Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  retter : (01 wrzesień 2014 - 10:04) oj tam od razu nie lubią
@  xar : (01 wrzesień 2014 - 09:40) zaraz wyjdzie na jaw, że się znają i nie lubią ;p
@  Szatynbury : (01 wrzesień 2014 - 09:27) Aza a jak Tobie na imię?
@  retter : (31 sierpień 2014 - 23:00) stolyca moze i ma LTE w playu, tam zresztą nawet jest jakieś osiedla z darmowym netem całkiem całkiem szybkim jak za 0zł
@  retter : (31 sierpień 2014 - 22:58) aza zależy gdzie
@  Azahiel : (31 sierpień 2014 - 22:17) play ma taki główny problem że reklamuje LTE , gdzie jest to prekośc u nich co najwyżej hdspa
@  Azahiel : (31 sierpień 2014 - 22:16) szatynbury jakoś mojego nie znasz z Boa :D
@  retter : (31 sierpień 2014 - 22:11) po drugie kiedyś play reklamował sie 7Mbit/s okej tylko ze w stolicy i naprawde sporych metropoliach, biały nie mały a i tak chodziło to słabo a o 7 zapominieć :D
@  retter : (31 sierpień 2014 - 22:08) masz prawo sie spodziewać ? :) masz ale to to takie prawo ze i tak prawo pierwszeństwa ma abo, kiedyś gdzieś nawet widziałem taki zapis
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 21:03) i gdzie ja napisalem ze cos jest niemozliwe?
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 21:00) czaisz?
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 20:59) i To jest sztuczne bo zarowno w abo jak i prepaid nie ma gwarantowanego transferu minimalnego wiec mam prawo spodziewac sie ze ta szybka paczka bedzie dzialac podobnie szybko
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 20:58) Sztuczna gradacja klienteli to tez marketing
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 20:57) A o czym ja mowie?
@  retter : (31 sierpień 2014 - 20:50) powiem ci syt. jaką ja miałem, jak miałem plusa i pleya a w owym czasie pley dzierżawił infrastrukturę od plusa dlatego czasami na niektórych telefonach pokazywał sie plus pomimo karty pleya (telefon nie brandowany goły)
plus zasieg miał pley gubił był różne akcje dalej mówisz ze to nie możliwe ?
@  retter : (31 sierpień 2014 - 20:46) paczka szybki to kolejna gradacja klijenta juz w prepindach
@  retter : (31 sierpień 2014 - 20:45) a wiesz czym jest marketing ? czy na tyle młody jeseś ze nie kumasz ?
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 20:17) i dlatego piszesz bzdury
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 20:16) mogloby jej nie byc i wtedy to nie jest sztuczna gradacja klienteli
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 20:15) retter: w takim razie takie proste pytanie - po co w ich cenniku widnieje paczka 3gb z szybszym pasmem?
@  Jimmi Dragon : (31 sierpień 2014 - 20:11) dalej pada...
@  retter : (31 sierpień 2014 - 18:59) Szatyn to nie jest sztuczne, pierwszeństwo mają klijenci z umową im lepsza umowa tym pewniejszy dostep, jak maszumowe biznesową nie ma bata no chyba ze sprzetowow cos nawali mocno, siec z takich ludzi ma stałą kase z prepaindoców nie ci oszczędzają i zawsze mogą isć do konkurencji chocby było taniej 3gt
@  bruno63 : (31 sierpień 2014 - 18:58) hey hi hello :P
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:48) niezłe jaja, ja na neta nie narzekam
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:47) a imiona i rady gosci z BOA znam juz wszystkie na pamiec
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:46) oczywiscie mam wykupione paczki a net chodzi tak jakbym tej paczki nie mial wykupionej
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:46) teraz mam to samo, jak to mozna inaczej wytlumaczyc, imo to jest sztuczne dzielenie klientow na lepszych i gorszych
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:44) bylem w takiej sytuacji ze siostra miala w prepaid a ja w miksie na kwote doladowania, bylismy w tym samym miejscu w tym samym czasie i ja mialem net a ona nie, dziwilem sie strasznie, dopki nie rozwiazalem umowy
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:43) prawdopodobnie dziela klientow na tych w abo i bez
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:43) jestem w mixie ale ostatnio dość dużo dzwonię, więc zastanawiam się nad przejściem na abonament
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:42) net mam osobno - nie uzywam w telefonie
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:42) juz mam dosc T-mobile, tego *******nika
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:41) ja juz i tak przeszedlem do nju, zobaczymy jak bedzie
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:41) ile minut zjadasz w miesiacu?
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:41) ile placisz, czesto uzywasz netu?
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:39) @Szatynbury wszyscy w +
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:37) jest ktos w nju?
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:36) masakra
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:36) zamowie jeszcze sworzen wahacza
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:36) jutro przychodzi chlodnica klimy
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:36) a pewnie wloze 3800 czyli rownowartosc
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:35) a ja juz w samochod wlozylem ponad 3kzl
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:31) @xar nie :D za 60 zł :P
@  xar : (31 sierpień 2014 - 18:29) cześć
@  xar : (31 sierpień 2014 - 18:28) za 16,50 zł?
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:21) dorwałem wczoraj yamahe cd2 na pcm53
@  Kubasz : (31 sierpień 2014 - 18:21) @Szatynbury czesc
@  Szatynbury : (31 sierpień 2014 - 18:04) 18 lat
@  Ejzo : (31 sierpień 2014 - 17:55) Od ilu na mp3store jest darmowa przesylka?
@  selphy : (31 sierpień 2014 - 15:33) ale nie u mnie