Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Czy kable grają? Grają!

W ten weekend w torze Dave - Enleum 23R - Susvara grały:

- Luna Cables Gris

- Heimdall 2

- Hijiri HCI

- Sulek Eida

- Ricarto Invictus VR2

- Ricarto Dedalus DR1

- Oyaide AZ-910

- Oyaide PA-02TR V2

- Kimber Kable Tonik

PXL_20231126_214829068~3.jpg

Edited by konrad_a
  • Haha 1
Posted

Żona marudzi że pół pokoju zawalone sprzętem audio.

PXL_20231126_231309452.jpg

1 minutę temu, neonlight napisał(a):

Z pewnością wie, ale już macha ręką na ten znajomy widok. 😆

Dokładnie.

• Like 1
Posted

@RadekBe Tak właśnie wyglądam, jak słucham Art Ensemble Of Chicago :D

• Haha 1
Posted

Notatki z brudnopisu dla potomnych - to są moje prywatne opinie, są subiektywne, mogą być błędne, nie wszystko spisałem itd.

Screenshot 2023-11-27 at 19.58.19.png

• Like 2
  • Thanks 3
  • Haha 2
Posted

Szacuneczek za wykonaną pracę.

Tak się zastanawiam czy takie oceny są powtarzalne.. Gdybyś wykonał je w innej kolejności, mogły by dać inne wyniki?
Jak myślisz?

Posted
2 godziny temu, RadekBe napisał(a):

Szacuneczek za wykonaną pracę.

Tak się zastanawiam czy takie oceny są powtarzalne.. Gdybyś wykonał je w innej kolejności, mogły by dać inne wyniki?
Jak myślisz?

Pewnie mogłyby. Żeby to sensownie robić, trzebaby albo kable porównywać parami w różnych miksach, albo porównywać dany kabel do "kabla odniesienia".

Ja robiłem tym drugim sposobem, bo szybszy.

Potem robiłem dogrywkę na podzbiorze.

Potem zmieniłem "kabel odniesienia" i zrobiłem trzecią rundkę na podzbiorze. 

Posted

Pytam z ciekawości, bo jako SixSigmowiec wiem, że powtarzalność i odtwarzalność to istotne tematy w pomiarach (i wyciąganiu wniosków).
Szalenie istota jest także kolejność i randomowe rozłożenie pomiarów.

Nie neguję oczywiście, bo o hobby rządzi się innymi prawami. Sam przecież robię bezpośrednie porównania A/ i nigdy nie podchodziłem do tego na zasadzie DOE (Design of Experiment). Jutro siadam w końcu do Envy, w kolejncyh dniach do Enleum'a i nie planuję żadych eksperymentów - czyste A/B z iFi Pro Signature :).
Sorrki za ten offtop :)

Posted
Jutro siadam w końcu do Envy, w kolejncyh dniach do Enleum'a i nie planuję żadych eksperymentów - czyste A/B z iFi Pro Signature :).
Sorrki za ten offtop

Mogę tylko napisać, że ja Ci bardzo envy!!! Podziel się z nami wrażeniami z odsłuchów.
  • Thanks 1
Posted (edited)

@konrad_a Zaciekawiłeś mnie tym Luna Cable, świetnie u Ciebie wypadła w kontekście Sulka.

https://highfidelity.pl/@main-2566&lang= tego Pana bardzo lubię poczytać.

tutaj bardziej kontrowersyjny rezenzent -https://highfidelity.pl/@main-2506&lang=  naprawdę warto sprawdzić te druty, są świetne.

Bardzo celnie podsumował je P.Ryka - ,,Nie dla ceniących przede wszystkim relaksacyjny odbiór muzyki.''

Po pierwszym wpięciu Hijiri, zmieniły mi się preferencje, upewniłem się w kilkudziesięciogodzinnych testach. Niestety musiałem dokonać zwrotu do właściciela😟.

Edited by Tommy66
Posted (edited)

Sulek ma super separację instumentów, super czarne tło i powietrze, ale jest tonalnie przesunięty w dół.

Przez to nie rozróżniam na nim tak wyraźnie brzmień i barw, jak na Lunie.

Luna nie ma takiej separacji, tła, powietrza, basu jak Sulek, ale ma bardziej rozciągniętą górę i nie traktuje też dołu całkiem po macoszemu jak np. Oyaide AZ-910.

Więc jest dla mnie dobrym kompromisem.

Sulek, to jest kabel który robi "wow" swoją kulturą, stylem, uprządkowaniem sceny.

Luna to jest kabel "bardziej normalny", który "wszystko robi bardzo dobrze, a barwę reprodukuje super".

Edited by konrad_a
  • Thanks 2
  • 11 months later...
  • 1 month later...
Posted

Czy kable grają, podejście ente. Nie przepadam za tym youtuberem, ale trzeba przyznać, że podszedł do pomiarów rzetelnie - zmierzył zarówno wykres częstotliwości Moondrop Blessing Dusk z różnymi kablami jak i pomierzył ich impedancję miernikiem. Jego wnioski pokrywają się z moimi.

Posted (edited)
19 minut temu, Najner napisał(a):

Czy kable grają, podejście ente. Nie przepadam za tym youtuberem, ale trzeba przyznać, że podszedł do pomiarów rzetelnie - zmierzył zarówno wykres częstotliwości Moondrop Blessing Dusk z różnymi kablami jak i pomierzył ich impedancję miernikiem. Jego wnioski pokrywają się z moimi.

No a ja się nie zgodzę.

Gość nie słyszy różnic - ok, ma prawo. Ja słyszę.

Gość pomierzył 2 parametry i twierdzi że to się koreluje z tym co słyszy - to jest spory błąd koncepcyjny.

Na dźwięk ma wielki wpływ to jak sygnał zmienia się w czasie. Jak szybko się zmienia. Jak długo wybrzmiewa. Jak szybko poszczególne harmoniczne są wygaszane w czasie.

Nie pomierzył tego.

Jak analizujesz słonia jedynie od strony ogona to możesz dojść do wniosku że analizujesz kawałek sznurka:

Screenshot 2024-12-22 at 12.01.10.png

Polecam też pooglądać filmik z mojej sygnaturki, zrozumieć co jest na osi X, co na Y i co przedstawia cała plecionka.

To uzmysławia co gość pominął w pomiarach.

I nie, nie twierdzę że to już jest cały słoń.

Mózg odbiera i interpretuje wrażenia psychoakustyczne i nie wiemy dokładnie jak sygnały na wejściu przekładają się na percepcję.

Np. jak to jest że na słuchawkach z sygnału 2D potrafimy słyszeć coś bardziej lub mniej daleko przed sobą, nad i pod.

Edited by konrad_a
  • Like 1
Posted (edited)

Spoko, pewnie masz lepsze ucho. Ja w tym hobby spędziłem dużo czasu i wiele kabli przerobiłem, zmiany w dźwięku słyszałem dwa razy - raz łącząc jasne Fiio FH7 z "jasnym" kablem i wtedy faktycznie słyszałem różnice. Drugi raz @side wysłał mi jakiś magiczny kabel do Nighthawk i faktycznie zmienił on brzmienie względem stocka. Oprócz tego miałem w domu kable znanych marek warte kilka tysięcy PLN i nigdy nie słyszałem różnic innych, niż te na granicy percepcji.

Edit: z tym wygaszaniem możesz mieć rację, masz jakieś źródło z pomiarami różnych kabli, które to potwierdza? Wykres waterfall wydaje się do tego idealnym narzędziem. 

Edited by Najner
Posted
39 minut temu, Najner napisał(a):

Spoko, pewnie masz lepsze ucho. Ja w tym hobby spędziłem dużo czasu i wiele kabli przerobiłem, zmiany w dźwięku słyszałem dwa razy - raz łącząc jasne Fiio FH7 z "jasnym" kablem i wtedy faktycznie słyszałem różnice. Drugi raz @side wysłał mi jakiś magiczny kabel do Nighthawk i faktycznie zmienił on brzmienie względem stocka. Oprócz tego miałem w domu kable znanych marek warte kilka tysięcy PLN i nigdy nie słyszałem różnic innych, niż te na granicy percepcji.

Edit: z tym wygaszaniem możesz mieć rację, masz jakieś źródło z pomiarami różnych kabli, które to potwierdza? Wykres waterfall wydaje się do tego idealnym narzędziem. 

Ja w tym tygodniu porównywałem Kinera Gleipnir vs Dunu Noble na IEMach - ten pierwszy rozpulchnia instrumenty i dłużej wybrzmiewa, relaksuje, ma mniejszą kontrolę nad wszystkim, najwyraźniej to słychać na basie.

Ten drugi trzyma wszystko w ryzach. Pozycjonowanie na scenie jest dużo bardziej precyzyjne, ale instrumenty nie są tak duże. Jest czarniejsze tło.

Dzisiaj porównuję krakowskie Tonalium vs Entreq Olympus Infinity na Susvarach. Podobno Entreq ma się wygrzewać 200h więc na razie nie opiszę.

Nie, nie mam linków do pomiarów kabli bardziej kompleksowymi metodami. Bardzo chętnie bym takie poanalizował ale słabo z tym w sieci.

Co do psychoakustyki to ludzie od Dolby Atmos są bliscy zrozumienia tego dobrze. Są w stanie umieścić źródło pozorne w dowolnym miejscu na siatce 3D i potem zmieniając dźwięk na poszczególnych głośnikach są w stanie go "przesuwać". Bardzo jestem ciekawy jaka matematyka za tym stoi. Np. 10 glośników i każdy gra jakieś tam częstotliwości i cośtam się przesuwa - mózg paruje jak próbuję to sobie wyobrazić.

Może ktoś ma jakieś fajne linki w temacie i się podzieli?

Posted

Podzielę się swoim ostatnim odkryciem jeśli chodzi o kable RCA. Od dłuższego czasu szukam kabli, które byłyby wybitne, ale miały nadal rozsądną cenę.

Wpadły mi ostatnio w ręce kable z polskiej manufaktury MB Audio Cable pana Marka Brożka. Po spędzeniu ostatnich dwóch tygodni z różnymi interkonektami rca z MB Audio - powiem szczerze: dla mnie te kable są naprawdę znakomite. A jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena to są wręcz wyjątkowe.

Z trzech modeli Diamond, Silver oraz Evolution, dwa kable zostały już w systemie. Ja wybrałem Silver, a kolega Evolution.  Generalnie są to w większości kable srebrne z domieszką złota.

W ostatnim czasie wypróbowałem sporo róznych kabli, między innymi Audience AU24SX, Albedo Monolith Reference, Homogenix (polska marka od wkładek gramofonowych), Kondo KSL VZ II, kilka modeli Tellurium, wyższe modele Audioquest'a, Harmonix HS 101 rca. Z dawnych czasów mam cały czas super interkonekt australijskiej manufaktury PSC Audio (nie wiem czy firma jeszcze działa - nota bene właścicielem firmy był nasz rodak) model Litz III.

Jeżeli chodzi o MB Audio Silver to pobił wszystko co do tej pory miałem okazję wypróbować z interkonektów (a bawię się w hobby audio już ponad 20 lat). Jest szczegołowy, bardzo wyrównane pasmo, instrumenty są znakomicie doświetlone a co najważniejsze każdy z nich ma naturalną barwę i bardzo dobre wypełnienie. Zwłaszcza skrzypce są dowodem, że można zrobić kabel na którym mają barwę taką jak w rzeczywistości. Przestrzeń i rozłożenie planów jest super. Czy są jakieś wady? Czy można lepiej? Na pewno. Przykładem jest MB Audio Evolution, gdzie rozdzielczość i przestrzeń są jeszcze lepsze niż w Silver, ale u mnie w systemie wolę naturalność Silver'a niż wyczynowość Evolution. Kolega w bardzo podobnym systemie jak mój, ale z innymi głośnikami wybrał Evolution.  

No i muszę to napisać - w moim systemie MB Audio Silver bije na głowę Albedo Monolith Reference pod każdym względem. Aczkolwiek Albedo to chyba jednak głównie bardzo dobre kable głośnikowe. MB Audio Silver jest również wyraźnie lepszy od Audience AU24SX.

Dla mnie MB Audio Silver jest dowodem na to, że można zrobić kable srebrne, które podtrzymują wszystkie zalety srebra, ale jednocześnie nie gubią muzykalności, wypełnienia i naturalności.   

Poniżej kilka zdjęć z systemu stacjonarnego, gdyż w słuchawkowym od dłuższego czasu używam Violectric DHA V380v2 także poza kablem USB nie mam innych.

Od razu uprzedzam nie jestem kolegą pana Marka, nie jestem w żaden sposób związany z MB Audio, nie jestem recenzentem itd.. Postanowiłem podzielić się wrażeniami, gdyż kable są naprawdę świetne i szukając dobrych interkonektów warto się nimi zainteresować.  

image0000001.jpg

image0000011.jpg

image0000021.jpg

Posted (edited)

Bardzo pięknie.

51 minut temu, mrosin72 napisał(a):

Jeżeli chodzi o MB Audio Silver to pobił wszystko co do tej pory miałem okazję wypróbować z interkonektów

Zastanawia mnie z czego takie jednoosobowe firemki wypruwają te druty bo nie piszą co to jest, jakiej klasy czystości jest ich „czyste srebro”, z jakiego źródła itp. Itd.. Z tego co gdzieś tam wyczytałem to jeśłi chodzi o srebro/miedź monokrystaliczną to jest jeden czy dwóch producentów z Japonii m.in. Neotech. Jak to się ma do takiego np. srebrnego Neotech Nei-1220, który jest w podobnej cenie a wiesz co jest w środku? Ten kabel 1220 wyciąga smaczki, nie odchudza, nie wyostrza. Oczywiście Neotech ma też wyższej klasy sreberka czy inne z miedzi… Kable to świetny biznes, tylko trzeba zadbać o marketing, może pokazać jakiegoś Japończyka- eksperta jak te chyba zrobił Harmonix. Cieszę się, że mi jeszcze do reszty nie odbiło w tym temacie.

1591395918.0298.jpg

Edited by lobuz1
Posted (edited)
11 minutes ago, lobuz1 said:

Bardzo pięknie.

Zastanawia mnie z czego takie firemki wypruwają te druty bo mie piszą co to jest, jakiej klasy czystości te „czyste srebro”, z jakiego źródła itp. Itd.. Z tego co gdzieś tam wyczytałem to jeśłi chodzi o srebro/miedź monokrystaliczną to jest jeden czy dwóch producentów z Japonii m.in. Neotech. Jak to się ma do takiego np. srebrnego Neotech Nei-1220, który jest w podobnej cenie a wiesz co jest w środku? Ten kabel 1220 wyciąga smaczki, nie odchudza, nie wyostrza. Oczywiście Neotech ma też wyższej klasy sreberka…

1591395918.0298.jpg

Bardzo dobre pytanie o źródło samych drutów.

Pamiętam, że na przykład australijskie PSC Audio brało srebro od jakiegoś jubilera z Polski, który stosował jakiś specjalny proces obróbki tego srebra do celów jublierskich.

Tak czy inaczej różne modele Neotechów próbowałem wielokrotnie i nigdy mi nie podeszły jako kable które chciałbym mieć w systemie.

Na pewno na właściowości soniczne kabla wpływa kilka elementów jak przekrój, sposób izolacji, geometria, i jeszcze kilka.

Ja od dłuższego czasu staram się wyszukiwać kable które nie kosztują fortuny a dają wyraźnie pozytywny wpływ na dźwięk.

W mojej ocenie (zawsze jest to subiektywne) MB Audio to bardzo dobre kable (gościu ma wieloletnie doświadczenie) w cenie która nie jest astronomiczna i dlatego zdecydowałem się o nich napisać.

Koniec końców w hobby audio i tak jest to kwestia odsłuchu u siebie i własnej oceny (sporo jest tych zmiennych).

Edited by mrosin72
Posted (edited)
34 minuty temu, mrosin72 napisał(a):

Bardzo dobre pytanie o źródło samych drutów.

Pamiętam, że na przykład australijskie PSC Audio brało srebro od jakiegoś jubilera z Polski, który stosował jakiś specjalny proces obróbki tego srebra do celów jublierskich.

Tak czy inaczej różne modele Neotechów próbowałem wielokrotnie i nigdy mi nie podeszły jako kable które chciałbym mieć w systemie.

Na pewno na właściowości soniczne kabla wpływa kilka elementów jak przekrój, sposób izolacji, geometria, i jeszcze kilka.

Ja od dłuższego czasu staram się wyszukiwać kable które nie kosztują fortuny a dają wyraźnie pozytywny wpływ na dźwięk.

W mojej ocenie (zawsze jest to subiektywne) MB Audio to bardzo dobre kable (gościu ma wieloletnie doświadczenie) w cenie która nie jest astronomiczna i dlatego zdecydowałem się o nich napisać.

Cena za te kable jest taka w okolicach Neotecha czyli 2-3 kPLN, więc dla jednego mało a dla drugiego dużo. Jeśli rzeczywiście to wszystko słyszysz i Ci odpowiadają to nie może być lepiej. Ja już nie mam trochę zaufania do towarów z niewiadomego pochodzenia bo co jeśli wypruł te druty z żelazka a to Ci się tylko wydaje? 😅

W sumie to mnie nie dziwi, że mało na ten temat informacji ze strony producenta. Niektórzy recenzenci nawet się z tego cieszą- wycinek recenzji Harmonixa. Miszcz tak zdecydował i nie powie..jedynie może zdradzić, źe pracował nad nim 3 lata.

Cytat

Jak właściwie zawsze w przypadku kabli pana Kiuchi, o budowie HS101-EXQ nie wiadomo za wiele. Pisałem już o tym kilka razy, ale warto to przypominać, jako że podejście to dość oryginalne w dzisiejszych czasach. Zgodnie z filozofią japońskiego mistrza do klienta ma przemawiać wyłącznie brzmienie jego produktów, a nie kwieciste opisy technologii. To miła odmiana po zalewie marketingowego bełkotu serwowanego przez większość konkurentów. Opierając się na skromnej informacji ze strony producenta, mogę więc jedynie napisać, że prace nad tym kablem trwały trzy lata. 

Edited by lobuz1
  • Like 1
Posted

Jeśli chodzi o Harmonix'a to sporo było dyskusji, że w tym przypadku ktoś w Europe wpadł na pomysł produkcji kabli i dorobił do tego "story" zatrudniając Japończyka. Nie wiem jak jest naprawdę.

Wiadomo, większość małych manufaktur kablowych to raczej nie są firmy z wielkim r&d. Tym niemniej jest parę przykładów gdzie dobre kable powstają, bo ktoś ma wiedzę. Przykład który znam dobrze to niemieckie Auditorium. Auditorium A23 to jedne z najlepszych kabli głośnikowych do lampy jakie można kupić a cena dalej bardzo rozsądna. 

Temat MB Audio pozwoliłem sobie zapodać na forum, bo w przypadku mojego systemu kable okazały się bardzo dobre a cena nie przekracza zdrowego rozsądku (i konstruktor ma długie doświadczenie w tej branży).

Posted
7 minut temu, mrosin72 napisał(a):

Jeśli chodzi o Harmonix'a to sporo było dyskusji, że w tym przypadku ktoś w Europe wpadł na pomysł produkcji kabli i dorobił do tego "story" zatrudniając Japończyka. Nie wiem jak jest naprawdę.

Wiadomo, większość małych manufaktur kablowych to raczej nie są firmy z wielkim r&d. Tym niemniej jest parę przykładów gdzie dobre kable powstają, bo ktoś ma wiedzę. Przykład który znam dobrze to niemieckie Auditorium. Auditorium A23 to jedne z najlepszych kabli głośnikowych do lampy jakie można kupić a cena dalej bardzo rozsądna. 

Temat MB Audio pozwoliłem sobie zapodać na forum, bo w przypadku mojego systemu kable okazały się bardzo dobre a cena nie przekracza zdrowego rozsądku (i konstruktor ma długie doświadczenie w tej branży).

W tej cenie jeśli są zrobione uczciwie to spoko. Sam się  nimi zainteresowałem po Twoim opisie bo szukam aktualnie takiego ze srebra a ten ma dodatkowo kapkę złota. Mam dwa IC Neotech 1220 i potrzebuję taki 0,5m na rca. 1220 u mnie jest spoko- gruby solid core z monokrysytalicznego srebra mi pasuje.

Jest teraz oferta na 1002, kupiłbym ale nie wiem jak sie on ma do 1220 bo tam cienki drucik, też ze srebra. Nie chcę aby mi to odchudziło, wyostrzyło brzmienie.

Posted

Daj znac jesli je wyprobujesz. Jestem ciekaw czy Twoje zdanie bedzie podobne? Ja uwazam MB Audio Silver za kabel wybitny.