Skocz do zawartości


Zdjęcie

Mp3- Jak To Zrobic?


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 18:45

Nagralem plyte mp3 w NERO EXPRESS. Część plikow mp3 ktore na niej sie znalazly byly pierwotnie plikami mp3, inne zas powstalu przy kompresji ze zwyklych plyt cd-audio. i ku memu zdziwieniu, odtwarzacz odtwarza tylko pierwotne mp3!!! pozostalych nawet nie wykazuje. na komputerze wszytskie pliki na plytce dzialaja poprawnie. dodam jeszce, bo moze ma to jakies znaczenie, ze naplycie mp3 pogrupowalem utwory w 11 katalogow. kompresji cd-audio na mp3 dokonalem przy uzyciu programu audiconverter studio. nagrywam na plycie cd-rw emtec z predkoscia 4x.
powiem jedno: POMOOOOOOOOOOOOOCYYYYY!

#2 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 23 styczeń 2004 - 21:27

Może włącz tryb Multi-Session.
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#3 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 23 styczeń 2004 - 23:23

juz probowalem. a moze problem tkwi w tym, ze pogrupowalem mp3 w 11 katalogach i odtwarzacz sie gubi????? (na discmanie innej marki nalezacym do mojego kumpla wszystko bylo ok- plyta grala). co sadzicie na ten temat??

#4 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 24 styczeń 2004 - 01:03

Hmm... U mnie na plycie jest wiecej katalogow i wszytsko dziala OK :) Moze cos z tymi plikami skompresowanymi przez Ciebie cos jest nie tak???

#5 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 13:36

a jakim programem najlepiej kompresowac pliki??

#6 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:14

Ja uzywałem kilku programów (Ripperów) i nigdy nie mialem problemów (bo jeszcze nie mam playera za kilka dni sie bede wiedzial czy plytki chodzą :))

Exact Audio Copy --> Freeware polecam
Darmowy ripper, działa poprawnie z większością napędów CD.

AudioCatalyst v 2.1 --> Shareware również polecam
Najlepszy obecnie enkoder i ripper, oparty o technologię Xinga oraz Audiograbbera. W nowej wersji, oprócz poprawy dużej ilosci błędów, raczej bez większych zmian. Wersja shareware umożliwia skopiowanie 50% losowo wybranych ścieżek.

Audiograbber --> Shareware
Współpracuje z zewnetrznymi enkoderami
Tak jak w poprzednich wersjach "free", po każdym uruchomieniu można skopiować połowę losowo wybranych ścieżek.

Jak masz piosenke w wave to polecam:
Acoustica MP3 to Wave Converter Plus --> Shareware'owy program ale jak wiadomo zawsze jest na to sposób. Uzywam go do kompresji moich setów, czy mixów.

Mam jeszcze mp3 conventer ale jakos nie uzywałem, bo tamte programy mi pasują :D

Te i wiecej porgramów znajdziesz tutaj http://mp3.com.pl/rippery.html
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#7 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 14:22

wielkie dzieki! na pewno cos wybiore :)

#8 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:10

Własnie zainstalowałem sobie ten mp3 converter, pełna nazwa to ACE-HIGH MP3 WAV WMA OGG Converter oczywiscie shareware :). Własnie się nim bawie i cos mi koncowke piosenki zrąbał przy kompresji z mp3 na ogg. Poczatek srodek jest ok ale koncówka juz jakas słabszej jakosci wiec nie podoba mi się :D
Orginał w mp3 mial 192 kbps przerobilem na ogg 160 kbps i czuc ze jest gorsza jakosc, o tej koncówce juz nie wspomne bo nie da sie słuchac.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#9 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 24 styczeń 2004 - 15:21

ale co do Exact Audio Copy nie masz zadnych zastrzezen? bo wlasnie go sciagnalem i zamierzam zrobic uzytek..

#10 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 24 styczeń 2004 - 16:04

Do niego nie mam zastrzezen. Potrzebny chyba jest do niego jeszcze enkoder. Na wp.pl jest ich kilka, ja zawsze uzywałem Lame mp3 Enkoder'a, reszty nie probowałem.
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#11 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 13 luty 2004 - 16:23

pewnie skompresowales te pliki w 48 kzh czy cos tam a iriver otwarza tylko do 44

#12 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 14 luty 2004 - 20:29

moze byc to cenna wskazowka, tylko ze nigdzie nie mam mozliwosci zmiany ustawienia KZH..co to w ogole jest?

#13 OkropNick

OkropNick

    OkropNick

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPipPip
  • 756 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Sosnowiec

Napisany 15 luty 2004 - 12:03

witam

w kHz (kilo-herz'ach) podawana jest tu czestotliwosc z jaka probkowany jest analogowy sygnal audio podczas jego digitalizacji oraz przeksztalcania z formy cyfrowej na analogowa (np. podczas odtwarzania). W przypadku plyt CD i wiekszosci urzadzen audio czestotliwosc probkowania wynosi 44.1kHz, poniewaz zgodnie z kryterium Nyquist'a czestotliwosc probkowania powinna byc 2x wieksza od najwyzszej czestotliwosci wystepujacej w probkowanym sygnale. jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz
Pozdrawiam,
JHP.

MIPteam

#14 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 15 luty 2004 - 20:20

Ciekawe po co obsługa 48 kHz w impach ?
:D :D
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO

#15 ~Guest~

~Guest~
  • Gość

Napisany 25 luty 2004 - 16:55

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.

do ripowania imho najlepszy jest CDex. Odrazu dostajesz trochę kodeków [tak tak, Lame też jest, Xiph zresztą też], obsługa nie powinna sprawiać większych kłopotów.

Najlepszy kodek do mp3 jest firmy Fraunhofer i dostaje się go razem z Cooleditem.

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

#16 marcin_yello

marcin_yello

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 29 posty/ów

Napisany 25 luty 2004 - 17:23

spoko, juz wszystko dziala, zmienilem progsa na cdex-a i wszystko jest wporzo. dzieki za wszystkie odpowiedzi. pzdr.

#17 Ralph

Ralph

    Warninator ;)

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2417 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Jastrzębie Zdrój

  • odtwarzacz - iRiver T60
  • słuchawki - SoundMAGIC PL11

Napisany 26 luty 2004 - 11:25

Ralph << niemożliwe. widać skopałeś ustawienia.

Tylko co skopałem, jak ja nic nie ustawiałem poza ustawieniem jakosci na 160 kbps :D
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego"
- iRiver T60 4GB Black + pokrowiec silikonowy w wersji Black
- iRiver iMP-350 w zapasie
- iPod Classic 80 GB 6 Gen. w samochodzie
//
- SoundMAGIC PL11
- Technics RP-F290 do kompa
- KOSS Spark Plug się kurzą

#18 immanuel

immanuel

    wymiatacz

  • Zasłużony
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1936 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lubin
  • Interests:Biblia, Motoryzacja, Webmastering, Iriver

Napisany 28 luty 2004 - 20:28

różnica pomiędzy 44kHz a 48kHz [jakby ktoś nie wiedział]:
druga wartość powoduje zwiększenie się rozmiarów plików [odkrywcze, nie? ;] ]
występuje częstsze próbkowanie, a co za tym idzie - lepsza jakość dźwięku.
chyba tyle.. pewnie eksperci powiedzieli by na ten temat więcej.


jako ze maksymalna czestotliwosc ktora jest w stanie uslyszec "baaardzo dobre" ludzkie ucho to 22050 Hz, dlatego przyjeto probkowac dzwiek na plytach CD wlasnie z czestotliwoscia 44.1kHz


Wciąż nie rozumiem po co jest to 48 kHz :D :D :lol:
Pozdrawiam, Immanuel
www.immanuel.za.pl
iRiver H120 + Sennheiser HD280 PRO





Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  Tux : (09 grudzień 2016 - 08:37) Niech go stąd weźmie :woot:
@  Tux : (09 grudzień 2016 - 08:37) Nie bawię się, gdzie jest cholera?
@  Tux : (09 grudzień 2016 - 08:37) Ale to jakieś oszustwo, bo znowu będzie mógł napisać coś głupiego na sb :/
@  Tux : (09 grudzień 2016 - 08:36) Lol, numerek Arthassowi zmalał :D
@  Tux : (09 grudzień 2016 - 08:35) A jednak system rządzi robsonkiem
@  Tux : (09 grudzień 2016 - 08:35) Witajcie!
@  Ugz : (09 grudzień 2016 - 07:58) @Kubasz Witam :)
@  Kubasz : (09 grudzień 2016 - 07:47) dobry
@  Ugz : (09 grudzień 2016 - 03:44) Poczuem się jak bot teraz, sam na forumku :o
@  Ugz : (09 grudzień 2016 - 00:17) @Robsonek niby tak, ale nie podobaju mi się. A dwa diesel pod moją nogą raczej nie wytrzyma za długo :(
@  Robsonek : (09 grudzień 2016 - 00:16) wbrew pozorom to bardzo dobre i tanie w utrzymaniu auto a silnik kręci setki tysięcy km :D
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:59) nawet jeśli miało by to być 1.9 TDI xD
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:58) hehe, no cóż. Nie wiem czy dla siebie kupił bym passeratti
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:57) no proszę Mirku :D
@  Szatynbury : (08 grudzień 2016 - 23:50) Kupjąc pastucha w TDIku miałem okazję poczuć się jak Janusz :D
@  Szatynbury : (08 grudzień 2016 - 23:47) Jeszcze 1000 zdjął z ceny, drugi komplet kół dał
@  Szatynbury : (08 grudzień 2016 - 23:46) https://www.olx.pl/o...html#f955bf42bf
@  Szatynbury : (08 grudzień 2016 - 23:46) Kupiliśy z ojcem pastucha dla niego :D
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:39) siedzę i patrzę na niebo w Skyrim teraz, piękne :D
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:26) @rfzb no w to na bank uwierzę i cena 200$ wydaje się promocyjna, przy cenach kremacji trumien etc
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:25) jak tylko uda mi się pierw dzieci spłodzić, a póxniej moim dzieciom uda się dla mnie wnuki zmajstrować xD
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:25) @Robsonek ok, to mam inny pomysł. Zostaniesz ich chrzestnym xDD
@  rfzb : (08 grudzień 2016 - 23:24) Robsonek miał na myśli, że do 2175 odlecisz przez komin.
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:24) a jak jeszcze nie mogą, to dziadzia niech zapłaci :D
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:23) nie, jak one będą chciały polatać, to też muszą mi wpłacić :D
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:20) @Robsonek szansę na dożycie do 2175 mam marne, ale czy to spaduje na moje wnuki w razie w?
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:18) tak, ja przyjmuję jakby co, wpisowe tylko 200$ i masz gwarantowane, że do 2175 roku odlecisz :D
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 23:06) Też bym se tak polatał, są na to jakieś zapisy już może?
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:02) ooo, latajooo w kosmosach na żywo  https://www.youtube....h?v=SF7FUU7CThs
:o
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 23:02) hugo wie :D albo Zezowaty :D
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:57) A gdzie można znaleść tą wersję super tuxa którą tak szybko wycofali bo wywoływała padaczkę.Tą gdzie były te mapy z wiosennej edycji tak jakby a nie że sam śnieg?
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:54) szkoda trochę, bo chciałem w Super Tuxa pograć na linuksie :D
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:53) nie ma czasu na ******ły z jakimiś frajerskimi partycjami ext4 ext2 i jeszcze pindziesiont tysińcy innych :D
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:47) @Robsonek tak trzymaj, trzeba być samcem alfa w swoim domu xD
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:43) to ja jest administratorem swojego pc a nie jakiś mint :D
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:42) systemik* :P
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:42) nie będzie jakiś systemi mną rządził :D
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:42) dobra, usunąłem cały wszystko łącznie z mintem z dysku :D
@  Oskar2905 : (08 grudzień 2016 - 22:38) ;)
@  Oskar2905 : (08 grudzień 2016 - 22:38) mnie zachęca szybkością działania
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:33) od dawna kusi mnie jakiś streamer, a to na początek zabawy może by mi wystarczyło :)
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:32) @Oskar2905 ja też to wiem, zastanawia mnie jak wygląda to w praktyce
@  Oskar2905 : (08 grudzień 2016 - 22:31) @Ugz nie ale wiem że się da
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:26) A korzystał tu ktoś kiedyś z mpd pod pingwinem?
@  Oskar2905 : (08 grudzień 2016 - 22:25) @Tux trzymaj się pingwin :)
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:21) tylko grub jeden jest
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:21) @Tux 3m się ;)
@  Robsonek : (08 grudzień 2016 - 22:20) ok, thnx za pomoc :D
@  Tux : (08 grudzień 2016 - 22:18) @Robsonek: z pamięci nie chcę tak wszystkiego opowiadać, żeby nie skłamać, więc sam też bym siedział nad forum i dokumentacją
Dobra ziomale, ja znikam.
@  Ugz : (08 grudzień 2016 - 22:18) pytanie czy jest to grub czy grub2. W pierwszym był plik konfiguracyjny tekstpwy, w drugim się to jakoś generowało z konsoli :/