Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  redflow : (03 maj 2015 - 20:41) ja mam 293 mg/l - 16,4 w skali niemieckiej :( o ile można ufać pomiarom miejskim
@  Arthass : (03 maj 2015 - 20:27) tak swoją drogą zastanawiam się kto zatwierdził stan tej wody jako zdatnej do spożycia, ale w tym kraju to w zasadzie przestaje dziwić, choć bałbym się jej podawać nawet zwierzętom hodowlanym.
@  Arthass : (03 maj 2015 - 20:24) wodę mam tak zakamienioną, że co kilka miesięcy spłuczka się zacina w wyniku jego wytrącania
@  Arthass : (03 maj 2015 - 20:23) wszystko zależy od jakości wody, u mnie dafi zbyt szybko by się zużywały
@  redflow : (03 maj 2015 - 19:56) czyli nici z biznesplanu :D to tym bardziej zostaję przy dafi - około 8 złotych za sztukę przy zakupie 10 sztuk ;)
@  Arthass : (03 maj 2015 - 19:33) woda destylowana ma tendencje do natychmiastowego pochłaniania związków z otoczenia, stąd na przykład kwaśne deszcze w wyniku pochłaniania związków siarki z zanieczyszczonego powietrza
@  Arthass : (03 maj 2015 - 19:30) tak czy inaczej, szczątkowa ilość minerałów w wodzie służy bardziej jako stabilizator jej równowagi kwasowo-zasadowej
@  Arthass : (03 maj 2015 - 19:20) ale tak, powstawanie chmur to książkowa metoda pozyskiwania wody destylowanej metodą odparowania
@  Arthass : (03 maj 2015 - 19:19) w teorii tak, w praktyce woda destylowana nie może pozostać długo w takiej postaci w niehermetycznych warunkach, ze względu choćby na to, że w temperaturze pokojowej w ciągu kilkudziesięciu minut zaczyna się jej wzbogacanie dwutlenkiem węgla z powietrza
@  redflow : (03 maj 2015 - 19:15) a mówią, że pieniądze nie spadają z nieba :D
@  redflow : (03 maj 2015 - 19:15) poważnie? hmmm muszę nałapać i zacząć sprzedawać
@  Arthass : (03 maj 2015 - 19:12) jak pada, z nieba też spada woda destylowana
@  Arthass : (03 maj 2015 - 19:11) woda filtrowana =/= destylowana
@  redflow : (03 maj 2015 - 18:57) nie wiem, nie znam się - pamiętam tylko test: kurczaki pojone destylowaną wodą zdychały, to pewnie coś tam w tym musi być
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:55) w sumie fajnie gdyby była taka możliwość - nazbierałbym sobie piasku i nie musiał kupować jedzenia
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:51) Węglan wapnia (E170) – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i wapnia.
Jakim cudem przyswajasz związki nieorganiczne? :P
@  redflow : (03 maj 2015 - 18:47) używam dafi, mniejsza filtracja CACO3 ale cena też niższa... a w sumie to przysłowiowy "kamień" jest nam potrzebny do życia ;)
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:41) regularna cena to niecałe 15zł, trafiają się okazje po 12zł
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:39) nie wydaje mi się, przychodzą w oryginalnych kartonikach pakowanych po 4 lub 12 sztuk
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:38) ja kupuję od razu dla sąsiadów, więc wychodzi większa ilość
@  redflow : (03 maj 2015 - 18:37) tylko żeby te filtry nie były z tych samych źródeł, co proszki do prania :D
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:37) akurat w tym momencie nic nie ma na allegro i innych portalach, ale jak ktoś jest zainteresowany to może sobie obserwować oferty
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:33) ludzie piją bez opamiętania wody wysokozmineralizowane, a potem te minerały krystalizują się na kościach, w nerkach i innych narządach, a potem osteoporozy, kamienie nerkowe itd.
@  retter : (03 maj 2015 - 18:32) daj linka na pw
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:30) oryginalne, brita :) tyle, że kupowane powiedzmy "hurtem" z tanich źródeł, z niemiec
@  retter : (03 maj 2015 - 18:30) jakie to filtry po 12zl
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:29) przyswajalność minerałów z wody przez ludzki organizm wynosi ok. 5%, równie dobrze moglibyśmy lizać skały
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:28) nikt nie wspomina o tym, że tylko rośliny potrafią efektywnie przyswajać minerały zawarte w wodzie, dla ludzi są minerały organiczne.
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:28) poza tym cała ta propaganda wód mineralnych to tylko marketingowy bełkot
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:21) z tym że u mnie jest bardzo twarda woda, normalnie to nawet dwa razy dłużej można wyciągnąć
@  Arthass : (03 maj 2015 - 18:19) jeden filtr (12zł) wystarcza u mnie na niecały miesiąc (2-3L dziennie)
@  Jimmi Dragon : (03 maj 2015 - 18:04) A ja moją wodę pozyskuję z biedry. "Oaza" się nazywa i jest dobra bo tania.
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:51) taniej niż w sklepie, oczyszcza większość rzeczy
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:50) wodę pozyskuję z kranu, po czym filtruję dzbankiem
@  retter : (03 maj 2015 - 17:42) woda jest teraz podobno truta fluorem (odpad z produkcji z czym nie mają co zrobić) a to jest baaaaardzo dochodowy sposób :)
@  Kubasz : (03 maj 2015 - 17:37) masakra, coraz więcej tego gówna w jedzeniu
@  Kubasz : (03 maj 2015 - 17:36) ogólnie w kolorowych napojach i niektórych sokach asp też siedzi
@  Kubasz : (03 maj 2015 - 17:36) @retter ;)
@  retter : (03 maj 2015 - 17:34) o to masz ciekawie z pc, a z aspartamem polecam poczytać o gumach i energerykach :D
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:26) u mnie nie dostanę niczego poza masówką
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:25) ok, ale ja to piję kilka razy w roku co najwyżej, jak się na przykład jakieś grillowanie przytrafi
@  Kubasz : (03 maj 2015 - 17:24) taki wzmacniacz smaku ;) a potem można mówić, że coś komuś smakuje
@  Kubasz : (03 maj 2015 - 17:23) no widzisz, dla mnie ta substancja jest mocno szkodliwa ...
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:21) @Kubasz jak się nie ma co się lubi...
@  Kubasz : (03 maj 2015 - 17:16) @Arthass desperados ma aspartam na składzie ;)
@  micbud : (03 maj 2015 - 17:15) A piwa Polski Chmiel? Tez nie mają chmielu?
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:13) i teraz wiem dlaczego choćby taki desperados zawsze bardziej mi smakował od tatry czy innego sikacza
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:12) wiem, że nie odkryłem niczego nowego, ale jako osoba, która pije piwo 3 razy do roku ostatnio w sklepie poczytałem sobie etykiety i rzuciło mi się to w oczy
@  Arthass : (03 maj 2015 - 17:10) Co do piwa to tak by the way większość tych casualowych Harnasiów nie zawiera chmielu w składzie, to jedynie woda z dodatkiem słodu jęczmiennego
@  Jimmi Dragon : (03 maj 2015 - 16:59) Posmak alko jest gdy się go mocniej schłodzi. A ja za zimnym piwem nie przepadam (wiem, dziwny jestem). Takie lekko chłodnawe jest dla mnie optymalne. W smaku jest bardzo gorzkie i to mi się w nim podoba. I jest to taka prawdziwa ciemna piwna gorycz, a nie jakaś kawowa, czy wędzona.