEN CAN 3
z3.jpg.a6c4c7f7c8ffdd0957f8374453d46881.jpg

ZEN Blue 3
zb3.jpg.2bc4c16b4d84cf75d6954d8952d258da.jpg
Bardzo ładny jest, tylko czy lepiej zagra niż Can v1 :)
  • 1 month later...
Posted (edited)
W dniu 25.06.2024 o 12:44, kuman napisał(a):

Inzynierowe IFI jednak dodali trochę podzespołów do Cana 3....

Tragedia po prostu, ale każdy kij ma dwa końce. Najlepszym obecnie CAN’em pod względem użytych podzespołów jest ZenCan Signature bez żadnego brandingu słuchawkowego https://ifi-audio.com/products/zen-can-signature/ . Can3 to to samo co Can1 jeżeli chodzi o wzmacniacze operacyjne i kondensatory, ale fakt ma kilka nowych implementacji. Czy one są jednak użyteczne i warte tej ohydnej nowej obudowy? Kto chce niech sprawdza, ja skieruje swoje złotówki w kierunku ZenCan Signature:)

Im dalej w czas tym jeszcze bardziej widać ile iFi zawdzięcza Thorstenowi Loeschowi, konstruktorowi ZenDac1/Can1, Diablo1, iDSD micro BlackLabel, xCan, iPower2. Wszystko co było dalej bazuje na tych konstrukcjach lub tylko je odgrzewają niewiele zmieniając. Ciekawe tylko czy już się marketing nie wyczerpał.

W dniu 27.06.2024 o 10:31, Zear napisał(a):

Bardzo ładny jest, tylko czy lepiej zagra niż Can v1

2xNIE 😉 ale oczywiście nie mam póki co dowodów dotyczących brzmienia - tam się jednak praktycznie nic w środku nie zmieniło, natomiast te nowe implementacje bazują na tych już zastosowanych wcześniej 🤣. Ale obrzydliwe to to i jeszcze plastikowo skóropodobne co za pomysł, i to zestawienie kolorów fatalne - ale to oczywiście mocno subiektywna sprawa.

Chyba też mi umknęło , że iFi oddzieliło formalnie dystrybucję zasilania do nowej spółki córki https://www.silentpower.tech/  https://www.hifipig.com/ifi-audio-launch-silentpower-brand-at-high-end-munich-2024/

Znowu - szkoda że iPower2 5V nie trafił domyślnie do ZenCan3, ale to tylko tym bardziej zachęca do pójścia od razu w ZenCan signature. Mam też cichą nadzieję, że wreszcie iFi opracuje wysokowydajne zasilacze oparte na supercapacitor'ach, natomiast 5-voltowe iPower2 i iPowerX zastąpią jednym porządnym o prądzie ciągłym 4A i szczytowym chwilowym 5A. Wtedy ZenCan miałby to co jest mu niezbędne do osiągania 2W mocy maksymalnej, nie tylko teoretycznie. 

Edited by PioterD
  • Like 4
  • 1 month later...
Posted

Hej, macie może doświadczenia z poszukiwaniem względnie taniego liniowego zasilacza do Zen Can - 5V 4 lub 5A?
Szukam czegoś np z Chin ale z marnym skutkiem - byłbym wdzięczny za trop

Posted
Hej, macie może doświadczenia z poszukiwaniem względnie taniego liniowego zasilacza do Zen Can - 5V 4 lub 5A?
Szukam czegoś np z Chin ale z marnym skutkiem - byłbym wdzięczny za trop
#1299 masz linka. U mnie działa bardzo dobrze
Posted
#1299 masz linka. U mnie działa bardzo dobrze
Nie wiem czy błąd czy moderacja ale nic nie widzę, wklej proszę zrzut oferty jeśli masz.
Posted
W dniu 7.09.2024 o 21:08, RIH napisał(a):

Mam, bez skutku - na Aliexpress w ostatnich tygodniach widziałem tylko jakieś 5V/3A za ponad 300zł (jeszcze rok temu widywałem w tej cenie liniówki 5V/4A); a w takich pieniądzach wolałbym iPower2 5V/2.5A - chwilowy prąd ponad 3A, nie dodaje od siebie szumu do toru. No i pewność co do tego co siedzi w środku, gwarancja itd... Mam u siebie Nostromo 5V/6A, tani nie jest, ale w skali względnej też w zasadzie konkurencji dla niego nie widzę.

• Like 1
Posted
15 minut temu, Zear napisał(a):

Ale pytał chyba o liniowy a to jest impulsowy. Co prawda też daje radę, mocowo. I jest oczywiście kompromisem - może wnosić niewielkie szumy własne, ale trzeba się trochę nagimnastykować aby je usłyszeć 😉 ZenCan dobrze znosi nawet niezbyt wysokich lotów zasilanie.