wrq Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 @up, powiedz coś więcej na temat tego, czemu wielkość matero definiuje jakość naparu przez określone wypełnienie naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brombo Turtle Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 z doswiadczenia wiem ze yerba najlepiej smakuje jak zalewasz susz w ilosci 3/4 w stosunku do objetosci naczynia. poprostu susz pecznieje nasiakajac woda, tworzy sie taka strukturka. pewnie znaczenie ma tez kształt matero ale ja sie az tak nie zaglebialem w temat. natomiast jak jest za duze naczynie to poprostu nie zdazysz wypic zanim napar ostygnie. yerba jak dlamnie smakuje dobrze podgrzana do dosc waskiego zakresu temp powyzej 80 C jest lipa a ponizej 70 robi sie dosc oblesna. dopiero tak ponizej 15 znowu zaczyna jakos smakowac - wiadomo im nizsza - terere i te sprawy tym leprza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Ok, więc przy większej trzeba nauczyć się na nowo proporcji - na daną ilość suszu przypada odpowiednia ilość wody. Trudniej to odmierzyć, bo 3/4 matero widać na oko, a wody do pełna się leje. Nie jest to jednak powód dyskwalifikujący IMO. A temperatura... co kto lubi. Dalsze zalania są bardzo spoko w pokojowej temperaturze. Niestety cała gorycz yerby wzmacnia się wraz ochłodzeniem – tak samo jak z herbatami. Swoją drogą czarną lubię na zimno, w przeciwieństwie do zielonej. Pierwsze zalanie w temp 25 stopni w Twoich proporcjach rzeczywiście musi być sporym wyzwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brombo Turtle Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 mi jerba najlepiej smakuje w temp 72-74 C. a proporcja 3/4 - szusz/naczynie sprawia ze szusz sie fajnie zachowuje wraz z kolejnymi zalaniami. jak zpecznieje to wypelnia cale naczynie - potem dolewajac kolejne zalania pod warunkiem ze masz nie za duze i dobrze trzymajace cieplo matero masz do wyplukania jerby bardzo smaczny napar i to w dokladnie takiej temperaturze jaka ci najbardziej odpowiada. chodzi o to zeby popierwsze nie wystygl ci susz - zalenie jest taka iloscia wody ze wypijasz je na bierzaca - 3, 4 sirobniecia bez odstawiania na za wchile. a po drugie musisz dobrze usypac kopczyk z suszu. ja niesty nowe matero mam strasznie kiepskie. nie trzyma ciepla, glinka jest nieprzyjemna w dotyku, wprawdzie szkliwiona wewnatrz ale bardzo cieniutko. objetosciowo niby ok 250ml ale slabo sie pije z niego. mam jeszcze taki kanister 450ml hehe w sumie od niego zaczynalem przygode z yerba. caly ceraminczy dobrze trzyma cieplo ale juz nie jestem takim hardkorem jerbowym jak dawniej;") mam tez ozdobna tykwe ale jej nie urzywam czesto bo trzeba sie bawic w suszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakino Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 To wychodzi na to, że warto kupić PS 150. Najwyżej doleję częściej i tyle - to nie problem. A z tym 350 to jest mega dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
untilited Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Chłopaki, kończą mi się pomysły - polećcie mi jakąś bardzo mocną jerbę, może smakować jak skarpeta, nieważne. Dobrze by było jakby była szeroko dostępna w polskim internetku. Ostatnio piję Amandę Despelada i Pajarito Elaborada (3/4 tykwy zasypane) i kurde za słabo jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Chłopaki, kończą mi się pomysły - polećcie mi jakąś bardzo mocną jerbę, może smakować jak skarpeta, nieważne. Dobrze by było jakby była szeroko dostępna w polskim internetku. Ostatnio piję Amandę Despelada i Pajarito Elaborada (3/4 tykwy zasypane) i kurde za słabo jest. Kupujesz jakąś mocną kawę (np Lavazza Qualita Rossa - bo ma 60% robusty, która ma więcej kofeiny niż arabica), mielisz ziarna na grubo, wsypujesz do 0,35l czajnika francuskiego do 1/3 (jakieś 30 g), zalewasz do pełna (90 stopni) i mieszasz. Przykrywasz nie opuszczając prasy, zostawiasz na 5 minut po czy opuszczasz prasę i przelewasz swoją smołę do ulubionego kubka. To jest równowartość 1,5-2 zalecanych dziennych dawek, możesz umrzeć po wypiciu takich 12-15, więc raczej nie przekroczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
untilited Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Wszystko fajnie, tylko mój organizm średnio toleruje kawę, zawsze po mocniejszej (3-4 lyzki stolowe jakiejs rozpuszczalnej to mocna, nie?) mam wrażenie, że łapie mnie lekka arytmia serduszka, jakaś dziwna telepawka. Ogólnie to nie za ciekawie, kawę piję tylko w totalnej desperacji. Po yerbie nigdy nie mam takich akcji. może to tylko kwestia przyzwyczajenia i warto się przerzucić na jakiś czas, eh nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrq Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jak nie pijesz regularnie, a walniesz sobie taką siekierę to ja się nie dziwię. Z kawą jest tak, że nie szkodzi jak pijesz regularnie, 2-3 (normalne) kawy dziennie. A mój post był czysto humorystyczny, tego nie będzie się dało pić pewnie ze względu na smak Yerba może być bardzie nasycona kofeiną, najmocniejsze gatunki w ilości 50 g dadzą Ci podobnego kopa do tej cud-mieszanki kawowej, którą „zaproponowałem”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakino Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Z kawą jest problem, że nie działa na mnie Czasem nawet zasypiam po niej Poniekąd też dlatego przeniosłem się na yerbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
untilited Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 @wrq - myslalem, że Ty serio:D, widziałem w tym rozwiązaniu potencjał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewek Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Chłopaki, kończą mi się pomysły - polećcie mi jakąś bardzo mocną jerbę, może smakować jak skarpeta, nieważne. Dobrze by było jakby była szeroko dostępna w polskim internetku. Ostatnio piję Amandę Despelada i Pajarito Elaborada (3/4 tykwy zasypane) i kurde za słabo jest. Wg mnie ciężko o bardziej kopiące mate jak Pajarito. Polecam kupić guaranę- taką w proszku lub nasiona cięte i dosypywać do mate 1 łyżkę/ łyżeczkę i będzie git Edytowane 15 Lutego 2015 przez Andrewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brombo Turtle Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Chłopaki, kończą mi się pomysły - polećcie mi jakąś bardzo mocną jerbę, może smakować jak skarpeta, nieważne. Dobrze by było jakby była szeroko dostępna w polskim internetku. Ostatnio piję Amandę Despelada i Pajarito Elaborada (3/4 tykwy zasypane) i kurde za słabo jest. swietnie klepia i swietnie smakuja selecta premium ma klasyczny ale zlozony i pelny smak a la mejor gladka, wytrawna i jakby orzechowa. chociaz pamietam ze pilem mocniejsze to te jednak najbardziej mi sie wbily w pamiec ze wzgledu tez na swietny smak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
untilited Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 o! Super, następnym razem jak będę coś zamawiał to nie omieszkam spróbować (czyli wezmę ze 2kg), dzieki. Z guaraną też spoko pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brombo Turtle Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 z doswiadczenia wiem ze te guarana wcale mocniej nie klepia. przynajmniej ta cbse. ale niezle klepia te bez patykow;) mozesz tez sprawdzic canarias. pilem tylko probki ale napewno tez kupie kiedys paki bo klepia mocarnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewek Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 z doswiadczenia wiem ze te guarana wcale mocniej nie klepia. przynajmniej ta cbse. ale niezle klepia te bez patykow;) mozesz tez sprawdzic canarias. pilem tylko probki ale napewno tez kupie kiedys paki bo klepia mocarnie;) Może te z guaraną nie, ale te z dosypaną guaraną w proszku już tak A wypita yerba i do tego zjedzona łyżeczka guarana to już w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brombo Turtle Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 z doswiadczenia wiem ze te guarana wcale mocniej nie klepia. przynajmniej ta cbse. ale niezle klepia te bez patykow;) mozesz tez sprawdzic canarias. pilem tylko probki ale napewno tez kupie kiedys paki bo klepia mocarnie;) Może te z guaraną nie, ale te z dosypaną guaraną w proszku już tak A wypita yerba i do tego zjedzona łyżeczka guarana to już w ogóle. myslalem ze chodzi o yerbe z juz dosypana przez producenta;) w sumie niezly patent tylko ciekawe jak guarana zmienia smak yerby. guarana ma jakis smak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrewek Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Guarana ma smak, gorzki dość, trochę zmienia smak yerby. Ale sama w sobie kopie mocno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrus-g Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Chłopaki, kończą mi się pomysły - polećcie mi jakąś bardzo mocną jerbę, może smakować jak skarpeta, nieważne. Dobrze by było jakby była szeroko dostępna w polskim internetku. Ostatnio piję Amandę Despelada i Pajarito Elaborada (3/4 tykwy zasypane) i kurde za słabo jest. http://www.czajnikowy.com.pl/sklep-czajnikowy/yerba-mate-2/yerba-mate-taragui-energia/ Nie znam mocniejszej Yerby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seeth Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Z tego co pamiętam Nobleza gaucha (?) Też jest bardzo mocna , ma coś ok 1g kofeiny na 100g , ale mogę się mylić Z trudem Tapnięte , wysłane DHL'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babicz99 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 @Andrewek Dzisiaj zakupilem pomaranczowa amande i zielona z polecenia, w czwartek/piatek powinna przysc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakino Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie chce ktoś kupić trochę yerby CBSe energia guarana? Po kosztach sprzedam. 18 zł za 500g. Trochę za dużo kupiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seeth Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Nie chce ktoś kupić trochę yerby CBSe energia guarana? Po kosztach sprzedam. 18 zł za 500g. Trochę za dużo kupiłem Kupił bym ale obecnie zapas yerby mam na 3 miesiące Z trudem Tapnięte , wysłane DHL'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakino Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 To weź chociaż z 2/3 paczki Bo ja mam jeszcze 2 + te 10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Guarana ma smak, gorzki dość, trochę zmienia smak yerby. Ale sama w sobie kopie mocno! Pamiętam jak kolega jakiś wyciąg z guarany czy inne cudo kupił sobie jak w jakimś biegu kiedyś startował i wlało mu się sporo więcej niz zalecana dawka do rozcieńczenia. Pięknie nim telepało na linii startu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.