Mercury 123 Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 Witam Uprzejmie prosze o poradę. Szukam wzmacniacza albo karty dźwiękowej na UBS. Muzyki słucham dzięki superlux hd681 evo w pracy na komputerze służbowym. Ostatnio zostały nam zmienone laptopy i jak podłączylem słyuchawki to prawie depresji dostałem jak usłyszalem różnice. Potrzebuje muzyki do życia. Pierwsza moja myśl, bo kumple mają było kupienie : Creative Sound Blaster E1, jednak to prawie 200zł, a to jednak sporo pieniedzy, jednakże to chyba dobry sprzet. Niestety nie wiem jaką mam karte dźwiękową, wiem, że jest to HP EliteBook 840G na win10. Procesor Inter Core i7 8650U. Bardzo prosze o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 To kup Audioquesta DragonFly black w promocji w TopHiFi 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
requal Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 (edited) Albo Shanling M0, trochę droższy, ale już służyłby też jako przenośny grajek. Edited October 18, 2018 by requal 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuman Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 ja bym najpierw zmienil sluchawki za 220 pln ciut dolozyc i cos fajnego kupic. laptop nie gra na 32 ohm 98db ? taką mają specyfiakcję hd681 evo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 28 minut temu, kuman napisał: ja bym najpierw zmienil sluchawki za 220 pln ciut dolozyc i cos fajnego kupic. laptop nie gra na 32 ohm 98db ? taką mają specyfiakcję hd681 evo Żeby nie móc słuchać? Im lepsze słuchawki tym gorszy efekt na integrze w biznesbooku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 18, 2018 Author Report Share Posted October 18, 2018 (edited) 5 godzin temu, Jaro54 napisał: udioquesta DragonFly black DragonFly black kosztuje bardzo podobnie jak nie ciut drożej. 5 godzin temu, requal napisał: Shanling M0, kosztuje prawie 2x tyle co creative takze odpada 3 godziny temu, kuman napisał: zmienil sluchawki za 220 pln . Definitywnie odpada. Odpowiadają mi te słuchawki. Dobry przelicznik ceny do jakości. Nie odseparowują od otoczenia calkowicie i są wygodne. W dopmu mam creative aura live takze też dobre Czy ktoś coś jeszcze może polecić. Zwłaszcza tańszego? Edited October 18, 2018 by Mercury 123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 Jeśli chcesz coś dobrego to bierz DF Black. Lepszego dźwięku w tej cenie ciężko znaleźć. Drożej jest wybór 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuQi Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 (edited) 7 godzin temu, Mercury 123 napisał: Pierwsza moja myśl, bo kumple mają było kupienie : Creative Sound Blaster E1, jednak to prawie 200zł, a to jednak sporo pieniedzy, jednakże to chyba dobry sprzet. Z tego co widzę to E1 jest wyłącznie wzmacniaczem i nie pracuje jako DAC więc po co Ci takie urządzenie? Jak podasz mu na wejście słabej jakości sygnał z laptopa to dostaniesz tak samo słaby sygnał tylko wzmocniony. Bierz Dragonfly'ia jak Ci radzi @Jaro54 bo nic lepszego w tej kasie nie znajdziesz. Tu masz praktycznie nówkę za 170zł https://allegro.pl/audioquest-dragonfly-black-usb-dac-i7615211165.html Edited October 18, 2018 by LuQi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 18, 2018 Author Report Share Posted October 18, 2018 ok jestem zielony 15 minut temu, LuQi napisał: nie pracuje jako DAC DAC to jezeli dobrze rozumeim to konwereter z analgowego na cyfrowy, a czym sie rozni od wzmacniacza? I czym taki wzmacniacz rozni sie od zewnętrznej karty dzwiękowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuQi Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 (edited) DAC – Digital to Analog Converter – jest przetwornikiem cyfrowo analogowym przetwarzającym sygnał cyfrowy na sygnał analogowy. Czyli dokładnie odwrotnie do tego co napisałeś. Napisałem Ci już wyżej, wzmacniacz nie przetwarza sygnału tylko go wzmacnia (tak w dużym skrócie) czyli podając słaby sygnał analogowy na wzmacniacz otrzymujemy taki sam słaby sygnał tylko wzmocniony (co jego jakość w niektórych przypadkach może jeszcze bardziej pogorszyć). Aby ominąć wbudowaną kartę dźwiękową w laptopa potrzebujesz DAC'a ze wzmacniaczem, czyli urządzenia, którw w odpowiedni sposób przetworzy sygnał cyfrowy na sygnał analogowy dobrej jakości i na wyjście poda go z odpowiednim wzmocnieniem aby napędzić słuchawki. To tak w telegraficznym skrócie. Jak chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat to zajrzyj TU. Edited October 18, 2018 by LuQi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 39 minut temu, Mercury 123 napisał: ok jestem zielony DAC to jezeli dobrze rozumeim to konwereter z analgowego na cyfrowy, a czym sie rozni od wzmacniacza? I czym taki wzmacniacz rozni sie od zewnętrznej karty dzwiękowej? Zapytaj wujka Google. Lenistwo a szczególnie głupie lenistwo powinno być karalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 Jak ma być budżetowo, to można kupić coś takiego:https://www.aliexpress.com/item/SABAJ-D1-Portable-Audio-Headphone-Amplifier-with-Build-in-DAC-3-5mm-Headphone-Jack-Output/32827915784.html Żadna rewelacja, ale brzmi lepiej od mojego laptopa, więc i tu powinien się sprawdzić, skoro integra jest niskiej jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 19, 2018 Author Report Share Posted October 19, 2018 Dobrze to mam inne pytanie. Czy ten przetwornik DAC DragonFly black charakteryzuje się jakimś podbiciami basów ? Z tego co mi się wydaje to takie urządzenia nie mają takiej charakterystyki jak inne barwy i basy, ale wole podpytać. Jaro54 mógłbym poszukać to też w googlu, ale wiem, że tutaj są ludzie, ktorzy się naprawdę znają, a w googlu mogę znaleźć niestety głównie ludzi co wydaje im się, że wiedzą. Udalo mi sie wstawić @ z imienie ale nie wiem jak za nią pisać ;/ Kursor nie chce tam sie przestawic @Jaro54 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 Jakim podbiciem basów, czy innego pasma? Dac/amp ma za zadanie najpierw przetworzyć twoje cyfrowe pliki na sygnał analogowy a amp wzmocnić ten sygnał. W prostych konstrukcjach takie rzeczy (jeśli używasz ) to robisz na sygnale wyjściowym ze źródła czyli laptopa. Musisz sprawdzić na stronie Audioqust czy jest pod Windowsa aplikacja specjalna do bsługi DF Black, ja nie używam w Windowsie to nie wiem. Jeśli jest to tam będziesz mieszał ustawieniami, jeśli nie to w odtwarzaczu plików na laptopie zmienisz A co do szukania u wujka Google chodziło mi o podstawy, czyli co to dac, amp itp. Żeby zadać dobre pytanie i uzyskać właściwą odpowiedź to niestety te podstawy trzeba opanować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e1mo Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 (edited) @Mercury 123 @Jaro54 dobrze pisze, bierz tego DF Black i nie drąż (uwierz mi, naprawdę będziesz zaskoczony jak ten maluch gra). Black w cenie 220zł, to prawie pół darmo i do tego Tidal HiFi na 3 miechy (o wartości 120zł) w cenie, gdybym nie miał już mDSDka, to sam już dawno bym kupił . Poza tym pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot zakupionego towaru (tylko nie zużyj kodu na Tidala, bo to może być powód odmowy przyjęcia zwrotu). Edited October 19, 2018 by e1mo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaworrr Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 @Mercury 123 jak chcesz z podbiciem basów to również sensowym wyborem może być Fiio E10k. Do 200zł kupisz. Ma podbicie basów. Dźwiękowo postawiłbym go chyba wyżej od Blacka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 19, 2018 Author Report Share Posted October 19, 2018 7 godzin temu, e1mo napisał: i do tego Tidal HiFi co to jest Tidal HiFi ? 6 godzin temu, Jaworrr napisał: @Mercury 123 jak chcesz z podbiciem basów to również sensowym wyborem może być Fiio E10k. Do 200zł kupisz. Ma podbicie basów. Dźwiękowo postawiłbym go chyba wyżej od Blacka. Najtaniej chyba 250zl na allegro znalazłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 19, 2018 Report Share Posted October 19, 2018 Tidal HiFi to streaming plików wysokiej rozdzielczości (wysoka jakość) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaworrr Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 12 godzin temu, Mercury 123 napisał: Najtaniej chyba 250zl na allegro znalazłem Wczoraj na olx były dwa, ten za 199zł się sprzedał. Został drugi: https://www.olx.pl/oferta/fiio-e10k-olympus2-dac-wzmacniacz-sluchawkowy-CID99-IDvPHfn.html#37e363c542 U nas na forum ktoś sprzedawał chyba za 170zł, ale teraz tego nie widzę. 12 godzin temu, Mercury 123 napisał: Najtaniej chyba 250zl na allegro znalazłem Wczoraj na olx były dwa, ten za 199zł się sprzedał. Został drugi: https://www.olx.pl/oferta/fiio-e10k-olympus2-dac-wzmacniacz-sluchawkowy-CID99-IDvPHfn.html#37e363c542 U nas na forum ktoś sprzedawał chyba za 170zł, ale teraz tego nie widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 20, 2018 Author Report Share Posted October 20, 2018 7 godzin temu, Jaworrr napisał: U nas na forum ktoś sprzedawał chyba za 170zł, ale teraz tego nie widzę. Jest tu na forum jakaś sekcja tematów kupie/sprzedam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 Jest wejdź na stronę główną forum i tam poszukaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soundman1200 Posted October 20, 2018 Report Share Posted October 20, 2018 19 godzin temu, Mercury 123 napisał: co to jest Tidal HiFi ? Najtaniej chyba 250zl na allegro znalazłem Jak lubisz Creative to jak bym też polecił słuchawki Creative Aurvana CAL! Tam dopiero poczujesz co to jest bas , słuchaweczki lekkie i przenośne. Cenowo bardzo opłacalne, tutaj z komisowego forum od znanego użytkownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 20, 2018 Author Report Share Posted October 20, 2018 7 godzin temu, Soundman1200 napisał: Jak lubisz Creative to jak bym też polecił słuchawki Creative Aurvana CAL! Naprawde sie zgadzam. Bass tam jest zacny. Mam te sluchawki prywatnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mercury 123 Posted October 23, 2018 Author Report Share Posted October 23, 2018 Czy ktoś z Was może się wywiedziecna temat urządzenia : SMSL SA-36A Pro Black Mam okazję, dosyć tanio go kupić, a nie wiem nic o nic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marco-polo Posted December 27, 2018 Report Share Posted December 27, 2018 Witam, Szukam DIY wzmacniacza lampowego z aliexpress do słuchawek. Jeżeli ktoś coś może polecić to chętnie przejrze jakieś linki jeżeli macie już jakieś doświadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts