sunnyD Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnyD Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnyD Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roni11 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 @sunnyDProszę cie nie spamuj tymi gifami.Jak chcesz to załóż sobie temat "Zdjęcia & Obrazki & GIFy" i tam wklejaj to co wydaje ci się śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunnyD Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) @sunnyD Proszę cie nie spamuj tymi gifami. Jak chcesz to załóż sobie temat "Zdjęcia & Obrazki & GIFy" i tam wklejaj to co wydaje ci się śmieszne. Nie mów, że ci to aż tak przeszkadza. A ty co wniosłeś do tego tematu? Większość postów jest moja i udzielam się tutaj z przyjemnością służąc poradą jak mogę. Czasami trzeba coś dodać, aby temat nie umarł. Jeśli nie masz poczucia humoru, to chociaż nie psuj innym zabawy. _______________________________________ Edit,17.02.014 Witam. Dziś - turecka pizza zwana Pide i chociaż tradycyjnie Pide pieczone jest z baraniną, turecką kiełbasą (Sujuk), lub warzywami, serem itp. to przepis pod względem składników można spolszczyć w zależności od tego, co jest dostępne w pobliskim sklepie, lub zalega w lodówce. Składniki (na 3 sztuki): - Ciasto: Tradycyjne ciasto na Pide powinno być bardzo mokre/luźne, co czyni je trochę kłopotliwe przy ugniataniu i rozwałkowywaniu. Zwykłe ciasto na pizzę także się nadawało. Jest sporo przepisów w Internecie, a jak trochę ciasta zostanie można go będzie zamrozić i zużyć w innym terminie. - Pozostałe składniki: 300 g mielonego mięsa (baranina, wołowina, wieprzowina, drób; 1 cebula posiekana; 3 ząbki czosnku rozdrobnione; 1 łyżka oliwy z oliwek, masła, lub oleju; ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalne); ¼ łyżeczki pieprzu; ½ łyżeczki soli; ½ szklanki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki suszonej mięty, lub 2 łyżki posiekanej świeżej mięty; szczypta cynamonu; 1 łyżka soku z cytryny; 2 średnie pomidory, posiekane; ½ czerwonej papryki, drobno pokrojona; 1 szkl startego żółtego sera (wędzony, lub dowolny rodzaj); 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody (do posmarowania ciasta); - Dodatkowe składniki (opcjonalne): 3 jajka (na jajka sadzone); starta skórka z ½ cytryny; suszone płatki papryczki chili; * 1 szklanka = 250 ml; 1 łyżka stołowa = 15 ml; 1 łyżeczka = 5 ml. - Przygotować ciasto i podczas, gdy ciasto rośnie przygotować farsz: W większej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, olej, lub masło; Dodać: cebulę, paprykę, czosnek, miętę; kmin rzymski; cynamon; sól; pieprz; - Mieszając smażyć około 5 minut; Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut; Po tym czasie dodać sok z cytryny, oraz natkę pietruszki; Wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta; - Gdy ciasto już wrośnie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia; Nastawić piekarnik na 200*C. - Przełożyć wyrośnięte ciasto na posypaną mąką równą powierzchnię, zagnieść ponownie kilkoma ruchani dłoni i podzielić na 3 równe części; - Wałkiem do ciasta posypanym mąką rozwałkować każdą porcję ciasta pojedynczo na owalny placek o grubości około 3mm (w międzyczasie przykryć pozostałe 2 kawałki czystą ściereczką, folią spożywczą itp); - Przenieść placek na blachę wyłożoną papierem i nałożyć 1/3 farszu + 1/3 sera, zostawiając około 3cm marginesu dookoła brzegu ciasta; - Po nałożeniu farszu marginesy ciasta założyć do wewnątrz, „uszczypnąć” końcówki, aby się skleiły i przekręcić je pół obrotu; Posypać posiekanym pomidorem i posmarować brzegi jajkiem; Powtórzyć te same czynności z pozostałymi porcjami ciasta; Tutaj znajdziecie pomocnicze wideo, na którym Turkowie pokazują sposób przygotowania Pide. Od siebie dodam, że łatwiej jest nakładać farsz już po przełożeniu placka na blachę. Przenoszenie Pide z farszem bez doświadczenia może skończyć się jego rozpadem; - Aby nie marnować reszty jajka polać nim wierzchy Pide. - Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, lub do zarumienienia się brzegów; - Po wyjęciu z piekarnika na oliwie z oliwek usmażyć 3 sadzone jajka (najlepiej z luźnym żółtkiem) i umieścić po jednym na każdym z placków. Pide pokroić w poprzek na 2 – 3 kawałki, posypać odrobiną natki, opcjonalną skórką z cytryny, płatkami chili i podawać; * Tradycyjnym napojem serwowanym z Pide jest „Ayran”, czyli zimny naturalny jogurt dobrze wymieszany z wodą i odrobiną soli; Najlepszy do tego celu jest blender, który tworzy na napoju charakterystyczną piankę. Ręczne mieszanie trzepaczką-miotełką też daje dobre rezultaty; Edytowane 17 Lutego 2014 przez sunnyD 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GryfPomorski Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 To z jednego z moich ulubionych seriali: "Father Ted". Odcinek nazywa się:"cigarettes alcohol and rollerblading". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ja nie umiem gotować ale czasem coś się uda. Choć lutownica i inne przyrządy DIY bardziej jakby sprawne niż narzędzia kuchenne w moich rękach:) Ryż basmati, warzywa z patelni lekko doprawione, pierś kurczaka przyprawiona głównie papryką słodką chili i carry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Jadłbym. Pierś jak przygotowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrus1910 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ja nie umiem gotować ale czasem coś się uda. Choć lutownica i inne przyrządy DIY bardziej jakby sprawne niż narzędzia kuchenne w moich rękach:) Ryż basmati, warzywa z patelni lekko doprawione, pierś kurczaka przyprawiona głównie papryką słodką chili i carry Chyba każdy ma w domu taki widelec, u kogo bym nie był to jest ten zestaw sztućców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Ja gotować nie umiem, wodę przypale a sypałem co mi tam się spodoba i ile się spodoba podstawą są te 3 przyprawy podane wyżej choć generalnie na ostro Niuanse smakowe to już wedle uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Chodziło mi raczej o metodę -smażenie, duszenie, smażenie+duszenie, duszenie+dźwignia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 smażenie+duszenie nie marynowany duszenie+dźwignia szto ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawish Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 taki chłyt karate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micbud Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 chłyt to się zgodzę, ale na pewno nie karate;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Nie ma to jak koniec lata, malinki z ogrodu Lody waniliowo-brzoskwiniowe mmmm Smacznego ! Edytowane 15 Września 2015 przez retter 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ortega Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Pizza własnej roboty na cieście drożdżowym. Ja robiłem ciacho, żona wypełnienie. Koszt całości z 10 zł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bylyuser Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ja ostatnio jestem zafascynowany przygotowywaniem pizzy na kamieniu. Można zrobić ultra cienkie ciasto wówczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BamboszeK Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Słynny przepis "by RS" czy coś swojego? Kiedyś w końcu chyba będę musiał go wypróbować, podobno jeden z ciekawszych przepisów na pizze w internecie.Ostatnio pojawił się też sposób wulgarnego szweda na pizzę - Kilka ciekawych spostrzeżeń, zwłaszcza co do odpowiedniej konsystencji ciasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bylyuser Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Wiesz co, ciasto wyrabiała akurat szwagierka, ja się jeszcze na kamień nie porwałem, ale chodzi mi po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir Harvester Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Nie ma to jak koniec lata, malinki z ogrodu Smacznego ! Malinki z ogrodu zawsze najlepsze. 20l już w słojach i butelkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakuri Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 @MatmaN Ja na kamieniu robię i polecam całkiem inna wychodzi niż taka z blachy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernie Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Nie ma to jak koniec lata, malinki z ogrodu Smacznego ! Z czym te maliny? Co to jest to białe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Lody waniliowo-brzoskwiniowe mmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernie Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ja lubię maliny z pokruszonymi bezami i bitą śmietaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Nie jadłem ale trzeba spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.