Popular Post MrBrainwash Posted August 17, 2021 Popular Post Report Posted August 17, 2021 Za namową Kolegi @manuelvetro wklejam link do recenzji relacji z placebo-turystyki po krajobrazie nakreślonym przez urządzenia z tematu:https://muzostajnia.wordpress.com/2021/08/17/source-of-power-przenosne-dac-ampy/Chociaż tworzymy teksty, by podzielić się wrażeniami dźwiękowymi… to tutaj najchętniej wywiesiłbym białą flagę. Słuchawki możemy rożnie odbierać, dlatego nasze spisane odczucia nie są do końca miarodajne, lecz przynajmniej dużo konkretnych rzeczy się dzieje. Pisanie o nich nawet z dużą dawką fantazji jest oparte na dość wymiernym materiale dostarczonym do obróbki dla neuronów. Jeśli kable miały grać, a mi nie grały, to mam wrażenie, że źródła być może zaczynają wpływać na różnice w dźwięku, ale w takim stopniu jak było to obiecywane przy temacie kabli. Znaczy to tyle, że nie jestem pewny czy rzeczywiście słyszę różnice, a jeśli nawet tak to trudno mi je określić i nazwać poprawnie. Nie wiem skąd one się dokładnie biorą i nie mam środków, aby to zweryfikować. Czy wynikają one z ich charakterystyki czy może jakiś pobocznych zmiennych czynników + efektu psychologicznego wpływającego na odbiór tego co słyszę? (...) Mimo to, podzielę się tym co mi sie wydaje, zaznaczając, że to są subiektywnie postrzegane detale, które według mnie mają znaczenie w bardzo nielicznych przypadkach lub gdy się ich doszukujemy, staramy się je usłyszeć i co chwile się przełączamy między źródłami próbując sprawdzić czy się w coś nie wkręciliśmy.... 9 1 Quote
Ugz Posted August 17, 2021 Report Posted August 17, 2021 To teraz zadam pytanie pomocnicze, czy porównywał ktoś XD-05 plus lub bal z pierwszą zwykłą wersją? szukałem ale nie znalazłem bezpośredniego porównania Quote
neonlight Posted August 17, 2021 Report Posted August 17, 2021 (edited) Dziękuję za porównanie, fajnie się to czyta, napisane po "ludzku", bez bajdurzenia. 😉👍 Generalnie zgadzam się z opisem XD05Plus, natomiast jeśli chodzi o wspomniane podbicie subbasu, to według mnie nie jest on podbity, a zasługą takiego "efektu", jest wydajne zasilanie, które dostarcza odpowiednią moc do słuchawek, wysterowując je w pełni. Edited August 17, 2021 by neonlight Quote
MrBrainwash Posted August 17, 2021 Author Report Posted August 17, 2021 1 godzinę temu, neonlight napisał: według mnie nie jest on podbity, a zasługą takiego "efektu", jest wydajne zasilanie, które dostarcza odpowiednią moc do słuchawek, wysterowując je w pełni. Chcesz powiedzieç, ze SMSL SP200 nie wysterowuje sluchawek w pelni? To jest moj punkt refencyjny. To, że ma sporo mocy na pewno pomaga by ten bas był taki jak należy. Natomiast ja jeszcze słyszę w porównaniach tak jakby było gdzieś tam na dole 1dB podbicia którego nie ma na SP200. To samo w takim Q5K to wydaje mi się że to kwestia wyboru projektanta bardziej niż braki w mocy. On tak został zaprojektowany, by nie stresować tego układu, nie skupiać się na energochłonnym basie, omijać clipping, a jednocześnie przyjemnie brzmieć. O2 miał jak na moje uszy bardzo dobry liniowy bas, lepszy od klonow lehmana, które powiększał przestrzeń ale ten bas właśnie się u nich rozchodził, był mniej akuratny. Według mnie konstruktor XD05 plus, wpadł na pomysł jak by dołożyć energii do tego basu jakimś trickiem, dzięki czemu uzyskać bardziej preferowany efekt. 1 Quote
neonlight Posted August 17, 2021 Report Posted August 17, 2021 27 minut temu, MrBrainwash napisał: Chcesz powiedzieç, ze SMSL SP200 nie wysterowuje sluchawek w pelni? To jest moj punkt refencyjny. Nie, w sumie masz rację, musi być coś na rzeczy, zaobserwowałem też większą dynamikę XD05Plus, względem innych wzmacniaczy, nawet stacjonarnych, bas ma większy kick. 1 Quote
MrBrainwash Posted August 17, 2021 Author Report Posted August 17, 2021 (edited) 19 minut temu, neonlight napisał: Nie, w sumie masz rację, musi być coś na rzeczy, zaobserwowałem też większą dynamikę XD05Plus, względem innych wzmacniaczy, nawet stacjonarnych, bas ma większy kick. Różnica jest baaardzo niewielka, więc sam do końca wniosku takiego nie byłem pewny. Sprawdziłem to jeszcze tak dla pewności i się potwierdziło, z tym, że zauważyłem, że SP200 zdaje się ma jeszcze lepsze zejście na basie , ale to, że XD05 niemal dotrzymuje mu kroku to jest godne podziwu pochwały. No i wypcha objętościowo trochę w większej ilości ten bas na końcówce swoich możliwości, kiedy SP200 brzmi jeszcze liniowo i schodzi dalej 😎. W dalszym ciągu pozostaje u mnie wątpliwość, czy nie zwalić tego na różnice w poziomie głośności, ale na razie takie wnioski mi się wysunęły. Edited August 17, 2021 by MrBrainwash Quote
neonlight Posted August 17, 2021 Report Posted August 17, 2021 42 minuty temu, MrBrainwash napisał: W dalszym ciągu pozostaje u mnie wątpliwość, czy nie zwalić tego na różnice w poziomie głośności, ale na razie takie wnioski mi się wysunęły. Według mnie, to nie jest kwestia głośności, ponieważ słuchałem na różnych poziomach wzmocnienia i nie udało mi się wydobyć takiego uderzenia, jak z XD05Plus, po prostu wyróżnia się w tym aspekcie, a biorąc pod uwagę jego gabaryty i przeznaczenie, to już w ogóle - mały, ale wariat. 😎👍 1 Quote
Rafacio Posted August 17, 2021 Report Posted August 17, 2021 (edited) Szkoda, że ja nie mam smykałki do pisanie. Bo bym wam napisał, że ... A może dobrze, że nie mam. Edited August 17, 2021 by Rafacio Quote
Recommended Posts