Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  Ugz : (01 marzec 2015 - 01:24) teraz to dopiero cisza na forum :)
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 23:20) no ja też mam pierwszy raz od niepamiętnych czasów trochę czasu dla siebie ;)
@  Azahiel : (28 luty 2015 - 23:15) no cóż, praca;)
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 23:06) ale tu cisza... Kiedyś sb tętniło życiem :)
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 22:46) :D
@  xar : (28 luty 2015 - 22:45) Arkusz widzę Cię w takich :P Wszystkie samoloty mają światełka. :D

Dodaj obrazek
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 22:13) ja i tak łamię jedną zasadę bo raczej nie powinny być za kostkę :D
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 22:13) Nie no, buty do latania muszą być po prostu wygodne :P Jedyny wymóg.
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 22:13) :D
@  Robsonek : (28 luty 2015 - 22:05) takie adidaski Ci kupimy jak już lubisz tak latać a adidasach  :D   Dodaj obrazek
@  Robsonek : (28 luty 2015 - 22:03) nie martw się Arkusz Dodaj obrazek
@  Robsonek : (28 luty 2015 - 22:01) ooops :D
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 21:55) zawsze latam w adidasach :(
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 21:55) to ja :(
@  Robsonek : (28 luty 2015 - 21:53) wszyscy zastanawiają się pewnie dlaczego typ leci w adidasach :D
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 21:50) zabiłem szałta :(
@  Arkusz : (28 luty 2015 - 20:59) https://fbcdn-sphoto...978160831_o.jpg :?
@  sn4ke : (28 luty 2015 - 20:55) Ano właśnie dlatego jestem nastawiony sceptycznie. Czyżby została tylko skarpeta? Niby EVO MKII ma dwa rodzaje padów, ale ciężko spotkać używki poniżej stówy, a te kosztowały mnie kiedyś 50zł z wysyłką...
@  retter : (28 luty 2015 - 20:43) pady k240 to drugie tyle co 681 :)
@  sn4ke : (28 luty 2015 - 19:50) To co widzę na alledrogo, to jedynie takie skóropodobne, wyglądają jak te w superluxach. Cholerstwo strasznie grzeje, a do kompa miałem wcześniej kiepsko brzmiące, ale super wygodne Sweex HM510 gdzie uszkodził mi się pałąk.
@  untilited : (28 luty 2015 - 18:37) CHYBA pady od akg240 wejdą.
@  sn4ke : (28 luty 2015 - 18:18) Pany, czy do HD681 (pierwsza wersja) są jakieś welurowe zamienniki?
@  Szatynbury : (28 luty 2015 - 16:37) z rdzy :D
@  zawish : (28 luty 2015 - 16:07) jutro chyba pojade na myjnie 24h oplukac auto...
@  zawish : (28 luty 2015 - 16:07) no niektorzy tak twierdza.
@  Szatynbury : (28 luty 2015 - 16:00) ty podobno chlopak jestes
@  zawish : (28 luty 2015 - 15:58) aha, no tez bym byl...
@  Szatynbury : (28 luty 2015 - 15:56) nic dziwnego, w koncu patrzy na mnie
@  Szatynbury : (28 luty 2015 - 15:56) a mi sie wydaje ze jest podniecona
@  zawish : (28 luty 2015 - 15:49) chyba duzo mysli, bo czolo cieplutkie
@  xar : (28 luty 2015 - 14:49) te drugiej chyba ucieka ciepło bardziej..
@  xar : (28 luty 2015 - 14:48) przyjdzie zawish i retter, no to trzeba też wrzucić trochę zimna, żeby każdy był szczęśliwy. ;)

Dodaj obrazek
@  Kubasz : (28 luty 2015 - 14:42) na oddziale zamkniętym ;)
@  Damix : (28 luty 2015 - 14:23) Chyba w twoim pokoju tylko :D
@  Robsonek : (28 luty 2015 - 13:55) w Toruniu oczywiście 26 stopni  :D  miłej soboty  :D
@  Robsonek : (28 luty 2015 - 13:55) Dodaj obrazek
@  Szatynbury : (28 luty 2015 - 11:41) chyba shotgunie
@  Kubasz : (28 luty 2015 - 05:15) idzi idz do pracy ...
@  zawish : (28 luty 2015 - 05:15) a no to prawidlowo.... dobra, ja robie wypad na 8h ...:/
@  Kubasz : (28 luty 2015 - 05:11) :ph34r:
@  Kubasz : (28 luty 2015 - 05:11) chodz szogunie ! :phear:
@  Kubasz : (28 luty 2015 - 05:07) żyjemy
@  iMpus : (28 luty 2015 - 05:04) zyje i ma sie dobrze...
@  zawish : (28 luty 2015 - 04:54) Kubasz, zyjemy?
@  retter : (27 luty 2015 - 23:49) i wez tu badz madry sie zdecyduj :D
@  Azahiel : (27 luty 2015 - 23:42) ps2 tyle wadliwych- moja działa spokojnie, a mam fata- xbox 360 tak samo. Ja chyba mam farta do sprzętu , bo żaden mi nie padł tak z siebie. No dobra do routerów nie mam szczęścuia
@  Azahiel : (27 luty 2015 - 23:41) ja nie wiem w sumie, mój psx działa do dziś ;p
@  retter : (27 luty 2015 - 23:41) to już producent musi być pewny swego
@  retter : (27 luty 2015 - 23:40) o dziwo klawiature kupiłem 10lat temu własnie z 5letnią gwarą działa do dziś a nie chłam po na rok max 2lata
@  retter : (27 luty 2015 - 23:39) ale co 2 co 3 a co 5 lat