RIH Posted September 2 Report Share Posted September 2 Hej, po przygodach: zwierzęta z zębami kontra słuchawki - szukam czegoś o brzmieniu podobnym do EE Bravado, ale tak w granicach 1,5 tyś złotych. Parowane wyłącznie z donglami (Xduoo Bal 2, Lotoo, i Cayin RU6), także nie zależy mi na "skalowaniu z lepszym sprzętem" - bo go nie uświadczą, będą jeździć w torbie na konferencje itp. Preferuje ocieplone brzmienie, muzykalne, z wyraźnym basem i rozsądną przestrzenią, ale nie mam doświadczenia z najnowszymi wypustami w tym przedziale cenowym. Polećcie proszę coś do przesłuchania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
side Posted September 2 Report Share Posted September 2 Godzinę temu, RIH napisał(a): Preferuje ocieplone brzmienie, muzykalne, z wyraźnym basem i rozsądną przestrzenią, ale nie mam doświadczenia z najnowszymi wypustami w tym przedziale cenowym. Też mam takie preferencje. I jestem ciekaw takich doków. Masz może pełnowymiarowe, które grają jak w powyższym opisie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIH Posted September 2 Author Report Share Posted September 2 Też mam takie preferencje. I jestem ciekaw takich doków. Masz może pełnowymiarowe, które grają jak w powyższym opisie? LCD 2 od Audeze, Sonorus IV i VI, Fostex TH610 te miałem lub mam, Meze Empyrean i Final Audio D8000 lub Pro - jak masz właściwe źródło też potrafią tak zagrać. Sonorus X grały świetnie ale nowych już chyba nie dostaniesz. Reszta marek mnie okrutnie zawiodła zwiewnym plumkaniem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
side Posted September 2 Report Share Posted September 2 (edited) Właśnie, lcd2 muszę posłuchać. Z planarów słyszałem Sundary, XS i Anandy SM, ale to nie było to. Teraz mam GL2000 i jest lepiej. Meze Empyrean i Final Audio D8000 lub Pro, Sonorous X - poza budżetem. Edited September 2 by side Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonlight Posted September 2 Report Share Posted September 2 8 godzin temu, side napisał(a): Też mam takie preferencje. I jestem ciekaw takich doków. Masz może pełnowymiarowe, które grają jak w powyższym opisie? Avantone Planar weź na "widelec". 😉 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus1988 Posted September 4 Report Share Posted September 4 (edited) @RIH w takim przedziale cenowym poza wspomnianymi przez Kolegów propozycjami rozejrzałbym się za starszymi modelami Audio Techniki, jak wyjątkowo podobnymi pod względem barwy, eufoniczną średnicą, chociaż z mocniej zaznaczającymi się sopranami i wiekszą przestrzenią W10VTG (kilka lat temu były na OLX w zakładanym budżecie, chociaż stan nie był zbyt dobry) lub bardziej neutralnymi, scenicznymi, ale nadal przyjemnie ciepłymi W100, które należą do jednych z moich ulubionych słuchawek Warto też zawsze brać pod uwagę Denony :)) Z drugiej ręki warto brać pod uwagę Sennheisery HD660S2, które jak najbardziej powinny się wpasować w preferencje. Sprawdzałem i grają pod każdym względem lepiej od moich 660S Z dousznych na pewno warto zwrócić uwagę na Dunu SA6. W dniu 2.09.2023 o 14:50, side napisał(a): Właśnie, lcd2 muszę posłuchać. Z planarów słyszałem Sundary, XS i Anandy SM, ale to nie było to. Teraz mam GL2000 i jest lepiej. Meze Empyrean i Final Audio D8000 lub Pro, Sonorous X - poza budżetem. Marku, coś czuję, że podobnie jak i u mnie z planarami, nawet bardzo dobrymi, może nie być do końca po drodze (z tego względu sprzedałem wszystkie). Będziemy szukać Danonków dla Ciebie Edited September 4 by Tytus1988 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted September 4 Report Share Posted September 4 W dniu 2.09.2023 o 12:31, RIH napisał(a): Polećcie proszę coś do przesłuchania Fatfreq Maestro Mini mają bardzo dużo dołu i przypominały mi Bravado. Z tańszych KZ ZAS grają dynamicznie, szeroko i głęboko, powinny się spodobać. Campfire Vega grają ciemno, gęsto, z dużym dołem, ale moim zdaniem brakuje im rozdzielczości. Możesz też sprawdzić coś od IMR - ciekawy producent, nie boją się tam mocnego i "nieaudiofilskiego" basu 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler Posted September 5 Report Share Posted September 5 Ja polecę dużo tańsze, ale świetne Venture Electronics SIE - oferują ocieplone, niesamowicie muzykalne brzmienie z wyrazistym basem, scena jest szeroka (choć ja nie słyszę diametralnych różnic pomiędzy dokanałówkami), a pod względem technicznym jest to granie na dobrym poziomie, a wręcz bardzo dobrym zważywszy na tonalność. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIH Posted September 5 Author Report Share Posted September 5 Fatfreq Maestro Mini mają bardzo dużo dołu i przypominały mi Bravado. Z tańszych KZ ZAS grają dynamicznie, szeroko i głęboko, powinny się spodobać. Campfire Vega grają ciemno, gęsto, z dużym dołem, ale moim zdaniem brakuje im rozdzielczości. Możesz też sprawdzić coś od IMR - ciekawy producent, nie boją się tam mocnego i "nieaudiofilskiego" basu Dzięki, szukam czegoś klasę wyżej od poziomu Fiio Fh5 itp. Jestem skłonny powiększyć budżet o te kilka stówek, żeby było lepiej ale zdecydowanie nie mam zamiaru utopić 5k - a podróżny sprzęt nie ma u mnie taryfy ulgowej Ja polecę dużo tańsze, ale świetne Venture Electronics SIE - oferują ocieplone, niesamowicie muzykalne brzmienie z wyrazistym basem, scena jest szeroka (choć ja nie słyszę diametralnych różnic pomiędzy dokanałówkami), a pod względem technicznym jest to granie na dobrym poziomie, a wręcz bardzo dobrym zważywszy na tonalność.Wyglądają "kozacko" ale gdzie taka budżetowa wersja stoi w stawce - to gdzieś poziom ISN H40/ FiiO FD3? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler Posted September 5 Report Share Posted September 5 @RIH ISN H40 nie słuchałem, a od FiiO są moim zdaniem znacznie lepsze, choć nie porównywałem ich bezpośrednio - po prostu FD3 szybko sprzedałem, a SIE nie mam zamiaru się pozbywać, a nawet w nie zainwestowałem kupując nowy kabel. Zapomniałem jeszcze dodać, że SIE grają z byle czego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted September 5 Report Share Posted September 5 Fatfreq Maestro Mini to powinien być bardzo słuszny kierunek jako alternatywa Bravado. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIH Posted September 5 Author Report Share Posted September 5 Fatfreq Maestro Mini to powinien być bardzo słuszny kierunek jako alternatywa Bravado.Chyba sprawdzę swoją "cygańską duszę" w pierwszej kolejności 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hustler Posted September 5 Report Share Posted September 5 (edited) @RIH To było ogłoszenie naszego kolegi z forum @pylaczynski, od którego zresztą kupiłem swoje SIE tak trochę w ciemno, bo opinii było dosłownie parę na krzyż na zagranicznych forach, ale ostatecznie do zakupu przekonał mnie Antonio znany szerzej jako Akros (później porównywał cygańskie IEM-y m.in. z 7Hz Legato i chyba również z którąś wersją FF Maestro). Obecnie ten model ma również @Mr Krzychoo i wydaje mi się, że jeszcze któryś z forumowiczów. Edited September 5 by Hustler Literówka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pylaczynski Posted September 5 Report Share Posted September 5 Godzinę temu, RIH napisał(a): Chyba sprawdzę swoją "cygańską duszę" w pierwszej kolejności Pomiary bardzo nie zgadzają się z moimi odczuciami, więc radzę ostrożnie do nich podchodzić, ale moja biblioteka jest ogólnie uboga w sub-bass, dlatego to jest pewnie powód tego porównania. Pewnie bardziej trafne porównanie to jeszcze cieplejsze Twilighty. Ogólnie bardzo udane słuchawki https://aftersound.squig.link/?share=VE_SIE,FATFREQ_MAESTRO_MINI 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RIH Posted September 13 Author Report Share Posted September 13 A propos wykresów to jeszcze taki mi się w oczy rzucił? Może to będzie rozwiązanie - bo Amazon ma je "dirty cheap" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VexAv Posted September 15 Report Share Posted September 15 Shuoery S12 (zarówno w wersji Pro, jak i starsze/zwykłe) to świetne słuchawki, niekoniecznie bardzo basshead'owe w domyślnej konfiguracji. Weź pod uwage, że to planar, który brzmi szybciej i bardziej "eterycznie" od większości dynamików. Jest za to wyjątkowo elastyczny na EQ, można go na dole podbijać nawet o 8-10dB, a i tak nie będzie marudził. Zaniem gdziekolwiek kupisz, możesz sprawdzić w Audeosie, czy mają egzemplarz demo. Ogólnie zaryzykuję stwierdzenie, że dynamiki W9/W9+ Empire Ears są dość unikalne w świecie IEM'ów, jeśli chodzi o prezentację basu. Trochę tego sprzętu już miałem okazję przesłuchać i nie znam zbyt wielu słuchawek z przetwornikiem basowym o bardzo podobnej charakterystyce. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr Krzychoo Posted September 18 Report Share Posted September 18 (edited) W dniu 5.09.2023 o 12:53, pylaczynski napisał(a): Pomiary bardzo nie zgadzają się z moimi odczuciami, więc radzę ostrożnie do nich podchodzić, ale moja biblioteka jest ogólnie uboga w sub-bass, dlatego to jest pewnie powód tego porównania. Pewnie bardziej trafne porównanie to jeszcze cieplejsze Twilighty. Ogólnie bardzo udane słuchawki https://aftersound.squig.link/?share=VE_SIE,FATFREQ_MAESTRO_MINI Ten wykres SIE to jest na moje oko i ucho kuśkę warty... Na Head Fi jest jeden koleżka co robi wykresy i przy każdym podaje, że pik na 8k jest artefaktem pomiarowym jego urządzenia i występuje za każdym razem. Prawdopodobnie wykres bez tego opisu leci w świat i mamy takie kwiatki. Bo SIE takiego piku po prostu nie mają. Są gładkie górą, nic nie atakuje w nadmiarze. Czasem wydaje mi się, że góra jest upośledzona. A ona jest po prostu naturalna, nie wiercąca i nie męcząca. Jak SIE pierwszy raz posłuchałem, to jak już pisałem, były takie jakieś dziwne, inne. Po jakimś czasie jak wróciłem do SG-03S, to nie mogłem już niczego na nich słuchać. Góra mnie atakowała tak, że aż była niesłuchalna. No nie. Moim zdaniem poniższy wykres jest bardziej legitny: edit. Ja do SIE polecam kabel FAAEAL. Jest dużo lżejszy i bardziej elastyczny. Edited Monday at 07:30 PM by Mr Krzychoo 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts