markdover Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 Jestem bardzo ciekawy jakich utworów używacie do testowania słuchawek bądź toru pod kątem konkretnych parametrów. Proponuję więc utworzenie wątku, w którym znajdować się będą przykłady utworów reprezentatywnych dla konkretnych parametrów, takich jak np. szerokość i głębia sceny, holografia, szczegółowość, separacja, rozdzielczość, itp. Zacznę więc: 1. Zejście basu Erykah Badu - Rimshot Quote
Oskar2905 Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 (edited) 1. Zejście basu Depeche Mode - dream on Mike oldfield - angelique W obu kawałkach zejście jest przy końcu. Daft punk - solar sailer też test basu ale tutaj na całym kawałku Kontrolowanie basu: sade - solider of love Wokal: Joshua Kadison - Vanishing America Edited August 4, 2017 by Oskar2905 1 Quote
ma_x_ym Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 Ja od lat niezmiennie polecam album Fun Lovin Criminals "Come Find Yourself". 1 Quote
daviox Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 (edited) Trochę za dużo tego u mnie, bo to dość dynamiczna lista 1. Linia basowa Lindsey Stirling - Shadows (Album: Lindsey Stirling [Target Deluxe Edition]) Zeus - Yoshimitsu (Album: Zeus. Jest super.) E.S. Posthumus - Nara (Album: Unearthed) 2. Średnica i tony wysokie Kajiura Yuki - Sis puella magica! (Album: Puella Magi Madoka Magica Original Soundtrack I) Sound Horizon - Baroque (Album: Elysion ~Rakuen Gensou Monogatari Kumikyoku~) Kalafina - ARIA (Album: Seventh Heaven [Hi-Res]) Kalafina - fairytale (Album: Seventh Heaven [Hi-Res]) 3. Separacja E.S. Posthumus - Tikal (Album: Unearthed) 4. Szczegółowość Aimer - Egao (Album: Sleepless Nights [Hi-Res]) Towa ni (Album: Pure: AQUAPLUS LEGEND OF ACOUSTICS [SACD]) Keiichi Okabe - Song of the Ancients / Fate (Album: NieR Gestalt & Replicant OST) 5. Wokal REOL - ROXY (Album: Gokusaishiki) Yousei Teikoku - Weiβ Flügel (Singiel: Weiβ Flügel) Yousei Teikoku - Kegare Naki Tsuki no Doku (Singiel: Hades: The bloody rage) Eir Aoi - Lament (Album: BEST -E- [Hi-Res]) Kalafina - Natsu no Ringo (Album: The Best 'Blue' [Hi-Res]) Sayuri - knot (Album: Mikazuki no Kokai) Foreground Eclipse - Verimillion Halo (Album: Wishes Hidden In The Foreground Noises) Keiichi Okabe - Ashes of Dreams / New (Album: NieR Gestalt & Replicant OST) Zapewne dopisałbym coś jeszcze w 3. 4, i w ogóle wszędzie, ale tyle chyba dla postu wystarczy. Wiadomo, większość wymienionych tu utworów odsłu****e pod różnym kątem w czasie testów, ale nie chciałem robić powtórzeń. Edited August 6, 2017 by daviox poprawa literówki, dopiski, dodanie tytułów albumów 2 Quote
audionanik Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 (edited) Nisko ścielący się pomruk w pierwszym kawałku (i ósmym). Dynamika od najcichszych muśnięć do potężnych uderzeń oraz kontrola nad dźwiękiem- nr7 ok. 1.00 do 1.20min Jest też na Tidalu: Edited August 4, 2017 by audionanik Quote
daviox Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 Fajnie się jeszcze wokal prezentuje tutaj: Quote
Soundman1200 Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 U2, With or Without You, od 4 minuty, ciężki sprawdzian dla słuchawek,czy bas potrafi być w pełni kontrolowany,czy też wylewa się rozpasanie... Quote
Oskar2905 Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 A jak powinien brzmieć with or without you bez takiego basu ? Nie jestem fanatykiem u2 i zawsze jak go słyszałem to był właśnie taki rozpasany, gitarowy bas... Quote
Soundman1200 Posted August 4, 2017 Report Posted August 4, 2017 Tylko T1 rev2 jak na razie potrafiły mi przekazać ten fragment jak należy,stąd mój też podziw dla tych słuchawek... TH610 i Hawki tak nie potrafią...jest rozpasany...he,he. Quote
killwasi Posted August 5, 2017 Report Posted August 5, 2017 (edited) BASS: Train Song - Holly Cole Dance of Droids - Sync24 Reykjavik - Joachim Pastor SCENA: Bubbles - Yosi Horikawa (standardowo :D) Bitches Brew - Miles Davis VOX: Smalltown Boy Reprise - Jimmy Somerville Memory - Barbra Streisand Gimme Shelter - The Rolling Stones (wokal pchany do granic możliwości strun głosowych) Scarborough Fair / Canticle - Simon & Garfunkel Girls Just Want to Have Fun - Cyndi Lauper The Great Gig in The Sky - Pink Floyd White Foxes - Susanne Sundfør OGÓLNIE: Main Titles - From "Blade Runner" (ścieżka testowa MPEGa, a to coś znaczy) Midnight - Lianne La Havas (niestety niska dynamika) Brand New Day - Sting Cello Concerto in D Minor (RV 405) - Antonio Vivaldi (koniecnzie Ofra Harnoy!) Exogenesis: Symphony Part 1 - MUSE ANTYTESTER: Soul Bossa Nova - Quincy Jones (brzmi dobrze z każdego ****a jakie miałem na uszach więc jak ktoś znajdzie słuchawki na których to brzmi źle to znaczy że są bardzo złe) Edited August 5, 2017 by killwasi 1 Quote
hibi Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 On 4.08.2017 at 9:02 PM, Oskar2905 said: A jak powinien brzmieć with or without you bez takiego basu ? Nie jestem fanatykiem u2 i zawsze jak go słyszałem to był właśnie taki rozpasany, gitarowy bas... tak jest zrealizowany i tak ma być, a czy jest rozpasany to bym nie powiedział Quote
userfrom Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 Dnia 4.08.2017 o 20:59, Soundman1200 napisał: U2, With or Without You, od 4 minuty, ciężki sprawdzian dla słuchawek,czy bas potrafi być w pełni kontrolowany,czy też wylewa się rozpasanie... Ale tam właściwie powinien być taki rozpasany bas - ściana basu . Między innymi to robi klimat tego utworu. Quote
Jaro54 Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 Panowie powinno się podać nie tylko utwór i autora, ale konkretną płytę, bo ten sam utwór z różnych płyt różnie brzmi. Wtedy mamy pewność że testujemy na tym samym. Moze mp3store wydałoby taką płytę, a może nawet w wersji flac lub dsd np na karcie microsd? Zebrać różne utwory Ja proponuję a szczególnie Silkroad (niestety nie ma youtube) Quote
daviox Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 Idąc za radą @Jaro54, dopisałem albumy oraz wersje, jeśli występował jakiś podział. 1 Quote
killwasi Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 1 godzinę temu, Jaro54 napisał: Moze mp3store wydałoby taką płytę, a może nawet w wersji flac lub dsd np na karcie microsd? Zebrać różne utwory Jestem tu od niedawna, ale mignęło mi kiedyś coś o mitycznej forumowej płycie testowej mozolnie układanej miesiącami za zamkniętymi drzwiami Istnieje coś takiego? Quote
daviox Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 32 minuty temu, killwasi napisał: Jestem tu od niedawna, ale mignęło mi kiedyś coś o mitycznej forumowej płycie testowej mozolnie układanej miesiącami za zamkniętymi drzwiami Istnieje coś takiego? Owszem, istnieje: http://forum.mp3store.pl/forum/352-forumowa-płyta-testowa/ Sam jestem ciekaw co się tam kryje. Quote
Szakovsky Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 Legenda głosi, że ukryta jest tam lokalizacja Atlantydy i ciało Adolfa Hitlera. 1 1 Quote
Jaro54 Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 6 minut temu, Szakovsky napisał: Legenda głosi, że ukryta jest tam lokalizacja Atlantydy i ciało Adolfa Hitlera. Ciało Adolfa to pryszcz, ale jego złoto 1 Quote
adivxv Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 Holografia- Jean Michel Jarre Oxygene Part II 1 Quote
Szakovsky Posted August 6, 2017 Report Posted August 6, 2017 @Jaro54 Jego złoto jest w złotym pociągu który leży przy jego grobie w statku ufo który znajduje się w nazistowskiej bazie na Księżycu tutaj na forum. 1 1 Quote
markdover Posted August 8, 2017 Author Report Posted August 8, 2017 Dnia 6.08.2017 o 22:27, daviox napisał: Owszem, istnieje: http://forum.mp3store.pl/forum/352-forumowa-płyta-testowa/ Sam jestem ciekaw co się tam kryje. A może da się z kimś pogadać, żeby odblokować dostęp - chociażby tylko do odczytu - do tego wątku? Przypuszczam, że jest wiele osób, które z chęcią dowiedziałyby się co tam się znajduje. Może jakaś wspólna petycja do miłościwie nam panujących Moderatorów tudzież innych prominentów? 1 Quote
saudio Posted August 8, 2017 Report Posted August 8, 2017 Tylko ostatnie wpisy są z 2012 roku, a i tak finalnie projekt się nie skończył. Quote
killwasi Posted August 8, 2017 Report Posted August 8, 2017 2 minuty temu, saudio napisał: Tylko ostatnie wpisy są z 2012 roku, a i tak finalnie projekt się nie skończył. Ale w kilku recenzja widziałm informację, że recenzent użył "Forumowej Płyty Testowej", czyli jakaś funkcjonalna wersja powinna gdzieś istnieć. Pewnie nieskończona, ale prawdopodobnie bardzo przydatna enyłej. Quote
markdover Posted August 8, 2017 Author Report Posted August 8, 2017 4 godziny temu, saudio napisał: Tylko ostatnie wpisy są z 2012 roku, a i tak finalnie projekt się nie skończył. Jeżeli więc projekt został porzucony, to tym bardziej można by go udostępnić gawiedzi. 1 Quote
Najner Posted February 9 Report Posted February 9 Odkupuję Listy na Tidalu i Spotify: https://headphones.com/blogs/features/the-headphone-show-s-audiophile-test-tracks 2 Quote
Recommended Posts