kubachim Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Lord Rayden napisał: Czemu ten clever jest znacznie droższy od dripperów Hario ? Nie wiem ile Hario kosztuje. W Cleverze masz taka zapadkę, że póki nie postawisz go na naczyniu albo czymś podobnym, to nie przelewa się woda, więc parzy się w stylu french press - ot zalewasz kawę wodą i dopiero jak uznasz, że gotowe to stawiasz na naczyniu i zaczyna się przelewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 6 minut temu, kubachim napisał: Nie wiem ile Hario kosztuje. W Cleverze masz taka zapadkę, że póki nie postawisz go na naczyniu albo czymś podobnym, to nie przelewa się woda, więc parzy się w stylu french press - ot zalewasz kawę wodą i dopiero jak uznasz, że gotowe to stawiasz na naczyniu i zaczyna się przelewanie. Tak. Poczytałem o tym. Hario kosztuje koło 20 zł. Clever 116 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salo Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Tak. Poczytałem o tym. Hario kosztuje koło 20 zł. Clever 116 zł.Odpowiednik Clevera od Hario to Switch, który jest z kolei droższy od CleveraA co do sprzętów kawowych, to ja zdecydowanie polecam Aeropress z jakimś młynkiem ręcznym. Nawet jak kawa nie wychodzi za dobra jako espresso, albo z przelewu, to AP zwykle daje radę. Aktualnie używam jako zestaw wyjazdowy.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japkho Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 13 minut temu, salo napisał: A co do sprzętów kawowych, to ja zdecydowanie polecam Aeropress z jakimś młynkiem ręcznym. Nawet jak kawa nie wychodzi za dobra jako espresso, albo z przelewu, to AP zwykle daje radę. Aktualnie używam jako zestaw wyjazdowy. Potwierdzam i również polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Aeropress też spoko sprawa. Połączenie immersji i przelewu przez papierowy filtr daje wg mnie najsmaczniejszą kawę wśród alternatyw. A czy aeropress czy imersyjne drippery Clever/Hario/Bonavita czy inne to już kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus1988 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 22 godziny temu, Jaro54 napisał: Od 2016 (a właściwie od 2010) Brazylia traci ze względu na klimat, zbyt sucho, a nawet zdarzają się przymrozki (najlepsze gatunki kawy uprawiane są dość wysoko). Temp poniżej 0 to tragedia dla plantatorów. Brazylia jeszcze w arabice przoduje, ale sumarycznie arabica plus robusta to niestety Wietnam (zresztą największy producent robusty od prawie 12 lat). Ja osobiście nie lubię robusty ani mieszanek z nią. Ale to sprawa gustu. @Tytus1988z etiopskich jak gdzieś dorwiesz Sidamo Mocha (od jej nazwy pochodzi arabska mokka). Bardzo mało gorzka, czekoladowa, napar ma kolor dobrej czekolady. Warto spróbować Dziękuję Jarku za informację!🙂👍 Na pewno ją sprawdzę☕ 21 godzin temu, Name44 napisał: A właśnie że próbowałeś, u mnie 🙂 Pzdr To prawda, kilka lat temu odkryliśmy z Żoną palarnie kawy w której regularnie zamawiamy kawę i przyznam, że kompletnie zrezygnowaliśmy z kaw kupowanych w sklepie. Szkoda na nie pieniędzy. Różnica w smaku na korzyść takiej wypalonej w dniu wysyłki do klienta jest ogromna. Co jakiś czas zamawiamy też kompletnie nowe, nieznane nam kawy z różnych zakątków świata w małych opakowaniach. Jeśli jakaś posmakuje to zamawiamy 1kg 🙂 W tak miłej atmosferze umknęło mi, że była to kawa z Etiopii. Była naprawdę wyśmienita! Dziękuję Macieju za zwrócenie uwagi🙂👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Name44 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 45 minut temu, Tytus1988 napisał: W tak miłej atmosferze umknęło mi, że była to kawa z Etiopii. Była naprawdę wyśmienita! Dziękuję Macieju za zwrócenie uwagi🙂👍 Przemku, cała przyjemność po naszej stronie. Ale masz rację, była wyśmienita...bo jakiś czas temu odkryliśmy jeszcze pyszniejszą 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus1988 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 @Name44 dziękuję! Mam nadzieję, że jak najszybciej nadarzy się okazja, aby spróbować wspomnianej nowości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdehe Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 IMO Clever...., najlepszy, podobno dlatego bo to zaparzanie zanurzeniowe (immersion), a to wydobywa więcej z kawy i tylko na sam koniec przepłukuje. To taki niby zdrowszy french press, bo wszyskto co złe w kawie zostaje na filtrze. Do Clevera mieli się podobnie jak do "praski francuskiej" grubo, zejście całęgo clevera powinno trwać nie dłużej niż 1 minuta. im ciemniej wypalona kawa - te ciemno palone gorzkie są w smaku i czekoaladowy posmak najcześciej mają (arabica) i mają mniej kofeiny niż te jasne, bo kofeina się wypala, ciemno palone pozbawione są kwaskowatości, chyba że takie cudo z sumatry co kiedyś paczkę kupiłem niby ciemne, niby czekoladowe a posmak miało takiej cyytrynki, przyjemne to to było, cieszyło przez pierwsze trzy - cztery kawy, potem poszły te ziaran do kosza, dla mnie kawa to ma być kawa nie jakiś napój smakowy. im mocniej wypalona kawa tym grubiej się ją mieli do clevera, zazwyczaj pierwsze kilka kaw z nowej paczki kawy schodzi na dobranie grubości mielenia, oczywiście na młynku żarnowym. Jeśli za gorzka, to mozna zmielić jeszcze grubiej, będzie niby słodsza, ale kawa ma być gorzka przecież Jak ktoś bardziej lubi jak kawa jest kawowa w smaku bez tego czekoladowego posmaku to robusta - polecam. Ciemno wypalona robusta nie ma sobie równych, ale ma więcej kofeiny niż arabica. a informacje mam od tego kolesia - https://www.youtube.com/channel/UCMb0O2CdPBNi-QqPk5T3gsQ lubię jego kanał na YT, kiedyś też piłem rozmuszczalne i zachwycałęm się sieciówkami, potem ktoś polecił mi "dark roast" i załapałem bakcyla, dla mnie na kawę to potrzeba minimum 30 minut, mielenie, parzenie, a potem sączenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Ja do clevera tak średnio drobno mielę, ta metoda z sypaniem kawy na wodę jest super, bo faktycznie dużo szybciej spływa i nawet kawa drobniej mielona niż np. do french pressa elegancko szybko spływa. Też Pana Jamesa lubię, w mega przystępny sposób fajne rzeczy przekazuje. Jeszcze czasem rodzimy czajnikowy.pl, ale maniera wypowiadania się prowadzącego czasem mi przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdehe Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 no właśnie miałem pytać, czy ktoś jeszcze do clevera najpierw leje wodę a potem sypie kawę? cały czas czekam aż cometeer będzie dostępny w UK, może będzie szansa na dobrą kawę na szybko, to są kapsułki z zamrożoną kawą, którą rozpusza siuę gorącą wodą, taka jakby kawowa esensja zaparzona i zamrożona w fabryce, niby wszystkie parametry dobrane tak, żeby było jak najlepiej, chętnie bym tego spróbował. A może ktoś miał okazje tego spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 (edytowane) Dziś 29 września (2022) w kalendarzu Dzień Kawy !!! ☕ Edytowane 29 Września 2022 przez Lord Rayden 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 19 minut temu, Lord Rayden napisał: Dziś 29 września (2022) w kalendarzu Dzień Kawy !!! ☕ Świętuję codziennie. Niestety po przeczytaniu ostatnich dwóch stron wątku wnioskuję, że prawdziwej kawy nigdy nie piłem, albo mnie nie poinformowano o tym fakcie. Mętlik mam w głowie taki, że nie wiem, od czego zacząć, ale uspokaja mnie brak dostatecznych funduszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Godzinę temu, Lord Rayden napisał: Dziś 29 września (2022) w kalendarzu Dzień Kawy !!! ☕ Na zdrowie Przelew z rana jak śmietana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawn Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 (edytowane) To jak dzień kawy to od siebie powiem iż mimo że na kawie się nie znam to pomimo tego zachwycił mnie Aeropress. Niby proste, tanie a wyśmienity efekt. Edytowane 29 Września 2022 przez Spawn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagiero Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Rozumiem, że ten clever to trochę co innego niż zwykle hario v60? Mam to ostatnie, ale czas parzenia to minimum kilka minut i używam tylko na wyjeździe w wakacje. W cleverze kawa przelatuje szybciej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 (edytowane) 59 minut temu, szwagiero napisał: Rozumiem, że ten clever to trochę co innego niż zwykle hario v60? Mam to ostatnie, ale czas parzenia to minimum kilka minut i używam tylko na wyjeździe w wakacje. W cleverze kawa przelatuje szybciej? Clever to jakby połączenie french press i V60. Póki nie otworzyć zaworka to kawa nie leci, parzy się bez przelewu i dopiero przy otwarciu jak przepływ jak w V60 czy podobnych. Generalnie czas zależy od grubości mielenia, ja robię tak, że zalewam woda, dopiero potem wsypuje kawę, po 2:30 otwieram zawór i maksymalnie minute się przelewa. Pan James Hoffmann ma filmik, na bazie którego parze i gość dobrze wyjaśnia co i jak. Na pewno prościej niż V60, nie bawisz się w technikę lania tylko byle czajnik zda egzamin. Parzysz ile Ci tam trzeba i po prostu stawiasz całość na kubek dzbanek. Kawa wychodzi trochę bardziej intensywna niż V60, ale nadal czysta i klarowna. Edytowane 29 Września 2022 przez kubachim 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagiero Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 @kubachim dzięki za odpowiedź, będzie trzeba zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 A bardzo polecam, bo to świetny sprzęt do wejścia w kawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trez0r Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 W dniu 29.09.2022 o 18:31, szwagiero napisał: Rozumiem, że ten clever to trochę co innego niż zwykle hario v60? Mam to ostatnie, ale czas parzenia to minimum kilka minut i używam tylko na wyjeździe w wakacje. W cleverze kawa przelatuje szybciej? Kilka minut? tzn ile? Czy to aero, v60, czy dripper z płaskim dnem - są techniki, kiedy masz TBT na poziomie ~2:15 do 2:30 i wychodzi z odpowiednio wysoką ekstrakcją... Moje ostatnie odkrycie to dripper Orea V3 🆗 , bardzo powtarzalne urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Taki problem - czym odkamieniacie ekspresy ciśnieniowe ? Pierwszy raz użylem Durgol kupiony w Tchibo. Ekspres też Tchibo Esperto Latte. Jednak cenowo wychodzi słabo. 34 zł za 2 buteleczki 125 ml które nakazują wlać do ekspresu całe. Czyli tylko 2 odkamieniania. Użyc Domola z saszetek z Rossmanna ? Może jest coś innego, dobrego a tańszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibi Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 23 minuty temu, Lord Rayden napisał(a): Taki problem - czym odkamieniacie ekspresy ciśnieniowe ? Pierwszy raz użylem Durgol kupiony w Tchibo. Ekspres też Tchibo Esperto Latte. Jednak cenowo wychodzi słabo. 34 zł za 2 buteleczki 125 ml które nakazują wlać do ekspresu całe. Czyli tylko 2 odkamieniania. Użyc Domola z saszetek z Rossmanna ? Może jest coś innego, dobrego a tańszego ? Kwasek cytrynowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 17 minut temu, hibi napisał(a): Kwasek cytrynowy? A coś bardziej specjalistycznego ? Kwasek nie uszkodzi ekspresu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palpatine Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 (edytowane) 45 minut temu, Lord Rayden napisał(a): Taki problem - czym odkamieniacie ekspresy ciśnieniowe ? Pierwszy raz użylem Durgol kupiony w Tchibo. Ekspres też Tchibo Esperto Latte. Jednak cenowo wychodzi słabo. 34 zł za 2 buteleczki 125 ml które nakazują wlać do ekspresu całe. Czyli tylko 2 odkamieniania. Użyc Domola z saszetek z Rossmanna ? Może jest coś innego, dobrego a tańszego ? Mój ekspres ma czujnik zakamienienia i średnio raz na dwa miesiące używam płynu firmowego. Butelka starcza na ok 7 razy. https://allegro.pl/oferta/odkamieniacz-do-ekspresu-nivona-nirk-703-500-ml-11133163780 Edytowane 30 Listopada 2022 przez Palpatine 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rayden Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Mój też chyba ma bo kiedy potrzebuje odkamieniania to wyświetla odpowiednią ikonkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.