figer Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 Dzień dobry, Pytanie do znawców tematu - czy lampa może wprowadzać w sygnał audio zakłócenia spowodowane puknięciem w obudowę? Czytałem coś na temat czary-mary - gumek likwidujących drgania anody... Jedna z moich lamp - akurat ta najpiękniej grających faktycznie wprowadza mi takie delikatne brumienie, które słychać kiedy jest cisza między utworami. Zauważyłem też, że jak stukam paznokciem w obudowę wzmacniacza, to słyszę to w słuchawkach. Napiszcie proszę coś o tych zjawiskach. A tak w ogóle - mamy gdzieś na forum dział poświęcony lampom i lampowcom? Szukałem, nie znalazłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 (edited) No pewnie, że może bo każda lampa podatna jest na tak zwany efekt mikrofonowy. Te lepsze mniej, te gorsze bardziej. Jak to zaczyna przeszkadzać albo jak jeden kanał robi to bardziej to oznacza, że lampa się kończy i trzeba będzie ją wymienić. Edited April 14, 2020 by Spawn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Grand Wazoo Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 Cały urok lamp... niestety https://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofonowanie Na to zjawisko może pomóc damper, który likwiduje drgania wewnętrznych elementów lampy. Brum to natomiast co innego. Tutaj powodów może być masa. Właśnie masa, problem z zasilaniem lampy, np. prąd żarzenia, lampa może zbierać zakłócenia, śmieci z otoczenia, od innych lamp. U mnie tak jest, że nie wszystkie lampy w stopniu wejściowym i wyjściowym się lubią. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 (edited) Godzinę temu, figer napisał: Czytałem coś na temat czary-mary - gumek likwidujących drgania anody... Jedna z moich lamp - akurat ta najpiękniej grających faktycznie wprowadza mi takie delikatne brumienie, Właśnie dlatego tak "pięuknie" gra, bo robi lekkie echo jak mechaniczna kamera pogłosowa. Zjawisko, o którym piszesz, jest dość powszechne w lampach. 4 minuty temu, The Grand Wazoo napisał: Brum to natomiast co innego Brum (np drgającego buczącego trafa) może być właśnie wzmacniany przez taką mikrofonującą drgającą lampę. Edited April 14, 2020 by audionanik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Grand Wazoo Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 23 minuty temu, audionanik napisał: Brum (np drgającego buczącego trafa) może być właśnie wzmacniany przez taką mikrofonującą drgającą lampę. Dokładnie tak może być, znam taki wzmacniacz... niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hammerh34d Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 Jeden z moich monobloków mial to do siebie że buczał jak szalony.Okazało się, że puściła obejma jednego transformatora i latał se luźno, generując drgania całego monobloka przy okazji. Więc brum w tym przypadku równał się również efektowi mikrofonowemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
figer Posted April 14, 2020 Author Report Share Posted April 14, 2020 Ale tutaj mam brumienie tylko czasem i tylko na tych lampach. Zasilacz mam nowiutki i na firmowych lampach bylo super cicho. Teraz np też nie ma brumienia, a czasem jest!?! 🤔 Myślę że lampa na rektyfikacji. Kupiłem ją tanio jak na lampę J.A.N i NOS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted April 14, 2020 Report Share Posted April 14, 2020 (edited) Pierwszą hybrydę jaką miałem, musiałem stawiać na macie antywibracyjnej, bo drgania wywoływane przez dysk twardy komputera mocno przenosiły się na dźwięk. I jak najbardziej lampa była umierająca. Gumki były w zestawie i ich wpływ był taki, że mogłoby ich nie być, więc też tutaj specjalnie bym na nie nie liczył. Edited April 14, 2020 by Inszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marco-polo Posted May 30 Report Share Posted May 30 W dniu 14.04.2020 o 10:47, figer napisał(a): Dzień dobry, Pytanie do znawców tematu - czy lampa może wprowadzać w sygnał audio zakłócenia spowodowane puknięciem w obudowę? Czytałem coś na temat czary-mary - gumek likwidujących drgania anody... Jedna z moich lamp - akurat ta najpiękniej grających faktycznie wprowadza mi takie delikatne brumienie, które słychać kiedy jest cisza między utworami. Zauważyłem też, że jak stukam paznokciem w obudowę wzmacniacza, to słyszę to w słuchawkach. Napiszcie proszę coś o tych zjawiskach. A tak w ogóle - mamy gdzieś na forum dział poświęcony lampom i lampowcom? Szukałem, nie znalazłem. Może to być spowodowane także wifi albo jak jakimiś innymi źródłami, które mogą zakłócać. Mnie jak się dobrze wygrzeją to jest mniej słyszalny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp5it Posted May 30 Report Share Posted May 30 Lampy, które długo leżały przed użyciem się formuje. I nie chodzi to tylko o trzymanie ich na żarzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts