Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:37) ja się audeo też nie pozbędę :)
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:35) Super wykonanie jest tych Etymoticow takze
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:34) Nie narzekam w ogole na wygode Etymoticow, bardzo latwa aplikacja itp
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:33) O dziwo one z innymi tipsami robia fenomenalna robote, ja slucham ich z tipsami od Audeo, powaznie mysle zeby zrobic customowe tipsy do nich.
Dla mnie Audeo i ER4 PT to doki ktore bede mial zawsze
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:33) Mam wersje PT, nowki kupilem.
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:32) Ja mam ER4
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:32) dziękować :) wzajemnie, spokojnej! 
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:32) To gratulacje Arkuszu! Wypinaj pierś, żołnierzu! :P
Dobra, lecę ogarnąć to zamówienie thomannowe - spokojnej nocki, Panowie :)
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:30) Moja Dziewczyna ma MC2 i też sobie chwali :) Mikołaju, spróbuj tych dodatkowych filtrów, bo HFy mają dziwną tendencję do ucinania samego szczytu góry, a na białych filtrach Seltecha to wszystko się cywilizuje i serio zaczyna przypominać ER4. Jak Maciux posłuchał moich HFów to powiedział, że są tak niebezpiecznie blisko ER4, że nie wie czy jest sens dokładać różnicę w cenie między nimi ;)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:30) P.S. W listopadzie prawdopodobnie odbieram swój pierwszy w życiu order :D :D :D 
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:29) mam za mało czasu. Cały wolny pakuję w latanie :)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:29) no ja się zgadzam. Ja bym customów nigdy nie sprzedawał, gdyby nie to, że po prostu ich nie używam. 
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:28) @Arkusz - ale Piotrek robi customy. Sam pewnie kiedyś nabędę CIEMy :) rozumiem jednakże podejście Phonaka i Etymotic. Chcą wycisnąć co się da i to robią. Trochę jak z motoryzacją. Jedni dodają kompresory lub turbiny, a swego czasu Honda poszła innym kierunkiem i dali nam m.in. fenomenalny motor z S2000. Wolnossące 2.0 z 240 KM. Że o 3.0 VTEC z Hondy NSX nie wspomnę ;)
Są rózne metody pozyskania mocy i póki na każdą są odbiorcy, każda jest słuszna
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:27) ej, miałem iść spać, ale nie chce mi się wyjmować audeo z uszu. Są świetne. I pierwszy raz od dawien dawna mam super seal'a na zwykłych gumkach. 
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:27) do Etow pasuja tipsy od Audeo (idealnie) i w ogole te sluchawki w bardzo ciekawym kierunku wtedy ida
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:27) oj, nie wiem jak HF, ale MC5 są ostre, jak brzytewki :)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:26) nismo - ja miałem w uszach kilka etów. Moja siostra jest fanką MC5 i nie chce słyszeć o żadnych innych słuchawkach. 
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:26) Dla mnie Ety nie sa ostrzejsze :)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:26) a teraz jeszcze zakupiłem 12 szarych filterków O.o
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:25) @Arkusz - Etymotic to równie dobre granie co Audeo (i też był taki moment, że seria HF chodziła po ok. 200-250 zł), ale już ostrzejsze. Mam do nich białe filtry Seltecha i dzięki nim mam mocniej rozciągniętą górę, co upodabnia je do serii ER4
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:25) Zwrotnica dobrze zrobiona to masa roboty.
Problemy z impedancja, faza, obudowami bo kilkaprzetwornikow swoje zajmuje to wszystko sprawia, ze wiekszosc firm daje ciala
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:25) nismo - ale da się też zrobić nawet 8 przetwornikowe słuchawki świetne. Co udowadnia Piotrek... 
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:24) I maja racje. Mam Audeo i Ety wlasnie, lepszych dokow nie znam
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:24) @mikolaj612 - wiem, miałem przyjemność wymienić parę e-maili z jednym z inżynierów Etymotic i powiedział mi, że brak zwrotnic i kombinowania z doborem dobrze zgranych przetworników to zbędny wysiłek, dlatego lepiej wycisnąć maksimum z jednego drivera.
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:23) ja zostawiłem sobie Pro330v2 po ziemie bo miałem z nimi latać, ale zakupiłem wysokościomierz akustyczny, więc odpada. A taka zabawka jak ten akustyk bardzo, ale to bardzo mi pomaga. 
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:21) Wieloprzetwornikowe sluchawki to masa problemow technicznych, z ktorymi ciezko sie uporac, a wiekszosc firm nawet nie probuje ;)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:21) złociszy, oczywiście. A ety nie są dla mnie. Może kiedyś, bo przechodzę metamorfozę - od UM3x (które mają mało góry), poprzez 330v2 do audeo ;)
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:21) To co zrobil Phonak i Etymotic to juz w zasadzie granica tego co jeden driver moze pokazac
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:21) I nie uslyszysz :)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:21) nie wiem, ale nie słyszałem nigdy tak dobrze grających doków za 200z.
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:20) Dlatego sa takie konstrukcje
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:20) Phonak by nie pozamiatal
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:19) o, jestem! :D Zaraz biorę się do wyliczania ludziom wpłat ze zbiorówki thomannowej
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 23:19) @Arkusz - ludzie to samo mówią o Etymotic, a moim zdaniem obie firmy dopracowały do perfekcji pojedyncze przetworniki i może niech lepiej tak zostanie bo Audeo 232 to była porażka, IMO. Ale niższe Phonaki pewnie sobie kiedyś kupię - jako uzupełnienie Etów :D
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:19) o, jest nismo :D
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 22:47) Jeśli tak gra jeden przetwornik... Phonak pozamiatałby rynek, gdyby wydał 3/4 - przetwornikowe potworki :)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 22:46) ej, ej. Nie chcę robić hype, bo już jest na audeo hype, ale... mam szczenę na podłodze. jak to się zgrywa z Sonówką... miazga. Podoba mi się bardziej, niż UM3x :D tylko wypchnę midbass i będzie bajka. 
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 22:44) mój X jest jak nowy - dosłownie ;)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 22:41) ale on sie tylko rozladowal ^^ 
@  Undertaker : (02 lipiec 2015 - 22:23) Sony X to spora strata, łączę się w bólu. Zacny plejer.
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 21:49) p.s. Nie pamiętałem, że one są aż tak malutkie :)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 21:36) mam audeo :D Ale padł mi Sony X =.=
@  xar : (02 lipiec 2015 - 20:21) bry.
@  Lord Rayden : (02 lipiec 2015 - 19:18) sprzedaje tego VCrafta. w parze z jabolkiem 8 GB
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 15:41) Dobra, widzę już :P
@  nismovsky : (02 lipiec 2015 - 15:35) @Lord - a on nadal ma tego Venture Crafta? Bo mi się pokazało tylko jedno dość stare ogłoszenie...
@  Lord Rayden : (02 lipiec 2015 - 14:40) Do Taczek takich nie robili chyba
@  Lord Rayden : (02 lipiec 2015 - 14:40) E.. Jak by to jeszcze 32 GB było. To i muza i streaming. A tak to niestety.
@  manuelvetro : (02 lipiec 2015 - 14:37) Jak masz jeszcze tacze i kałacha !
@  manuelvetro : (02 lipiec 2015 - 14:37) Bierz Lordzie! Do 320-tek offline ze streamingu starczy