Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


BamboszeK

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

@sunnyD

Proszę cie nie spamuj tymi gifami.

Jak chcesz to załóż sobie temat "Zdjęcia & Obrazki & GIFy" i tam wklejaj to co wydaje ci się śmieszne.

Nie mów, że ci to aż tak przeszkadza. A ty co wniosłeś do tego tematu? Większość postów jest moja i udzielam się tutaj z przyjemnością służąc poradą jak mogę. Czasami trzeba coś dodać, aby temat nie umarł. Jeśli nie masz poczucia humoru, to chociaż nie psuj innym zabawy.

how-animals-eat-their-food-t-rex-o.gif

_______________________________________

Edit,17.02.014

Witam.

Dziś - turecka pizza zwana Pide i chociaż tradycyjnie Pide pieczone jest z baraniną, turecką kiełbasą (Sujuk), lub warzywami, serem itp. to przepis pod względem składników można spolszczyć w zależności od tego, co jest dostępne w pobliskim sklepie, lub zalega w lodówce.

 

pide 1.jpg Pide 2.jpg

 

Składniki (na 3 sztuki):

- Ciasto: Tradycyjne ciasto na Pide powinno być bardzo mokre/luźne, co czyni je trochę kłopotliwe przy ugniataniu i rozwałkowywaniu. Zwykłe ciasto na pizzę także się nadawało. Jest sporo przepisów w Internecie, a jak trochę ciasta zostanie można go będzie zamrozić i zużyć w innym terminie.

- Pozostałe składniki:

300 g mielonego mięsa (baranina, wołowina, wieprzowina, drób; 1 cebula posiekana; 3 ząbki czosnku rozdrobnione; 1 łyżka oliwy z oliwek, masła, lub oleju; ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalne); ¼ łyżeczki pieprzu; ½ łyżeczki soli; ½ szklanki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki suszonej mięty, lub 2 łyżki posiekanej świeżej mięty; szczypta cynamonu; 1 łyżka soku z cytryny; 2 średnie pomidory, posiekane; ½ czerwonej papryki, drobno pokrojona; 1 szkl startego żółtego sera (wędzony, lub dowolny rodzaj); 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody (do posmarowania ciasta);

- Dodatkowe składniki (opcjonalne): 3 jajka (na jajka sadzone); starta skórka z ½ cytryny; suszone płatki papryczki chili;

* 1 szklanka = 250 ml; 1 łyżka stołowa = 15 ml; 1 łyżeczka = 5 ml.

 

- Przygotować ciasto i podczas, gdy ciasto rośnie przygotować farsz:

W większej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, olej, lub masło; Dodać: cebulę, paprykę, czosnek, miętę; kmin rzymski; cynamon; sól; pieprz;

- Mieszając smażyć około 5 minut; Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut; Po tym czasie dodać sok z cytryny, oraz natkę pietruszki; Wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta;

- Gdy ciasto już wrośnie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia; Nastawić piekarnik na 200*C.

- Przełożyć wyrośnięte ciasto na posypaną mąką równą powierzchnię, zagnieść ponownie kilkoma ruchani dłoni i podzielić na 3 równe części;

- Wałkiem do ciasta posypanym mąką rozwałkować każdą porcję ciasta pojedynczo na owalny placek o grubości około 3mm (w międzyczasie przykryć pozostałe 2 kawałki czystą ściereczką, folią spożywczą itp);

- Przenieść placek na blachę wyłożoną papierem i nałożyć 1/3 farszu + 1/3 sera, zostawiając około 3cm marginesu dookoła brzegu ciasta;

- Po nałożeniu farszu marginesy ciasta założyć do wewnątrz, „uszczypnąć” końcówki, aby się skleiły i przekręcić je pół obrotu; Posypać posiekanym pomidorem i posmarować brzegi jajkiem; Powtórzyć te same czynności z pozostałymi porcjami ciasta; Tutaj znajdziecie pomocnicze wideo, na którym Turkowie pokazują sposób przygotowania Pide. Od siebie dodam, że łatwiej jest nakładać farsz już po przełożeniu placka na blachę. Przenoszenie Pide z farszem bez doświadczenia może skończyć się jego rozpadem;

- Aby nie marnować reszty jajka polać nim wierzchy Pide.

- Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, lub do zarumienienia się brzegów;

- Po wyjęciu z piekarnika na oliwie z oliwek usmażyć 3 sadzone jajka (najlepiej z luźnym żółtkiem) i umieścić po jednym na każdym z placków. Pide pokroić w poprzek na 2 – 3 kawałki, posypać odrobiną natki, opcjonalną skórką z cytryny, płatkami chili i podawać;

* Tradycyjnym napojem serwowanym z Pide jest „Ayran”, czyli zimny naturalny jogurt dobrze wymieszany z wodą i odrobiną soli; Najlepszy do tego celu jest blender, który tworzy na napoju charakterystyczną piankę. Ręczne mieszanie trzepaczką-miotełką też daje dobre rezultaty;

Edytowane przez sunnyD
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Ja nie umiem gotować ale czasem coś się uda. Choć lutownica i inne przyrządy DIY bardziej jakby sprawne niż narzędzia kuchenne w moich rękach:)

 

Ryż basmati, warzywa z patelni lekko doprawione, pierś kurczaka przyprawiona głównie papryką słodką chili i carry

 

gallery_39810_531_201807.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie umiem gotować ale czasem coś się uda. Choć lutownica i inne przyrządy DIY bardziej jakby sprawne niż narzędzia kuchenne w moich rękach:)

 

Ryż basmati, warzywa z patelni lekko doprawione, pierś kurczaka przyprawiona głównie papryką słodką chili i carry

 

gallery_39810_531_201807.jpg

Chyba każdy ma w domu taki widelec, u kogo bym nie był to jest ten zestaw sztućców :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja gotować nie umiem, wodę przypale :D a sypałem co mi tam się spodoba i ile się spodoba :) podstawą są te 3 przyprawy podane wyżej choć generalnie na ostro :D

 

Niuanse smakowe to już wedle uznania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Słynny przepis "by RS" czy coś swojego? :P Kiedyś w końcu chyba będę musiał go wypróbować, podobno jeden z ciekawszych przepisów na pizze w internecie.
Ostatnio pojawił się też sposób wulgarnego szweda na pizzę -


Kilka ciekawych spostrzeżeń, zwłaszcza co do odpowiedniej konsystencji ciasta :lol:
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zarejestruj się aby mieć większy dostęp do zasobów forum. Przeczytaj regulamin Warunki użytkowania i warunki prywatności związane z plikami cookie Polityka prywatności