selphy Posted August 30, 2011 Report Share Posted August 30, 2011 (edited) AUDIOTRAK MAYA U5 MAYA U5 to nowy produkt koreańskiego producenta. Na naszym rynku szczególne uznanie zdobyły produkty takie jak Prodigy HD2 oraz Prodigy 7.1 Użytkownicy szczególnie chwalą stosunek ceny do jakości produktów Audiotrak. W swojej cenie praktycznie nie mają konkurencji. Jak będzie tym razem ? Przekonajcie się. Kupując kartę dźwiękową Audiotrak Maya U5 otrzymujemy: - kartę Maya U5 - kabel usb - płytę instalacyjną wraz z instrukcją Karta wyposażona jest w: - wejście słuchawkowe - wejście mikrofonowe - wejście audio/line in - Analog Out - wejście USB - Digital Jak widać urządzenie oferuje całkiem sporo możlwości jak na swoją cenę. Instalacja przebiega błyskawicznie, nawet nie trzeba korzystać z płyty dodawanej przez producenta, wystarczy podłączyć urządzenie, a sterowniki automatycznie się zainstalują. Interfejs jest przejrzysty i łatwy w obsłudze, dostępny jest equalizer, efekt 3D, QSizzle oraz QRumble, które odpowiedzialne są za poprawę dźwięku mp3. Są to dodatkowe bajery, które nie wpływają znacząco na jakość dźwięku. MUZYKA Maya U5 gra głośniej od karty zintegrowanej. Jest również od niej sporo lepsza. Scena jest szeroka i dobrze wybrzmiewa w głąb. Potrafi pozytywnie zaskoczyć. Średnica jest delikatnie wycofana, jak również wokal. Dźwięk jest neutralny/zimny. Bas jest dosyć dobrej jakości, szybki, ale nie schodzi tak nisko jak np. w MxM'ie. Fani hip-hopu czy muzyki klubowej nie będą narzekać. Tony wysokie są naturalne, jest ich w sam raz, nie sybilizują. Karta bez problemu napędza bardziej wymagające słuchawki, z którymi większość odtwarzaczy mp3 ma problem. GRY Dzięki błyskawicznej instalacji będziemy zawsze gotowi na grę ze znajomi. Pozycjonowanie w grach jest znakomite, przeciwnik nie ma szans, zawsze usłyszysz każdy nawet najmniejszy jego ruch Idealna pozycja dla graczy, szczególnie że w tej cenie nie ma za bardzo w czym wybierać, jeśli chodzi o zewnętrzne karty dźwiękowe. Uważam że MAYA U5 to produkt godny polecenia, zadowoli wytrawnych graczy jak również amatorów dobrego brzmienia. W swojej cenie oferuje naprawdę sporo. Cena: 69$ Tu można kupić. Edited September 15, 2011 by selphy 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dJ_w0jT3k_69_pL Posted September 3, 2011 Report Share Posted September 3, 2011 Mógłbym prosić jakieś porównanie do essence st, e-mu i popularnych daców (udac,hud-mx1 etc.)w cenie do 500zł pod względem dźwięku i ogólnej ergonomii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 4, 2011 Author Report Share Posted September 4, 2011 (edited) Jak dla mnie podobna klasa do udac'a, U5 jest minimalnie gorsza. Maya jest zdecydowanie atrakcyjniejsza pod względem możliwości od produktu Nuforce. Wymiary U5: 100x60x20mm Wymiary uDAC2: 68x38x21mm Od środka Edited September 15, 2011 by selphy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 Jeśli minimalnie gorsza od uDAC i obsługuje 5.1 to jest to znakomity produkt. Szkoda, że wcześniej nie pojawiła się recenzja bo bym zamawiał od razu. Jaka jest moc wyjścia słuchawkowego też porównywalna do uDAC2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 4, 2011 Author Report Share Posted September 4, 2011 U5 ma mniejszą moc, 100% U5 ~ 80-85% uDAC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simple Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 Szkoda, że nie ma potencjometru ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiekkb Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Za 2/3 ceny uDac'a, a może tak jeszcze trochę porównać do uDac'a jeśli chodzi o stereofonie, holografię i górę? No i ciekawi mnie ten wyższy model Cube. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 6, 2011 Author Report Share Posted September 6, 2011 Dokładniejsze porównanie z uDAC'iem postaram się wrzucić w przyszłym tygodniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiekkb Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 to fajnie Gdyż ta karta z jednej strony posiada to co potrzebuje czyli usb i wejście optyczne, a z drugiej strony jaka będzie jakoś dźwięku z niej, tak to przynajmniej bym miał odniesienie do uDac'a, którego znam. A w dodatku jej cena jest naprawdę śmieszna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 W bezpośrednim porównaniu Maya U5 miażdży uDAC'a , jest to klasa na poziomie Audinst'a. U5 ma szerszą scenę, Audinst ma bardziej wycofaną średnicę, minimalnie lepsze wysokie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Happy birthday to You (1000 twoich postów ) Kurczę, naprawdę szkoda, że wcześniej nie pojawiła się recka. Jest jakaś możliwość dostania ją od kogoś na testy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 Wczoraj ją pożyczyłem koledze z forum, jak będę miał ją z powrotem to nie ma problemu, mogę Ci wysłać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Byłoby świetnie - Jak coś to czekam na PMke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiekkb Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Dzięki za te małe porównanie, dlatego właśnie uDac mi się nie podoba ze względu na scenę i przekłamania w wysokich, owszem jest to dobry dac to muzyki rockowej, metalowej ostatnich lat, ale do klasyki no way. Ciekawi mnie jak wypada Cube w porównaniu z nim. Czy jest naprawdę dużo lepiej czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt_bb Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 (edited) w takim razie czekamy na dalsze opinie i przede wszystkim porównania. zaintrygowała mnie informacja, jakoby u5 "miażdżył" udaca, a że to klasa audinsta to już w ogóle. markowy sprzęt za niewiele ponad 200zł, który sieje takie spustoszenie wydaje się trochę podejrzane ciekawe jak wypada na tle innych tanich chińskich usb dac'ów, typu musiland 01us itp. Edited September 15, 2011 by wojt_bb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 (edited) Na tle MM 02 US wypada kiepsko jak dla mnie, ale Musiland to wybitny DAC w swojej cenie. Z drugiej strony Audiotrak ma więcej możliwości. Więcej na temat porównania z MM myślę że napisze Syler jak dostanie U5 Edited September 15, 2011 by selphy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt_bb Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 (edited) pisałem o 01 us, czyli tym. 02 to jak się widzę wyższa półka cenowa (i jakościowa), a mi chodzi o sprzęt koło 200zł, no chyba, że rozwala więcej drogiego sprzętu Edited September 15, 2011 by wojt_bb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 15, 2011 Author Report Share Posted September 15, 2011 01 nie słuchałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiekkb Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 (edited) Ale nie każdy może używać MM, gdyż nie każdy używa windowsa. Tak jak ja szukam dac'a, który nie zatraca się w sterofonii, jest w miarę neutralny, dobrze by było jakby miał wejście optyczne i przynajmniej jako taki wzmaczniacz słuchawkowy. Narazie nie chcę budować jakiegoś dobrego toru, bo tu by był emu 0404 usb + Blackpearl. I czekam na twoje opinie Syler. Edited September 15, 2011 by misiekkb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 (edited) Ja wziąłem MM02us w ciemno nie mając żadnego rozeznania w DACach. Dalej nie mam jako takiego porównania do innych DACów z tej półki. Jednak dochodzą mnie wieści, że to był bardzo dobry zakup i musiland pokazuje klasę. Jedyne porównanie jakie miałem to do DACa za 2000zł nie pamiętam jakiego. Oczywiście na tym drugim wszystko jakościowo było lepsze, więcej szczegółów, więcej basu itd. Jednak nie miałem ochoty przesiadać się z MM02us na ten droższy, gdyż muzyka z MM02us wydawała mi się ciekawsza, po za tym lepiej pasował do MS1i. Porównanie do uDaca mnie bardzo zaciekawiło i chętnie porównam do Musilanda go. Chociaż nawet nie chodzi o to, aby był lepszy. Uważam, że jeśli za swoją cenę okaże się lepszy od x-fi to już jest sukces i opłacalna inwestycja. MM01us podobno dobry jest, jednak dostałem opinię, że jednak jakościowo odstaje od dwójki - sieciowe zasilanie jednak dużo daje. Jednak, zdaje mi się, że ta nowa karta wygrywa z "jedynką" chociażby obsługą 5.1 i innymi funkcjami. Edited September 15, 2011 by Syler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator kurop Posted September 15, 2011 Moderator Report Share Posted September 15, 2011 Potwierdzam co napisał Selphy, faktycznie maya to bardzo udany DAC, jest o wiele lepszy niż uDac, podoba mi sie tak samo jak audinst, są to produkty zbliżonej jakości. Tyle tylko że audinsta można rozbudować a mayę już mniej. W may'i brakuje mi tylko potencjometru. Brzmi świetnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt_bb Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 bardzo interesująco się robi ja jestem jeszcze bardzo ciekaw prodigy cube, nikt się nią specjalnie u nas nie jarał, a prezentuje się wg mnie dużo ciekawiej od u5 kosztując przy tym 30$ więcej. no i najbardziej ciekawi mnie porównanie ich obu do znanego i lubianego prodigy hd2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiekkb Posted September 16, 2011 Report Share Posted September 16, 2011 no właśnie ten brak potencjometru dla osób używających OSX będzie makabrą, gdyż jedynie żeby zmienić głośność, będziemy musieli wchodzić w ustawienia midi cały czas albo zmieniać na aplikacjach, gdyż systemowa regulacja głośności, kiedy są włączone urządzenia zewnętrzne nie działa. I to jest jedna z wielu przyczyń dlaczego mnie Cube bardziej interesuje, chciaż ma jeden minus brak wejścia optycznego, wogóle nie ma żadnych wejść, nawet RCA ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 (edited) Tak ją zachwalacie, że postanowiłem ją nabyć. Mam tylko pytanko. Tam widzę 3 wyjścia na 5.1 ty wyjście "front" działa jak wyjście line out tak aby dało radę wzmacniacz podpiąć? Chciałem się zapytać też skąd ją ściągałeś Selphy? Z chin rzadko się zdarza by naliczali VAT ale wolę tego uniknąć. Jak to było z tą kartą? bardzo interesująco się robi ja jestem jeszcze bardzo ciekaw prodigy cube, nikt się nią specjalnie u nas nie jarał, a prezentuje się wg mnie dużo ciekawiej od u5 kosztując przy tym 30$ więcej. no i najbardziej ciekawi mnie porównanie ich obu do znanego i lubianego prodigy hd2. Zapewne wbudowany jest lepszy wzmacniacz w tą kartę i wydaje się bardzo zachęcający. Jednak ja potrzebuję czegoś dobrego 5.1, a zapewnienie ze to poziom audinsta mnie tylko umocniło w decyzji o zakupie. Zagrać to na pewno zagra lepiej niż x-fi. Dostałem wiadomość, że jutro do mnie wyślą. Nie chcieli dranie wysłać mi jako gift. Trzymajcie kciuki aby mi Vatu nie naliczyli. Dalej czekam na odpowiedzi Przy okazji proszę o pomoc w temacie kabli http://forum.mp3store.pl/topic/81620-kable-audio-do-glosnikow-51/page__pid__754495#entry754495 Jeśli się posty zdublują to przepraszam, ale już nie mogłem edytować postu Edited September 19, 2011 by Syler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
selphy Posted September 20, 2011 Author Report Share Posted September 20, 2011 Nie podłączałem wzmacniacza pod U5, ale wydaje mi się lepszym rozwiązaniem podpiąć pod gniazdo słuchawkowe. Kartę kupiłem na ebay'u, na szczęście nie doliczyli mi vatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts