majkel Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 14 godzin temu, konrad_a napisał(a): Tak, te przelewy w biurze firmy to tragedia była. Brązowa woda najczęściej. No bo kawa biurowa w Stanach to "coffee flavored water". Tak im tłumaczyłem, co oni tak naprawdę piją. Tylko, że dla nich to jest napój permanentny. Popijają to jak korpoludki w Polsce wodę filtrowaną z butelki. Raz zrobiłem taki numer, że postanowiłem wrzucić więcej torebek do ekspresu przelewowego. Wtedy to smakowało jak normalna kawa, ale zrobiła się afera na cały biurowiec dwupiętrowy, że ktoś podwójnie kawę zaparzył. Z innej beczki - jaką kawę polecacie z nutą orzecha włoskiego? Z wieloletnich obserwacji wyszło mi, że takie kawy preferuję. Natomiast typowa kawa na "nie" to dla mnie czerwona Kimbo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawindyk Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Tak, te przelewy w biurze firmy to tragedia była. Brązowa woda najczęściej. Ten Hayb Barrel Aged?https://haybcoffee.pl/produkt/barrel-aged-001-2022-funky-fluid-kenia-kabare-pb-marsala-barleywine/ 1. 75zł za 250g to sporo. 2. Brak w magazynie...Że brązowa to pół biedy, gorzej ze o smaku spalonych opon... Co do HAYB to oni chyba nie mają stałej oferty barrel aged ale wszystkie które piłem do tej pory były dobre. To nie jest kawa do picia na codzień, dlatego cena nie ma aż takiego znaczenia. Z codziennych kaw lubię np. ich "się przelewa klasyk"Sent from my SM-S908B using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 18 godzin temu, japkho napisał(a): Kawowiec to roślina, kawa to napój z nasion kawowca. Też nie do końca. Kawa to też nasiona. W sklepie, mieloną albo ziarnistą, kupujesz właśnie kawę. https://sjp.pwn.pl/sjp/;2470310 W świetle prawa nawet inny VAT mają napary kawowe (czarna kawa), inny kawa biała (z mlekiem). Także podział na kawę i napoje kawowe (latte czy mango) ma jakiś sens IMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japkho Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 34 minuty temu, wrq napisał(a): Też nie do końca. Kawa to też nasiona. W sklepie, mieloną albo ziarnistą, kupujesz właśnie kawę. https://sjp.pwn.pl/sjp/;2470310 Przecież tak napisałem. ”kawa to napój z nasion kawowca”, ale kawa to nie roślina, tylko jej element, nasiono. Może zbyt duży skrót myślowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 No dobrze, ustaliliśmy, że kawa to masa stała z ziaren kawowca, a płyn zawierający wywar z tejże to napój. Napoju "kawa" nie ma. Są: - latte - skinny latte - flat white - americano - espresso - lungo - latte machiato - capuccino - ristretto - ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawindyk Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 No dobrze, ustaliliśmy, że kawa to masa stała z ziaren kawowca, a płyn zawierający wywar z tejże to napój. Napoju "kawa" nie ma. Są: - latte - skinny latte - flat white - americano - espresso - lungo - latte machiato - capuccino - ristretto - ...?Zapomniałeś o "plujce" która zawiera zarówno kawę jak i napar Sent from my SM-S908B using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecnoselfrx Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Jeśli ma ktoś ochotę poczytać więcej i wniknąć trochę w temat polecam (obok audio moje drugie "oczko w głowie" ) : https://forum.wszystkookawie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 7 minut temu, Dawindyk napisał(a): Zapomniałeś o "plujce" która zawiera zarówno kawę jak i napar Sent from my SM-S908B using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 51 minut temu, majkel napisał(a): No dobrze, ustaliliśmy, że kawa to masa stała z ziaren kawowca, a płyn zawierający wywar z tejże to napój. Napoju "kawa" nie ma. Są: - latte - skinny latte - flat white - americano - espresso - lungo - latte machiato - capuccino - ristretto - ...? Wypisałeś wiele rodzajów napojów, głównie pochodzących z tradycji włoskiej. W polskich restauracjach można powszechnie spotkać również (poza powyższymi) nazwy po polsku: kawa biała, kawa czarna, kawa parzona, kawa rozpuszczalna. Mniej precyzyjnie opisują metodę parzenia napoju, dając pole do wariantywności, ale generalnie wiadomo o jeśli rodzaj kawy chodzi. W związku z tym myślę, że jednak kawa to zarówno wypalone ziarno dostępne w sklepach, jak i sam napar że zmielonej kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trez0r Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Jeśli ma ktoś ochotę poczytać więcej i wniknąć trochę w temat polecam (obok audio moje drugie "oczko w głowie" ) :https://forum.wszystkookawie.pl/To forum, to już jest raczej w "erze schyłkowej" od ~2 lat nic tam się nie dzieje, i zaglądam tam z przyzwyczajenia :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecnoselfrx Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 33 minuty temu, trez0r napisał(a): To forum, to już jest raczej w "erze schyłkowej" od ~2 lat nic tam się nie dzieje, i zaglądam tam z przyzwyczajenia 😕 Ale zawarte informacje bezcenne dla kogoś kto chce wniknąć😉korzystałem ucząc się różnych metod parzenia bądź przy wyborze sprzętu(w moim przypadku maszynek mini gastronomicznych zdjęcie ponizej) , próżno było szukać sprawdzonych informacji gdzie indziej. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Tecnoselfrx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 12 minut temu, Tecnoselfrx napisał(a): Ale zawarte informacje bezcenne dla kogoś kto chce wniknąć No nie bardzo, bo już na początku autor wykpił "zwykłą kawę" z mlekiem, co ja robię w 99% jeśli chodzi o konsumpcję kawy, a po drugie uparł się, że musi być świeżo zmielona kawa, z czym ja się kompletnie nie zgadzam. Szczególnie, że kawałek dalej każe ją odgazowywać jakimiś maczankami, a ja po prostu chcę zrobić szybko i wypić smaczne. Wypisz wymaluj mądrości, jak poniżej. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japkho Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 13 minut temu, majkel napisał(a): No nie bardzo, bo już na początku autor wykpił "zwykłą kawę" z mlekiem, co ja robię w 99% jeśli chodzi o konsumpcję kawy, a po drugie uparł się, że musi być świeżo zmielona kawa, z czym ja się kompletnie nie zgadzam. Szczególnie, że kawałek dalej każe ją odgazowywać jakimiś maczankami, a ja po prostu chcę zrobić szybko i wypić smaczne. Wypisz wymaluj mądrości, jak poniżej. Generalnie jest w tym sporo racji. Kawę najlepiej mielić przed zaparzeniem, świeże ziarna (najlepiej do 3 mcy po wypaleniu). Namaczanie to preinfuzja, zalewasz zmieloną kawę 30 sek. gorącą wodą. Stosuje się to głównie do metod przelewowych i jest częścią procesu parzenia kawy. Przy espresso, kawiarce, zalewania kawy, nie stosuje się tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 @majkel dlatego tak kochamy pytania jakie polecamy słuchawki do 50 zł 😆 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Godzinę temu, japkho napisał(a): Generalnie jest w tym sporo racji. Kawę najlepiej mielić przed zaparzeniem, świeże ziarna (najlepiej do 3 mcy po wypaleniu). Namaczanie to preinfuzja, zalewasz zmieloną kawę 30 sek. gorącą wodą. Stosuje się to głównie do metod przelewowych i jest częścią procesu parzenia kawy. Przy espresso, kawiarce, zalewania kawy, nie stosuje się tego. No w sumie przy V60 tak się robi... 2 godziny temu, Tecnoselfrx napisał(a): Ale zawarte informacje bezcenne dla kogoś kto chce wniknąć😉korzystałem ucząc się różnych metod parzenia bądź przy wyborze sprzętu(w moim przypadku maszynek mini gastronomicznych zdjęcie ponizej) , próżno było szukać sprawdzonych informacji gdzie indziej. Ale to Twoje prywatne maszynki a nie Twojej kawiarni ? 2 godziny temu, wrq napisał(a): Wypisałeś wiele rodzajów napojów, głównie pochodzących z tradycji włoskiej. W polskich restauracjach można powszechnie spotkać również (poza powyższymi) nazwy po polsku: kawa biała, kawa czarna, kawa parzona, kawa rozpuszczalna. Mniej precyzyjnie opisują metodę parzenia napoju, dając pole do wariantywności, ale generalnie wiadomo o jeśli rodzaj kawy chodzim Kawa biała jeszcze jest . Ale czarną często określa się już jako espresso, americano, podwójne americano. Jest i americano z mlekiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Ja pije lungo z mlekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Teraz, Spawn napisał(a): Ja pije lungo z mlekiem Jak ty mie teraz zaimponowałeś!... a to nie to samo, co flat white? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Grand Wazoo Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 9 minut temu, majkel napisał(a): Jak ty mie teraz zaimponowałeś!... a to nie to samo, co flat white? Nie, lungo to przedłużone espresso, czyli dłużej "lejemy" wodę przez kawę, a flat white jest robiony na podwójnym espresso. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Nie, flat white to na normalnym shocie espresso a przy lungo ten shot jest większy bo ma więcej wody bo dłużej się go naciąga. Nie jest to tez americano bo do americano dolewa się wody i inaczej smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 W Wiedniu też kawę piją : Melange to klasyk wiedeńskich kaw,Jest to mocna kawa jak espresso przedłużona odrobiną wody, z dodatkiem kapki ciepłego mleka i kleksem spienionego mleka. za https://viennesebreakfast.com/kawa-w-wiedniu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 47 minut temu, Spawn napisał(a): Nie, flat white to na normalnym shocie espresso a przy lungo ten shot jest większy bo ma więcej wody bo dłużej się go naciąga. Nie jest to tez americano bo do americano dolewa się wody i inaczej smakuje. Ostatnio w kawiarni prosiłem o lungo. Myślałem, że skoro w ofercie jest espresso, doppio, americano a nawet ristretto, to zrozumieją... Niestety, musiałem tłumaczyć... Ale udało się! Okazało się, że pracownik nie znał różnicy między americano a lungo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trez0r Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Lord Rayden napisał(a): No w sumie przy V60 tak się robi... Nie tylko... robię pre-infuzje w kolbie (aktualnie z flow-control w profitecu, a wcześniej w meCoffee w Miss Silvii) 1 godzinę temu, Lord Rayden napisał(a): Ale to Twoje prywatne maszynki a nie Twojej kawiarni ? Ani te młynki - nano (?), czy settle - ani ta bezzera do kawiarni sie nie nadają... domowe sprzęty 👍 Edytowane 3 Stycznia 2023 przez trez0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad_a Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 7 godzin temu, Dawindyk napisał(a): Z codziennych kaw lubię np. ich "się przelewa klasyk" To chyba do przelewów polecają. Przelewem to zaparzasz, czy ekspresem ciśnieniowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trez0r Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Spawn napisał(a): Ja pije lungo z mlekiem Teraz jest moda na "turbo-shot'y", sprawdź - może podpasują 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japkho Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Teraz, konrad_a napisał(a): To chyba do przelewów polecają. Przelewem to zaparzasz, czy ekspresem ciśnieniowym? Do przelewu, do espresso się nie nadaje. Piłem z v60, taki daily brew. Mi nawet pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.