Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 12:16) pobawiłbym się z jakimś egzemplarzem...
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 12:16) Czemu te k601/k701 tak trzymają cenę...
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 12:14) snuff to ty? xd
@  bakus1233 : (25 październik 2014 - 10:15) i taka ciekawostka: hd 650 według mnie grały lepiej od he300 podłączone bezpośrednio pod laptopa.. ;)
@  bakus1233 : (25 październik 2014 - 10:11) inna sprawa, że hd650 za 600-650 używanych nie kupisz :D
@  bakus1233 : (25 październik 2014 - 10:11) he300 lepsze od hd 650 ?! kwestia gustu :) ja bym wybrał 650, bo mają przewagę nad he300 w postaci wygody
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 09:01) Z tego co wiem to HE300 nie sa strasznie wymagajace. Mikolaj mi mowil, ze nawet FiiO im styknie, choc niewatpliwie wole im dac cos lepszego.
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 09:00) Przesluchalbym je na Matrixie Mini i, a powoli wiekszy zakup by byl w planach. Wszystko powoli. :)
@  retter : (25 październik 2014 - 08:51) Tylko pytanie czy masz czym je karmić bo głodować nie problem.
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:44) Wiem. Dlatego mimo wszelkich czytan chce je sobie sprawdzic samemu. :)
@  retter : (25 październik 2014 - 08:44) taj he300 jedyne dynamiki tego producenta
@  retter : (25 październik 2014 - 08:43) tylko zauważ napisałem podobno, nie mówie że tak jest, to trzeba sprawdzić samemu
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:40) Tez wlasnie czytam od kazdego, ze to lepsze HD650. Wrecz kazdy je tak porownuje, az dziwne. :D
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:39) Wtedy byly po tyle nowki. Zdrozaly cholerka teraz. W sumie jak wszystko. HD600, Q701 tez. HE300 chyba najblizej do HE500 z maniery grania z tych modeli co wymieniles, pomijajac, ze to dynamiki, nie?
@  retter : (25 październik 2014 - 08:39) he300 to podobno lepsze hd650 a te są ciemne i basowe
@  retter : (25 październik 2014 - 08:37) używane he300 po tyche chodzą

he300 słuchałem chwile (odsłuchy w RMSie) bo obok miałem 400, 500, 5le także były one takie deko biedne
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:36) Teraz tak. Jeszcze pod koniec grudnia musialem wybulic za nie kolo 800 i tyle samo HE300 kosztowaly. :D W sumie mialem jeden z pierwszych egzemplarzy. Myslalem, by wymienic K612 na HE300 i doplacic. Tylko tak mysle sobie, ze po co, jak wszystko mi pasuje..? :D No ale ta ciekawośc jednak, ehh. Ciezkie zycie. :D
@  retter : (25 październik 2014 - 08:33) wiesz snuff ze k612 można kupić za ok 500 nowe nie używane :D a he300 chodzą 750/800
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:32) Tak z innej beczki to HE300 sluchales? Bo ciekawi mnie jak sie maja do K612. Od zawsze mnie ciekawily. :P Pamietam mialem je kupować, ale wyszly K612 i sie nie moglem oprzec, a HE300 jak zostaly w mojej glowie, tak zostaly.
@  retter : (25 październik 2014 - 08:26) obie były stockowe słuchane w sklepie z x5
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:16) Moze sluchales K612 odblokowanych, a Q701 nie? ;) Sam w K612 uwazam, ze gory i basu jest calkiem sporo, na pewno nie jest to bezbasie jak ludzie mowia, ale nie sluchalem Q701 i nie moge porownac. W sumie ciekawi mnie to... :)
@  retter : (25 październik 2014 - 08:05) ciekawa rzecz że po wykresach q701 powinny mieć więcej góry i basu niz k612 a po 15min odsłuchu powiedział bym że jest odwrotnie :D
@  Undertaker : (25 październik 2014 - 02:38) Alew Sennkach bardziej misiowaty
@  Undertaker : (25 październik 2014 - 02:36) stockowe nie mają jakoś dużo basu :)
@  PENDRAGON : (25 październik 2014 - 02:31) @Damix Co Ty gadasz, dla mnie w Q701 jest duzo basu, nawet wiecej i lepszej jakosci, niz w HD600, a te przeciez maja podbicie w okolicy 100hz o kilka db. Chyba nie sluchales odblokowanych Q701 :).
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:30) do elektroniki nie ma innej opcji
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:30) mnie przed 1 dyskoteka obudziła - doszli do wniosku, że starczy mi spania ...
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 00:29) a ja się do spania szykuję...
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:29) za godzinę wyjeżdżamy
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:29) @Jimmi Dragon no śniadanie już się gotuje ...
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:29) audeo czy innych etyholików
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:28) :D
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 00:28) lol Kubasz, już wstałeś?
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:28) :P
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:28) kubasz: powiedz to uzytkownikom q701
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:27) @FeX czyli tak jak ma być :P
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:26) ja musze miec sporo basu, góry, detali i sceny
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:23) witajcie ;)
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:23) a żyje i ludziska tyż
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:23) jaj estem ciekawy jak sie maja do hd600 czy akg k612
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:22) Zawsze warto sprobowac
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:22) o jednak szołt żyje :P
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:22) jednak ciekawości nie zaspokoję
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:21) dla mnie moze i lepiej, jesli maja mniej basu niz Dt990pro to nie maja czego szukac i by poszly na handel :)
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:16) o ile jeszcze beda
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:16) jutro po zajeciach sam zamowie jak bede umial ogarnac ten niemiecki amazon przez mailboxde
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:11) moze nie kraj, ale ludzie
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:10) no nic, dojczlandy to głupi kraj
@  Damix : (24 październik 2014 - 23:59) kurna i co z tym zamowiniem na shp9500 :(
@  bakus1233 : (24 październik 2014 - 23:15) :D