Skocz do zawartości

Herbata i inne napary


wrq

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

 

Tenka-ichi to rodzaj herbaty gyokuro. Nie próbowałam jej, bo jej zapach mnie skutecznie zniechęcił. Obsługa w Ippodo wyjaśniła mi, że w przypadku herbat luksusowych należy przejść całą drogę - od najtańszej do najdroższej. Z każdą herbatą należy się kolejno "zaprzyjaźnić", by móc przejść na wyższy "poziom smaku". Podobno w przeciwnym razie nie doceni się smaku tych najbardziej wyrafinowanych herbat, które są ultra bogate w aromat umami, którego poszukują w jedzeniu Japończycy.

Podejrzewam, że tak jak cała gyokuro, pochodzi głównie z Prefektury Uji lub Fukuoka.

 

http://madameedith.blogspot.com/2014/05/jak-parzyc-zielona-herbate.html

 

Myślę że to dobrze także sprawdza się także w audio, by docenić dobry dźwięk trzeba kolejno zaprzyjaźnić się tym tańszym sprzętem przechodząc to coraz droższego, muzyka także się zmienia.

 

Jeśli by było dokładnie tak samo, drogie słuchawki w większości wypadków laikom by się nie podobały, bo nie przeszli drogi. Myślę, że jest inaczej.

 

Co prawda być może laicy nie docenią słuchawek tak, jak hobbyści, ale nic nie stoi na przeszkodzie przed pozytywną oceną. Z herbatami/kawami/whisky i in. jest jednak chyba tak, że jeśli nie przyzwyczaisz się małymi krokami do pewnych niecodziennych smaków, od których zwyczajne, sklepowe produkty są wolne, raczej nie przypadną nam do gustu te ekstremalnie wyrafinowane. Tylko nieliczni mogą od razu wskoczyć na głęboką wodę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A powiedz ilu z tych początkujących nie szuka V-ki, nie szuka basu ? Ilu z tych początkujących zaraz szuka grania takiego jak ten osłuchany ?

 

Nie mówię że wszyscy ale do większości ma to chyba zastosowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

retter, ale dla mnie laik to osoba, która chce... po prostu herbatę, po prostu słuchawki :) Nie jest w stanie powiedzieć o v-ce, bo nie znając słów, opisu dźwięku nawet nie jest w stanie powiedzieć świadomie o tym czego by chciała... czyli po prostu potrzeby są niesprecyzowane. Podobnie z herbatami - ktoś z dobrym gustem przychodzi do sklepu z herbatami i prosi o „dobrą herbatę”, ewentualnie precyzuje czy czarną, czy zieloną.

 

 

Inna sprawa czego ludzie oczekują. Wiemy jednak, że również drogie słuchawki mogą grać v-ką, mieć dużo basu. To, że nie lubisz takiego grania nie znaczy, że jest on gorszy, mniej wartościowy - nie nam oceniać. Ludzie to lubią niezależnie od stopnia osłuchania i możliwości finansowych ;) Możesz mieć kasę na najdroższą whisky świata, a pić ją z colą. Albo słuchawki za 15 k zł z mocnym basem i bliską średnicą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Mi najbardziej smakuje Earl Grey z Liptona. Zwykły też jest ok ale ten jest pyszny z 2 łyżeczkami cukru i cytryną. Sprawdź czy tutaj nie znajdziesz tej herbaty [drzewo] . Maja bardzo bogaty asortyment więc jest duża szansa, że znajdziesz ją tam.

Edytowane przez EvilKillaruna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi najbardziej smakuje Earl Grey z Liptona. Zwykły też jest ok ale ten jest pyszny z 2 łyżeczkami cukru i cytryną. Sprawdź czy tutaj nie znajdziesz tej herbaty [drzewo] . Maja bardzo bogaty asortyment więc jest duża szansa, że znajdziesz ją tam.

 

 

Sam pijam różne herbaty od wielu lat i proponuję:

1) przestać parzyć ten żużel z kotłowni imitujący herbatę

2) spamować linkami

3) podciągnąć się z marketingu szeptanego.

 

Pamiątkę ku nauce zostawiam w panelu ostrzeżeń i statusie pod avatarem. A na przyszłość wszelkie formy reklamy i związanej z nią działalności proponuję uprzednio konsultować z Zarządem forum.

Edytowane przez EvilKillaruna
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu piję czystka. Wcześniej przez lata herbatę.

No i mogę czystka polecić. Na początku może odrzucać. Ot taki żółtawy napar z siana ;) . Ale jak już się człowiek po kilku szklankach przyzwyczai, to zacznie go doceniać. Ponoć jest bardzo zdrowy. I kosztuje niewiele (wychodzi taniej niż zwykła herbata, że o tej lepszej nie wspomnę). Czasem dorzucam imbiru. Też fajna sprawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mogę polecić czystka, tylko trzeba kupić dobrej jakości, najlepiej jakiś dobry BIO gdzie są tylko liści i kwiaty, bez siana. Różnica w smaku pomiędzy tanim z domieszkami jakichś wypełniaczy a wysokiej jakości jest porażająca. Mnie smakuje bardziej od herbaty, nawet zielonej. Wiem, że u nas jest teraz hype na to zielsko, ale faktycznie coś pozytywnego chyba jednak robi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czujecie jakieś zmiany po czystku? Też się przerzuciłem na niego i rzeczywiście jest dosyć dobry. Jeśli zrobię za mocny napar, to pierwsze zaparzenie smakuje jak słaba yerba, ale już drugie i trzecie jest rewelacyjne.

Na razie piję 2-3 tygodnie, tak 3x szklanki dziennie. Nie powiedziałbym, że wpłynęło to jakoś na mój organizm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedy zaczynałem pić przez około dwa tygodnie czułem efekt oczyszczania: złe samopoczucie, sikałem jakimś koncentratem, wywaliło mi kilka krost na twarzy, potem to się uspokoiło. Nie był to może wielki detoks, ale coś się w organizmie działo, jakby właśnie toksyny zaczęły krążyć. Ogólnie mogę powiedzieć, że podniosła mi się odporność na infekcje, zwłaszcza dróg oddechowych, bo czystek działa właśnie między innymi na drogi oddechowe i lekko antyalergicznie. Nie jest to jakiś efekt "wow", ale czuję się po prostu lepiej.

Edytowane przez kony74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wypijam kilka kubków dziennie (4-5, jak kiedyś herbatę). 0.5kg poszło w miesiąc. Efektów niby nie zauważyłem, ale czuję się dobrze. Chorowania w okresie zachorowań nie uniknąłem, ale kataru rzeczywiście nie miałem. Kupuję oczyszczony (jak dobrze, ciężko ocenić). Smak ma taki neutralno-słodkawy z delikatną nutą goryczy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czujecie jakieś zmiany po czystku? Też się przerzuciłem na niego i rzeczywiście jest dosyć dobry. Jeśli zrobię za mocny napar, to pierwsze zaparzenie smakuje jak słaba yerba, ale już drugie i trzecie jest rewelacyjne.

zaparza się go jak yerbę czy zieloną kilka razy ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A czujecie jakieś zmiany po czystku? Też się przerzuciłem na niego i rzeczywiście jest dosyć dobry. Jeśli zrobię za mocny napar, to pierwsze zaparzenie smakuje jak słaba yerba, ale już drugie i trzecie jest rewelacyjne.

zaparza się go jak yerbę czy zieloną kilka razy ?

 

Tak. Ja go parzę do 3x.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

A ja ostatnio piję o to: (butterfly pea - nie wiem w sumie, jak to po polsku się zwie >_<)

Butterfly_Pea_Anchan_hot_tea_400X300_102

Tylko to bardziej napar kwiatowy, nie herbata.

Z herbat niezmiennie dobra Genmaicha mnie zachwyca.

Edytowane przez timecage
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurde wiedziałem że coś poknoce kur**. Spałem dziś ze trzy godz. a że kawa pita często tudzież nałogowo nie pobudza a do tego jelita też nie teges to myślę... ZIELONA!!!! na pobudzenie iiiii parzyłem 5 min albo więcej jak jechałem "furmanką" to normalnie zasypiałem :D

 

Tak teraz tez sobie przypominam że kiedyś u siostry piłem właśnie taką zwijaną jakąś z Chin ale smaku to już nie pamiętam. We domu mam z Herbapolu i jest ok u kumpla piłem jakąś przywiezioną z Holandii i mi smakowała bardzo ale to jakiś cheba noł nejm

No to się nie dziwię, bo wygląda na to, że nie potrafisz parzyć zielonej herbaty :P Nie wiem czy zalewałeś wrzątkiem czy tak jak należy lekko przestudzoną wodą (60-80 stopni), ale powinieneś też wiedzieć, że im dłużej parzysz zieloną herbatę tym więcej wydziela się garbników, które znoszą pobudzające działanie teiny. Krótko parzona zielona herbata (tak do 3 minut) działa pobudzająco, długo parzona odwrotnie. No i też trzeba zwrócić uwagę na gatunek, pochodzenie, ale już nie będę się wgłębiał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kurde wiedziałem że coś poknoce kur**. Spałem dziś ze trzy godz. a że kawa pita często tudzież nałogowo nie pobudza a do tego jelita też nie teges to myślę... ZIELONA!!!! na pobudzenie iiiii parzyłem 5 min albo więcej jak jechałem "furmanką" to normalnie zasypiałem :D

 

Tak teraz tez sobie przypominam że kiedyś u siostry piłem właśnie taką zwijaną jakąś z Chin ale smaku to już nie pamiętam. We domu mam z Herbapolu i jest ok u kumpla piłem jakąś przywiezioną z Holandii i mi smakowała bardzo ale to jakiś cheba noł nejm

No to się nie dziwię, bo wygląda na to, że nie potrafisz parzyć zielonej herbaty :P Nie wiem czy zalewałeś wrzątkiem czy tak jak należy lekko przestudzoną wodą (60-80 stopni), ale powinieneś też wiedzieć, że im dłużej parzysz zieloną herbatę tym więcej wydziela się garbników, które znoszą pobudzające działanie teiny. Krótko parzona zielona herbata (tak do 3 minut) działa pobudzająco, długo parzona odwrotnie. No i też trzeba zwrócić uwagę na gatunek, pochodzenie, ale już nie będę się wgłębiał.

 

Dodam jeszcze, że warto pierwsze parzenie wylać i zalać susz drugi raz. Wtedy będzie bardziej lekko i mniej pobudzająco.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy są herbaty których nie lubicie? ja osobiście nie lubię herbat owocowych( piję tylko z dodatkiem czarnej herbaty)

Mi pu-erh totalnie nie smakuje. Mam wrażenie takiego rybiego posmaku, który mi nie leży, aczkolwiek ryby lubię.

Owocowe też bez szału, choć ja ich nie traktuje w kategoriach herbaty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Reaktywuję temat, bo jest bliski mojemu sercu i szkoda by zniknął.

Na wstępie, odświeżę trochę podstawowe informacje na temat herbaty. Herbata to napar przygotowywany z liści krzewu herbacianego ( Camelia Sinensis ). Podstawowa różnica między dostępnymi rodzajami herbat to sposób ich przetwarzania.
Podstawowe rodzaje to:
Czarna Herbata
Najpopularniejszy rodzaj spożywany w Polsce. Jeśli nie ma wyszczególnione na opakowaniu jaki to rodzaj to zwykle mamy do czynienia z wariacją czarnej herbaty.
Wytwarzana z udziałem fermentacji i suszenia. Dokładnie, proces przebiega w 4 fazach:
• więdnięcie
• skręcanie
• fermentacja
• suszenie
Zawiera największą ilość garbników (tanin), jednak najmniejszą katechin. Garbniki to pochodne fenoli (polifenoli), powstają na skutek procesu długiej fermentacji i suszenia ze związków katechinowych. Nadają naparowi charakterystyczny, cierpki i głęboki smak. Są to tzw. substancje antyodżywcze - wiążą się trwale (przynajmniej w kontekście naszego układu pokarmowego) z innymi substancjami aktywnymi, szczególnie metalami i metalami przejściowymi, dlatego nie zaleca się pić herbaty do posiłku. Posiadają też właściwości przeciwbakteryjne i osmotyczne względem jelit, dlatego mocną, czarną herbatę można stosować podczas biegunek.
Podczas parzenia, najpierw uwalniana jest z herbaty teina (biologiczny analog kofeiny obecnej w kawie - substancja pobudzająca), a w następnej kolejności garbniki. Garbniki wiążą się z teiną, zapobiegając jej przyswajalności. Długość parzenia herbaty będzie więc wpływać na jej właściwości pobudzające - krótko parzona (do 3-5 minut) będzie bardziej pobudzać), długo parzona (powyżej 5 minut), będzie nawet bardziej relaksować, a ze względu na wysokie wysycenie garbnikami ma działanie przeciwbakteryjne i jak wspomniałem dobrze spisuje się podczas biegunek powodowanych zatruciami pokarmowymi.
Czarną herbatę można zalewać zagotowaną, ale nie gotującą się wodą.
Zielona Herbata
Drugie miejsce w popularności. Ten rodzaj herbaty nie jest poddawany fermentacji - jedynie suszeniu natychmiast po zerwaniu. Dzięki temu przeważa w niej zawartość aktywnych związków polifenolowych z grupy katechin. Jest bogatym źródłem EGCG ( galusan epigallokatechiny ) oraz innych aktywnych związków korzystnych dla zdrowia, dlatego - dyskusyjnie - uważana jest za jeden z najzdrowszych znanych ludzkości naparów. Ma również bardziej "trawiasty", orzeźwiający aromat i "lekki" smak w porównaniu do czarnej herbaty. Ze względu na niższą zawartość garbników, będzie działać bardziej pobudzająco.
Zieloną herbatę parzy się lekko przestudzoną wodą - w temperaturach między 70-80 stopni, w zależności od gatunku.
Biała Herbata
Proces wytwarzania zbliżony do zielonej herbaty, jednak powstaje z jeszcze nierozwiniętych, młodych pączków krzewu herbacianego. Posiada najbardziej łagodny smak o lekko słomkowatym kolorze. Susz ma charakterystyczny, żółtawy kolor w przeciwieństwie do ciemno zielonego lub czarnego wyżej wymienionych rodzajów. Wysokiej jakości biała herbata jest najdroższym rodzajem dostępnym w sprzedaży - ceniona ze względu na właściwości zdrowotne i smakowe.
Białą herbatę parzy się zwykle w temperaturze 70 stopni lub niższych.
Żółta Herbata
W zasadzie jest to typ białej herbaty - również bazującej na młodych pączkach, jednak proces suszenia przeplatany jest naprzemiennym, kilkukrotnym podgrzewaniem i studzeniem. Jest to najrzadziej spotykany rodzaj herbaty, nazywany cesarskim, "najszlachetniejszy" i ceniony głównie przez smakoszy. Skomplikowany proces wytwarzania nadaje naparowi kolor żółtawo-zielonkawy.
Podobnie jak w przypadku białej herbaty, proces parzenia powinien przebiegać w niższej temperaturze.
Czerwona Herbata ( Pu-erh )
Produkowana podobnie jak czarna herbata, ale poddawana dodatkowemu procesowi fermentacji. Z tego względu, może być nawet bardziej cierpka niż czarna herbata. Wykazuje pewne właściwości wspomagające odchudzanie, jednak skala efektu jest raczej delikatna i zależna od innych czynników.
Oolong ( "niebieska" )
Powstaje na skutek procesu pół-fermentacji. Brzegi przypominają czarną herbatę, a pozostała część jest bliższa zielonej herbacie.

--------------------------------------------------------------------

Ostrzeżenie na temat chińskich herbat. Badania wskazują, że mogą zawierać wysokie ilości ołowiu, chromu, kadmu i potencjalnie toksyczne poziomy manganu i PFC (związki perfluorowane) zaburzające gospodarkę hormonalną. Związki PFC zostały wykryte w formach sulfonianu perfluorooktanu (PFOS) i kwasu perfluorooktanowego (PFOA).
Wiadomo, że chińskie odmiany Oolong są 15x częściej skażone niż rodzaje zielonej herbaty. Podejrzewa się, że ma to związek z uprawianiem krzewów w okolicach kompleksów przemysłowych, gdzie często brak odpowiedniej utylizacji produktów ubocznych z fabryk, które przenikają do gleby i źródeł wodnych.

[ 1 ] Ma, Jin, et al. "State of polybrominated diphenyl ethers in China: An overview." Chemosphere 88.7 (2012): 769-778
[ 2 ] Stahl, T., et al. "Carryover of perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorooctane sulfonate (PFOS) from soil to plants." Archives of environmental contamination and toxicology 57.2 (2009): 289-298
[ 3 ] Zheng, H. et al. "Analysis of Trace Metals and Perfluorinated Compounds in 43 Representative Tea Products from South China." Journal of Food Science (2014). Accepted Manuscript. doi: 10.1111/1750-3841.12470

 

Edytowane przez Arthass
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem zmuszony do picia zielonej herbaty z Biedronki przez ostatnie dni i naprawdę nie lubię jej smaku. Nie ma wyrazistości, orzeźwienia, i ma taki "perfumowany" posmak. Z tego co kojarzę to BioActive Pure Green. Zawiodłem się mocno i przypomniałem sobie, dlaczego odłożyłem ją do zapasów awaryjnych. Loyd to kilka klas wyżej, mimo iż obydwie są z tego samego segmentu "marketowej" masówki, czyli koszt w granicach 5zł/100g.
Z innych produktów masowych, Posti Zielona Herbata dalej była dla mnie odrobinę niżej od Loyd, ale zdecydowanie lepiej od BioActive.

Z popularnych masówek ciekawi mnie jeszcze Irving i Lipton - oczywiście piszę o wersjach liściastych, bo z torebkowymi IMO szkoda się bawić - zwykle to niskiej jakości, mocno rozdrobniony susz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zarejestruj się aby mieć większy dostęp do zasobów forum. Przeczytaj regulamin Warunki użytkowania i warunki prywatności związane z plikami cookie Polityka prywatności