Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  manuelvetro : (28 listopad 2014 - 21:52) Kupiem, oczywista.
@  manuelvetro : (28 listopad 2014 - 21:34) Klawisze Yamahy za czysta :D
@  manuelvetro : (28 listopad 2014 - 21:32) Tfu, w biedronce?
@  manuelvetro : (28 listopad 2014 - 21:31) Co tam, Pany, w polityce?
@  xar : (28 listopad 2014 - 21:16) coś zły dzień mam. Trzeba kawą zapić.
@  xar : (28 listopad 2014 - 21:05) o rany, już więcej nic technicznego nie napiszę.
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:52) głośność reguluje na wyjsciu DATa a potem to idzie na koncowke mocy
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:52) a może raczej - w głośniku
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:51) tak samo, głośność +3dB, moc w kolumnach x2
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:49) czy na tym przykładzie działa to tak samo ?
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:49) a jak moje kolumny mają wysoką skuteczność ? :P
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:48) w dodatku zmienia się bardzo szybko, +3dB to 2 razy więcej mocy
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:48) ale fakt pobór mocy sie zmienia w zależności od głośnosci
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:47) nie chcę dawać dużo głośniej bo mogą do mnie przyjść sąsiedzi :P
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:46) możesz sobie teraz sprawdzać, jak szybko rośnie pobór prądu, jak robisz głośniej :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:43) chyba niema zasilaczy impulsowych w moim audio :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:43) spoko ;)
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:42) najpraście, czy Twoje audio ma zasilacze impulsowe, a tu https://www.youtube....h?v=XUdRW0XgYQs masz pokazane błędne wskazanie multimetru przy zniekształceniu sinusoidy, mimo, że wartośc napięcia jest ta sama ;)
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:41) obawiam się, ze jeżeli nie interesowałeś się tematem, to ciężko byłoby to z ze shouta zrozumieć. :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:37) a co to znaczy ? :D
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:36) o ile nie ma przebiegów niesinusoidalnych :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:33) dowiedziałem się, że moje stereo zużywa 50W :D
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:06) ciekawy miernik, szkoda, że bez true RMS, co przy zasilaczach impulsowych może dawać niezbyt dokładne wyniki, ale i tak pewnie niezły.
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:02) bry
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 16:38) Retter ty trolu :P
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 13:56) :lol:
@  retter : (28 listopad 2014 - 13:54) przeczytałem
"dzis wygrzebałem taki smietnik ..." sztoo :D
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 13:21) dziś wygiełdowałem taki miernik (mój troszkę nowszy model) : http://neuerdings.co...romschweinchen/
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 13:20) czołem !
@  iMpus : (28 listopad 2014 - 08:59) się giełdować....
@  iMpus : (28 listopad 2014 - 08:58) A kubasz pewnie pojechał
@  retter : (28 listopad 2014 - 08:22) a teraz czas wybrać etui :D bo może nie będzie pasować :D do butów i co ja wtedy zrobie z laptopem ;) także zanim kupie trzeba wybrać wszystko :D
@  Jimmi Dragon : (28 listopad 2014 - 03:10) Autopilot działa...
@  Robsonek : (28 listopad 2014 - 01:15) narta xar :D i siemano :D
@  xar : (28 listopad 2014 - 01:11) lece, branoc.
@  xar : (28 listopad 2014 - 01:10) no to skoro wiesz, testy porównawcze, różnorakie z wynikami niepotrzebne to kup ten i7 i tyle. :)
@  retter : (28 listopad 2014 - 01:10) k... miałem isc spac móżg nie pracuje juz przegrzany :D
@  retter : (28 listopad 2014 - 01:09) na grach owszem, na aplikacjach widać różnice, przewaza co innego
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:53) http://pclab.pl/art51758-15.html a to do poduszki. :)
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:49) wchodzisz np. tu http://www.notebookc...or.40107.0.html i porównujesz wyniki z innymi
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:49) cache wcale nie musi poprawiać znacznie wyników, zależy to od procesorów, też jest w sieci
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:47) dziczyzna dobra strawa :P
@  nismovsky : (28 listopad 2014 - 00:47) To nie myśl tyle, bo myśliwym zostaniesz, i bierz to i7 z modemem 3G
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:36) i tak wychodzi co wychodzi albo dziadka do 1000 co tam sie trafi aby nie było szkoda albo coś sensownego
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:35) jesli system 32 to starczy 4 a w zasadzie 3 ale tez bedzie sie dusił szczegolnie 7, 7 i 4gb to minimum, optymalnie 8gb
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:34) kupił bym tańszy ALE, 15" i 1366 to dla mnie na laptop za duże krowy siedziałem przy tym kilka godzin,
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:33) to juz nie chodzi o sam zegar, ale w pewnym momencie to cash własnie w prockach się liczył bardziej niz zegar
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:32) 3 a 4 mb cashu ostro może zrobic różnice przy mieleniu danych
@  nismovsky : (28 listopad 2014 - 00:24) Prądowo stoją tak samo, Xar. 2620 to takie niby-i7, bo  nadal ma 2 rdzenie / 4 wątki, ale właśnie więcej cache. To stan przejściowy pomiędzy i5 a i7.
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:23) zobacz wyniki testów w punktach, bo jest ich dużo, sprawdź pobór prądu - bo to laptop - i zastanów się, czy warto wydawać więcej.