vonBaron Posted August 22, 2021 Author Report Share Posted August 22, 2021 (edited) Teraz jestem pewien że US5 Pro gra gładziej i ma mocniejszy ale miększy bas od US4, wysokie też są bardziej "zapiaszczone". Z moim DAC który sam w sobie gra dość gładko nie robi to ogólnego dobrego wrażenia, teraz przydałby się taki Dave, Edited August 22, 2021 by vonBaron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted August 29, 2021 Report Share Posted August 29, 2021 Panowie, jakbyście porównali bas Violectric 550/590 Pro do Niimbusa US4/US5 Pro? Czy jeżeli Violectric gra nieco cieplejszą barwą od Niimbusa to automatycznie ten bas będzie mocniejszy i schodzący nieco głębiej? @tommir @vonBaron i inni, ktorzy mieli okazje porownac te wzmaki. Z góry dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted August 29, 2021 Author Report Share Posted August 29, 2021 Już Ci pisałem że V550 będzie grał cieplej od Niimbusa, bas raczej nie jest lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted August 29, 2021 Report Share Posted August 29, 2021 No to napisalem, że gra cieplej Jesteś w stanie porównać bas w tych klockach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_a Posted September 12, 2021 Report Share Posted September 12, 2021 Słuchał ktoś v380? Gra dużo gorzej od v590? Z istotnych dla mnie spraw to chyba tylko zegar ma wyraźnie gorszy. Dynamika siada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted September 14, 2021 Author Report Share Posted September 14, 2021 Po ponad 100h przebiegu mój US5 Pro zaczął wreszcie grać jak US4 którego miałem wcześniej. Proces wygrzewania jest dość żmudny jeżeli wcześniej słyszało się egzemplarz z dużym przebiegiem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj1978 Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 Z zaciekawieniem obserwuje co sie dzieje wokół Niimbusa i sie zastanawiam jak wobec powyższego rozumieć oficjalne info LP, że występują różnice w brzmieniu między US4/US5 vs US4+/US5 Pro z powodu użytego potencjometru....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted September 14, 2021 Author Report Share Posted September 14, 2021 To chyba oczywista sprawa że użyty inny rodzaj kontrolera głośności może zmienić sygnaturę dźwięku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj1978 Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 ale jednak po wygrzaniu US5 Pro gra tak samo jak US4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted September 14, 2021 Author Report Share Posted September 14, 2021 Trochę źle napisałem, Pro gra na miarę US4 ale niewielkie różnice jednak są. Wpadniesz do mnie to sam się przekonasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj1978 Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 (edited) ok spoko😉 Jeśli się jednak pojawiają niuanse w brzemieniu, to już bardziej zrozumiałe. Edited September 14, 2021 by dj1978 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_a Posted September 14, 2021 Report Share Posted September 14, 2021 Czy jak wejdę z Hugo2/Qutesta do (teoretycznie zbalansowanego) v280 przez niezbalansowane RCA, to czy v280 będzie pracował z całą mocą? Na wyjściu zbalansowanym będzie max, czy np. połowa mocy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qaz12 Posted October 7, 2021 Report Share Posted October 7, 2021 (edited) Ma ktoś porównanie v280 z v550 i Bursonem 3? Edited October 7, 2021 by Qaz12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted October 26, 2021 Author Report Share Posted October 26, 2021 (edited) Po 200h+ stwierdzam że warto było jednak dopłacić do wersji Pro. Dobrze zrealizowane nagrania brzmią lepiej niż na US4. Znikło całkowicie poczucie braku dynamiki, detalu czy rozdzielczości. Ze wzmacniaczy SS tylko Enelum AMP-23R czy Forumla S mógłby zagrozić Niimbusowi ale pierwszy jest tylko SE a drugi nie wiadomo kiedy będzie dostępny. Edited October 26, 2021 by vonBaron 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted October 26, 2021 Report Share Posted October 26, 2021 Piątka Niimbus po wygrzaniu już dorównała czwórce ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted October 26, 2021 Author Report Share Posted October 26, 2021 Wydaje mi się że jest nawet lepiej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted October 26, 2021 Report Share Posted October 26, 2021 To bardzo dobre informacje. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dj1978 Posted October 27, 2021 Report Share Posted October 27, 2021 Hmm, to po wygrzaniu musiała nastąpić znaczna zmiana. Jeśli przed US 5 Pro był gorszy od US 4 a po wygrzaniu jest lepszy, to taki awans jakby o dwie półki. Zresztą pisałem o tym wcześniej, że US 5 Pro po czasie wyprzedzi jakością brzmienia US 4🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 (edited) Pierwsze wrażenia z odsłuchów Niimbusa US5 Pro są bardziej niż pozytywne. Tego czego sie obawiałem, czyli, że będzie ciut za jasny jak na moje upodobania dzwiękowe, oraz to, że będzie za suchy i nudny w przekazie poszły w siną dal na wstępie, odrazu po pierwszych usłyszanych utworach. Absolutnie nie jest jasny. Gra neutralnie z lekkim odczuwalnym ciepełkiem na średnicy. Dzwięk jest dociążony, przy czym słychać detal, przejrzystość, każdy instrument, niesamowitą dynamikę i znakomitą scenę w każdą stronę. Bas jest dużo bardziej zwarty niż się tego spodziewałem. Genialna jakość basu - jeszcze czegoś takiego nie słyszałem! Naprawdę. Wow 😮 No i wisienka na torcie - absolutnie genialne wysokie. Zaznaczone, obecne, ale pod żadnym względem nie są ostre. Wszystko jest gładziutko. Póki co jest bardzo dobrze, nawet lepiej niż myślałem. Jestem pod ogromnym wrażeniem, a to przecież nowy sprzęt jeszcze niewygrzany i będzie tylko lepiej, bo podobno Niimbus potrzebuje czasu, żeby zagrać na 100%. @vonBaron dużo się pokrywa z tym co pisaleś. Dziękuję. Edited November 29, 2021 by MichalZZZ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted November 29, 2021 Author Report Share Posted November 29, 2021 (edited) Ale GS-X mini też nie jest jasny czy suchy, gra bardzo podobnie do Niimbusa choć ustępuję mu w technikaliach. Będzie tylko lepiej, daj mu z 100h+ Niimbus ma tą zaletę że pokazuje w 100% możliwości DACa. Edited November 29, 2021 by vonBaron 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Z tego co wiem GS X mini jest ostrzejszy na górze. Niektórym to przeszkadzało po zakupie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted November 29, 2021 Author Report Share Posted November 29, 2021 (edited) A to fakt, nawet mi czasem przeszkadzało z np TH-900. Edited November 29, 2021 by vonBaron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted November 29, 2021 Report Share Posted November 29, 2021 Teraz, vonBaron napisał: Niimbus ma tą zaletę że pokazuje w 100% możliwości DACa. No i tutaj ogromny plus dla moich Matrixów (X Sabre Pro Mqa + X Spdif 2), bo synergia z Niimbusem jest bardzo dobra. Tego też jestem pewien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted November 30, 2021 Author Report Share Posted November 30, 2021 Michał poczekaj aż 1266 dojadą to wywali cię z kapci 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalZZZ Posted November 30, 2021 Report Share Posted November 30, 2021 (edited) Teraz, vonBaron napisał: Michał poczekaj aż 1266 dojadą to wywali cię z kapci Haha! Na to bardzo licze 😋 A powiedz mi jeszcze taką rzecz - jakie zaobserwowałeś największe zmiany kiedy Niimbus już pograł i sie odpowiednio wygrzał ? Mam nadzieje, że bas nie osłabnie względem innego pasma, bo na tą chwile jest niesamowity. Nie chce, żeby się zmieniał, w sensie spotulniał. Jest idealny. Włosy dęba stają, przy basowych utworach. @vonBaron Edited November 30, 2021 by MichalZZZ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts