wfmsiekierka Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 Czegoś nie rozumiem, czy to jest odbiornik MQA np. z Tidal? Jeśli nie to co trzeba dokładnie spełnić ażeby słuchać plików MQA?(oczywiście poza posiadaniem konta na Tidal) US $399.99 20%OFF | SMSL M500 MQA ES9038PRO ES9311 XMOS USB DAC XU-216 32bit 768kHz DSD512 hi-res dekoder dźwięku wzmacniacz słuchawkowy Decodificador https://s.click.aliexpress.com/e/stFt17hxH Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekC Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 To jest DAC - przetwornik cyfrowo analogowy z funkcją przedwzmacniacza i wzmacniacza słuchawkowego. Tidala posłuchasz jak mu podepniesz telefon, laptop, tablet, komputer lub DAp... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted November 27, 2019 Author Report Share Posted November 27, 2019 To jest DAC - przetwornik cyfrowo analogowy z funkcją przedwzmacniacza i wzmacniacza słuchawkowego. Tidala posłuchasz jak mu podepniesz telefon, laptop, tablet, komputer lub DAp... Do tej pory słucham MQA na Fiio M9 bo posiada taką możliwość. Czy wystarczy podłączyć zwykły telefon który nie odtwarza plików MQA? Mam na myśli że skoro telefon nie odtwarza MQA to czy przesyłany sygnał do SMSL M500 jest nadal w postaci MQA i ten DAC po prostu odtworzy jakość MQA?Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekC Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 Musisz podłączyć po USB, nie pamiętam jak jest w M9 ale tam tez to może zadziałać. USB OTG - M500 pracuje jako zewnętrzny DAC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted November 27, 2019 Author Report Share Posted November 27, 2019 Musisz podłączyć po USB, nie pamiętam jak jest w M9 ale tam tez to może zadziałać. USB OTG - M500 pracuje jako zewnętrzny DAC Możesz odpowiedzieć na pytanie czy wystarczy podłączyć jakieś urządzenie które nie odtwarza MQA? Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekC Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 Sprecyzuj pytanie. Napisałem to jest DAC. Jeśli urządzenie źródłowe wspiera TIDAL to po podłączeniu przez USB dostanie możliwość odtwarzania MQA - ale tylko kompatybilne. Wspierające TIDAL i OTG USB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted November 27, 2019 Author Report Share Posted November 27, 2019 Czyl tak czy siak żeby korzystać z M500 do odtwarzania MQA źródło musi posiadać też taką zdolność?Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 2 minuty temu, wfmsiekierka napisał: Czyl tak czy siak żeby korzystać z M500 do odtwarzania MQA źródło musi posiadać też taką zdolność? Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Źle zadajesz pytanie, pewnie chodzi o pełne dekodowanie MQA, a to zapewnia sprzęt posiadający sprzętowy dekoder, bo inaczej tylko quasi odtwarzanie będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted November 27, 2019 Author Report Share Posted November 27, 2019 Źle zadajesz pytanie, pewnie chodzi o pełne dekodowanie MQA, a to zapewnia sprzęt posiadający sprzętowy dekoder, bo inaczej tylko quasi odtwarzanie będzie Wystarczyłoby żeby odtwarzało w jakości bezstratnej, nie musi być pełna możliwość jaką oferuje MQA. Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted November 27, 2019 Report Share Posted November 27, 2019 Tylko pełny MQA jest bezstratny, poziom 7 lub 8 nie pamiętam dokładnie. To zapewnia tylko dekoder sprzętowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted November 27, 2019 Author Report Share Posted November 27, 2019 Tylko pełny MQA jest bezstratny, poziom 7 lub 8 nie pamiętam dokładnie. To zapewnia tylko dekoder sprzętowy Ok,dzięki Wysłane z mojego SM-T590 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pabloj Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Panowie czy taki SMSL M500 z tymi najnowszymi układami ES9038 będzie upgradem w stosunku do starego Aune S6? Chodzi mi głównie o zastosowanie jako DAC. Wyjście słuchawkowe jest tutaj miłym dodatkiem, cena fajna za całość więc się zastanawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pabloj Posted April 10, 2020 Report Share Posted April 10, 2020 Przy okazji czy ktoś mi wyjaśni, jak to urządzenie jest domyślnie ustawione i czy te filtry są opcjonalne, czy zawsze któryś z nich jest domyślnie włączony? Z tego co rozumiem filtry sygnału PCM są po to, aby skwantowany zapis cyfrowy zamienić na analogowy, najbliższy temu jak to faktycznie mogłobyć przed kwantyzacją. Stąd zdaje mi się, że jakiś z nich zawsze domyśłnie będzie włączony ale nie wiem. Jakie zatem filtry są w innych DACach jako domyślne ustawiane, którą z tych metod? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pua Posted April 24, 2020 Report Share Posted April 24, 2020 (edited) Nareszcie dotarł ale na razie trzeba będzie zrobić kable do balaced na szybko podpięte creative aruvana live i powiem dźwięk bogaty faktycznie rozciągnięty po same skraje pasm w dół i w górę jest dynamicznie . Jest dużo lepiej niż fiio x7 mark2 . Masywnie jak stacjonarka cena niezła w porównaniu do najtańszego mytek gdzie od 4400zł zaczyna się zabawa. Skrobnę coś więcej po balansie jak zrobię (kable xlr kupiłem a do słuchawkowego wtyczkę i trzeba oprawić i poświęce kabel od słuchawek). Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Foobar ciacha MQA bez problemu Tidal oczywiście też. Jeszcze trzeba zrobić próbę UAPP na andku. Faktycznie Poject Pre box S2 to zabawka 50% smsl na plus Co słyszę przy dsd to nie zatyka się przesył pomiędzy foobar co zdarzało się w prebox s2 w w sabaj da3 to często i gęsto może to ten nowy xmos 216 ma większą przepustowość. Edited April 25, 2020 by pua Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted April 24, 2020 Report Share Posted April 24, 2020 (edited) W dniu 10.04.2020 o 14:04, pabloj napisał: Przy okazji czy ktoś mi wyjaśni, jak to urządzenie jest domyślnie ustawione i czy te filtry są opcjonalne, czy zawsze któryś z nich jest domyślnie włączony? Z tego co rozumiem filtry sygnału PCM są po to, aby skwantowany zapis cyfrowy zamienić na analogowy, najbliższy temu jak to faktycznie mogłobyć przed kwantyzacją. Stąd zdaje mi się, że jakiś z nich zawsze domyśłnie będzie włączony ale nie wiem. Jakie zatem filtry są w innych DACach jako domyślne ustawiane, którą z tych metod? Filtry są po to aby odfliltrować aliasing powstały przy oversamplingu. NOS (non oversampling dac) nie ma filtrów cyfrowych bo nie ma oversamplingu Najbardziej "poprawne" są chyba Fast linear i Sharp roll off w zależności od zastosowanej kości. Slow brzmią bardziej naturalnie wedle mojego ucha ale to zależy od DACa bo w teorii to one powinny być niesłyszalne bo oddziaływuja na zakresy ultrasoniczne. Mają jednak wpływ na odpowiedź impulsową, przed i po dzwonienie (pre i post ringing) co też w teorii nie powinno być słyszalne. Nie ma jednej odpowiedzi co jest standardem i co jest poprawne dlatego dają Ci wybór Kiedyś standardem był chyba brickwall Edited April 24, 2020 by Spawn 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pua Posted May 4, 2020 Report Share Posted May 4, 2020 Jestem coraz bardziej zadowolony z smsl podłączyłem go do laptopa poprzez toslink do tego przerobione creative na xlr i jak na razie można tylko potwierdzić z tego co słucham akurat płyty raz dwa trzy na 20 lecie zejście sub basu na tym sap 9 jak i również z wyjścia 6.3 do samych piekieł niesamowite wypełnienie aż po brzegi. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pua Posted May 8, 2020 Report Share Posted May 8, 2020 Konwersja w locie Flac 44.1 khz do DSD 512 daje radę i jest to naprawdę ciekawe brzmienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 15, 2020 Report Share Posted May 15, 2020 @pua Po tym jak testujesz i jedno i drugie do SMSL M500 potrzebny jest jeszcze SAP9 skoro M500 sama w sobie ma wzmaka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pua Posted May 15, 2020 Report Share Posted May 15, 2020 (edited) Sapa kupiłem dużo wcześniej to taki dodatek gra inaczej od wzmaka w smsl m500 . Smsl 500 na wyjściu słuchawkowym gra naprawdę bogato prawie jak ktoś wcisnął by funkcję loudnes . Sap 9 na wyjściu zbalansowanym pełna kultura skrajne pasma nie są tak narzucane no i wyższy crostallk niż na HP 6.3 mm. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Zadnych problemów po win i androidem. Polecam Edited May 15, 2020 by pua Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joseph_k78 Posted July 1, 2020 Report Share Posted July 1, 2020 PrzeczytałemNa Windę są zdaje się sterowniki. Instalowałeś?Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pua Posted July 5, 2020 Report Share Posted July 5, 2020 (edited) Jakie sterowniki te ze strony to instalowałem Edited July 5, 2020 by pua 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pua Posted July 9, 2020 Report Share Posted July 9, 2020 (edited) Jednak przyjemniej się słucha po Balansie podepnę jeszcze KZAS10 pod 2.5mm To już jest klasa grania bardzo zbliżona do dx220 a nawet wyżej .Symetryczne wyjście ma swoje zalety jak na razie miodzio Ten sam utwór może z przewagą na dx220 ale zejście basu smsl sap 9 wydaje się niższe Edited July 9, 2020 by pua Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luksand1981 Posted September 18, 2020 Report Share Posted September 18, 2020 Witam. Zakupiłem smsl m500, czy posłuchanie na USB z komputera tidal musze coś wgrać jakieś oprogramowanie.Pozdrawiam Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g88 Posted November 12, 2020 Report Share Posted November 12, 2020 Czy ktoś z was porównywał może M300 i M500 jeśli chodzi o różnicę w brzmieniu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekos Posted December 16, 2020 Report Share Posted December 16, 2020 W dniu 24.04.2020 o 13:24, pua napisał: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts