Perul Posted November 5 Report Share Posted November 5 Tym razem na warsztat trafiły do mnie HiFiMAN HE-R9. Słuchawki te są lekkie i wygodne, niestety dość tandetnie wykonane. Te piękne z wyglądu muszle to niestety pomalowany plastik, do tego dość cienki, dający przez to trochę pudełkowy pogłos, który na szczęście niwelowany jest w sporej części przez fabryczną gąbkę. Podobnie ze ścianką frontową, która jest cienka i nie posiada żeberek usztywniających, czuć w palcach, że się wygina. Dopiero po dokręceniu jej na wszystkie śrubki łapie większą sztywność. Słuchawki fabrycznie nieźle zestrojone, choć z brakami w wyższej średnicy. Największą ich wadą dźwiękową wg mnie jest "zanieczyszczona" średnica, co spowodowane jest nadmiernym "przedmuchem" między frontem a tyłem przetwornika. 1. Żeby to zniwelować zakleiłem cienką taśmą wspomniane "przedmuchy"; jeden całkowicie, a drugi gdzieś w 80-90% Stopniem zaklejenia tego drugiego otworu regulujemy przyciemnienie słuchawek, które w tym przypadku jest dość duże. 2. Właśnie z tego powodu trzeba też zakleić otwór z tyłu przetwornika, żeby ograniczyć bas i dodać wyższej średnicy. W tym przypadku zakleiłem w około 60-65% otworu Po tych zabiegach słuchawki wyszły ciemne, ale zdecydowanie bardziej selektywne. Jeśli ktoś nie chce dalej grzebać, to poleciłbym i w pkt 1 i w pkt 2 zakleić po 3/4 otworu, czyli dać jeden plasterek w połowie w pionie i drugi w poziomie - w ten sposób łatwiej jest uzyskać jednakowy stopień zaklejenia otworu, co jest istotne, by w obu słuchawkach było tak samo, bo wszelkie nierówności powodują nierówne granie. 3. Z racji tzw "driver flex" postanowiłem zrobić rozszczelnienie pod padem, daje to też rozjaśnienie brzmienia. W tym celu przykleiłem kawałek taśmy nano z tyłu muszli pomiędzy zaczepami ramki pada, tak by ramka trzymająca pad mogła się odkształcić. Po tym zabiegu bas zelżał i przybyło średnich tonów, jak dla mnie aż za bardzo, zwłaszcza zakres 1-3kHz - pianino w "Hej wy" Korteza potrafi mocno wybić się przed szereg na wyższych dźwiękach. Na pewno będę dalej coś z tym robił, ale póki co publikuję jak jest, bo może ktoś będzie chciał spróbować. Zwłaszcza wersja z pkt 1+2 z "otwartymi" po 1/4 otworu powinna być już całkiem przyjemna. 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakus1233 Posted November 5 Report Share Posted November 5 Konstrukcyjnie wyglądają jak słuchawki za 50zł 🤣 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommir Posted November 5 Report Share Posted November 5 42 minuty temu, bakus1233 napisał(a): Konstrukcyjnie wyglądają jak słuchawki za 50zł 🤣 Jak większość sprzętów do kilku K PLN pewnie 😂. Kiedyś elektronik który naprawiał mi ifi pro idsd szczerze uśmiał się po otwarciu obudowy. Ja wprawdzie nie wiem do tej pory co go tak śmieszyło, ale kiedy np. otworzyłem Wells Audio Milo sam się uśmiałem. Nie zmienia to faktu, że bardzo mi się podobało jak grał. Ale wyglądał jak twórcze fiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted November 5 Author Report Share Posted November 5 5 godzin temu, bakus1233 napisał(a): Konstrukcyjnie wyglądają jak słuchawki za 50zł 🤣 Od słuchawek za 50zł odróżnia je lepsza precyzja wykonania elementów i chyba lepszej jakości plastik, bo śrubki mimo wielokrotnego odkręcenia jeszcze mają gwint Ale ten brak usztywnienia frontowej ścianki przy tak małej jej grubości, to mnie trochę zaskoczył. Na szczęście po skręceniu wszystkiego "do kupy" jest już całkiem stabilnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts