Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  nismovsky : (30 maj 2016 - 22:42) @retter ?
@  retter : (30 maj 2016 - 22:20) nie znajduje :P
@  nismovsky : (30 maj 2016 - 22:03) Ja tam uwielbiam dania na parze. Dziś do pracy wziąłem pierś z kurczaka natartą oliwą i przyprawami oraz mieszankę warzyw na parze (brokuły, fasola szparagowa, kukurydza, marchew) :) nie lubią mnie w robocie za to :P
@  nismovsky : (30 maj 2016 - 22:02) @retter @Arthass - Parowar Hools :D
@  retter : (30 maj 2016 - 21:32) Art a pokaż linka
@  Arthass : (30 maj 2016 - 20:27) trochę byłem sceptyczny, ale bije wszystkie "cookery" jakie dotychczas miałem
@  Arthass : (30 maj 2016 - 20:25) za jednym razem można zrobić żarełka na kilka dni, nawet można dokupić silikonową pokrywkę na misę do przetrzymywania w lodówce
@  Arthass : (30 maj 2016 - 20:24) 10minut i mam ******ste ziemniaczki z udkiem, czy tam piersią kurczaka, nawet wieprzowinę robi super, wszystko rozpływa się w ustach, nic nie trzeba pilnować, ma czujnik i mikroprocesor dopasowujący automatycznie czas gotowania, można ustawić delay 99h, automatyczna funkcja keep warm przez 10h itd.
@  Arthass : (30 maj 2016 - 20:21) a te wszystkie multicookery do pięt nie dorastają szybkowarowi elektrycznemu InstantPot
@  Arthass : (30 maj 2016 - 20:20) teraz niczym się nie różni od mBanku
@  Arthass : (30 maj 2016 - 20:19) już dawno zamknąłem konto w T-Mobile (sync)
@  micbud : (30 maj 2016 - 20:11) wymusiłem 3 m-ce temu, więc muszę poczekać do końca tej umowy, żeby znów wymusić;D
@  bachankas : (30 maj 2016 - 20:09) @micbud prędzej wymuś na pracodawcy większą pensję :D
@  micbud : (30 maj 2016 - 20:06) a ja od 4 lat Eurobank, wszystko za darmo i dziś spróbuję wydusić od nich jeszcze zwiększenie debetu w koncie;-]
@  retter : (30 maj 2016 - 17:47) 3 darmowe wypłaty z bankomatu :D czas szukać innego banku, choć się nie pali
@  retter : (30 maj 2016 - 17:47) nom prowadzenie 0 karta 6
@  bakus1233 : (30 maj 2016 - 15:50) wysłałem raport :D
@  rfzb : (30 maj 2016 - 15:40) Bana mu!
@  rfzb : (30 maj 2016 - 15:40) Jakiś Sajmon się pod downa podszywa.
@  Gorionn : (30 maj 2016 - 14:46) Chyba mylisz opłatę za prowadzenie konta z opłatą za kartę. Prowadzenie zawsze było darmowe od czasów sync i nie zmieniło się to po przejęciu oddziału przez TMobile.
@  retter : (30 maj 2016 - 14:39) opłata za konto 6zł chyba ze robisz jakies opłaty czy inne
@  Gorionn : (30 maj 2016 - 13:58) Teraz dają limity i opłaty na wpłaty/wypłaty, i zabierają darmowe przelewy błyskawiczne.
@  Gorionn : (30 maj 2016 - 13:58) Zawsze było.
@  retter : (30 maj 2016 - 13:33) jak dobrze zrozumiałem prowadzenie konta 0zł
@  retter : (30 maj 2016 - 13:33) i obniżki
@  Gorionn : (30 maj 2016 - 13:21) No nie, TMobile znowu robi podwyżki. Chyba już czas najwyższy się pożegnać.
@  krz : (30 maj 2016 - 13:17) Mam nadzieję, że mnie nie wyznaczysz :D
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:47) (na meeta ew. kaze przygotowac :P)
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:46) hehe no u mnie sie nawet smalec ze skwarkami i cebulka w nim produkuje :))) /wpadnij na pajde/
@  krz : (30 maj 2016 - 12:45) Moja szwagierka ma ten z Lidla i bardzo sobie chwali wyrabianie ciasta, ale właściwie nic więcej w nim nie robi, albo nie lepiej niż mój MC. Trochę temperatura go ogranicza.
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:45) ((znajomki kupili nowego pierwowzora - 4.5k - troche mi sie ich zal zrobilo jak zobaczylem nowy nabytek))
@  krz : (30 maj 2016 - 12:44) No spoko. Ja kupiłem rodzicom multicooker z biedronki za 120zł w dobrej przecenie i tak mi się spodobało, że szukałem coś dla siebie do 300zł. Ostatecznie dorzuciłem jeszcze stówkę.
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:44) (pozniej na alle nawet po 1.5k schodzily)
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:43) zgarnalem ostatni po 2 sebixach co stali godzine przed otwarciem i zlapali 3 szt
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:43) tyle co w Lidrze, czyli 7 paczek + 1 paczka za 4 dodatk. ksiazki
@  krz : (30 maj 2016 - 12:42) Ile zapłaciłeś? Bo jak 699zł lub mniej, to chyba dobry deal.
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:40) http://www.dailymail...rmomix-can.html
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:40) takie se porownanie Thermomixa i Lidlomixa
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:39) ta
@  krz : (30 maj 2016 - 12:22) SILVERCREST Monsieur Cuisine - to?
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:19) mylisz sie i to nie wiesz nawet jak bardzo :)
@  krz : (30 maj 2016 - 12:14) Eee tam... Jedyne co możesz zrobić, to ciasto wyrobić.
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:09) lyknalem za to "podrobe" Thermomixa z Lidla - bez porownania zupelnie :D
@  adikadik : (30 maj 2016 - 12:08) mialem ale oddalem do sklepu (mieli gware satysfakcji) - jak dla mnie to taki wiekszy garnek - nie oplacalo sie
@  krz : (30 maj 2016 - 11:56) Ogólnie te za 300-500zł są podobne. Czy to z Redmonda czy Philipsa.
@  krz : (30 maj 2016 - 11:55) Ten http://multicooker.p...mond_rmc_m4502/
Można taniej na allegro, ale brałem w promocji z blenderem. Plus jest taki, że codziennie jakiś kontajl warzywny wciągnę.
@  adikadik : (30 maj 2016 - 11:50) krz, ten z filipsa taki "koszykopodobny" ?:)
@  krz : (30 maj 2016 - 11:46) A ja kupiłem multicooker z założeniem, że będę robił na parze i takie tam. Jeszcze mi się nie zdarzyło niczego na parze ugotować, ale omlety i ciasta wpierdzielam co drugi dzień :D
@  Arthass : (29 maj 2016 - 23:29) ale nieważne, wypróbowałem dzisiaj wolnowar elektryczny (InstantPot), genialne urządzenie
@  Arthass : (29 maj 2016 - 23:29) nie do końca czaję :D jeśli jakieś twierdzenia są głupie to wskazują na głupotę samego autora, tak czy nie?