lobuz1 Posted August 23 Report Share Posted August 23 (edited) Moje pierwsze, te lepsze pchełki. Wiecie może jaki to model i gdzie dostanę gumki? Grają płasko, jasno i chudo (tak w stylu cyk, cyk, cyk), ale mam do nich sentyment. Edited August 23 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x86 Posted August 23 Report Share Posted August 23 Przypatrz się na wtyku jack czy nie ma na nim modelu słuchawek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 23 Author Report Share Posted August 23 (edited) Godzinę temu, x86 napisał(a): Przypatrz się na wtyku jack czy nie ma na nim modelu słuchawek Niestety jest tylko Sony. @x86 jest za to w innym miejscu, dzięki.😊 To model MDR- E525. Teraz tylko pozostaje pytanie gdzie dostać takie gumki. Edited August 23 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 23 Report Share Posted August 23 3 godziny temu, lobuz1 napisał(a): Moje pierwsze, te lepsze pchełki. Wiecie może jaki to model i gdzie dostanę gumki? Grają płasko, jasno i chudo (tak w stylu cyk, cyk, cyk), ale mam do nich sentyment. Napiszę tylko, że miałem kilka rodzajów podobnych pchełek: Aiwa, Sennheiser i AKG (te ostatnie chyba jeszcze mam). Aiwa grała soczyście i barwnie, z mocnym basem, ale kluchowato, Sennki trochę podobnie do tych Twoich Sony, a AKG - tak pośrodku, więc chyba najlepiej z tych trzech Używałem ich jeszcze z walkmanami, tylko AKG przetrwały do ery DAP-ów. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted August 24 Report Share Posted August 24 Zrób moda i załóż zwykłe gąbeczki, będzie lepiej brzmieniowo i pewnie też wygodniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 (edited) 20 minut temu, Perul napisał(a): Zrób moda i załóż zwykłe gąbeczki, będzie lepiej brzmieniowo i pewnie też wygodniej No właśnie tak planuję. Te oryginalne gumki zakrywające w pewnym stopniu siateczkę podobno mają jednak wpływ na większy bas. Można zakleić trochę siateczkę nieprzepuszczającą taśmą i przykryć gąbeczką. Edited August 24 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 24 Report Share Posted August 24 (edited) 4 minuty temu, lobuz1 napisał(a): Można zakleić trochę siateczkę nieprzepuszczającą taśmą Polecam taśmę samowulkanizującą do tego celu. Jest w Castoramie: https://www.castorama.pl/tasma-samowulkanizujaca-diall-25-mm-x-3-m/3663602932239_CAPL.prd?exactc=7b548adcd9a73a19fecbfd33750c36b8&keyword=pla_smart_performancemax_wentylacja_i_klimatyzacja_pm_LIA&gclid=Cj0KCQjw_5unBhCMARIsACZyzS1k_VTVwKR0ImMhL0VWTd7wVs6mGx3AYOGuEenKx0Z5Sc339uRF3nEaAksLEALw_wcB Edited August 24 by Bednaar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 (edited) 32 minuty temu, Bednaar napisał(a): Polecam taśmę samowulkanizującą do tego celu. Mam taką w skrzyneczce. Ma wiele zastosowań. Dzięki. Może ktoś ma takie gąbeczki albo podpowie gdzie kupić? Średnica to około 14mm. Edited August 24 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted August 24 Report Share Posted August 24 3 minuty temu, lobuz1 napisał(a): Te oryginalne gumki zakrywające w pewnym stopniu siateczkę podobno mają jednak wpływ na większy bas. Dlatego napisałem 24 minuty temu, Perul napisał(a): Zrób moda a dopiero potem 25 minut temu, Perul napisał(a): załóż zwykłe gąbeczki Ja przerobiłem całą masę pchełek (uwzględniając oczywiście, że każda wersja modu to sztuka, a nie przerobiona sztuka słuchawek, bo tych to będzie 7 sztuk ) i każde z nich sporo zyskały zwłaszcza na basie. Mogę Ci na PM podpowiedzieć co i jak pozmieniać. 1 minutę temu, lobuz1 napisał(a): Może ktoś ma takie gąbeczki albo podpowie gdzie kupić? Średnica to około 14mm Mam, zrobiłem sobie zapas odkąd zajarałem się pchełkami Mogę Ci jakoś podesłać, ale jak masz miejsce i Amazon Prime to podobny koszt będzie kupić własny zapas https://www.amazon.pl/dp/B09P7Y1LX5?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 (edited) 11 minut temu, Perul napisał(a): Dlatego napisałem a dopiero potem Ja przerobiłem całą masę pchełek (uwzględniając oczywiście, że każda wersja modu to sztuka, a nie przerobiona sztuka słuchawek, bo tych to będzie 7 sztuk ) i każde z nich sporo zyskały zwłaszcza na basie. Mogę Ci na PM podpowiedzieć co i jak pozmieniać. Mam, zrobiłem sobie zapas odkąd zajarałem się pchełkami Mogę Ci jakoś podesłać, ale jak masz miejsce i Amazon Prime to podobny koszt będzie kupić własny zapas https://www.amazon.pl/dp/B09P7Y1LX5?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details Dziękuję. Zamówione. Super. Odezwę się to podpowiesz co poprawić. Chciałbym je podkręcić i może używać- tak z sentymentu. 😊 Edited August 24 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted August 24 Report Share Posted August 24 Godzinę temu, lobuz1 napisał(a): Chciałbym je podkręcić i może używać- tak z sentymentu. 😊 Doskonale to rozumiem, ja ostatnio słucham głównie na zmodowanych SonyEricsson HPM64 😊 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted August 24 Report Share Posted August 24 (edited) 1 godzinę temu, lobuz1 napisał(a): Mam taką w skrzyneczce. Ma wiele zastosowań. Dzięki. Otóz to - oprócz zastosowania podstawowego (taśma izolująca - dużo lepsza, niż taśmy samoprzylepne) służy też drobnym naprawom - otulina w moich rekablowanych KPP "wyszła" przy nausznikach pozostawiając nagie kable - zawinąłem taśmą samowulknanizującą i już tak trzyma jakieś 3 lata Też w moich IEM-ach kabelek w jednym miejscu dawno by się przetarł, gdybym nie zabezpieczył tą taśmą. 1 godzinę temu, lobuz1 napisał(a): Chciałbym je podkręcić i może używać- tak z sentymentu. 😊 Motywujesz mnie, żebym znalazł swoje pchełki AKG K309 Edited August 24 by Bednaar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 (edited) 30 minut temu, Bednaar napisał(a): Otóz to - oprócz zastosowania podstawowego (taśma izolująca - dużo lepsza, niż taśmy samoprzylepne) służy też drobnym naprawom - otulina w moich rekablowanych KPP "wyszła" przy nausznikach pozostawiając nagie kable - zawinąłem taśmą samowulknanizującą i już tak trzyma jakieś 3 lata Też w moich IEM-ach kabelek w jednym miejscu dawno by się przetarł, gdybym nie zabezpieczył tą taśmą. Motywujesz mnie, żebym znalazł swoje pchełki AKG Ta taśma wulkanizacyjna będzie idealna bo jest nieprzepuszczająca i dobrze się formuje. Niestety nie mam jej teraz przy sobie bo jestem w moim domu rodzinnym (mama ma poważne problemy ze zdrowiem), wygrzebałem z szuflady te pchełki, mam pod ręka jedynie plaster lekarski, więc dalem 2 warstwy tak tymczasowo. Sony mają potencjał bo grają na szczęście tak bardziej analitycznie (niż grubo, misiowato, nieprecyzyjnie), jest fajna separacja, nic się nie wylewa, lecz przydałoby się więcej ciała. Na Shanlingu H7 zagrały znacznie lepiej niż z tel. Myślę, że to dobre strojenie pod takie Walkmany- szkoda, ze kiedyś go wywaliłem. Miałem chyba z tych moich najlepszych Panasonica-jeśli dobrze pamietam. Póżniej używałem tych pchełek z discmanem Sony (też poszedł do kosza), który nie był odpprny na wstrząsy i przeskakiwał jak używałem go w autobusach. 😊 Edited August 24 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted August 24 Report Share Posted August 24 (edited) Zamiast zaklejać połowę zrób lepiej "pacmana" z 3-4 warstw, a na to doklej kolejną warstwę pełne kółko. Oczywiście "mordkę pacmana" skieruj do kanału słuchowego, żeby bas właśnie tam skierować. Na tym opierają się moje mody pchełek, choć kształty i materiały kierujące bywają różne. Edited August 24 by Perul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 (edited) Godzinę temu, Perul napisał(a): Zamiast zaklejać połowę zrób lepiej "pacmana" z 3-4 warstw, a na to doklej kolejną warstwę pełne kółko. Oczywiście "mordkę pacmana" skieruj do kanału słuchowego, żeby bas właśnie tam skierować. Na tym opierają się moje mody pchełek, choć kształty i materiały kierujące bywają różne. 3 x Pacman jak na zdjęciu poniżej i 1 pełne, zakrywające 100%? z jakiego materiału proponujesz w moim przypadku? Wypada jedna metalowa siateczka i musze ją chyba najpierw podkleić do przetwornika/obudowy bo na wcisk się nie trzyma. Noe mam nawet tutaj taśmy dwustronnej czy kleju, więc podkleiłem złożonym plastrem opatrunkowym Tripple Pacman Prototype 1 Edited August 24 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted August 24 Report Share Posted August 24 (edited) Ja "pacmany" robiłem (w niektórych opcjach modu) z samoprzylepnych filcowych podkładek pod meble (grubość filcu ok 1mm). Miałem też na myśli takie "pacmany" z mniejszym "trójkątem" wyciętym (ok 60 stopni), właśnie po to by skierować potem falę dźwiękową (basową) w stronę kanału usznego, aczkolwiek może być on głębszy, bardziej takie U wycięte z kółka, żeby ten środkowy otwór też mógł pracować. Możesz nawet coś takiego zrobić (fotka z modu Kbear Knight), tylko z racji grubszego plastra w Twoim przypadku, to raczej z jednego kawałka. Pacman może zachodzić dalej na pchełkę (w sensie nie obcinaj zewnętrza do kółka), wtedy będzie trzymał siateczkę i będziesz mógł zrezygnować z tego podklejenia pośrodku. Czarna taśma, ale chyba widać, że był to prostokąt, którego rogi zawinąłem na dalszą część pchełki. Po założeniu gąbeczki i tak tego nie widać. Edited August 24 by Perul 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted August 24 Author Report Share Posted August 24 (edited) Dzięki, będę się bawił. Mój tripple pacman z plastra opatrunkowego, materiałewego dodał więcej dołu i jestem zadowolony z pierwszej wersji. Póżniej dalem więcej taśmy na pchełkę, żeby siateczka nie spadała. W śtodku też dałem trochę taśmy, żeby przetwornik nie wypadał/obracał się. Będę kombinował. Te słuchawki graja bardzo klarownie, muzykalnie. Jak nie Sony xm3 tws, które znam. Słucha się z wielką przyjemnością. Edited August 24 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Play Posted September 21 Report Share Posted September 21 @Perul a co zrobić, żeby odmulić średnicę w pchełkach i trochę otworzyć górę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted September 21 Report Share Posted September 21 Godzinę temu, Play napisał(a): żeby odmulić średnicę w pchełkach i trochę otworzyć górę Trzeba zwiększyć damping przetwornika - jeśli są jakieś otwory z tyłu słuchawki (basreflexy), to je zakleić. A co to za słuchawki, że trzeba odmulać, ja się jeszcze nie spotkałem z zamulającymi pchełkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Play Posted September 21 Report Share Posted September 21 9 minut temu, Perul napisał(a): Trzeba zwiększyć damping przetwornika - jeśli są jakieś otwory z tyłu słuchawki (basreflexy), to je zakleić. A co to za słuchawki, że trzeba odmulać, ja się jeszcze nie spotkałem z zamulającymi pchełkami? Tomahawki. Wszyscy piszą, że są jasne, a u mnie na odwrót - grają zbyt ciepło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted September 21 Report Share Posted September 21 26 minut temu, Play napisał(a): Tomahawki Tutaj przy wejściu wtyczki widać 3 małe otwory, zaklej taśmą/plastrem 2 z nich i sprawdź jaki jest efekt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts