misiekkb Posted December 29, 2022 Report Posted December 29, 2022 (edited) ZE8000 nie oferują tak do końca brzmienia do którego Final przyzwyczaił, gdyż z jednej strony mamy podobną klarowność dźwięku i rozdzielczość jak w A8000, ale także mamy nasycenie, ciepło, wypełnienie i miękkość jak we flagowych słuchawkach dokanałowych Sony. Wszystko to jest podane w prawie równym balansie tonalnym z gładkością. https://kropka.audio/test/sluchawki/final-audio-ze8000-recenzja/ Edited December 29, 2022 by misiekkb 7 2 Quote
Palpatine Posted December 29, 2022 Report Posted December 29, 2022 (edited) @misiekkbmożesz rozwinąć temat funkcji 8k? Jak jej włączenie wpływa na dźwięk (napisałeś tylko jak wpływa na baterię). Edited December 29, 2022 by Palpatine Quote
misiekkb Posted December 29, 2022 Author Report Posted December 29, 2022 Sorry, już to poprawiam. 8k Sound+ włączenie funkcji powoduje zwiększenie rozdzielczości, szczegółowości i powietrza między instrumentami, przypomina to bardzo tak jakby dołożyć czarne tło, gdzie instrumenty są lepiej pokazane. Niektórzy mogą odnieść się że nie ma żadnych zmian, gdyż nie jest to jakaś radykalna zmiana, tylko ciut lepiej. I dla mnie jest bezsensu ją włączać np. na ulicy, co innego w domu. Quote
hibi Posted December 29, 2022 Report Posted December 29, 2022 Czyli co, kompresja stratna muzyki nie jest taka zła.. Quote
The Grand Wazoo Posted December 29, 2022 Report Posted December 29, 2022 @hibi na to wygląda Coraz więcej naprawdę dobrych i konkurencyjnych (względem przewodowych słuchawek) TWS-ów na rynku. Cieszy też to, że zabierają się za ten segment uznane firmy z branży audio. Kto wie, czy to nie jest obecnie najciekawsza gałąź całej branży. Oczywiście zaraz po systemach lampowych @misiekkb świetna recenzja. Zgadzam się w 100%. Super opisałeś brzmienie i charakter tych słuchawek. 1 Quote
misiekkb Posted December 29, 2022 Author Report Posted December 29, 2022 @hibi ciężko się tu odnieść, gdyż zawsze wygrywa to czego oczekujemy od dźwięku i na co zwracamy uwagę. Mi się ich brzmienie bardziej podoba niż Soniaczy, które mają LDAC'a, a mimo tego 1000Mk4 są mniej rozdzielcze, szczegółowe, słabiej pokazują faktury dźwięku. Wszystko zależy od implementacji sprzętu jak i samych nagrań. I fajnie że coraz więcej firm postrzega ten rynek, ale jest to poniekąd wymuszone przez klientów, którzy chcą mieć bezprzewodowe słuchawki. Sam się stałem taką osobą, rok temu TWS nie, przecież to nie gra, więc DAP i słuchawki przewodowe. Ale to zawsze było dodatkowe urządzenie. do tego jak ktoś dzwonił to albo wyciągałem słuchawki z uszu i odbierałem telefon albo nie, a później te wkładanie, to się robi mało komfortowe. Więc coraz bardziej chciałem przejść na TWS, a teraz mamy wybór i dorównują słuchawką przewodowym do jakiegoś poziomu. A ZE8000 to granie takie jakie lubię, do tego bardzo dobra rozdzielczość i gładkość. @The Grand Wazoo Dzięki bardzo. 1 Quote
vonBaron Posted December 30, 2022 Report Posted December 30, 2022 Trochę się obawiam tej ciepłoty w ZE8000, no chyba że jest to podobne ocieplenie do nausznych D8000. Niemniej trzeba będzie posłuchać. Quote
kopaczmopa Posted December 30, 2022 Report Posted December 30, 2022 22 godziny temu, misiekkb napisał(a): Mi się ich brzmienie bardziej podoba niż Soniaczy, które mają LDAC'a, a mimo tego 1000Mk4 są mniej rozdzielcze, szczegółowe, Wybacz ale Sony nie sa zadnym wyznacznikiem pod tym wzgledem, wrecz bym powiedzial pod tym wzgledem sa dla mnie dosc kiepskie mimo LDAC na pokladzie. 1 Quote
misiekkb Posted December 31, 2022 Author Report Posted December 31, 2022 23 godziny temu, vonBaron napisał(a): Trochę się obawiam tej ciepłoty w ZE8000, no chyba że jest to podobne ocieplenie do nausznych D8000. Niemniej trzeba będzie posłuchać. Dlatego żadna recenzja, opis nie zastąpi przesłuchania sprzętu na własnych uszach. Gdyż każdy z nas oczekuje czegoś innego, słucha innej muzyki. 13 godzin temu, kopaczmopa napisał(a): Wybacz ale Sony nie sa zadnym wyznacznikiem pod tym wzgledem, wrecz bym powiedzial pod tym wzgledem sa dla mnie dosc kiepskie mimo LDAC na pokladzie. To jest tylko podane jak porównanie, gdyż każdy z nas lubi co innego i wrażenia są bardzo subiektywne. Zna, ludzi którzy bardzo lubią te Soniacze i dla nich są najlepsze. Mi się osoboście nie podobały. Quote
retter Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 1000xm4 grają dobrze i tylko tyle bez rewelacji. Ich problem to wyprofilowanie mi generalnie nie chciały trzymać się uszu. Ale jak na tws to i tak jest dobrze. Ciekawy jestem jak z mikrofonami ze8000, jak zbierają czy osoba po drugiej stronie dobrze Nas słyszy? Czy działają w trybie mono czyli tylko jedna słuchawka. Też byłem przeciwnikiem no cóż, kabel zostaje kablem. Chcę wygody kosztem dzwięku tws, chce dźwięku kosztem reszty kabel. Mobilnie anc bardzo pomaga. Wysłane przy użyciu Tapatalka Quote
kopaczmopa Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 3 godziny temu, misiekkb napisał(a): To jest tylko podane jak porównanie, gdyż każdy z nas lubi co innego i wrażenia są bardzo subiektywne. Zna, ludzi którzy bardzo lubią te Soniacze i dla nich są najlepsze. Mi się osoboście nie podobały. Pewnie, jak juz napisalem to faktycznie pomyslalem,ze mozna odebrac to jako krytyke a bardzo fajnie wszystko opisales i super, ze do czegos porownales. Generalnie wciaz odbieram ZE8000 jako maly postep w tws a nie rewolucje, choc tej chyba nie ma co oczekiwac. Quote
marek_m Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 17 minut temu, kopaczmopa napisał(a): odbieram ZE8000 jako maly postep w tws a nie rewolucje Rewolucja jest w designie Wyglądają jak 💩 przyklejona do patyka Quote
kopaczmopa Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 2 godziny temu, marek_m napisał(a): 3 godziny temu, kopaczmopa napisał(a): rewolucje Rewolucja jest w designie Wyglądają jak 💩 przyklejona do patyka Haha, coz, trafnie to opisales:) ja jednak z doswiadczenia wiem, ze lubie jak TWSy mozna nosic pod czapka. 1 Quote
misiekkb Posted January 2, 2023 Author Report Posted January 2, 2023 No tak nie przeczę że wygląd jest bardzo kontrowersyjny, do tego jeszcze nie przyjemne uczucie wybijania się słuchawki w uszy jak się założy czapkę. Ja już coraz bardziej się do tego przyzwyczajam już wytrzymuje niecałą godzinę. Ale z drugiej strony rozumiem co Final miał na myśli projektując je, chodziło o to żeby przetwornik, wzmacniacz, który nie jest taki miały, były odseparowane od siebie i od całego układu elektronicznego z akumulatorem, więc i tak nawet w kształcie owalnym by wystawało spoza uszu, a patyki żeby jak najbliżej był mikrofon ust. Mikrofon i jego zbieranie głosu może być, nie jest takiś tragicznie, ale też nie jest jakoś rewelacyjnie. Dużo lepiej niż w ZE2000, ZE3000, Noble Audio Falcon Pro, ale trochę gorzej niż w Sony. Quote
hibi Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 (edited) @misiekkb a jakie różnice dźwiękowe względem ZE2000/3000 ? Poza dźwiękiem 8K Edited January 2, 2023 by hibi Quote
euter Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 @hibi A przeczytałeś w ogóle recenzję, w której wątku zabierasz głos? Quote
hibi Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 2 minuty temu, euter napisał(a): @hibi A przeczytałeś w ogóle recenzję, w której wątku zabierasz głos? Dopytuje o coś co może nie znalazło się w recenzji. 1 Quote
vonBaron Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 Niedługo porównam ZE3000 do ZE8000. Quote
Lord Rayden Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 Uznani producenci Audio, mimo wszystko powinno zapewnić fanom jak najlepsze kodeki czyli LDAC też. I aptX HD. "Audiofilskie" Bathysy z kodekiem dla graczy aptX Adaptive. Troszkę to ...smutne a pieniądz płaci się duży. Quote
misiekkb Posted January 2, 2023 Author Report Posted January 2, 2023 7 godzin temu, hibi napisał(a): @misiekkb a jakie różnice dźwiękowe względem ZE2000/3000 ? Poza dźwiękiem 8K Tak jak jest w recenzji, czerpią z obu modeli. Jest klarowność, pozycjonowanie z ZE3000, natomiast z ZE2000 jest nasycenie na basie i niskiej średnicy, tylko że te nasienie w ZE8000 jest na całej średnicy i na całym basie, czyli też na sub basie i jest równy balans tonalny na średnich i basie. A w ZE2000 był podbity właśnie ten wyższy. DO tego duża lepsza rozdzielczość, szczegółowość przejrzystość, tekstury dźwięku. 2 godziny temu, Lord Rayden napisał(a): Uznani producenci Audio, mimo wszystko powinno zapewnić fanom jak najlepsze kodeki czyli LDAC też. I aptX HD. "Audiofilskie" Bathysy z kodekiem dla graczy aptX Adaptive. Troszkę to ...smutne a pieniądz płaci się duży. Powinni tu ja się zgodzę i dać człowiekowi wybór. Ale to by wpłynęło na czas pracy i to bardzo, dwa ze jak ktoś rozpozna czy jest aptX Adaptive czy LDAC w natłoku miejskiego szumy to musi mieć słuch absolutny. Trzeci powodów to mogą być inne przyczyny, np. Japończycy używają iPhone'ów, nie ważne że mają parę bardzo fajnych modeli, tylko na ich rynek. Ale jak ma to być tak jak u Sony z LDAC'iem to ja dziękuję, że musi być app'ka na telefonie, który jest bardzo denerwująca, przynajmniej dla mnie. 2 Quote
Lord Rayden Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 (edited) Bathysy i Zetki to raczej nie do tramwaju choć nad basen w drogim hotelu .. A może za LDAC i aptX HD trzeba kasę płacić ??? Edited January 2, 2023 by Lord Rayden Quote
MrSheep Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 7 minut temu, Lord Rayden napisał(a): Bathysy i Zetki to raczej nie do tramwaju choć nad basen w drogim hotelu .. A może za LDAC i aptX HD trzeba kasę płacić ??? Nie wiem jak jest z aptX HD, ale za licencję LDAC trzeba zapłacić. 1 1 Quote
misiekkb Posted January 2, 2023 Author Report Posted January 2, 2023 Dokładnie za LDAC trzeba płacić. Quote
Najner Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 3 godziny temu, misiekkb napisał(a): Ale jak ma to być tak jak u Sony z LDAC'iem to ja dziękuję, że musi być app'ka na telefonie, który jest bardzo denerwująca, przynajmniej dla mnie. Dla jakiego modelu? Mam Linkbuds S i śmiga ldac bez apki. Quote
all999 Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 Uznani producenci Audio, mimo wszystko powinno zapewnić fanom jak najlepsze kodeki czyli LDAC też. I aptX HD. "Audiofilskie" Bathysy z kodekiem dla graczy aptX Adaptive. Troszkę to ...smutne a pieniądz płaci się duży.Od pewnego poziomu imo ważniejsza jest implementacja niż sam kodek, podobnie jak z kośćmi dac. W tym przypadku Aptx adaptive brzmi lepiej niż AAC, którego dobrze ogarnąć potrafi chyba tylko Apple. Ale jak ma to być tak jak u Sony z LDAC'iem to ja dziękuję, że musi być app'ka na telefonie, który jest bardzo denerwująca, przynajmniej dla mnie.Słuchawki Sony działają normalnie i obsługują LDAC bez potrzeby używania apki. Są funkcje w XM4, których inaczej nie odpalisz, ale kodek możesz normalnie wybrać w ustawieniach telefonu. 2 Quote
Recommended Posts