Leairve Posted February 10 Report Share Posted February 10 Cześć. Mam takiego malucha, któremu niestety musiałem amputować serducho, bo dość mocno spuchło. Przypadek znany w sieci. Leży biedak bez życia już kilka miesięcy. Próbowałem znaleźć na Aliexpress akumulator o podobnych wymiarach, który choćby trochę trzymał, ale z marnym skutkiem. A jako że zaczynam przygodę na tym forum i od razu rzuciło mi się w oczy że majstrów tu co nie miara, czego koronnym przypadkiem jest chociażby @Perul, to czemu nie zapytać o rady. A więc pytanie: czy ktoś zmagał się z podobnym problemem / ma jakiś pomysł jak do tego podejść? Oryginalna bateria to coś takiego: https://battery.en.made-in-china.com/product/bdUasVjPyckN/China-Customized-Wholesale-Li-Polymer-3-7V-450mAh-502528-Lithium-Polymer-Battery-for-Mobile-Devices.html Niestety można ją zamówić jedynie w hurtowych ilościach. Natomiast support iFi, z tego co wiem, oferuje ją w zaporowej według mnie cenie podchodzącej z przesyłką pod 200 zł. Za baterię, która pewnie znowu spuchnie... 🫠 Kontynuując, z tej spuchniętej odzyskałem przewodzik i konektor (Molex 0511460200): Może ktoś zna jakieś tanie urządzenie, które warto kupić jako dawcę takiego małego akumulatorka? Generalnie nie jestem twardo nastawiony na naprawę i koniec. Może da się go przerobić na sprzęt stacjonarny, bez baterii? Może da się włożyć większą baterię, a głębsze plecki wydrukować w 3D? Może podłączyć jakąś większą baterię, zostawić ją na wierzchu i powstałego frankensteina wykorzystać, by przerobić słuchawki przewodowe na bezprzewodowe? Tak to wygląda w środku: Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomysły. 🙃 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted February 10 Report Share Posted February 10 Może tu znajdziesz jakiś w miarę pasujący https://botland.com.pl/133-akumulatory-li-pol Zmierz ile tam dokładnie miejsca w środku, pewnie można ciut większy dać niż oryginalny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leairve Posted February 11 Author Report Share Posted February 11 (edited) 14 godzin temu, Perul napisał(a): Może tu znajdziesz jakiś w miarę pasujący https://botland.com.pl/133-akumulatory-li-pol Zmierz ile tam dokładnie miejsca w środku, pewnie można ciut większy dać niż oryginalny Niestety z tego sklepu pasowałyby jedynie bardzo malutkie akumulatory, prędzej na przerobienie na sprzęt stacjonarny, bo Go Blu działałby z godzinę. Na luzie np. ten PKCELL: https://botland.com.pl/akumulatory-li-pol-1s-37v/21461-akumulator-li-pol-pimoroni-150mah-37v-zlacze-jst-27x205x43mm-0704256796549.html, ale to mniej niż połowa oryginalnej pojemności. Na ten moment zamówiłem taką baterię (300 mAh): aliexpress.com/item/1005003495504020.html To byłaby raczej największa pojemność na jaką można liczyć w zamienniku. Moooże wejdzie na styk, jeśli będzie 0.5 mm krótsza niż opisują. Zostanie zapas na szerokość, jest sporo węższa niż oryginalna. Obiecująco wygląda też bateria od Pebble Steel (250 mAh): aliexpress.com/item/1005002636732138.html Na luzie weszłaby na długość i szerokość, pytanie tylko czy również na grubość (ma ok. 5.5-6 mm, oryginalna z Go Blu 5 mm). Będę pewnie z nią kombinował jeśli pierwszy typ nie podoła - niestety wychodzi dużo drożej. Zdam relację po przybyciu petenta #1. Bez odbioru 🫡 Edited February 11 by Leairve 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted February 12 Report Share Posted February 12 A patrzyłeś na cieńsze baterie, ale zrobić z nich podwójną "kanapkę"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leairve Posted February 12 Author Report Share Posted February 12 5 minut temu, Perul napisał(a): A patrzyłeś na cieńsze baterie, ale zrobić z nich podwójną "kanapkę"? W takim układzie to by nie miało prawa się zmieścić, 2 baterie musiałyby mieć po 2 mm grubości i sensowne pojemności. Prędzej dwie obok siebie. Ale to wciąż więcej kombinowania. Zobaczę jak z tą 300 mAh, ona pewnie i tak dłużej by trzymała jeśli się zmieści, niż wcześniej oryginalna, zużyta i napuchnięta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HappyBlack Posted February 13 Report Share Posted February 13 A może wcale nie musi się mieścić? Think outside the box! (( : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leairve Posted February 13 Author Report Share Posted February 13 21 minut temu, HappyBlack napisał(a): A może wcale nie musi się mieścić? Think outside the box! (( : Gdybym tylko miał drukarkę 3D, to chętnie bym i dwukrotnie pogrubił Go Blu żeby tam coś sensownego wsadzić, bo i tak byłby mały... Ale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leairve Posted March 6 Author Report Share Posted March 6 (edited) Dotarło to co zamówiłem. Dwa akumulatory, więc jeden będzie na zapas. W wielkim skrócie: da się upchnąć. Trochę na siłę. Trzeba przede wszystkim przygnieść / przygiąć aluminiowe krawędzie, które za dużo wystają. Kiedy akumulator już wlezie, to obudowę można zamknąć bez problemu. Próbowałem to zrobić bardziej elegancko z przewodami, ale coś sprężynowało. No, nieważne. Lepiej tak, niż przekombinować. Najważniejsze że działa. Jaki będzie czas pracy na baterii, to się okaże. Jeśli popełniłem tu jakieś ogromne ryzyko lub błąd to dajcie proszę znać. Edited March 6 by Leairve 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts