Popular Post maciux Posted May 18, 2018 Popular Post Report Share Posted May 18, 2018 DX150 w odniesieniu do DX200. DX150 to najnowszy odtwarzacz iBasso oparty na konstrukcji modelu DX200. Również posiada dotykowy ekran o przekątnej 4,2” i działa pod kontrolą Androida, ale zastosowano inny układ DAC, a także nowy moduł wzmacniacza. Doceniłem przestrzenne, dynamiczne, ale jednocześnie dociążone brzmienie DX200, czyli wydajnego odtwarzacza iBasso, zbudowanego w oparciu o podwójną kostkę ESS Sabre ESS9028PRO. Producent postanowił wprowadzić na rynek tańszy model bazujący na flagowcu z innym modułem wzmacniacza i podwójnym przetwornikiem AKM AK4490EQ. Rezultat jest wyjątkowo kuszący – DX150 ma podobne możliwości do flagowca, trochę mniej mocy, ale kosztuje aż 400 dolarów mniej. Co potrafi i jak faktycznie wypada w porównaniu z DX200? https://kropka.audio/test/odtwarzacze/ibasso-dx150-recenzja/ 20 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
westberg Posted May 19, 2018 Report Share Posted May 19, 2018 Jak zwykle świetna recenzja. Gratulacje. A w porównaniu z AK300+AMP jak wypada 150-tka? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciux Posted May 19, 2018 Author Report Share Posted May 19, 2018 To jest dobre pytanie, ale nie mam już bezpośredniego porównania, więc trudno mi konkretnie odpowiedzieć Odebrałem samego AK300 jako grającego naturalnie i średnicowo. Z AMP-em brzmienie stawało się trochę bardziej klarowne mocniej zarysowane. Powiedziałbym, że DX150 jest gładszy od AK300 i bardziej nasycony, także w porównaniu do AK300+AMP. Kreska jest może trochę mocniejsza, a średnica bliżej po stronie Astell&Kerna, natomiast DX150 jest bardziej barwny i muzykalny, mniej "surowy". Pewnie DX150 wypadłby też jako opcja brzmiąca gęściej i masywniej. Holografię i rozdzielczość pominę - nie odważę się na werdykt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 19, 2018 Report Share Posted May 19, 2018 @maciux a jak dx150 vs dx90 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciux Posted May 19, 2018 Author Report Share Posted May 19, 2018 Ha, również dobre pytanie! Mimo że DX90 nadal posiadam, to postanowiłem usunąć odtwarzacz z platformy testowej. Nie z pobudek sonicznych (bo to nadal zacny DAP), ale ze względu na ilość sprzętu/porównań do sprawdzania przy każdym teście. Mam DX90 na stockowym oprogramowaniu. DX150 brzmi bardziej klarownie, jaśniej w sopranie (o dziwo), szerszej w scenie i bardziej dynamicznie. Ma więcej werwy, lepszy PRaT i brzmi bardziej naturalnie/angażująco. DX90 wydaje się przy nim być trochę ospały, powolniejszy w basie (którego jest więcej w średnim zakresie) i mniej zarysowany - np. werble/kotły/talerze i wokale są bliżej na DX150. DX90 ma też gorszą holografię - słychać, że rozstawia instrumenty bardziej w szerokości (ale nadal dosyć wąsko w porównaniu do DX150), gdy DX150 równoważy poszczególne płaszczyzny i buduje bardziej kulistą, a tym samym większą przestrzeń. Ogólnie moim zdaniem na starszych wersjach DX90 brzmiał lepiej, na tej najświeższej zrobił się jakiś napompowany w basie, mniej zrównoważony i mniej bezpośredni. Więc moim zdaniem DX150 > DX90 (rozdzielczość, holografia, kontur, ilość powietrza). DX90 nadal wypada nieźle i pewnie na jakimś customowym sofcie dystans byłby mniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted May 19, 2018 Report Share Posted May 19, 2018 Ja ciągle liczę że ten DX150 pojawi się normalnie w PL, przecież DX200 jest dostępny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Homzik Posted May 19, 2018 Report Share Posted May 19, 2018 Na pewno się pojawi, w końcu mp3store.pl jest dystrybutorem iBasso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted May 20, 2018 Report Share Posted May 20, 2018 mp3store od ponad pół roku... nie ma kontaktu z iBasso... mój DX200 kupiony i serwisowany w mp3s po ponad 3 miesiącach wrócił od iBasso - paczka nie była nawet otwarta, a DX200 oczywiście nie został naprawiony, a mp3s nie miał ani jednego DX200, żeby mi wymienić na nowy... też bym chciał, żebo coś się ruszyło w dystrybucji iBasso w PL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisi79 Posted May 21, 2018 Report Share Posted May 21, 2018 17 godzin temu, mykupyku napisał: mp3store od ponad pół roku... nie ma kontaktu z iBasso... mój DX200 kupiony i serwisowany w mp3s po ponad 3 miesiącach wrócił od iBasso - paczka nie była nawet otwarta, a DX200 oczywiście nie został naprawiony, a mp3s nie miał ani jednego DX200, żeby mi wymienić na nowy... też bym chciał, żebo coś się ruszyło w dystrybucji iBasso w PL czyli miales gwarancje mp3store i nie uwzglednili jej? troche lipa... po co kupowac w polsce jak nie ma gwarancji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted May 21, 2018 Report Share Posted May 21, 2018 4 godziny temu, krisi79 napisał: czyli miales gwarancje mp3store i nie uwzglednili jej? troche lipa... po co kupowac w polsce jak nie ma gwarancji po kilku miesiącach dostałem zwrot kasy i tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam 76 Posted July 29, 2018 Report Share Posted July 29, 2018 Koledzy, jakie roznice w sygnaturze miedzy Shozy Alien+ , Pionkiem 100 a DX150 w kontekscie parowania z Oppo pm3? Czy z dx150 nie bedzie tak jak z FiiO X5-3 pod oppo, ze sciana potwornie zamazanego, zmiekczonego sklejonego srodka odbiera przyjemnosc/mozliwosc sluchania ? Czy shozy nie jest jednak zdecydowanie lepszym wyborem pod PM3 od dx150? . Moim zdaniem oppo potrzebuja grajka grajacego "pelna" i jednak bliska! srednica (bez wycofania gornej sredni itp.) ale za tym wszystkim musi isc bardzo, bardzo wysoka rozdzielczosc srodka i absolutnie zadnego ocieplania przez DAP. Maciux jak Ty bys to widzial? Dziekuje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted July 29, 2018 Report Share Posted July 29, 2018 A jak DX 150 spisuje się z Fiio BTR 1? Lepszy czy gorszy dźwięk niż z Fiio X5 III gen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wichu79 Posted August 18, 2018 Report Share Posted August 18, 2018 Czy może ktoś porównać DX150 z Opusem 1? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audiozet01 Posted October 1, 2018 Report Share Posted October 1, 2018 W dniu 18.08.2018 o 14:34, wichu79 napisał: Czy może ktoś porównać DX150 z Opusem 1? I jak porównanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wichu79 Posted October 1, 2018 Report Share Posted October 1, 2018 Bez porównania? To znaczy nie ma co porównywać.....Inny wymiar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertos Posted October 1, 2018 Report Share Posted October 1, 2018 16 minut temu, wichu79 napisał: Bez porównania? To znaczy nie ma co porównywać.....Inny wymiar? to czemu sprzedajesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wichu79 Posted October 1, 2018 Report Share Posted October 1, 2018 Inne priorytety? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted October 2, 2018 Moderator Report Share Posted October 2, 2018 DX150 rakieta - wszystko czego wymagam od małego audio. Musze koniecznie spróbować na innym module. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szugary68 Posted October 2, 2018 Report Share Posted October 2, 2018 4 godziny temu, Superata napisał: Musze koniecznie spróbować na innym module. Koniecznie na AMP-8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mir35 Posted November 6, 2018 Report Share Posted November 6, 2018 A jak w porównaniu do Pionka xdp-100r? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wulkan Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 To prawda! DX150 jest bardzo fajny. Do kwoty 2.000 zł mój faworyt. Miałem go przez parę dni u siebie, dzięki uprzejmości Super(T)aty. Ale... Maciux, jeśli uważasz, że DX150 jest tak muzykalny, posłuchaj Astell&Kerna SR15😉 Myślę, że szybko zmienisz zdanie😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 2 godziny temu, wulkan napisał: To prawda! DX150 jest bardzo fajny. Do kwoty 2.000 zł mój faworyt. Miałem go przez parę dni u siebie, dzięki uprzejmości Super(T)aty. Ale... Maciux, jeśli uważasz, że DX150 jest tak muzykalny, posłuchaj Astell&Kerna SR15😉 Myślę, że szybko zmienisz zdanie😉 amp8 z dx150 i pozamiatane 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonBaron Posted December 13, 2018 Report Share Posted December 13, 2018 (edited) Też uważam że ten DX150 jest trochę przehajpowany. Choć faktycznie do 2000zł faktycznie ciężko o jakąkolwiek konkurencję. Edited December 14, 2018 by vonBaron 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 7 godzin temu, vonBaron napisał: Też uważam że ten DX150 jest trochę przehajpowany, ale do 2000zł to faktycznie praktycznie bez konkurencji. Czy mozesz elaborowac bo w tym momencie Twoj post jest bezsensu? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wulkan Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 (edited) 7 godzin temu, mykupyku napisał: amp8 z dx150 i pozamiatane DX150 miałem ze standardowym modułem wzmacniacza. Jeśli chodzi o przyjemność odsłuchu, z tych playerów, które słuchałem, SR15 jest bez konkurecji. Bez względu na cenę! Włączasz album i nie masz ochotę "pstrykać" pomiędzy nagraniami. Z DX150 było trochę, ale jednak, gorzej pod tym względem. Edited December 14, 2018 by wulkan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts