neonlight Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 13 minut temu, espe0 napisał: Po wypieczeniu rośnie do 250% .. Nie rozumiem tego fragmentu zdania, tzn. 2,5 krotnie zwiększa swoją objętość, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 3 minuty temu, neonlight napisał: Nie rozumiem tego fragmentu zdania, tzn. 2,5 krotnie zwiększa swoją objętość, tak? Tak. 5 godzin temu, neonlight napisał: Nie rozumiem tego fragmentu zdania, tzn. 2,5 krotnie zwiększa swoją objętość, tak? Druga: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 W dniu 20.11.2019 o 12:46, neonlight napisał: Nie rozumiem tego fragmentu zdania, tzn. 2,5 krotnie zwiększa swoją objętość, tak? up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Dziękuję za fotki, jednak nie wygląda to dobrze, w sensie, że to nie jest dobre ciasto, jak w porządnej pizzerii, tylko typowe domowe, kruche i nie wystarczająco napowietrzone. Próbuj z innymi przepisami, bo ten jest (delikatnie pisząc) słaby. I nie zrażaj się powyższymi słowami krytyki, tylko szukaj i udoskonalaj przepis na ciasto, żeby było najbliższe "oryginalnemu". Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 1 godzinę temu, espe0 napisał: up Według jakiego przepisu robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Sam w domu nie robię, bo wystarczy mi pizza, którą kręcę w pracy. Kiedyś ćwiczyłem z ciastem, które upiekłoby się w typowym domowym piekarniku, w 250°C i dokładnie takie samo ciasto mi wychodziło, jak u @espe0. Edit. Z czasem, metodą prób i błędów, udało mi się dojść do ciasta zbliżonego do tego w pizzeriach, ale to było tak dawno, że już nie pamiętam proporcji, no i oczywiście notatek żadnych nie zrobiłem, więc nawet się nie podzielę wiedzą. Edytowane 23 Listopada 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 8 godzin temu, neonlight napisał: Dziękuję za fotki, jednak nie wygląda to dobrze, w sensie, że to nie jest dobre ciasto, jak w porządnej pizzerii, tylko typowe domowe, kruche i nie wystarczająco napowietrzone. Próbuj z innymi przepisami, bo ten jest (delikatnie pisząc) słaby. I nie zrażaj się powyższymi słowami krytyki, tylko szukaj i udoskonalaj przepis na ciasto, żeby było najbliższe "oryginalnemu". Powodzenia! Spoko. Sam widzę że do pizzeryjnego ciasta to mi daleko. Jednak zauważam też, że mimo że staram się robić tak samo ciasto, to różnie wychodzi. Nie mam też odpowiedniej temperatury (tak wysokiej). Ale smaczna jest:) 8 godzin temu, xar napisał: Według jakiego przepisu robisz? No właśnie nie jest to stricte jakiś przepis (co do grama) - i może to jest złe. Daję troszkę cukru czcinowego, pół paczki suchych drożdży, wodę i mąkę. Wychodzą z tego dwie pizze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Godzinę temu, espe0 napisał: Nie mam też odpowiedniej temperatury (tak wysokiej). A jaką temperaturę w tym piecyku masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Niecałe 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) Jak stała 300°C to wystarczy, chyba, że spada mocno, to lipa. Edit. Taka tam, w wolnej chwili od pracy.. Edytowane 23 Listopada 2019 przez neonlight 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 12 godzin temu, espe0 napisał: No właśnie nie jest to stricte jakiś przepis (co do grama) - i może to jest złe. Daję troszkę cukru czcinowego, pół paczki suchych drożdży, wodę i mąkę. Wychodzą z tego dwie pizze. A spróbuj eksperymentalnie zastosować takie proporcje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 20 minut temu, xar napisał: proporcje Oj to moje jest znacznie twardsze. Dzięki - spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, espe0 napisał: Oj to moje jest znacznie twardsze. Dzięki - spróbuję Zobacz jeszcze to. Sam niedługo będę próbował. Edytowane 23 Listopada 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Hehe.. jak tak patrzę na te filmiki, to się zastanawiam, czy one mają ułatwić, czy utrudnić naukę kręcenia pizzy. Jak znajdę chwilę, to wrzucę coś od siebie, bardziej przystępnego i bez zbędnego gwiazdorzenia/cyrkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Pierwsze w życiu ciasto na pizze zagniecione. Zrobiłem małą porcję z: 0,4 kg mąki w200 0,25L wody 12g soli drożdże instant 0,25g (i tu nie wiem, czy dobrze, jeżeli w przepisie jest 3g drożdży świeżych na ok 1,6kg mąki -> na 0,4kg wychodzi 0,75g świeżych, a ja mając drożdże instant według przelicznika dzielę to przez ok. 3, czyli wychodzi 0,25g) 2 godziny pod przykryciem w temp. pokojowej, potem do lodówki. Jutro pobawię się dalej. @neonlight jakiego sera używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Ja zawsze używałem drożdży świeżych, a ser używam Mozzarella Galbani. 2h do wyrośnięcia po zagnieceniu? Ja od razu robię kulki i wtedy zostawiam do wyrośnięcia, tak do zwiększenia wielkości o połowę i wtedy do zamrażarki, żeby szybko wyhamować wzrost. Później wyciągasz tyle ciasta/kulek, ile potrzebujesz do rozmrożenia, do momentu, aż ciasto będzie lekko miękkie (ale nie ciepłe!) i da się rozkręcić. Kulki możesz zapakować w woreczki foliowe (nie muszą leżeć pod przykryciem), chodzi o to, żeby ciasto nie obeschlo, bo później będzie się rwało na rantach i wyglądało nieestetycznie. Edytowane 30 Listopada 2019 przez neonlight 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Panowie. Jak ciasto obsycha to do wyrastania można je troszkę obsmarować oliwą (uszczelnia to ciasto przy rośnięciu). Potem wystarczy przepruszyć mąką i jest eleganckie. W dniu 23.11.2019 o 19:48, xar napisał: takie proporcje Spróbowałem - faktycznie BOMBA Skórka chrupiąca i twarda: W dniu 23.11.2019 o 12:23, neonlight napisał: Taka tam, w wolnej chwili Lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 3 godziny temu, espe0 napisał: Panowie. Jak ciasto obsycha to do wyrastania można je troszkę obsmarować oliwą (uszczelnia to ciasto przy rośnięciu). Potem wystarczy przepruszyć mąką i jest eleganckie. Ja nie mam czasu na smarowanie oliwą, więc w ekstremalnych przypadkach, zraszam wodą ze spryskiwacza do kwiatów. A w domowych warunkach, po prostu wkładam do woreczka śniadaniowego i po sprawie. 3 godziny temu, espe0 napisał: Lepiej? Lepiej, bo jest napowietrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katka22 Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Ja zawsze mam problem z ciastem do pizzzy wychodzi mało puszyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisting Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Polecam fajną stronę z przepisami jarskimi: https://www.jadlonomia.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 4 godziny temu, espe0 napisał: Spróbowałem - faktycznie BOMBA Skórka chrupiąca i twarda: 👍 Właśnie idę po dodatki, cebulka, papryka itd. Ser mam też Galbani, ale podejrzewam, że trzeba go porządnie odsączyć, żeby pizza nie zrobiła się mokra. @neonlight Sos pomidorowy robicie tylko z pomidorów + bazylia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, xar napisał: Ser mam też Galbani, ale podejrzewam, że trzeba go porządnie odsączyć, żeby pizza nie zrobiła się mokra. @neonlight Sos pomidorowy robicie tylko z pomidorów + bazylia? Ale ja nie daję mozzarelli w kulce, tylko wiórki. Sos robimy z pomidorów w zalewie, oliwa z oliwek i sól, i do zblendowania. Edytowane 30 Listopada 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) 8 godzin temu, espe0 napisał: Panowie. Jak ciasto obsycha to do wyrastania można je troszkę obsmarować oliwą (uszczelnia to ciasto przy rośnięciu). Potem wystarczy przepruszyć mąką i jest eleganckie. Wchodzę a tu cccyyyyyy.... Kurdę czy ten sposób też działa na ciało kobiety?? 🤣😈 bo wiedzie LGBT swoją drogą ale po tym poznać faceta lubi kawał ciasta dobrego Edytowane 30 Listopada 2019 przez retter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Moja pierwsza w życiu pizza. (wiem, może nie jest najpiękniejsza ) Sera i innych składników umyślnie dałem niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 1 godzinę temu, xar napisał: Moja pierwsza w życiu pizza. (wiem, może nie jest najpiękniejsza ) Sera i innych składników umyślnie dałem niewiele. O kurde, ładnie to ciasto wygląda, podrzuć przepis, rozumiem, że w tym piecyku do pizzy była wypiekana. Jak na pierwszy raz to szacun i gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.