Silu00 Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 Cześć, Przy okazji modernizacji komputera, muszę żegnać się z SC8000 ze względu na brak slotu PCI w nowszych płytach, więc szukam następcy. Zastosowanie - głównie gry + trochę muzyki. Będzie grać z Edifierami H880. Obojętne mi, czy to będzie typowa karta dźwiękowa do PC, czy jakiś zewnętrzny DAC na USB. Co proponujecie? Aim SC808? Sabaj DA3? Może jakiś Dragonfly? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 A może Creative coś? Tanio i dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted January 29, 2023 Author Report Share Posted January 29, 2023 @Jaro54 masz coś konkretnego na myśli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meehooj Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 Sc808 polecam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 12 minut temu, Silu00 napisał(a): @Jaro54 masz coś konkretnego na myśli? Wybierz sam,co ci spasuje. Mają wewnętrzne,zewnętrzne i dongle. Dla każdego coś się znajdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryankgb Posted January 29, 2023 Report Share Posted January 29, 2023 (edited) Ode mnie również głos na SC808, karta genialna, dźwięk super, możliwość wymiany opów Jedyny minus, że miała wadę fabryczną i po restarcie nie wykrywa jej komputer (wystarczy wyłączyć zasilacz pstryczkiem i odczekać kilka minut aż kondensatory się wyładują), ale z tego co pamiętam @Mayster poprawiał tą wadę i nie jest to nic poważnego. Ja mam kartę od nowości i po prostu usypiam komputer, więc aż tak mi to nie przeszkadza (bo wady nie odczuwam w moich warunkach), ale w razie czego odsyłasz na poprawkę i po temacie. Jednak obecnie jeśli znajdziesz jakąś sztukę SC808 na handel to raczej będzie poprawiona Przykładowe pierwsze lepsze ogłoszenie z OLX (nie moje): https://www.olx.pl/d/oferta/audio-in-motion-aim-sc808-CID99-IDSPFoA.html Karta z poprawioną wadą, więc w tej kwocie chyba nic lepszego nie znajdziesz Edited January 29, 2023 by ryankgb 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted January 30, 2023 Author Report Share Posted January 30, 2023 @meehooj @ryankgb SC808 "z pudełka" na stockowych opach daje radę? Bo dużo czytam o możliwościach tej karty, ale zastanawiam się, czy bez modyfikacji też będzie bardzo dobrze. W porównaniu z moją SC8000 chociażby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryankgb Posted January 30, 2023 Report Share Posted January 30, 2023 5 minut temu, Silu00 napisał(a): @meehooj @ryankgb SC808 "z pudełka" na stockowych opach daje radę? Bo dużo czytam o możliwościach tej karty, ale zastanawiam się, czy bez modyfikacji też będzie bardzo dobrze. W porównaniu z moją SC8000 chociażby. Szczerze to nie próbowałem stockowych opów i od początku jadę na 2x LME49720 + 1x LM4562NA 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meehooj Posted January 30, 2023 Report Share Posted January 30, 2023 Ja jadę na stokowych, nawet nie myślałem o zmianie i gra to super 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted January 30, 2023 Author Report Share Posted January 30, 2023 W porządku, dziękuję za odpowiedzi. No to zapewne padnie na SC808 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirHawk Posted January 31, 2023 Report Share Posted January 31, 2023 (edited) Miałem wcześniej SC808, jak jesteś w stanie, to dozbieraj do Toppinga DX3 Pro+, bo warto w uj, mimo że miałem SC808 na MUSES8820 i 2x2xLME49990, to Topping gra kolejną klasę wyżej i to słychać. Podmiana kostek w AiM ze stockowych na moje combo bardzo dobrze podbiło AiMa, niemniej dalej DX3 po prostu gnoi AiMa, do tego jest na USB, więc podepniesz wszędzie i odchodzą dwa kolejne problemy: 1. Grzanie karty dźwiękowej przez GPU 2. Duszenie przepływu powietrza do GPU, jeśli masz niższy slot zajęty (ja mam). Edited January 31, 2023 by SirHawk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted January 31, 2023 Report Share Posted January 31, 2023 5 godzin temu, SirHawk napisał(a): Miałem wcześniej SC808, jak jesteś w stanie, to dozbieraj do Toppinga DX3 Pro+, bo warto w uj, mimo że miałem SC808 na MUSES8820 i 2x2xLME49990, to Topping gra kolejną klasę wyżej i to słychać. Podmiana kostek w AiM ze stockowych na moje combo bardzo dobrze podbiło AiMa, niemniej dalej DX3 po prostu gnoi AiMa, do tego jest na USB, więc podepniesz wszędzie i odchodzą dwa kolejne problemy: 1. Grzanie karty dźwiękowej przez GPU 2. Duszenie przepływu powietrza do GPU, jeśli masz niższy slot zajęty (ja mam). Dźwięk to subiektywna sprawa. Ja kupiłem od @FeX bo wziął sobie na sprawdzenie z amazona, ale od razu puścił dalej toppinga bo woli aima. Ta karta chyba nie gra neutralnie jak wnioskuje po opisach. Ja nie słyszę wielkich różnic między źródłami i czasami naprawdę jakiś tani dobrze mierzący dongiel może wystarczyć. Topping to solidny sprzęt i z resztą argumentów się zgadzam. Świetny jest i może posłużyć jako uniwersalne źródło już do końca. Wkleiłem ostatnio link do olx za 750zł ktoś odsprzedawał. Takie parametry jak on ma to kiedyś nie do pomyślenia były w tej cenie. W pięknych czasach żyjemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FeX Posted January 31, 2023 Report Share Posted January 31, 2023 (edited) @MrBrainwash Tu nie chodzi o to co bardziej wolę i co lepiej gra, tylko co ma po prostu dla mnie w tym momencie sens. DX3Pro+ bardzo fajny klocek w tych pieniądzach, ale ja już kupowałem go z założeniem zaspokojenia ciekawości i puszczenia dalej, nie ma tutaj żadnego ukrytego przesłania Nie zbieram takiej elektroniki już od jakiegoś czasu. Mam AIMa SC808 od dawna i raczej sprzedawać nie zamierzam. Od dłuższego czasu siedzę sobie na budżetowych sprzętach i po prostu w końcu słucham muzyki. Główne słuchawki to SOMiC V2, więc one potrzeb dużych nie mają i tutaj DX3Pro+ niczego nie gnoi Z DT990 600Ohm to sprawa może wyglądać zgoła inaczej, szczególnie, że z mojego doświadczenia to AIM jest raczej średnim pomysłem choćby do DT990Pro czy DT150 jeśli chodzi o Beyery. Edited January 31, 2023 by FeX 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrBrainwash Posted February 1, 2023 Report Share Posted February 1, 2023 7 godzin temu, FeX napisał(a): @MrBrainwash Tu nie chodzi o to co bardziej wolę i co lepiej gra, tylko co ma po prostu dla mnie w tym momencie sens. DX3Pro+ bardzo fajny klocek w tych pieniądzach, ale ja już kupowałem go z założeniem zaspokojenia ciekawości i puszczenia dalej, nie ma tutaj żadnego ukrytego przesłania Nie zbieram takiej elektroniki już od jakiegoś czasu. Mam AIMa SC808 od dawna i raczej sprzedawać nie zamierzam. Od dłuższego czasu siedzę sobie na budżetowych sprzętach i po prostu w końcu słucham muzyki. Główne słuchawki to SOMiC V2, więc one potrzeb dużych nie mają i tutaj DX3Pro+ niczego nie gnoi Z DT990 600Ohm to sprawa może wyglądać zgoła inaczej, szczególnie, że z mojego doświadczenia to AIM jest raczej średnim pomysłem choćby do DT990Pro czy DT150 jeśli chodzi o Beyery. No tak. Dla każdego według potrzeb. Ciebie faktycznie mogło to nie dotyczyć, ale z różnymi wariantami się spotkałem już na forum. Sobie ostatnio dla hecy podłączyłem do niego FCLa, ten jakby zaokrąglał trochę dźwięk. Co może bezpośrednio wynikać z wyższej impedancji na wyjściu. Lecz takie różnice nie są już dla mnie kryterium czy kupować czy nie. Bardziej chodzi o funkcjonalność i możliwości. W każdym razie topping gra super czysto obiektywnie i subiektywnie, więc jak ktoś chce wysokiej jakości dżwięku bez podbarwiania to ma opcje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted February 1, 2023 Author Report Share Posted February 1, 2023 (edited) Jestem po zakupie i pierwszym uruchomieniu AIMa Zanim opiszę pierwsze wrażenia vs SC8000 dajcie mi proszę znak, czy to jest poprawna konfiguracja pod słuchawki. Zaptaszkowanie "Headphone" zamiast "Speakers" w panelu nie daje dźwięku, jedynie ustawiając tak jak na screenach poniżej dźwięk jest. Do właścicieli, @FeX @meehooj @ryankgb Edited February 1, 2023 by Silu00 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryankgb Posted February 1, 2023 Report Share Posted February 1, 2023 54 minuty temu, Silu00 napisał(a): Jestem po zakupie i pierwszym uruchomieniu AIMa Zanim opiszę pierwsze wrażenia vs SC8000 dajcie mi proszę znak, czy to jest poprawna konfiguracja pod słuchawki. Zaptaszkowanie "Headphone" zamiast "Speakers" w panelu nie daje dźwięku, jedynie ustawiając tak jak na screenach poniżej dźwięk jest. Do właścicieli, @FeX @meehooj @ryankgb W sumie ja nigdy nie zwracałem uwagi na panel po lewej i zawsze zmieniałem opcję po prawej - Headphone i Speaker, pstryczek i działało Przy okazji, zmień sobie częstotliwość próbkowania w panelu dźwięku windowsa, tam masz 24 bit / 192 khz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted February 1, 2023 Author Report Share Posted February 1, 2023 Dzięki, rozumiem, że masz podpięte i w panelu ustawione tak samo Częstotliwość próbkowania zmieniłem na 24 bit/192 khz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryankgb Posted February 2, 2023 Report Share Posted February 2, 2023 (edited) 13 godzin temu, Silu00 napisał(a): Dzięki, rozumiem, że masz podpięte i w panelu ustawione tak samo Częstotliwość próbkowania zmieniłem na 24 bit/192 khz. Popatrzyłem w domu i ja chyba mam jakąś starszą wersję sterowników, bo po lewej stronie mam tylko "Spearkers" i "S/PDIF-Out", a na słuchawki przełączam się tak jak pisałem wyżej - opcjami po prawej Więc.. tak, mam tak samo jak Ty bo nie mam możliwości zmiany z lewej strony z opcji "Speakers" na "Headphones" Edited February 2, 2023 by ryankgb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meehooj Posted February 2, 2023 Report Share Posted February 2, 2023 tez mam jak @ryankgb, starsza wersja sterownikow i tez zaznaczam 'headphones' i gra @Silu00 moglbys gdzies wrzucic na serwer swoje sterowniki? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted February 2, 2023 Author Report Share Posted February 2, 2023 (edited) Ściągnąłem z oficjalnej strony SC808 User Manual & Drivers – Audio Electronics ODM / OEM (myaudioamps.com) @ryankgb @meehooj Ściągnijcie sobie i dajcie znak, czy na nich podłączyliście inaczej niż ja Edited February 2, 2023 by Silu00 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryankgb Posted February 2, 2023 Report Share Posted February 2, 2023 42 minuty temu, Silu00 napisał(a): Ściągnąłem z oficjalnej strony SC808 User Manual & Drivers – Audio Electronics ODM / OEM (myaudioamps.com) @ryankgb @meehooj Ściągnijcie sobie i dajcie znak, czy na nich podłączyliście inaczej niż ja Jeszcze pytanie na jaki system? Bo ja dziś ściągałem z tej strony właśnie na Windowsa 10 i.. bez zmian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted February 2, 2023 Author Report Share Posted February 2, 2023 @ryankgb na 10 właśnie. Dziwnie, odinstalowywałeś poprzednią wersję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryankgb Posted February 2, 2023 Report Share Posted February 2, 2023 9 minut temu, Silu00 napisał(a): @ryankgb na 10 właśnie. Dziwnie, odinstalowywałeś poprzednią wersję? Tak, odinstalowałem poprzednia i instalowałem tą.. może są jakieś rewizję karty, które odblokowują więcej opcji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Silu00 Posted February 2, 2023 Author Report Share Posted February 2, 2023 @ryankgbciekawe. Na pewno były rewizje, ponoć te starsze nie miały problemu ze znikaniem w systemie, a nowsze tak. Tyle że co to może mieć do rzeczy jeżeli chodzi o wygląd panelu? To jest ten sam kawałek software... Zrobiłbyś mi screenshota z tego jak jest u Ciebie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meehooj Posted February 2, 2023 Report Share Posted February 2, 2023 (edited) u mnie jest tak, nie mam podpietej karty corki Edited February 2, 2023 by meehooj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts