Marius Magnus Posted August 31, 2025 Report Posted August 31, 2025 A teraz panie proszą panów 1 Quote
meehooj Posted August 31, 2025 Report Posted August 31, 2025 Pink Floyd - [Pulse (Live) CD1 #01] Shine On You Crazy Diamond (Pts. 1-5, 7) 1 Quote
meehooj Posted August 31, 2025 Report Posted August 31, 2025 Pleiadians - [I.F.O. (Identified Flying Object) [BFLCD24] #01] Maia Quote
Bednaar Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 21 godzin temu, Tytus1988 napisał(a): Wybacz późną odpowiedź🙏 Bardzo się cieszę, że udało się dokonać zakupu wspomnianej płyty od Art Ensemble Of Chicago - jest świetna i też ją lubię🙂👍 Ulubione nagrania też staram się kupować na płytach, aby mieć zawsze pod ręką oraz być niezależnym od stanu łącza internetowego🙂 A jak jesteśmy przy nośnikach fizycznych... Tomasz Stańko "A", Balladyna Theater Play Compositions🎶🙂 @Tytus1988 Nie ma sprawy Pzremku, też nie od razu odpowiadam Ten album Stańki masz na kasecie? Jaki to deck? Z ostatnich nabytków poza Art Ensemble of Chicago bardzo cieszę się każdą płytą, ale w szczególności tym, że wreszcie trafiłem na "Piątkę" Soft Machine jako oddzielne wydawnictwo - przeważnie była albo "dwa w jednym" razem z Czwórką, którą już mam od dawna, albo jako część większego boksu. To mój ulubiony album studyjny Soft Machine - ale jednak ich muzyka lepiej brzmiała na żywo, zwłaszcza na płycie koncertowej "Drop". A tu "Fifth": 1 Quote
Tytus1988 Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 @Bednaar dziękuję. Ten album Stańki mam na zgranej przez kolegę kasecie do wypożyczonego od niego Onkyo TA-2440😉 Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie jakość brzmienia tego kaseciaka - przestrzeń nie jest wybitna, ale plastyka, niezwykle przyjemny w odbiorze, soczysty tembr, nasycenie, dźwięczność, różnicowanie i ogólna gładkość przekazu są znakomite. Tak przyjemnie, muzykalnie i angażująco brzmiącego tego albumu Stańki nie słyszałem jeszcze na innej konfiguracji, jak z tego źródła🙂 Super, że udało się trafić na "Piątkę" od Soft Machine🙂👍 Nagrania na żywo zawsze mają dla mnie tą przewagę, że najlepiej oddają warunki przestrzenne nagrania... szczególnie te znakomicie zrealizowane A jak jesteśmy przy nagraniach na żywo... Pearl Jam, Alive (Live) - MTV Unplugged🎶🙂 6 2 Quote
Saiya-jin Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 (edited) Edited September 1, 2025 by Saiya-jin Quote
Bednaar Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 8 minut temu, Tytus1988 napisał(a): Ten album Stańki mam na zgranej przez kolegę kasecie do wypożyczonego od niego Onkyo TA-2440😉 Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie jakość brzmienia tego kaseciaka - przestrzeń nie jest wybitna, ale plastyka, niezwykle przyjemny w odbiorze, soczysty tembr, nasycenie, dźwięczność, różnicowanie i ogólna gładkość przekazu są znakomite. Tak przyjemnie, muzykalnie i angażująco brzmiącego tego albumu Stańki nie słyszałem jeszcze na innej konfiguracji, jak z tego źródła🙂 Niektóre kaseciaki naprawdę przyjemnie grały, trochę podobnie opisałbym brzmienie mojej Aiwy AD-F550. Wiem, że sporo dodawała od siebie, bo slychać było róznice, jak zgrywałem z płyty CD na kasetę, ale o dziwo lepiej to brzmiało na kasecie: bardziej nasycone, "pastelowe" barwy, cieplejsze brzmienie, mocniejszy bas. Inna sprawa, że miałem wtedy bardzo podstawowy odtwarzacz CD: Pioneer PD-201. Moja Aiwa najlepiej nagrywała na chromówkach (nawet w porównaniu z kasetami typu IV, czyli z proszkiem metalicznym - "Metal"), zwłaszcza Sony UX-S. 25 minut temu, Tytus1988 napisał(a): Nagrania na żywo zawsze mają dla mnie tą przewagę, że najlepiej oddają warunki przestrzenne nagrania... szczególnie te znakomicie zrealizowane Mnie chodzi o grę muzyków - bardziej rozbudowane improwizacje, bardziej emocjonalny przekaz niż nagrania w studio. Podany przeze mnie przykład Soft Machine "Drop" ma dosć kiepską realizację, ale sami muzycy grają rewelacyjnie: 1 Quote
meehooj Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 Mastodon - [Hushed and Grim CD1 #07] Teardrinker Quote
Karkolomny Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 https://niechec.bandcamp.com/album/reckless-things 2 1 Quote
meehooj Posted September 1, 2025 Report Posted September 1, 2025 Mystical Sun - [Primordial Atmospheres CD1 #04] Akasha Quote
Bednaar Posted September 2, 2025 Report Posted September 2, 2025 11 godzin temu, bbobii napisał(a): Bank to był taki polski Marillion Miałem na winylu ich płytę "Jestem panem świata". Potem klawiszowiec Banku - Marek Biliński - rozpoczął solową karierę. Podobna sprawa z grupą Exodus - pokrewna stylistycznie (neo-prog), a klawiszowiec - Władysław Komendarek - po rozwiązaniu grupy zajął się muzyką elektroniczną. Przyznam, że zdecydowanie wolę twórczość Komendarka, mam jego CD "Parabola Muz". Komendarek gra do dziś, jak dla mnie to trochę taki nasz Klaus Schulze, zaś Biliński zawsze kojarzył i się z JM Jarre. 3 1 Quote
Recommended Posts