NuForce Ne-7
Napisany 09 styczeń 2010 - 15:51
Lawrence został dystrybutorem NuForce na Polskę i poprosił mnie o napisanie kilku słów o Słuchawkach NE-7M.
Firma NuForce weszła już jakiś czas temu na rynek. W USA podbija serca wielu użytkowników sprzętu przenośnego. Na początku NF wypuścił linię słuchawek, miał strasznie niedopracowaną stronę internetową i firma wyglądała bardzo słaba. Jednak to się zmieniło. Wraz z docieraniem do co raz większego grona odbiorców firma zaczęła wypływać na nowe wody słuchawkowego oceanu.
Obecnie NuForce wypuszcza linię wzmacniaczy oraz DAC’ów zarówno przenośnych jak i stacjonarnych. W USA najnowsze dzieła od NF już zbierają pochlebne opinie.
Słuchawki NE-7M (wersja z mikrofonem iPhone ready) oraz NE6 (wersja bez mikrofonu) wyglądają bardzo niepozornie. Jakby ktoś pokazał mi je kilka miesięcy temu powiedziałbym, że to kolejny Chiński wynalazek, który nie będzie grał drożej niż 5zł. Wszystko jednak zmienia się gdy dokładnie przyjrzymy się, co oferuje firma NuForce.
Pudełko NE-7M jest ładne. Z przodu ma pokrywkę otwieraną na rzep podobną do tej z SM PL-50. Dzięki temu możemy obejrzeć słuchawki bez wyjmowania ich. W środku znajdziemy słuchawki, tipsy i futerał. Tipsy i futerał to rzeczy, przy których chciałbym się na chwilę zatrzymać. Końcówek jest naprawdę sporo 4pary oraz Black Foam’y. Każdy znajdzie na pewno coś dla siebie. Futerał jest niebanalny. Jest mały ze sztucznej skóry. Na przedzie wyciśnięty jest napis NUFORCE USA. Najbardziej podoba mi się zamykanie. Futerał jest samozamykający się, aby go otworzyć wystarczy ścisnąć pomiędzy palcami jego górę.
Komfort jest na przyzwoitym poziomie. Pomimo moich małych kanałów nawet na zwykłych gumkach w słuchawkach dało się wytrzymać. NE7 i 6 mają słynną tulejkę T400, tę samą, co w EP-630 i EX85. Aby zwiększyć komfort można założyć Black Foamy, dzięki temu i izolacja jest niebo lepsza. Ja jednak skorzystałem ze swoich niezastąpionych Comply T500.
Największym zaskoczeniem jest chyba dźwięk. Przyznam że nigdy nie interesowałem się słuchawkami od tej firmy i nawet nie czytałem opisów ich dźwięku.
Cóż, najwidoczniej przegapiłem jedne z lepiej grających słuchawek na rynku.
Ne7 prezentują dźwięk bardzo przyjemnie. Jest pełny ze sporą ilością basu, nieziemskim wykopem i dynamiką. Zawsze w słuchawkach dokanałowych problemem jest bas, albo jest za słaby, albo jest go za mało, albo zalewa wszystkie pasma, albo trzeba zapłacić fortunę żeby mieć naprawdę dobrej jakości niskie tony. NuForce nie poszedł na żadne kompromisy. Ne7m to basowe słuchawki, mimo tego bas nie zachodzi na inne pasma. Jest to również jeden z najlepszych basów jakie słyszałem w słuchawkach dokanałowych. Nie ukrywam że jakościowo bas jest dużo lepszy niż ten z IE7. Bas ma sporą detaliczność i fakturę. Przyjemnie pomrukuje i jest obecny w każdym kawałku. Prawie jak Ultrasone Pro 900 wyciągają bas z każdej piosenki. Potrafi również dokopać z całą siła i pełną wibracją.
Armaturowe basy zostawia daleko w tyle jeśli chodzi o dynamikę i ilość. ADDIEM mają mało basu przy nich, a Audeo są praktycznie jego pozbawione.
Średnie tony są ciepłe i przyjemne w odsłuchu, są dość naturalne. Na pewno nie pozostają pod zupełnym wpływem basu. Średnica nie jest sucha, jak ma to miejsce w ADDIEM’ach. Wokale są bardzo ładnie reprodukowane, są lekko, ale naprawdę lekko wycofane. Moim zdaniem dodaje to tylko klimatu. Jedyne czego bym oczekiwał od średnich tonów to większej separacji. W porównaniu do armaturowych ADDIEM’ów czy 3 razy droższych Audeo, na średnich tonach potrafi zabraknąć miejsca na niektóre instrumenty.
Gitary jednak brzmią na NE7 wspaniale, mają odpowiedni drive jakiego możnego oczekiwać po dobrych słuchawkach.
Pomimo basowego charakteru słuchawek, wysokie tony są całkiem obecne. Nie ma mowy o sybilizacji. Wysokich jest tyle żeby usłyszeć większość talerzy i szczegółów. Wybrzmiewanie samych talerzy jest jednak krótkie. Ilość wysokich jest po prostu dobra. Nie można im tak naprawdę nic zarzucić w tej półce cenowej są jednymi z lepszych. Wygrywają z totalnie zroll-off’owanymi wysokimi PL-50 i z syczącymi wysokimi Sennheiserów IE7.
Niestety przegrywają wysokimi tonami z ADDIEM i Audeo. Audeo przy Ne7 mają ogromną ilość wysokich.
Scena jest niczego sobie. Jest przyzwoita, jak na swoją cenę to nawet bardzo dobra. Bardzo podobna do tej z ADDIEM’ów.
Separacja szczególnie w wyższych rejestrach nie jest mocną stroną Ne7 ale osobiście nie narzekałem na brak szczegółowości rzędu Audeo. Dlaczego? Bo dostałem coś czego ani Audeo ani ADDIEM zaoferować nie potrafią. Czyli prawdziwy fun ze słuchania muzyki. Podstawa basowa, całkiem przyjemne średnie tony i obecne wysokie tony odnajdywały się wspaniale w każdym kawałku, który im podałem. W rock’u stopa brzmi naprawdę wspaniale z pełną mocną, gitary mają pełen drive i wypełnienie. O to chodzi! W elektronice bas to podstawa, zarówno z NIN czy Muse poradziły sobie znakomicie. W jazzie pokazały co znaczy ładnie zaprezentowany kontrabas. Prawdziwy jazzowy klimat.
Nawet z klasyką nie miały więcej problemów. Jedynie przyczepiłbym się do Metallici S&M gdzie armaturowe ADDIEM i Audeo pokazały nuforce’om, co znaczy dobra separacja.
Podsumowując Ne7 i 6 to wspaniałe słuchawki. Naprawdę je polubiłem przez ten czas. Podoba mi się ich drive i power, który wnoszą do każdej piosenki jakiej słuchałem. Śmiem twierdzić, że w swojej półce cenowej nie mają sobie równych, nawet poza nią. Pozostawiają sporo słuchawek w tyle, także tych droższych i pokazują im, że nazwa na opakowaniu to nie wszystko. Najbliżej Ne7 grają 3 razy droższe Sennheisery IE6. Jeśli ktoś szuka prawdziwej przyjemności ze słuchania to w swojej półce nie mają konkurencji.
Gdybym miał wybrać, czy kupić za tę samą cenę ADDIEM bez wahania wybrałbym Ne7/6
Dzięki za dobrnięcie do końca!
Jeszcze raz dziękuję Lawrence’owi
Przeczytaj moje recenzje i polub Audiohead na FB
Obecnie w testach: Hisoundaudio Studio-V
Tak mogą wyglądać Twoje kable - info na PM
Napisany 09 styczeń 2010 - 22:39
1. na czym sluchales?
2. moglbys wiecej porownac do ie6/7? napisales ze podobnie i lepszy bas niz w 7... a np. czy ie6 ogolnie sa lepsze(nie patrzac na cene)itp?
Playery: Sony NWZ-S639FB, Iriver Clix 4GB, Sony PSP 3004 @5.03GEN-A, Sony NWZ-S638FB
Stacjonarnie: Audio-gd NFB-12 + Alesis M1 Active MK2, Realtek ALC888, Creative SBS230
Napisany 09 styczeń 2010 - 22:45
Mógłbyś wstawić zdjęcia opisanego dość szczegółowo futerału ?
Jestem ciekawy jak te słuchawki się mają do Fischer Audio Eterna
Odtwarzacze: iPod Touch 2g, Samsung wave S8500.
Napisany 09 styczeń 2010 - 23:17
AD1. Słuchałem głównie z komputera, który dźwiękówkę ma niczego sobie.
Na nano 1g jest nieco więcej wysokich i nieco lepsza scena, ale bas identyczny wykop co na laptopie.
Na D2 basu nie brakuje ale jest gorszej jakości niż ten z nano. Może minimalnie dodałbym im góry żeby było dobrze.
Na IMP-550 w sumie jest jeszcze lepiej wysokich w ogóle nie brakuje, a bas ma mega wykop
AD2. Nie mogę ich dogłębniej porównać bo nie posiadam IE6/7 przytaczałem z pamięci. Ale IE7 to jedne z bardziej nielubianych przeze mnie słuchawek. IE6 grały bardzo podobnie do NuForce'ów z tego co pamiętam. Bas był obecny w sporych ilościach, średnica i wysokie podobne troszkę do tych z NE-7M Scena też podobna trochę. IE7 ma bardzo dużo basu, właściwie midbasu, zalewającego wszystkie pasma. Średnica jest mało szczegółowa i wycofana, wysokie są bardzo syczące i niedokładne.
W sumie jakbym miał za dużo pieniędzy albo za dużo słuchawek to bym je kupił, bo mi się podobają. Nie oznacza to jednak że NE7 wpisują się w to co do tej pory faworyzowałem czyli neutralności naturalność, raczej wręcz przeciwnie. W NE-7 jest mięcho
Napisany 09 styczeń 2010 - 23:24
Kapitalnie potrafią oddać energię i prędkość, trudno o lepsze do muzyk rockowej czy metalu. Mnie osobiście brakowało blasku w górze pasma, przy RE2 czy HF2 w tym aspekcie kuleją. Ale pod względem tego, jaką niosą radość ze słuchania - biją obie wspomniane wyżej pary na głowę.
Wszystkich poszukiwaczy teorii spiskowych, wykrzykujących jakoby były kolejnym rebrandem PL11 i grały tak samo muszę zmartwić - nie grają tak samo. Grają dużo lepiej. Wilk w owczej skórze.
Jedno tylko zastrzeżenie - nie podłączajcie ich do odtwarzaczy Sony. Tracą całą energię, przeradza się ona w głuchy pogłos z dna studni, z Clipem może być niestety podobnie, chociaż nie testowałem. W każdej chwili mogę jeśli ktoś chce, mam pod ręką jedno i drugie.
Musiland Monitor 02 US -> Yamaha CR-820
Etymotic HF2, Brainwavz Alpha
AKG K340, Yamaha YHD-2, Yamaha HP-50, Fostex T50RP, Fostex T40v1, Elektronika TDS-5, Panasonic RP-DJ600 @ SFI, Philips N6330, Philips HS900
Interkonekty, kable LOD, rekabling, naprawa i modyfikacja słuchawek - zapraszam na PW.
Napisany 09 styczeń 2010 - 23:33
Wrażenia są jednak identyczne, więc jak znajdę chwilę to poprzyklejam parę luźnych myśli do tego tematu. A tymczasem wracam do projektu
Headphones: Denon AH-D2000 (recabled with DHC Nucleotide), Sennheiser PMX 100
IEMs: Shure E5, ADDIEM
DAC & AMP: Aune DAC MK2 ( 2xAD797BR - dac section & LME49990 - headamp section ),Bravo v2
Players: iPod Touch 2nd gen 32GB, iPod Shuffle 1st gen, Sansa Clip +
Napisany 09 styczeń 2010 - 23:36
Goras, o 09 styczeń 2010 - 23:24, powiedział:
ale nie tylko do metalu i rocka, elektronika, rap, pop, nawet jazz, brzmią wręcz wybitnie.
Z tą górą nie jest wcale tak źle na jaśniejszym źródle. Na IMP na górę wręcz bym nie narzekał. Kuleją na wysokich to PL-50
Napisany 09 styczeń 2010 - 23:53
nie słuchałeś ich może z iPodem Video albo iTouchem 2gen?Planuje zmianę moich PL30 na coś lepszego i te mi w oko wpadły.
Napisany 09 styczeń 2010 - 23:54
Playery: Sony NWZ-S639FB, Iriver Clix 4GB, Sony PSP 3004 @5.03GEN-A, Sony NWZ-S638FB
Stacjonarnie: Audio-gd NFB-12 + Alesis M1 Active MK2, Realtek ALC888, Creative SBS230
Napisany 10 styczeń 2010 - 00:00
piotrus-g, o 09 styczeń 2010 - 23:36, powiedział:
Goras, o 09 styczeń 2010 - 23:24, powiedział:
ale nie tylko do metalu i rocka, elektronika, rap, pop, nawet jazz, brzmią wręcz wybitnie.
Z tą górą nie jest wcale tak źle na jaśniejszym źródle. Na IMP na górę wręcz bym nie narzekał. Kuleją na wysokich to PL-50
Za to PL-50 słuchałem na (aktualnie) przedostatnim meecie, jakieś 5 minut, także ciut mało na opinie, ale wrażenie było dokładnie takie, że pasmo się urywa dość szybko i ucieka w krzaki. Bas zły nie był
TOFAN, o 09 styczeń 2010 - 23:54, powiedział:
*******nięcia nie braknie
AKG K340, Yamaha YHD-2, Yamaha HP-50, Fostex T50RP, Fostex T40v1, Elektronika TDS-5, Panasonic RP-DJ600 @ SFI, Philips N6330, Philips HS900
Interkonekty, kable LOD, rekabling, naprawa i modyfikacja słuchawek - zapraszam na PW.
Napisany 10 styczeń 2010 - 00:12
mateuusz, o 09 styczeń 2010 - 23:53, powiedział:
nie słuchałeś ich może z iPodem Video albo iTouchem 2gen?Planuje zmianę moich PL30 na coś lepszego i te mi w oko wpadły.
*******nięcia nie braknie
Bas w PL-50 w cale taki zły nie jest - racja, ale przy NuForce'ach naprawdę trudno mówić chyba nawet o konkurowaniu
Napisany 10 styczeń 2010 - 00:24
piotrus-g, o 10 styczeń 2010 - 00:12, powiedział:
KUPIĘ : FUTERAŁ/ETUI do IAUDIO 7
SPRZEDAM TANIO : KLIPSCH IMAGE S4 http://forum.mp3stor...ipsch-image-s4/
Napisany 10 styczeń 2010 - 00:34
Napisany 10 styczeń 2010 - 10:49
radas3x1, o 10 styczeń 2010 - 00:34, powiedział:
Napisany 10 styczeń 2010 - 10:58
Napisany 10 styczeń 2010 - 13:08
mateuusz, o 10 styczeń 2010 - 10:58, powiedział:
Z iPoda Video bardzo łatwo ściągnąć blokade głośności jeśli w ogóle ją ma
Do NuForce NE-6 dodają też black foam ? Chyba nie ale chciałbym się upewnić .
Odtwarzacze: iPod Touch 2g, Samsung wave S8500.
Napisany 10 styczeń 2010 - 13:17
Napisany 10 styczeń 2010 - 13:22
Goras, o 10 styczeń 2010 - 10:49, powiedział:
radas3x1, o 10 styczeń 2010 - 00:34, powiedział:
#19 ~Radical~
Napisany 10 styczeń 2010 - 13:50
Napisany 10 styczeń 2010 - 13:52
Racja dostajesz klips - bo słuchawki mają dość mocny efekt mikrofonowy. Klips oczywiście eliminuje ów efekt.
Co do bi-flange'ów nic nie wiem, bo ja w komplecie nie mam.

Multi-Moderation: cokupic sluchawki ROZWIĄZANE