Jump to content

Test odtwarzacza iBasso DX150

maciux

Recommended Posts

To jest dobre pytanie, ale nie mam już bezpośredniego porównania, więc trudno mi konkretnie odpowiedzieć :)

Odebrałem samego AK300 jako grającego naturalnie i średnicowo. Z AMP-em brzmienie stawało się trochę bardziej klarowne mocniej zarysowane. Powiedziałbym, że DX150 jest gładszy od AK300 i bardziej nasycony, także w porównaniu do AK300+AMP. Kreska jest może trochę mocniejsza, a średnica bliżej po stronie Astell&Kerna, natomiast DX150 jest bardziej barwny i muzykalny, mniej "surowy". Pewnie DX150 wypadłby też jako opcja brzmiąca gęściej i masywniej. Holografię i rozdzielczość pominę - nie odważę się na werdykt :)

• Like 1

Ha, również dobre pytanie! :D 

Mimo że DX90 nadal posiadam, to postanowiłem usunąć odtwarzacz z platformy testowej. Nie z pobudek sonicznych (bo to nadal zacny DAP), ale ze względu na ilość sprzętu/porównań do sprawdzania przy każdym teście.

Mam DX90 na stockowym oprogramowaniu. DX150 brzmi bardziej klarownie, jaśniej w sopranie (o dziwo), szerszej w scenie i bardziej dynamicznie. Ma więcej werwy, lepszy PRaT i brzmi bardziej naturalnie/angażująco. DX90 wydaje się przy nim być trochę ospały, powolniejszy w basie (którego jest więcej w średnim zakresie) i mniej zarysowany - np. werble/kotły/talerze i wokale są bliżej na DX150. DX90 ma też gorszą holografię - słychać, że rozstawia instrumenty bardziej w szerokości (ale nadal dosyć wąsko w porównaniu do DX150), gdy DX150 równoważy poszczególne płaszczyzny i buduje bardziej kulistą, a tym samym większą przestrzeń. Ogólnie moim zdaniem na starszych wersjach DX90 brzmiał lepiej, na tej najświeższej zrobił się jakiś napompowany w basie, mniej zrównoważony i mniej bezpośredni.

Więc moim zdaniem DX150 > DX90 (rozdzielczość, holografia, kontur, ilość powietrza). DX90 nadal wypada nieźle i pewnie na jakimś customowym sofcie dystans byłby mniejszy.

mp3store od ponad pół roku... nie ma kontaktu z iBasso...

mój DX200 kupiony i serwisowany w mp3s po ponad 3 miesiącach wrócił od iBasso - paczka nie była nawet otwarta, a DX200 oczywiście nie został naprawiony, a mp3s nie miał ani jednego DX200, żeby mi wymienić na nowy...

też bym chciał, żebo coś się ruszyło w dystrybucji iBasso w PL

17 godzin temu, mykupyku napisał:

mp3store od ponad pół roku... nie ma kontaktu z iBasso...

mój DX200 kupiony i serwisowany w mp3s po ponad 3 miesiącach wrócił od iBasso - paczka nie była nawet otwarta, a DX200 oczywiście nie został naprawiony, a mp3s nie miał ani jednego DX200, żeby mi wymienić na nowy...

też bym chciał, żebo coś się ruszyło w dystrybucji iBasso w PL

czyli miales gwarancje mp3store i nie uwzglednili jej? troche lipa... po co kupowac w polsce jak nie ma gwarancji

4 godziny temu, krisi79 napisał:

czyli miales gwarancje mp3store i nie uwzglednili jej? troche lipa... po co kupowac w polsce jak nie ma gwarancji

po kilku miesiącach dostałem zwrot kasy i tyle

• 2 months later...

Koledzy, jakie roznice w sygnaturze miedzy Shozy Alien+ , Pionkiem 100 a DX150 w kontekscie parowania z Oppo pm3? Czy z dx150 nie bedzie tak jak z FiiO X5-3 pod oppo, ze sciana potwornie zamazanego, zmiekczonego sklejonego srodka odbiera przyjemnosc/mozliwosc sluchania ? Czy shozy nie jest jednak zdecydowanie lepszym wyborem pod PM3 od dx150? . Moim zdaniem oppo potrzebuja grajka grajacego "pelna" i jednak bliska! srednica (bez wycofania gornej sredni itp.) ale za tym wszystkim musi isc bardzo, bardzo wysoka rozdzielczosc srodka i absolutnie zadnego ocieplania przez DAP. Maciux jak Ty bys to widzial? Dziekuje.

• Like 1

A jak DX 150 spisuje się z Fiio BTR 1? Lepszy czy gorszy dźwięk niż z Fiio X5 III gen? 

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
2 godziny temu, wulkan napisał:

To prawda! DX150 jest bardzo fajny. Do kwoty 2.000 zł mój faworyt.

Miałem go przez parę dni u siebie, dzięki uprzejmości Super(T)aty. Ale... Maciux, jeśli uważasz, że DX150 jest tak muzykalny, posłuchaj Astell&Kerna SR15😉 Myślę, że szybko zmienisz zdanie😉

amp8 z dx150 i pozamiatane

• Like 1

7 godzin temu, mykupyku napisał:

amp8 z dx150 i pozamiatane

DX150 miałem ze standardowym modułem wzmacniacza.

Jeśli chodzi o przyjemność odsłuchu, z tych playerów, które słuchałem, SR15 jest bez konkurecji. Bez względu na cenę! Włączasz album i nie masz ochotę "pstrykać" pomiędzy nagraniami. Z DX150 było trochę, ale jednak, gorzej pod tym względem.

Edited by wulkan