vonBaron Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2023 Ciekawe czy lokalnie czy ogólnie, jutro się przekonam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Grand Wazoo Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2023 5 godzin temu, docentore napisał(a): I jak? Ja wczoraj otworzyłem to, przepyszne. Niestety mój układ żołądkowo-przełykowy zareagował refluksem i nie mogłem za dużo spróbować. Pierwsze wrażenie pozytywne, fajne połączenie cytrusów z goryczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vonBaron Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 Rzeczywiście, obrodziło w Lidlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj.licha Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 10:17, vonBaron napisał(a): Rzeczywiście, obrodziło w Lidlu. Widząc na puszkach czy butelkach tego typu etykiety oddalam się od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 8 minut temu, Rafacio napisał(a): Widząc na puszkach czy butelkach tego typu etykiety oddalam się od nich. Ok, więcej dla reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 (edytowane) Dla mnie większość tych kraftów jest po prostu przesadzona. Niewiele jest zrobionych ze "smakiem" i wyczuciem. Za dużo smaku w piwie i powstają często ulepy i perfumeria. Jednym, nie jedynym wyjątkiem jest np. Trzech Kumpli. Oni potrafią robić piwo będące piwem i nawet pilsa mają doskonałego. To jest jak z malarstwem. Zanim zaczniesz malować jak Picasso czy inny tego typu to pokaż, że umiesz namalować normalny obraz. Bo inaczej to co malujesz to są tylko plamy. I tak samo moim zdaniem jest z piwem. W dniu 4.07.2023 o 23:02, The Grand Wazoo napisał(a): Niestety mój układ żołądkowo-przełykowy zareagował refluksem i nie mogłem za dużo spróbować. Tak to często z tymi ulepami bywa. Swoją drogą szklanka ciepłej wody z łyżeczką sody z rana załatwia spraw zgagi na amen. Edytowane 7 Lipca 2023 przez Rafacio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 30 minut temu, Rafacio napisał(a): Dla mnie większość tych kraftów jest po prostu przesadzona. Niewiele jest zrobionych ze "smakiem" i wyczuciem. Za dużo smaku w piwie i powstają często ulepy i perfumeria. Jednym, nie jedynym wyjątkiem jest np. Trzech Kumpli. Oni potrafią robić piwo będące piwem i nawet pilsa mają doskonałego. To jest jak z malarstwem. Zanim zaczniesz malować jak Picasso czy inny tego typu to pokaż, że umiesz namalować normalny obraz. Bo inaczej to co malujesz to są tylko plamy. I tak samo moim zdaniem jest z piwem. Tak to często z tymi ulepami bywa. Swoją drogą szklanka ciepłej wody z łyżeczką sody z rana załatwia spraw zgagi na amen. Jaki obraz jest normalny? Poza tym jak ktoś umie w konkretnym stylu świetnie malować, realizować się, i mieć swoją audiencję, to po co ma w innym na siłę próbować? I analogicznie jakie piwo jest normalne? Powołujesz się wiecznie na pilsa, który jest kroplą w morzu gatunków. Co jest dla Ciebie takim książkowym Pale Ale, stoutem, bockiem? Każdy ma wybór, dużo kraftow faktycznie jest przekombinowana, natomiast jest dużo fajnego. Wszystko zależy od oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Daj spokój, nie ma sensu.Dla niektórych tylko to co lubią może być dobre i to nie jest ani logiczne, ani racjonalne. Rafacio po prostu nie lubi piw poza tymi które lubi, a te których nie lubi uwaza za obiektywny syf. Tak samo ma z muzyką. Nie zmienisz tego, przyzwyczaj się. Przynajmniej facet jest konsekwentny i zawsze pisze to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 A to ja wiem, ale czasem lubię się podroczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Po prostu kiedyś zanim ktoś został rzemieślnikiem był czeladnikiem. Po nauczeniu się zawodu (od podstaw) był egzaminowany i dopiero wtedy mógł podjąć samodzielną działalność. Dziś każdy poczyta coś w necie i jest wielkim fachowcem. A podstawowego piwa uwarzyć nie potrafi. Nie potrafi uwarzyć żadnego, ale swoją niekompetencję ukrywa pod aromatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 To daj przykłady dobrych piw podstawowych, chociaż parę gatunków, żeby móc sprawdzić jak powinno się warzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 (edytowane) Złoty Bażant edycja limitowana, Zlaty Pramen, Gambrinus Edytowane 7 Lipca 2023 przez Rafacio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Holba Serak 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 28 minut temu, Rafacio napisał(a): Złoty Bażant edycja limitowana, Zlaty Pramen, Gambrinus Ale to wszystko pilsy chyba, kropla w morzu. A jakieś inne gatunki? Najlepszego Pilsa piłem U Medvidku w Pradze, ale nie pamiętam nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Dawno już nie pijam w zasadzie innych piw. Czasem jakieś pszeniczne sobie dziabnę, czasem koźlaka (tu dobry był z Ambera, ale jak obecnie smakuje to nie wiem). Niedawno jakiegoś małego portera piłem, nawet tu chyba pokazywałem, ale nie pamiętam co to było. Obecnie skupiam się na czesko słowackich pilsach. Czasem jakąś ipe ape sobie walnę, ale nie przywiązuję do tego wagi. Dobra była to ok, niedobra trochę mniej ok., bo jednorazowe wyskoki. Aczkolwiek to mi przypomniało, że kilka dni temu piłem pyszne piwo bezalkholowe ipa czy apa z Ambera właśnie. Pierwsze w życiu piwo bezalko bez tego okropnego posmaku. Na ten moment najlepsze bezalko jakie istnieje moim zdaniem. Dziwne 10 godzin temu, hammerh34d napisał(a): Rafacio po prostu nie lubi piw poza tymi które lubi Chyba oczywistym jest, że nie lubię tego czego nie lubię. Nie obiektywnie tylko subiektywnie zawsze się wypowiadam. Żadna moja wypowiedź nie jest obiektywna, bo z zasady działania ludzkiego umysłu takową być nie może. Dla mnie przearomatyzowane piwa to syf Tu masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubachim Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Koźlaki to absolutnie genialne robi Schneider Weusse czy jakoś tak. Ich Eisbock to jest top 3 znanych mi piw. Tylko prawie nigdzie w Polsce tego nie widzę. W Graz miałem ulubiona knajpę, gdzie to serwowali i chodzi chodziłem tam regularnie na obiadki. Czyste zero ciężko dobre, ale 1 na 100 Kormorana są super, zwłaszcza to że skórka pomarańczy, taka fajna pomarańczowa goryczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Chyba oczywistym jest, że nie lubię tego czego nie lubię. Nie obiektywnie tylko subiektywnie zawsze się wypowiadam. Żadna moja wypowiedź nie jest obiektywna, bo z zasady działania ludzkiego umysłu takową być nie może. Dla mnie przearomatyzowane piwa to syf Tu masz rację.Jasne. Zresztą chyba Ci już pisałem, a jeśli nie to pisze, że za konsekwencję Cię szanuję Ale.jedna uwaga: "przearomatyzowane" to też Twoja subiektywna opinia. To, co dla Ciebie jest "przearomatyzowane" może być w punkt dla innego, co więcej, może być w 100% zgodne z wzorcami stylu. Anyway, smacznego Ja dziś bez piwa, ale może jutro jakieś gose otworzę Takie z dodatkiem kolendry i soli. Syf straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 W dniu 7.07.2023 o 20:47, sp5it napisał(a): Holba Serak 11 Holbe Premium piłem kiedyś, ale szczyny. 🤮😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrCwirek Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Po prostu kiedyś zanim ktoś został rzemieślnikiem był czeladnikiem. Po nauczeniu się zawodu (od podstaw) był egzaminowany i dopiero wtedy mógł podjąć samodzielną działalność. Dziś każdy poczyta coś w necie i jest wielkim fachowcem. A podstawowego piwa uwarzyć nie potrafi. Nie potrafi uwarzyć żadnego, ale swoją niekompetencję ukrywa pod aromatami.A chmiel w piwie to czym jest ?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Na pewno nie tym samym co skórka pomarańczy albo sok owocowy. Chmiel to jeden z trzech podstawowych składników piwa, reszta to dodatki. Czegoś nie rozumiesz? Pytaj to może ktoś wyjaśni, nie ma się co wstydzić, nie każdy musi wiedzieć i rozumieć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrCwirek Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Dawno już nie pijam w zasadzie innych piw. Czasem jakieś pszeniczne sobie dziabnę, czasem koźlaka (tu dobry był z Ambera, ale jak obecnie smakuje to nie wiem). Niedawno jakiegoś małego portera piłem, nawet tu chyba pokazywałem, ale nie pamiętam co to było. Obecnie skupiam się na czesko słowackich pilsach. Czasem jakąś ipe ape sobie walnę, ale nie przywiązuję do tego wagi. Dobra była to ok, niedobra trochę mniej ok., bo jednorazowe wyskoki. Aczkolwiek to mi przypomniało, że kilka dni temu piłem pyszne piwo bezalkholowe ipa czy apa z Ambera właśnie. Pierwsze w życiu piwo bezalko bez tego okropnego posmaku. Na ten moment najlepsze bezalko jakie istnieje moim zdaniem. Dziwne Chyba oczywistym jest, że nie lubię tego czego nie lubię. Nie obiektywnie tylko subiektywnie zawsze się wypowiadam. Żadna moja wypowiedź nie jest obiektywna, bo z zasady działania ludzkiego umysłu takową być nie może. Dla mnie przearomatyzowane piwa to syf Tu masz rację.Prawdopodobnie Twoje kubki smakowe na piwo spodsamiućkichtater krzyczą łoł, to jest to.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Na pewno nie tym samym co skórka pomarańczy albo sok owocowy. Chmiel to jeden z trzech podstawowych składników piwa, reszta to dodatki. Czegoś nie rozumiesz? Pytaj to może ktoś wyjaśni, nie ma się co wstydzić, nie każdy musi wiedzieć i rozumieć wszystko.To chmiel nie jest dodatkiem? Może tak dowiedz się od ilu lat do piwa dodają chmiel i odejmij sobie datę, od której piwo warzą.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 (edytowane) Chmiel jest używany od XIIw. Stał się integralnym składnikiem piwa. Oczywiście każdemu wolno żyć przeszłością. Ale żeby zatrzymać się w średniowieczu to trochę hardcore. Jeździsz konno czy raczej piesze wyprawy preferujesz? Dalej rozważaj sobie już sam. Edytowane 9 Lipca 2023 przez Rafacio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hammerh34d Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 To jest cholernie subiektywne. 50 lat temu nie było kompresji stratnej ani streamingu, a mimo to nie masz z tym problemu i słuchasz teraz muzyki ze Spotify. To gdzie stawiasz granice w kwestii piwa też jest totalnie subiektywne. Ja nie przepadam za lagerami i mógł bym dzień w dzień komentować wszystkie złote bażanty i inne Twoje ulubione w stylu "końskie siki bez wyrazu, płaskie i bez polotu, gazowana woda" i tak dalej, ale tego nie robię, bo i po co. Mam świadomość, że gusta są różne. Żyj i pozwól żyć. Sorka, naprawdę starałem się nie odzywać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafacio Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Przecież już od dawna nic z tego o czym teraz piszesz nie wspominam. Cały czas powtarzam, że moje opinie są subiektywne. Zresztą jak opinie każdego innego człowieka. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna ludzka opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.