Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  Ugz : (25 czerwiec 2016 - 02:14) A co do R70x to mam tak jak kryzys, skrytykować i za co nie mam. Ale nie porwały mnie jakoś.
@  Ugz : (25 czerwiec 2016 - 02:12) ***** **** ******* ****** ;)
@  Kubasz : (25 czerwiec 2016 - 02:04) ****!
@  crysis94 : (25 czerwiec 2016 - 00:09) R70x są fajne... ale niczym mnie też nie zachwyciły.
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:35) Dokładnie! Jest wychylenie na każdej osi i kosmiczna transparentność.
@  bachankas : (24 czerwiec 2016 - 21:20) One mają trochę taki efekt, jakbym był w studio jakimś sporym i muzycy się dookoła mnie rozstawili.

W połączeniu w minimalnie ciemnym charakterem daje piorunujący efekt.
@  bachankas : (24 czerwiec 2016 - 21:18) Po prostu konkretne, mocne, spójne granie, Machine Head mi kapcie wyrywał na meecie
@  bachankas : (24 czerwiec 2016 - 21:18) R70x są świetne, nawet Disturbed mi się w nich podobało :D

A najzabawniejsze, że te 470 omów podpiąłem do Clipa i na maksymalnej głośności dało się nawet z przyjemnością słuchać :D
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:06) A Bryan Ferry po prostu czaruje :)
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:04) Fantastyczne rozkładania planów w każdej osi :)
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:04) Fajny, sprężysty i szybki bas. Nasycona, mięsista średnica i jasna, klarowna, niezwykle czytelna góra bez sybilantów. A do tego trójwymiarowa scena, która choć trzyma się raczej blisko, to po prostu daje taką transparentność dźwięku, z jaką jeszcze nie miałem do czynienai.
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:02) Mój zachwyt wynika z tego, że porównując je do SHP9500, DT990 Pro, czy SRH1440 - R70X po prostu gniotą. Czego bym im nie dał, dają radę. Ba, radzą sobie nawet z death-metalem :D
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:01) Zapewne mając Staxy, HEKi, Dharmy czy inne kosmosy na łbie jarałbym się równie mocno :)
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 21:01) No nie ma co porównywać DT990 Pro do R70X :D Nie ta półka cenowa. Nie twierdzę, że są to najlepsze słuchawki na świecie. Zachwycam się tym, co mam w odniesieniu do tego, co miałem :)
@  Gorionn : (24 czerwiec 2016 - 20:59) wow kolejne najlepsze słuchawki :o
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 20:57) Hahahaha, sub-bas w otwartych który się czuje xDDDDDD To są jakieś jaja xD
@  Vaiet : (24 czerwiec 2016 - 20:55) Panowie. To jest jakaś masakra xD Nie miałem na głowie jeszcze takich słuchawek jak R70X. Jakiś kosmos w ogóle. Normalnie pierwsze, w których CZUJĘ muzykę, a nie tylko słyszę. Nie da się tego opisać, ale endorfiny mnie rozpierają xD
@  Kubasz : (24 czerwiec 2016 - 14:58) xD
@  rfzb : (24 czerwiec 2016 - 13:57) Nie dość, że przepłacił 2x za przesyłkę, to jeszcze wysłał na zły adres :D
@  rfzb : (24 czerwiec 2016 - 13:56) @Kubasz komputerowe koło kierownicze.
@  Kubasz : (24 czerwiec 2016 - 13:43) dobre ;)
@  krz : (24 czerwiec 2016 - 13:33) https://scontent-frt...6dc&oe=57FF560A ;)
@  Kubasz : (24 czerwiec 2016 - 12:39) @rfzb a co w tej paczce?
@  rfzb : (24 czerwiec 2016 - 12:37) Ale mi się sprzedawca na Allegro trafił... wysłał mi paczkę Pocztą, z dodatkowym ubezpieczeniem i "ostrożnie", zapłacił za nią 34 zł xD A podobno bida w Polsce.
@  Kubasz : (24 czerwiec 2016 - 03:57) dzień dobry
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 22:49) nie, tylko urząd komunikacji kontaktuje się mailem, urząd skarbowy nie ma strony internetowej i nie znalazłem emaila
@  rfzb : (23 czerwiec 2016 - 22:41) To i tak dobrze, że się mailem posługuje.
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 22:37) niby przez maila napisała mi wszystko co mam zabrać, ale nic nie wspominała o urzędzie skarbowym, gdzie chcieli ode mnie 10 pism
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 22:37) w sumie muszę jeszcze odwiedzić inny urząd, więc wezmę ze 3szt od siostry i 3 od ojca
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 22:36) no tak właśnie planowałem :D
@  micbud : (23 czerwiec 2016 - 22:31) Tylko nie wypisuj kwita przy urzedasie. Notujesz na brudno, jak Ci urzedas dyktuje, co ma byc na kwicie. Nastepnie idziesz za winkiel i wracasz po 15 min. z gotowym kwitem
@  Arkusz : (23 czerwiec 2016 - 22:29) Karma za 255zł... Gdybym miał czas na jej odrestaurowanie... I C4Pro za 1500 :( Czemu muszę być akurat teraz na minusie. 
@  Arkusz : (23 czerwiec 2016 - 21:58) cześć Wam :)
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 21:13) @micbud o, dobry pomysł
@  bachankas : (23 czerwiec 2016 - 21:10) Tak powinni ludzie na meetach wyglądać :P
@  bachankas : (23 czerwiec 2016 - 21:10) http://9gag.com/gag/...e8?ref=fsidebar
@  micbud : (23 czerwiec 2016 - 19:38) Arthass: pierwsza zasada zostawiania pism w urzedach: zawsze miec ze soba ze 2 czyste kartki podpisane inblanco przez zainteresowane strony
@  Kubasz : (23 czerwiec 2016 - 18:56) @Szatynbury super :) nie musisz się spieszyć , umowmy się na wakacje
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 18:53) w teorii wszystko miało być proste, sprawa w jednym urzędzie, złożenie oświadczenia o darowiźnie i spokój, ale okazało się że potrzebuję pieczątki urzędu skarbowego pod darowizną (wartość nie podlega opodatkowaniu), ale przedtem muszę przywieźć im pierdylion zaświadczeń, kserokopii itd.
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 18:51) przyczepią się o jedno zdanie czy słowo i mam znów wycieczkę w obydwie strony, potem znów do siostry i ojca po podpisy
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 18:50) a nie chce mi się znów wracać z urzędu oddalonego o 30km z pustymi rękami
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 18:50) nie, bo potrzebuję napisać oświadczenie o zapomnieniu uwzględnienia mienia w postępowaniu spadkowym, a nie znalazłem żadnego wzoru
@  Szatynbury : (23 czerwiec 2016 - 18:00) Kubasz: mam kable :D
@  Kubasz : (23 czerwiec 2016 - 15:24) a google nic nie podpowie?
@  Kubasz : (23 czerwiec 2016 - 15:24) cos przeskrobal ?
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 15:18) jutro zadzwonię do urzędu
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 15:18) no tak, ale przydałoby mi się na dziś
@  Kubasz : (23 czerwiec 2016 - 15:11) napisz na forum, ktoś cos podpowie
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 15:06) szukam porady
@  Arthass : (23 czerwiec 2016 - 15:05) czy ktoś tu może pracuje w urzędzie skarbowym? :ph34r: