nismovsky

iPod Nano 2g - nie wykrywa komp / nie ładuje

Recommended Posts

Cześć!

Mam taki problem z moim iPodem Nano...

Dawno go nie ładowałem (mało był w użytku) i dziś chciałem go podpiąć do kompa żeby przy okazji dodać mu nowych kawałków i zonk! iPod w ogóle się nie ładuje ani nie jest wykrywany przez komputer!

Podpinanie do innych portów nic nie daje, a wpięcie kabla USB w ładowarkę sieciową też nie pomaga. Co ciekawe, przez LOD od FiiO dźwięk na pożyczony od Rettera amp idzie normalnie, więc całe gniazdo w iPodzie nie padło... Lekkie poruszanie wtykiem od kabla niczego nie zmienia.

Ma ktoś jakiś pomysł / przyczynę tego problemu?

PS. To nie wina kabla / ładowarki, bo iPod Touch 4gen normalnie pod nimi działa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2A, ale to nie ta kwestia, bo Nano się uruchamia (ma jeszcze ok. 25% baterii). Problem w tym, że nie wykrywa go i nie ładuje przy podpięciu do gniazda / kompa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Doopa zbita... Nie wykrył go. Pozostaje spróbować go z innym kablem.

Dzięki za pomoc, Kommel :)

Edytowane przez nismovsky

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie tak bylo ciagle z ipodem mini, az odkrylem, ze laptop wykrywa go pod usb starszej generacji, a nie wykrywa pod usb nowszej generacji (nie wiem, jak to sie tam nazywa). Sprobuj z innym portem usb, ew. pod jakims mocno starym kompem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ale to nie tłumaczy braku ładowania po wpięciu w gniazdko sieciowe.

 

Poza tym, wcześniej (przez pół roku)działał elegancko z tego portu...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

kabel sprawdz na 120% by było pewne ze to nie to!!!!

może gniazdo, albo nawet same luty gniazda miałem jeden przypadek gdzie musiałem wymieniać gniazdo ale to ryzyko 10% ze będzie okej, ew ostatecznie tylko luty poprawić

 

słabe ładowarki pokazują ze łądują ale nie ładują, te duże kostki mogą ci wtedy pomoc,

 

ps ja nie miałem LODów od fiio o co kaman 0_0

 

widzisz to jest właśnie ten ból bo naprawa video jest prosta naprawa nano cóż ...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Okej.
Jutro sprawdzę na 2 innych kablach + ładowarka Apple (właśnie ta duża kostka), chociaż uważam, że kabel jest ok, skoro działa z iPodem Touch 4gen Mojej Dziewczyny (podobnie ładowarka, która elegancko ładuje "taczkę"). Z drugiej strony gdyby całe gniazdo padło to przecież z LODa nie leciałby dźwięk, nieprawdaż?

A FiiO L9 mam swoje, Retterku, więc spokojnie :)

Naprawa Video może sobie być łatwa, ale noszenie go jest mniej poręczne od Nano, a mi nie potrzeba aż tylu GB muzyki ;)

Miałem przecież 5.5gena, ale sprzedałem i zostałem z Nano 2gen.


UPDATE:

Bosko... Po próbie z DFU (nieudanej) teraz nie wstaje już wcale!!! :(
Inny kabel dał to samo, co pierwszy, także to nie to, a teraz mój Nano już kompletnie nie reaguje, relewacja.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W przeciwieństwie do mnie Kolega pewnie wie jak używać nano. Ja niestety nie wiem i po pierwszym wgraniu rockboxa i jakichś zabawach też mi nie wstawał, nie działał reset i nie był widziany przez kompa.

Sądziłem, że to już koniec, ale później bezmyślnie przytrzymywałem przyciski przy włączonym i wyłączonym hold, aż w końcu włączały mi się jakieś funkcje serwisowe, a za którymś razem zaskoczył.

Niestety nie mam pojęcia co wtedy zrobiłem i jedynie pamiętam, że kląłem jak szewc.

Edytowane przez Stary

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A hard reset (srodek + menu) po tym środek + lewy ? Wchodzisz w soft serwisowy. Tam masz test pamięci (dysku).

Gniazdo czyste, piny jak trzeba ?

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"Powinien" to słowo klucz, Kommel ;)

Hard reset nic nie daje. Piny (na tyle, na ile widzę) są okej. Nie był maltretowany ani nic...

 

Padł tak sobie o, nagle.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ale wcześniej działał, bo miał jeszcze ok. 25% baterii. I nawet wtedy nie wykrywał go komp ani nie można go było ładować...

Za to amp przez LOD działał.

 

Domyślam się, że się rozładował, ale w tym tkwi sedno: ja go naładować już wcześniej nie mogłem, bo nie reagował na wpięcie kabla (czy to w porty usb w kompie czy różne ładowarki).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wiem, Fatso, wiem. Póki co, próbuję to jakoś posprawdzać. Retter podeśle mi ładowarkę FW i jak to nic nie da to Nano poleci do Ciebie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dopiero jutro odbiorę ładowarkę FW od Rettera (Poczta Polska się nie popisała) i dam znać co z tego wyjdzie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Okej... iPod poleżał z ładowarką FireWire od Rettera i nic. 24h to chyba wystarczający czas?

 

Ale dziś przed wyjściem do pracy zdarzył się cud! Znalazł się mój brelok z kablem usb do iSprzętów, który kiedyś razem z Etami zamówiłem na iSource i... Nano odżył od razu! Zostawiłem go pod ładowaniem i teraz myślę co takiego brakowało 2 niefabrycznym kablom, 2 applowskim (usb i fw) oraz 5 ładowarkom (belkin, HTC, 2x apple i 2 "no name").

 

Z tego breloka iPod ładuje się z bezimiennej, chińskiej :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze tak jak mówiłem usb i fw ładuje na innych pinach.

Po drugie ta chińska ładowarką lądowałeś innym kablem ? Więcej ma do znaczenia ładowarka czy podaje stałe napięcie czy impulsowe.

Po trzecie pokaż ten kabel i ładowarkę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kombinowałem na wiele różnych sposobów i oryginalne kable USB Apple nie działały zarówno z chińską jak i belkinowską czy applowską ładowarką. Twoje fw też nic nie dawało.

 

Ten brelok "zaskoczył" od razu, a podpiąłem chińską, bo leżała niedaleko ;) jak wrócę to sprawdzę czy reaguje z komputerem i innymi ładowarkami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No ożył, ale nadal mam zagwostkę dlaczego wcześniej działał na każdym kablu, a teraz nie...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Teoria nr 1

Starość nie radość wybredny skurczybyk poleciła na chinszyzne ehhh te skośne oczy :D

 

Teoria nr 2

Karma wróciła :D

 

A tak serio złośliwość rzeczy martwych pewnych rzeczy nie da się tak prosto wytłumaczyć. Szkoda życia ...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Nie masz uprawnień, żeby korzystać z Czatboxa
    Załaduj więcej