Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  retter : (29 lipiec 2014 - 15:34) w fotografii produktowej walczy się niską ceną, ilością a nie jakością obrazka i jest czysto zarobkowa
@  Jimmi Dragon : (29 lipiec 2014 - 15:27) *nie daje
@  Jimmi Dragon : (29 lipiec 2014 - 15:26) W makro i produktowej też FF nie jakiejś wielkiej przewagi (w makro większa matryca jest wręcz utrudnieniem).
@  retter : (29 lipiec 2014 - 15:09) jedynie do sportu i zwierząt FF nie jest potrzebne ale za to tam AF jest niezbędny, 5d1,2 i pewnie 34 nie słynie z AFa :)
@  Jimmi Dragon : (29 lipiec 2014 - 13:57) trochę będziesz musiał tych zdjęć zrobić, żeby osiągnąć różnicę cen cyfrowej i analogowej puchy FF ;)
@  Azahiel : (29 lipiec 2014 - 13:34) mi to nie przeszkadza, bo wróciłem do analoga i praktycznie swojego canona nie używam
@  Azahiel : (29 lipiec 2014 - 13:34) nie chodzi o ilość, koszt zrobienia zdjęcia na dłuższą metę wychodzi droższy po prostu:)
@  Jimmi Dragon : (29 lipiec 2014 - 13:24) No bo do analoga to się trzeba nauczyć robić po kilka fotek dziennie, a nie kilkaset ;)
@  Azahiel : (29 lipiec 2014 - 13:16) jak się ma skaner jeszcze to koszta nie wychodzą jakieś super duże, ale jednak są.
@  Azahiel : (29 lipiec 2014 - 13:15) czyatniej wychodzi to nie wiem... jednak wywoływanie samo w sobie kosztuje.
@  Jimmi Dragon : (29 lipiec 2014 - 12:48) Zależy od zastosowań. Nie wszyscy potrzebują FF i nie wszyscy potrzebują AF. Mało tego, nie wszyscy potrzebują cyfry. I oni właśnie mają najlepiej (najtaniej), bo za 'grosze' mogą sobie kupić średni format i robić takie foty, że czacha dymi ;) Najgorzej mają chyba lubujący się w fotografii sportowej i przyrodniczej. Tam bez wypasionego tele i puchy z super AF to można co najwyżej z nerwów osiwieć, a nie dobre zdjęcie zrobić ;)
@  Destruktor : (29 lipiec 2014 - 12:48) pan Piotr się na wszystkim zna najlepiej kmioty, jak można mu coś zarzucać
@  retter : (29 lipiec 2014 - 12:40) nie wiem jak z TV ale z foto to się nie sprawdza, wysoki poziom do FF + dobre szkło, a dobre przeciętne szkło z AF czyli współczesne to z 4K (35/1.4; 85/1.4) body współczesne to 10K 5D3 więc pan Piotr to niech się oczyta w cenniku a potem coś mówi ....
@  Kubasz : (29 lipiec 2014 - 12:40) za 60, nie za 40 :P
@  xar : (29 lipiec 2014 - 12:34) @Kubasz zrób wypad na rynek i cyknij Panu Piotrowi foty co kupujesz za 4 dychy...;p
@  MrBrainwash : (29 lipiec 2014 - 12:34) Może sobie podszyje pady welurem. Będzie wygodniej. Ile to można rzeczy zrobić domowymi sposobami :lol:
@  MrBrainwash : (29 lipiec 2014 - 12:32) Nie mam gumek. ale włożyłem sobie trochę materiału pomiędzy kapselki w K241 i teraz jest si :)
@  MrBrainwash : (29 lipiec 2014 - 12:31) :D
@  Kubasz : (29 lipiec 2014 - 12:26) chłopaki nie załamujcie mnie ...
@  Destruktor : (29 lipiec 2014 - 11:54) jak mówiłem - bez 5k w ogóle nie zaczynaj z audio
@  xar : (29 lipiec 2014 - 11:24) Piotr to zawsze ma racje.
@  xar : (29 lipiec 2014 - 11:24) "Jest faktem, że odtwarzanie muzyki na wysokim poziomie jest bardzo kosztowne, daleko kosztowniejsze od oglądania telewizji czy fotografowania na podobnie wysokim poziomie. Są oczywiście telewizory i aparaty fotograficzne kosztujące bardzo dużo, ale wysoki poziom w obu wypadkach można uzyskać za poniżej 3 tysiące, a tego w przypadku aparatury audio raczej uzyskać się nie da, co dosyć jest dziwne i zasmucające."
@  Jimmi Dragon : (29 lipiec 2014 - 00:03) a ja sobie zrobiłem 2x10m kable głośnikowe... i grają :s
@  Kubasz : (28 lipiec 2014 - 22:04) zaraz zrobię moda i jutro go spokojnie posłucham, ale philips na cdm4/19 bardziej mi sie podoba od fabrycznego pionka
@  Undertaker : (28 lipiec 2014 - 22:01) Znowu nie wiem, czy DV-310 nie gra nieco inaczej, ktoś ode mnie kupował zmodowanego (moda w tym modelu wykonywał tditsr) i sobie bardzo chwalił. Olsztyniak, zdaje się.
@  Undertaker : (28 lipiec 2014 - 22:01) Ale fakt, żeto raczej tanie CD - przedział do 200 zł. Choć Pionek po modach wychodzi podobnie.
@  Undertaker : (28 lipiec 2014 - 22:00) Ja porównywałem Pionka (modowanego) z kilkoma CD, w tym z jakimś Technicsem właśnie na tym CDM'ie i Pionek jak dla mnie zagrał najlepiej.
@  Kubasz : (28 lipiec 2014 - 21:53) podłączyłem dv-300 do DACa i nie zachwycił mnie ... philips na cdm4/19 lepiej się spisuje jako transport ...
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:52) tylko szkoda, że "tanie" płyty mają zwykle spore wady w masteringu
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:51) na tole dynamika się też poprawiła
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:51) lepiej słychać różnicę, na pewno wyraźniejsza góra
@  Kubasz : (28 lipiec 2014 - 21:49) @Panataki ta nowa igła gra lepiej ?
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:49) tylko się zastanawiam, jak pozbywać się kurzu, który zbiera się na niej podczas odtwarzania?
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:48) igła przyszła i różnicę w wielkości widać gołym okiem
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:48) ale na razie muszę skończyć z wydawaniem
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:47) znalazłem sobie jak na razie taką stronkę http://www.audiophil.../superdeals.cfm
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:46) czytałem o tambu, że to jest jedna z najlepiej zrealizowanych płyt jakie wyszły...
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:45) @kubasz, czego Ty teraz nie masz :P
@  Kubasz : (28 lipiec 2014 - 21:41) ja mam Kingdom Of Desire :D za około 90-100 zł do oddania :P
@  MrBrainwash : (28 lipiec 2014 - 21:41) remastery*
@  Kubasz : (28 lipiec 2014 - 21:41) @Panataki :D
@  MrBrainwash : (28 lipiec 2014 - 21:40) Mam toto na CD całą kolekcje z amazona, ale to remastertery
@  Panataki : (28 lipiec 2014 - 21:39) szukam toto tambu na vinylu i jedyne co na razie znalazłe to sztuka za 220 zielonych
@  MrBrainwash : (28 lipiec 2014 - 21:39) Wzmacniacz może być dodatkowym atutem w kwestii brzmienia, ale ten stockowy jest na szczęście całkiem dobry.
@  MrBrainwash : (28 lipiec 2014 - 21:37) aha :) Kopa nigdy za wiele :P Mi też brakuje wysokich, ale to dlatego, że mam ciemne słuchawki :P
@  bruno63 : (28 lipiec 2014 - 21:07) :|
@  Mnementh : (28 lipiec 2014 - 20:58) http://kwejk.pl/obra...ki-pchelki.html
@  retter : (28 lipiec 2014 - 20:39) idą jako tak całkiem okej ale x5 nie ma kopa
@  xar : (28 lipiec 2014 - 20:15) bry
@  MrBrainwash : (28 lipiec 2014 - 18:59) a jak senki idą prosto z dziury?