Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


BamboszeK

Rekomendowane odpowiedzi

Golonka. Tutaj gotowana, a potem napikowana goździkami i zapiekana w glazurze z mieszanki miodu, sosu sojowego, oraz czosnku. Polewana jasnym piwem, co by nie wyschła podczas pieczenia.

Nie ma to, jak konkretna porcja zapychającego tętnice cholesterolu.

 

GOLONKA 2.jpg

Edytowane przez sunnyD
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiele osób lubi popcorn, samo jego przygotowanie jednak wymaga trochę zachodu. Można oczywiście zakupić specjalne urządzenie do prażenia kukurydzy, które ułatwi nam to zadanie. Dla tych, którzy sięgają po popcorn tylko od czasu do czasu taki gadżet byłby raczej zbędny, gdyż można zakupić pojedyncze torebki z popcornem przeznaczone do prażenia w mikrofalówkach. Szybko, smacznie i zdrowo, jeśli zważamy na ilość dodanej soli i oleju/masła. Popcorn zawiera między innymi składniki anty-rakotwórcze i przeciwutleniacze, a 750 ml popcornu prażonego bez tłuszczu to jedynie około 90 kalorii. Tylko, że gdy już wejdziemy w nałóg jedzenia tego na przykład co wieczór, to wtedy zaczyna robić się trochę drogo w porównaniu z kukurydzą przeznaczoną do prażenia w garnku, lub w maszynie.

- Oto sposób na kukurydzę prażoną w mikrofali metodą domową. Wszystko, czego potrzebujecie to: kukurydza do prażenia, czysta brązowa torebka papierowa bez nadruków, powłoki woskowej, metalowych spinaczy, niebarwiona. W wysokiej temperaturze barwniki, wosk itp. mogą wydzielać szkodliwe substancje, a metal iskry. No i oczywiście kuchenka mikrofalowa.

Do papierowej torebki wsypujemy około 3 łyżki (45ml) popcornu. Zaginamy górę torebki jak na fotce i wstawiamy do mikrofali na około 2.5 minuty. Czas ten będzie się różnił w zależności od mocy kuchenki. Po krótkim czasie pracy kuchenki kukurydza zacznie się otwierać robiąc przy tym trochę hałasu. Słuchamy uważnie i gdy czas pomiędzy pękaniem ziarenek zwiększy się do około 2 sekund trzeba już będzie wyłączyć kuchenkę i wyjąć popcorn. Każde dodatkowe 2-3 sekundy może spowodować zwęglenie się niektórych ziarenek i popsuć smak całej zawartości torebki. Torebkę otwieramy bardzo ostrożnie, gdyż znajdująca się w niej para będzie bardzo gorąca. Nie zostawiamy tego bez nadzoru. Popcorn bardzo łatwo się przypala, po czym zapala powodując mały, lub duży pożar. W najlepszym przypadku mieszkanie wypełni się paskudnym dymem i odorem spalenizny, jak po ataku bronią chemiczną.

Roztopione masło i sól można dodać po otwarciu torebki, ale masło należy najpierw sklarować na patelni itp., czyli pozbyć się zawartej w nim wody. Inaczej kukurydza będzie smakować jak mokra gąbka.

 

popcorn.jpg

 

Zamiast papierowej torebki można użyć odpowiedniego dla mikrofalówek naczynia/miski:

http://www.onegoodthingbyjillee.com/2012/09/microwave-popcorn-no-bag-required.html

Edytowane przez sunnyD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@sunnyD

mam takie pytanie jaki ser polecasz do spagetti carbonara, zamiast permanezamu i grand padano, chodzi mi z takich normalnych cenowo 30zl/kg, ja zawsze robiłem z Bursztyna i Lazura (zależy od boczku, czy podwędzany czy wędzony)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozzarella jest ok, oczywiście. Spróbuj także coś z serów wędzonych, albo ser szwajcarski, lub zwykły cheddar na wagę. Cheddar pakowany (dojrzały - stary, lub średni) jest na ogół droższy. Ser jako dodatek do kluchów można zastąpić Pesto, domowym, lub kupionym w słoiczku. W kuchni włoskiej stosuje się także tak zwany 'Parmezan biedaków" - Pangritata. Są to okruchy lekko czerstwego białego pieczywa (rozdrobnione w robocie, lub ręcznie) prażone na niezbyt gorącej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Praży się je do zarumienienia. Można także dodać trochę migdałów w płatkach. Są pyszne po delikatnym uprażeniu.

Pod koniec smażenia/prażenia można też dodać siekaną natkę pietruszki, wymieszać i posypać tym np. twoje ulubione carbonara.

https://www.google.pl/search?q=pasta+with+Poor+Man%E2%80%99s+Parmesan&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=RNZiUsb5PIe60QXG4oGoCg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=616&dpr=1#q=pangritata&tbm=isch

Edytowane przez sunnyD
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasmażka, jak wiadomo robiona jest z mąki i tłuszczu. Pangritata bardziej przypomina bułkę tartą smażoną na maśle tak, jak do fasolki, czy kalafiora. Z tym, że sucha bułka tarta smakuje inaczej, niż świeże wiórki z pieczywa, które są o wiele smaczniejsze i w dobrej kuchni kładzie się na to nacisk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale dzisiaj jadłem genialny ser. Duński ser z rumem i orzechami. Ciężko określić mi jego rodzaj, był bardzo "maślany" rozpływał się w ustach, ale tak świetny wyraźny smak i ten aromat rumu. Cudo :) Troszkę kosztuje, no ale raz na jakiś czas można sobie kupić kawalątek i nacieszyć kubki smakowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzadko kupujemy kilogram, czy dwa sera do swojej kuchni, więc te 100 g czegoś dobrego od czasu do czasu nie nadwyręża zbytnio budżetu. Taki mały luksus dla miłośników serów, a jest z czego wybierać w większych supermarketach i sklepach specjalistycznych, w których to na ogół pozwolą nam spróbować zanim dokonamy zakupu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś na kolację przygotowałem danie o nazwie Ziemniaki Anny. Przepis jest prosty, gdyż potrzeba tylko 4 składniki: Ziemniaki, Masło, Sól i Pieprz.

Ziemniaki Anny przyrządzane są z pokrojonych na plasterki ziemniaków ułożonych w warstwy, polanych masłem i przyprawionych tylko solą i pieprzem, a następnie pieczone. Można je jeść same, lub jako dodatek.

Danie pochodzi z kuchni francuskiej i powstało za czasów Napoleona III. Przepis opracował szef kuchni Adolphe Dugléré i nazwał go Pommes Anna, podobno na cześć francuskiej aktorki o nazwisku Anna Damiens. Przepis znajdziecie tutaj: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=30249

A tutaj więcej fotek: https://www.google.pl/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=616&q=potatoes+anna&oq=potatoes+anna&gs_l=img.3..0i19l3.1243.5170.0.5651.13.11.0.2.2.0.157.1419.0j11.11.0....0...1ac.1.29.img..0.13.1434.1BvcVrD7tWY

Ze swoich porad dodam tutaj, że czym cieńsze plasterki ziemniaków, tym lepiej. Można do tego użyć szatkownicy, albo robota kuchennego. Jeśli ktoś posiada dużo cierpliwości, to ziemniaki można pokroić nożem.

Zamiast polewania masłem warstw ziemniaków łatwiej jest je posmarować z użyciem pędzelka kuchennego, a następnie posypać solą i pieprzem. Jeśli najpierw przyprawicie ziemniaki a potem posmarujecie masłem, to przyprawy przylepią się do pędzelka.

Sorki za słabą jakość fotki.

0001.jpg

Edytowane przez sunnyD
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza obiadokolacja. Pizza jak każda na pierwszy rzut oka.

Ciasto jednak jest trochę inne, bo zrobione bez użycia drożdży. Zastąpiłem je proszkiem do pieczenia, co zdecydowanie skraca czas przygotowania ciasta, gdyż nie musi ono wstępnie wyrastać. Szybsze o co najmniej 30-40 minut.

Podobne przepisy możecie znaleźć tutaj:

http://ciastonapizze.pl/bez-drozdzy/

http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,2887,ciasto-na-pizze-pulchne-chrupkie-latwe-i-bez-drozdzy

lub wpisują w wyszukiwarce „ciasto na pizze przepis bez drożdży”.

pizza.jpg

Edytowane przez sunnyD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noga kurczaka w panierce. Można to zrobić na 3 sposoby:

1. Gotujemy nogę do miękkości np. z włoszczyzną itp. (uważać, aby mięsa nie rozgotować), wyjmujemy z wywaru, studzimy, panierujemy w jajku i bułce tartej, odstawiamy przykryte na 20-30 min., aby paniera związała i nie odpadała podczas smażenia i smażymy na złoty kolor w oleju o głębokości 2-3cm.

2. Panierujemy surowe mięso, czekamy 20-30 min, smażymy do uzyskania złotego koloru, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180* C) na około 30 min.

3. Panierujemy kurczaka i po upływie 20-30 minut w temperaturze pokojowej smażymy w gorącym oleju około 15 minut (10 min dla mięsa z piersi) odwracając kawałki od czasu do czasu. --> Ta metoda wymaga najwięcej umiejętności kucharskich, gdyż należy się upewnić, że po usmażeniu paniera ma złoty kolor, a mięso nie jest surowe w środku. Temperatura oleju powinna wynosić około 175*C.

Zbyt gorący olej spali panierę, a mięso będzie nadal surowe w środku. Nie wystarczająco gorący olej spowoduje to, że paniera nasiąknie tłuszczem zacznie odpadać podczas smażenia.

 

Ja zawsze wybieram metodę # 2. Paniera składa się z: mąki i bułki tartej w proporcjach 1: 1, do tego dodaję około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (paniera będzie bardziej chrupka).

Ponadto dodaję sól, pieprz i inne naturalne przyprawy. Mieszam i otaczam w tym kurczaka wcześniej zanurzonego w rozbełtanym jajku. Przykrywam i zostawiam w temp. pokojowej na 20-30 minut, po czym smażę na złoto, odsączam tłuszcz i wrzucam do małego piekarniczka na około pół godziny. Większość zbędnego tłuszczu wytopi się podczas pieczenia.

 

3.jpg

Edytowane przez sunnyD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sunny a masz jakiś "wybitny" przepis na ciasto nalesnikowe? Przepisów jest do znalezienia sporo, składniki w sumie niemal zawsze takie same, trochę zmieniają się proporcje. Niektórzy dodają wodę gazowaną, żeby były bardzie puchate, tłuszcz zamiast na patelnię to do ciasta itp. Ciasto raczej do dania na słodko.

 

Pisane z telefonu - jeżeli kogoś to obchodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@xar

Poadję przepis na ciasto naleśnikowe z dodatkiem gotowanego ziemniaka. Placek naleśnikowy będzie miał zdecydowany posmak ziemniaka. Można jeść je same, posmarowane tylko masłem, z wędzonym łososiem, lub posypane tartym serem itp. Jeśli ktoś zechce posypać je dobrym, lub zwykłym tartym serem najlepiej będzie, gdy zrobicie to podczas smażenia po odwróceniu placka na drugą stronę.

Sprawdzają się także, jako zastępstwo tradycyjnych placków naleśnikowych. Są na prawdę bardzo smaczne.

Składniki ciasta naleśnikowego (na około 8 - 15 centymetrowych placków):

180ml mąki; 80ml ugotowanych i roztłuczonych ziemniaków; 1 łyżka roztopionego masła; 300ml mleka; 2 jajka; ¾ łyżeczki soli; / *Do ciasta można także dodać 1 łyżkę posiekanego świeżego koperku, natki pietruszki, lub szczypiorku, albo 1 łyżeczkę waszych ulubionych suszonych ziół. Składniki te są opcjonalne i raczej nie odnoszą się do przepisów na naleśniki na słodko;

Przygotowanie

- * Jeśli używacie blendera, miksera itp.: Wszystkie składniki (oprócz opcjonalnych ziół) zmiksować na gładką masę; Potem można ewentualnie dodać zioła;

- * Ręczne wyrabianie ciasta: Najpierw wymieszać jajka, ziemniaki i mleko; Następnie stopniowo dodać mąkę, oraz sól; Na końcu do masy wlać roztopione masło i opcjonalne zioła, całość wymieszać;

- Smażyć tak, jak normalnie smaży się naleśniki, na lekko natłuszczonej patelni, która nie będzie przywierać; Czyli: Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, zdejmujemy ją z palnika, smarujemy lekko tłuszczem i wlewamy około 3-4 łyżki ciasta naleśnikowego. Przechylając patelnię na boki rozprowadzamy masę po całym dnie patelni i ponownie wstawiamy na ogień; Gdy tylko brzegi naleśnika zarumienią się lekko odwracamy placek na drugą stronę; Po około 15 sekundach można go zdjąć z patelni;

1 łyżka = 15ml

1 łyżeczka = 5ml

Innym ciekawym przepisem jest Okonomiyaki, czyli naleśniki po japońsku, inaczej zwane japońską pizzą. Okonomiyaki

Przepisy znajdziecie w necie.

 

1.jpg

 

Edytowane przez sunnyD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nachos. Prosta przepis na zapiekane chipsy z serem i ewentualnie papryką, oliwkami, papryczkami chili, jalopeno, lub jakimś mięsem typu podsmażona mielona wołowina, kurczak, czy nawet kawałeczki wędliny.

Do tego salsa, czyli drobno posiekane pomidory, szczypiorek, trochę przypraw (przepisy w necie).

Nachos zapiekane z samym serem też smakują wyśmienicie.

Przygotowanie: Przygotujcie sobie małą blaszkę, lub inne naczynie żaroodporne, które należy wyścielić kawałkiem papieru do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180*C.

Na balszcze układamy:Warstwę chipsów (+ ewentuialnie np.kawałki przyprawionej i usmażonej/ugotowanej/upieczonej piersi kurczaka), posypujemy tartym serem. Na to kładziemy kolejną taką warstwę. Ja na ogół układam 3 warstwy, ale 2 też będzie ok. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut, aż ser całkiem się roztopi.

Podawać z salsą i/lub śmietaną.

Nachos można także "upiec" w mikrofalówce na średniej mocy, ale trzeba pilnować, aby ser całkowicie nie wysechł, bo wtedy zrobi się jak guma.

Tutaj z serem, kawałkami plaserków szynki, pikantną papryką konserwową oliwkami i salsą.

 

Nachos.jpg

Edytowane przez sunnyD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szukam dobrego przepisu na kurczaka gongbao.

Ogólnie to jadłem świetnego w Krakowie, restauracja Lam Kieu na Grabowskiego. Byłem tam tylko kilka razy bo jednak mieszkam w Zamościu a do Krakowa mam trochę daleko ale to chyba najlepsze danie jakie jadłem :P

Mowa też o nim tutaj, od mniej więcej 3:20 -

Większość zdjęć z przepisów które znalazłem w internecie wygląda zgoła inaczej. Zazwyczaj sos jest podobny do tego słodko-kwaśnego ze słoika. Ja natomiast szukam przepisu z dosyć gęstym, intensywnie czerwonym sosem. Kawałki kurczaka z restauracji były też delikatnie obtoczone w jakiejś panierce albo czymś w tym stylu. Delikatnie chrupiące, jednak wsiąkał w nie sos. Po rozgryzieniu mięso było idealnie białe. Najbliżej tego co udało mi się znaleźć jest http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/04/kurczak-gong-bao-ji-ding.html jednak dalej sporo się różni, oczywiście wizualnie :P

Mam gdzieś ulotkę, jak ktoś chcę to mogę zrobić zdjęcie. Krakowiakom polecam spróbować. Mam nadzieję że ktoś będzie w stanie polecić mi jakiś przepis na podstawie mojego dosyć ekscentrycznego opisu xD

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koleżanka na sylwestra przygotowała substytut koreczkow, które są strasznie pracochłonne.

Potrzebujemy kawałki wędzonego łososia i almette chrzanowe.

Na kawałek łososia nakładamy łyżeczkę almette i zawijamy, a następnie przebijamy wykalaczka i gotowe.

Warto poeksperymentowac z proporcjami, bo naprawdę wyśmienite jest gdy te smaki współgrają, a nie jeden przewyższa drogi, lepiej dać za mało almette niż za dużo :P

 

No i moja ukochana sałatka

Składniki:

- 200g sera najlepiej gouda(ok 4 plastry o grubości 0.8 cm takie grubości da się otrzymać na supermarketowej krajalnica, np. W Kauflandzie)

-puszka ananasa

-pora

-majonez (winiary)

 

Ananas i ser kroimy w kostkę. Porę(a) kroimy wzdłuż na 4 części i na paseczki. Następnie wkładamy do sitka i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy wszystko do miski i dodajemy ok. 4 łyżki majonezu. Mieszamy i gotowe, jeśli chcemy podać na imprezie to warto poczekać z dodaniem majonezu, bo majonez przysycha i brzydko wygląda, ale zawsze świetnie smakuje. U mnie w domu ta sałatka jest robiona na wszelkie święta od 10 lat razem ze zwykłą warzywna.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurczak Generała Tso:

Jest to jedno z najtańszych, najprostszych do przyrządzenia i najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Przepis został stworzony w latach 70 tych przez chińskich kucharzy – emigrantów mieszkających w USA i nie należy do autentycznych dań chińskiej kuchni.

W oryginalnej wersji główny składnik to oddzielone od kości mięso z udek kurczaka, ale często zastępowane jest mięsem z piersi.

Są różne wersje przepisu, a tutaj podaję taką, która w miarę wiernie trzyma się podstawowych zasad preparacji i składników tej potrawy, z uwzględnieniem tego, co można powszechnie zakupić w naszych sklepach:

Składniki (2-3 porcje):

500g piersi z kurczaka pokrojone na 2 cm kawałki; 3 jajka dobrze rozbełtane; 125 ml mąki ziemniaczanej; olej do głębokiego smażenia;

- Sos: 1 ½ łyżki białego octu winnego; 3 łyżki wody; 2 łyżki miodu, lub cukru; 3 łyżki sosu sojowego; 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalne); 2 ząbki czosnku, rozdrobnione; ¼ łyżeczki imbiru w proszku; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;

<> Przygotowanie:

1. W większej misce połączyć jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszać do utworzenia masy podobnej do ciasta naleśnikowego;

2. Do masy dodać kawałki piersi kurczaka i wymieszać tak, aby wszystkie się nią dokładnie pokryły;

3. Przygotować sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na chwilę;

4. W większej patelni, lub woku rozgrzać olej o głębokości około 3 cm; Temperatura oleju powinna być około 170 - 180*C, tak jak na frytki;

5. Do gorącego oleju partiami po kilka sztuk wkładać kawałki mięsa i smażyć do lekkiego zarumienienia; Wyjąc i odsączyć na ręcznikach papierowych, lub czystym kawałku papieru;

* Jeżeli w jednym czasie do oleju dodacie zbyt wiele kawałków mięsa, to podczas smażenia skleją się one w jedną całość;

6. Po skończonym smażeniu z patelni usunąć olej, zostawiając około 1-2 łyżki; Rozgrzać patelnię na średnim ogniu;

7. Dodać usmażone kawałki kurczaka; Mieszając smażyć około 2 min;

8. Odstawiony na bok sos zabełtać i wlać do patelni z kurczakiem; Mieszając gotować około minuty, aż sos stanie się gęsty;

9. Zdjąć z ognia i podawać gorące z ryżem, makaronem, lub dowolnymi dodatkami;

* Dobrym sposobem na sprawdzanie temperatury bez termometru jest umieszczenie w podgrzewającym się oleju końcówki drewnianej łyżki itp. Jeśli pokażą się wokół niej bąbelki (zacznie się „smażyć”) to olej jest wystarczająco gorący; Innym sposobem jest wrzucenie do gorącego oleju 2 cm kostki chleba. Jeśli w przeciągu 50-60 sekund chleb zarumieni się będzie to oznaczać właściwą temperaturę. Jeśli ściemnieje od razu – olej jest za gorący;

Więcej przepisów można znaleźć tutaj: --O

 

2.jpg

Edytowane przez sunnyD
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za radę @Roni11.To są zdjęcia robocze. W tym temacie więcej uwagi przywiązuję do przepisu, niż do samych fotek, więc są byle jakie. Poza tym w mojej opinii szczegóły są dosyć istotne, gdyż świadczą między innymi o autentyczności dania i jego składników. Nie wiem, czy spoglądasz czasami do google - grafika i przedstawione tam różne potrawy, przepisy itp., ale zbliżeń jest zdecydowana większość i nie zawsze chodzi profesjonalizm wizerunku, a jego autentyczność i pobudzenie zmysłów szczegółami, które wprost "wyłażą" z fotek. Szkoły są różne i trzeba mieć chociażby jakiś podstawowy w miarę dobry sprzęt fotograficzny, a ja takowego nie posiadam. Więc zapychajcie się, jeśli znajdziecie tutaj coś dobrego dla siebie, róbcie fotki, a jak zechcecie je pokazać, to zamieszczajcie je i dzielcie się wrażeniami.

 

tumblr_miavk05A5j1qdlh1io1_r1_400.gif

Edytowane przez sunnyD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne spotkanie pizzą. Tym razem w stylu meksykańskim.

Pierwsza prosta pizza to pojedyncza tortilla, którą dla uzyskania chrupkości najpierw lekko zapiekamy, lub prażymy na gorącej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko minimalna ilość oliwy, lub oleju, najlepiej rozsmarowanego pędzelkiem po obu stronach placka).

Potem trochę sosu - ja użyłem prostej domowej salsy, ale może być nawet ketchup z dodatkiem jakiejś przyprawy meksykańskiej (kumin zwany też kminem rzymskim, szczypta oregano, czosnku granulowanego, pieprz Cayenne i trochę bazylii.

Następnie dowolne dodatki typu mięso kurczaka (nie surowe), podsmażone mielone mięso z indyka, wołowe, lub wieprzowe; kukurydza, oliwki, lekko roztarta czerwona fasola konserwowa itp., itd. Należy pamiętać, aby nie nakładać tego zbyt wiele. Na końcu trochę tartego sera i do piekarnika 180*C aż ser się roztopi.

Druga pizza to przekładaniec z 2 tortilli. Tortille najpierw zapiekamy, jak w pierwszym przepisie. Następnie jedną z nich układamy na blaszce, rozsmarowujemy odsmażaną czerwoną fasolę (przepis poniżej) i dodajemy kawałki usmażonej piersi kurczaka przyprawioną np. tylko solą i pieprzem.

Na wierzch nakładamy drugą tortillę, sos, kawałki pomidorów i tarty ser. Pieczemy w 180 *C aż ser się roztopi. Podawać z kwaśną śmietaną.

 

- Prosta odsmażana fasola:

Składniki - Puszka czerwonej fasoli konserwowej, 1/2 średniej wielkości cebuli, drobno posiekana, łyka oliwy, albo oleju do smażenia; roztarty ząbek, lub dwa czosnku; szczypta oregano, mielonej kolendry, bazylii, ostrej papryki, lub pieprzu Cayenne, kumin, jeśli macie, szczypta czarnego pieprzu, sól do smaku.

Fasolę odcedzić, zachować trochę zalewy. 2/3 fasoli zmiksować na pure w blenderze. Jeśli nie macie blendera można użyć tłuczka do ziemniaków (takiego okrągłego z oczkami). Do pure dać pozostałą 1/3 fasoli (w całości) i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć kilka minut, aż się zeszkli, czyli zrobi prawie przezroczysta i miękka.

Następnie dodać 2 - 3 łyżki zalewy z odcedzonej puszki, fasolę, czosnek i przyprawy. Smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu mieszając, do uzyskania gęstej masy. Aby łatwo się rozsmarowywała powinna być ciepła, albo odgrzana.

 

1.jpg 3.jpg

 

2.jpg 4.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zarejestruj się aby mieć większy dostęp do zasobów forum. Przeczytaj regulamin Warunki użytkowania i warunki prywatności związane z plikami cookie Polityka prywatności