krz Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Hej, postanowiłem założyć oddzielny wątek, aby zebrać "potencjalnych" chętnych na etui do Pionka. Za uprzejmością kolegi Bernie, wczoraj została nadana przesyłka do krakowskiej firmy Artleder z oryginalnym pokrowcem Pionka do zwymiarowania. Chcielibyśmy zrobić coś podobnego, tylko jakościowo lepszego i oczywiście kosztowo konkurencyjnego do oryginału. Na razie czekamy na szczegóły co mogą nam zaproponować i jaki byłby koszt produkcji takich pokrowców. Zacytuję wstępne ustalenia: Cytuj Aby coś takiego zrobić musielibyśmy mieć do dyspozycji pokrowiec lub sam odtwarzacz. Jeżeli nie ma przetłoczeń ( wtedy muszą być duże serie) a same wykroje to prawdopodobnie jest to do zrobienia. Mamy najczęściej skóry bydlęce 1.4-1.6 lub 1.6-1.8 więc myślę że powinno wystarczać. Nawet jeżeli będą tylko wykroje to ważna jest ilość. Do zrobienia takiego pokrowca musi być oprzyrządowanie do wykroju a ono kosztuje. Dlatego czym większa seria tym mniejszy koszt jednostkowy. Cytuj Jeżeli bylibyście państwo tym tematem nadal zainteresowani to możemy go podjąć po: 1/. udostępnieniu do wglądu pokrowca na ten odtwarzacz i to jest najlepsze rozwiązanie ( częściowy projekt pokrowca). Szanujemy prawa autorskie i dlatego projekt może być podobny ale nie identyczny. 2/. lub odtwarzacza i w tym przypadku jest konieczny całkowity projekt ( większe koszty- wszystko trzeba zaczynać od zera) Nie potrafię na podstawie paru zdjęć określić ceny. Przed ewentualnym podjęciem się wykonania takiego pokrowca na pewno to jednak zrobimy. Określimy również sposób zapłaty i termin realizacja zamówienia. A dopiero po akceptacji przez was podejmiemy się wykonania. Cytuj Po otrzymaniu przesyłki -przypuszczam że będzie to pierwsza połowa przyszłego tygodnia potrzebujemy trochę czasu na dokładne obmierzenie futerału( 1-2 dni) Po obmiarach futerał zostanie na nasz koszt niezwłocznie odesłany do właściciela - wraz z próbkami skór. Od tego momentu potrzebujemy paru dni do określenia przypuszczalnej ceny wyrobu. Jeżeli ją państwo zaakceptujecie jak również warunki zapłaty i termin realizacji przystępujemy do realizacji zamówienia. Oryginalne etui wygląda tak, ale mam nadzieję, że u nas finalnie będzie i lepiej i znacznie taniej: Nie chciałbym kupować przysłowiowego "kota w worku", więc mogę zaproponować, aby wykonali nam na razie jedną sztukę, na którą by się złożyli wszyscy zainteresowani. Dopiero po fakcie zdecydujemy czy jest to warte wydanych pieniędzy. Oczywiście, o ile kwota w ogóle będzie akceptowalna Zapraszam do dyskusji nad możliwymi rozwiązaniami i sugestiami, a na razie otwieram listę: ______________________________________________________ WSTĘPNA LISTA CHETNYCH Na SKÓRZANE ETUI POD PIONEER XDP-100R: 1. krz - 1sz 2. ... 3. ... 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Wow ! A ciekawe jaki koszt byłby zrobienia etui do pary AK300/AK380 AMP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
werwolf16 Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gourney Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 (edited) 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. Do rzeczy - @krz - super inicjatywa. Lajk jak w mordę strzelił. W kwestiach sugestii - zastanawiam się nad bumperami, choć gdyby robić etui na samego pionka (bez nich), to nie wiem, czy zwymiarowanie samego pokrowca niewiele chyba daje. Poruszam tą sprawę, ponieważ mam co do nich mieszane uczucia. Szczególnie przeszkadza mi górny, gdyż albo uniemożliwia podpięcie jednych słuchawek (patrz grado na stockowym kablu), albo utrudnia wyciągnięcie wtyku (mały prosty wtyk z kabla LinumBax) - ciekaw jestem jakie są Wasze przemyślenia w tym temacie? P.S. Widzę, że nie mogło zabraknąć w tym wątku wzmianki o AK. Edited April 21, 2017 by Gourney Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krz Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 Ciężki temat. Ja z kolei wyrzuciłbym bumper z dołu, a górny zostawił. Masz zdjęcia powyżej bez dolnego bumpera. Ciekawe jak wtedy wygląda z góry i czy się otwory rozjadą. Trzeba pytać Berniego. Może używał "bez". Samego DAPa i tak wypada im później podrzucić, bo pokrowiec pokrowcem, ale finalnie nie może być za luźny. Jak za wąski, to może jeszcze coś nacięgniesz, ale ma być idealnie i koniec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Godzinę temu, Gourney napisał: P.S. Widzę, że nie mogło zabraknąć w tym wątku wzmianki o AK. A co masz uczulenie ? To się daje leczyć... A pytanie o etui do "kanapki" jest poważne. Jeśli wyjdzie z Pionkiem to może i z AK wyjdzie. jest tu parę osób z takim zestawem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonzo Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bernie Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. Ja też się wstępnie zapiszę mimo posiadania oryginalnego etui, bo jednak co skóra to skóra. To i ja dołożę swoje 3 grosze, bo rozmawiałem telefonicznie z panem z zakładu Artleder w Krakowie, dosyć sensownie mówił, myślę że wykonanie etui to nie problem ale wszystko zależy od kosztów. Ile wyniesie koszt to zależy ile będzie wykonanych sztuk. Sugerowane było najlepiej 10 sztuk, przy mniejszej ilości koszt większy, ale jaki będzie wiadomo dopiero jak zobaczą chociaż etui. Zdzierać nie chcą z tego co mówił, ale zobaczymy. W tym przypadku koszt powinien być niższy niż przy projektowaniu od podstaw na podstawie samego odtwarzacza, dlatego podesłane jest etui do pomiarów. Moim zdaniem warto jednak przymierzyć też sam odtwarzacz, ale to już może znajdzie się ktoś z Pionkiem w Krakowie żeby podjechać na ul. Myślenicką 134, albo kolega @krz po wykonaniu pierwszej sztuki. Bumper to jest pytanie, bo jedni będą woleli z bumperem inni bez. Oryginalne etui jest cienkie i wchodzi ciasno na Pionka, bez luzów. Nie ma mowy, żeby DAP wypadł i takie też chyba powinno być. Nie odkręcałem jeszcze w swoim Pioneerze bumperów. Dolny bumper mi nie przeszkadzał, pasował do etui, według mnie też chroni, chociaż może trochę utrudnia wkładanie wtyczki od ładowarki. Bez dolnego bumpera to jak widać na zdjęciach pokazanych przez @krz powyżej, będzie parę milimetrów więcej, dokładnie 3 mm, bo tyle ma bumper w tym węższym miejscu, a stopki po bokach wychodzą jeszcze 2 mm. W każdym razie wycięcia na gniazdo i głośnik na dole musza być. Jak też na przyciski i pokrętło po bokach. Górny bumper niewątpliwie utrudnia sprawę z grubszymi wtykami, ale ułatwia chwytanie Pionka, wyjmowanie z kieszeni, to już jak kto woli, potrzebuje. Górny bumper nie ma jednak znaczenia przy tym rodzaju etui, chyba że byłoby zrobione jakieś zapięcie na zatrzask z góry, ale o tym nie było dotąd mowy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted April 21, 2017 Moderator Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt Do 150 PLN moim zdaniem dobra cena i tyle mogę zapłacić. Ważne aby etui spełniało swoje zadanie. Nie ma co się nad tym rozwodzić bo każdy w końcu będzie chciał inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karmazynowy Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Moim zdaniem skoro etui otacza całego DAPa to powinno już być bez bumperów. On sam w sobie jest duży, po co bumperami go powiększać. Nie mówiąc o tym, że większe wtyki przy górnym bumperze po prostu nie wchodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gourney Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 55 minut temu, Bernie napisał: Górny bumper niewątpliwie utrudnia sprawę z grubszymi wtykami, ale ułatwia chwytanie Pionka, wyjmowanie z kieszeni, to już jak kto woli, potrzebuje. Górny bumper nie ma jednak znaczenia przy tym rodzaju etui, chyba że byłoby zrobione jakieś zapięcie na zatrzask z góry, ale o tym nie było dotąd mowy. Dobrze rozumiem, że górny bumper wystaje poza etui? W takim razie nie jest problemem przy wymiarowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krz Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 (edited) Znalazłem jeszcze takie zdjęcia. Powinny pokazać więcej. Edited April 21, 2017 by krz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bernie Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 35 minut temu, Gourney napisał: Dobrze rozumiem, że górny bumper wystaje poza etui? W takim razie nie jest problemem przy wymiarowaniu. Tak, górny bumper nie wchodzi w ogóle do etui, to nie problem. Dolny natomiast to marginalna sprawa rzędu 3 mmm, tak jak widać na zdjęciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crysis94 Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bernie Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 W ramach ciekawostki moje etui już dotarło do firmy w Krakowie, przed chwilą miałem telefon. Teraz kwestia wyceny, to już w następnym tygodniu mailowo będą odpowiadać koledze @krz. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted April 21, 2017 Moderator Report Share Posted April 21, 2017 Przez weekend pewnie parę osób dojdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bernie Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Dobrze gdyby dobiło chociaż do 10 osób. Im więcej tym mniej wyjdzie za futerał. Z tego co usłyszałem najdroższe w tym wszystkim jest zrobienie metalowej sztancy, przy pomocy której później robią wykroje. Koszt podzielą przez ilość sztuk. Trzeba podbijać temat, niech więcej osób widzi i niech się dopisują. Sporo ludzi kupiło tego DAPa choćby z iBooda, gołego Pionka chyba nie chcą teraz nosić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krz Posted April 21, 2017 Author Report Share Posted April 21, 2017 Tylko to takie wróżenie z fusów, bo mogą nas policzyć na 50, jak i 250zł. Jak przekroczy 100zł, to pewnie połowa odpadnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bernie Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 Pewnie tak. Trzeba czekać jaką zaśpiewają cenę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuQi Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 8. LuQi - 1 szt. Ps. Też jestem za etui dopasowanym do Pionka bez bumperów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angstrom Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 8. LuQi - 1 szt. 9. angstrom - 1 szt. Mam po prawdzie oryginał, ale jakiś taki on niezbyt jakościowo wytrzymały, chyba. Już coś tam się urwało, więc biorę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceramic Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 8 minut temu, angstrom napisał: 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 8. LuQi - 1 szt. 9. angstrom - 1 szt. 10.ceramic - 1 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mago77 Posted April 21, 2017 Report Share Posted April 21, 2017 (edited) 2 godziny temu, ceramic napisał: 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 8. LuQi - 1 szt. 9. angstrom - 1 szt. 10.ceramic - 1 szt. 11.mago77 - 1 szt. najlepiej z bumperami ale ja biorę jaki będzie Edited April 21, 2017 by mago77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArtuRRo Posted April 22, 2017 Report Share Posted April 22, 2017 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 8. LuQi - 1 szt. 9. angstrom - 1 szt. 10.ceramic - 1 szt. 11.mago77 - 1 szt. 12. ArtuRRo - 1 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturos1967 Posted April 22, 2017 Report Share Posted April 22, 2017 (edited) 2 godziny temu, ArtuRRo napisał: 1. krz - 1 szt. 2. werwolf16 - 1 szt.3. Gourney - 1 szt. 4. Fonzo - 1 szt. 5. Bernie - 1 szt. 6. WojtekC aka Superata - 1szt 7. crysis94 8. LuQi - 1 szt. 9. angstrom - 1 szt. 10.ceramic - 1 szt. 11.mago77 - 1 szt. 12. ArtuRRo - 1 szt. 13. Arturos1967 - 1 szt. Edited April 22, 2017 by Arturos1967 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts