ZyGmUnT Posted December 23, 2005 Report Posted December 23, 2005 Elo. Dzisiaj byłem w empiku w galerii mokotóff. Tłoczno było jak cholera ale moją uwagę przykół playerek, który był kostką. Przykuł dlatego, że wyglądał IDENTYCZNIE ja dah-1500 a ze stajni MobiBlu nie był. Zapomniałem jakiej był firmy, bo nazwe tą widziałem tylko przez moment a tłok panujący ogólnie w całej galerii i poziom wkurzenia z tym związany negatywnie wpłynął na moją pamięć - ale obiecuje, że przy najbliższej okazji zupdejtuje posta. Player ten kosztował 300 pare zeta za 256mb ( tak mi sie wydaje bo patrzyłem na niego zza perów 4 osób a te gabloty w empikach za widowiskowe nie są. I teraz nasówa się pytanie - tóry player jest podróbą którego ?? O MobiBlu w zasadzie nikt nic nie wie poza tym, że już funkcjonuje jako tako na rynku polskim, miał testy na PClabie oraz jest uwazględniany w gazetach. Ale z drugiej strony w dziale elektronicznym Empiku nie pojawiła by się chyba jakaś podróba pomiędzy markowymi playerami ( irivery, ipody oraz creativy <- jakkolwiek byście narzekali na jakość coponiektórych z nich trza przyznać, że markowe są ). Wprawdzie czasami pojawiają się tam takie playery jak Sandisk ale to dlatego, że ta firma jest jednym z większych producentów pamięci flash ( ogólnie flash a nie tylko pendrivów ). Więc jak to jest ?? Któren czerpał z ideologii drugiego ?? Bo przecie to, że w Polsce pierwyj był Mobiblu jeszcze o niczym nie świadczy - u nas zawsze elektronika pojawia się z opóźnieniem i to po zawyżonych cenach .... Quote
.ksy Posted December 23, 2005 Report Posted December 23, 2005 http://www.pixmania.com/pl/pl/152568/art/s...q-be-256-m.html nie żebym się czepiał ale gdzieś już o tym na forum pisałem Q-Be było drugie, nie wiem kto wymyslił, ale z tego co pamietam Q-Be pokaząło sowjego grajak sporo poźniej. Nie wiem czy kupili licencje czy zwyczajnie zapozyczyli... ale specilanie sie z tym nie kryja bo nawet na targach sie wystawiaja z tym tu ktorka recka: http://www.intomusic.co.uk/scripts/q-be-mo...-mp3-player.asp Quote
wyborca Posted December 24, 2005 Report Posted December 24, 2005 ...a ja podpowiadam, ze marki o ktorych piszecie zwane sa we Francji generique, to znaczy, ze kazda firma moze kupic sobie partie i oznakowac jako wlasne (np. sklepy internetowe, sieci handlowe). Jako ciekawostka: jako "generique" moga byc wypuszczone na rynek partie towaru (inaczej oznakowane) nawet znanych marek, a nie posiadajace pelnego atestu, lub pochodzace z wadliwej partii, ktora nie jest w 100% pelnowartosciowa seria produktow, ale z ktorymi to wadami sprzet moze dzialac. Quote
quoqu Posted December 24, 2005 Report Posted December 24, 2005 czyli w sumie jak OEMy po naszemu patrzeie FOXDA, Ergotech, i kilka innych marek Quote
ZyGmUnT Posted December 25, 2005 Author Report Posted December 25, 2005 no to tera pytanie czy mobiblu jest takim ergotechem w takim razie ?? Quote
.ksy Posted December 25, 2005 Report Posted December 25, 2005 (edited) jesli chodzi o jakos nie. a jesli chodzi o to czy to oni sprzedali licencje czy nie to ..... wie rownie dobrze w makro mozna kupic odtwrazacz "oxygen" ktory wyglada jak N10... a iriver nigdy nie sprzedawał licencji na ten model Takich akcji jest cała masa. Nie tak dawno podsyłałem KHRoNowi kilka takich kfiatków ... jedn jest na forum apropo nowego Creativa. Przykadły? Monolith MX7000 czy moze nie? http://www.iti.com.hk/en/cpjs_product.asp?...productSort=339 MPIO FY300 czy moze nie? http://www.iti.com.hk/en/cpjs_product.asp?...productSort=339 Edited December 25, 2005 by ksy Quote
Blue Posted December 25, 2005 Report Posted December 25, 2005 Mmoze firmy opatentowaly np nie dosc ze kzstalt to jeszcze ze danuy player ma miec dany napis i dlatego takie jaja? Quote
ZyGmUnT Posted December 28, 2005 Author Report Posted December 28, 2005 Dzisiaj byłem w empiku - kostka, która tam była jak wół nosiła nazwę vtec. Quote
.ksy Posted December 28, 2005 Report Posted December 28, 2005 No to mozliwe ze mobiBLU sprzedal licnecje na kostke i dlatego tyle tych "podobnych". jedak w srodku nie musi byc wcale to samo! Quote
Recommended Posts