Jump to content

Recommended Posts

Posted

• Like 5
  • Thanks 1
Posted

Alan Silvestri - [Back to the Future CD1 #04] '85 Twin Pines Mall

"Powrót do przyszłości" skończył dziś 40 lat 🙂

• Like 2
Posted (edited)
4 godziny temu, pi_ napisał(a):

Free \ Tons of Sobs

Spotkałem się z opiniami, że Free było głównym pierwowzorem dla Dżemu, przede wszystkim Ryszard Riedel wzorował się na sposobie śpiewania Paula Rodgersa.

Edited by Bednaar
Posted (edited)

Jeden z najlepszych debiutów rocka jakie słyszałem . Goście mieli od 16 do 19lat.

Do końca lat 80 tych płyta u nas nie osiągalna . W 85 -86 r. trafiłem u znacznie starszego kolegi na półce jeden jedyny egz. australijskie tłoczenie. Ok. pół roku w prawie każdy weckend zabiegałem o nią.

Dałem 7tyś.zł . 

Często jej słucham , i zawsze mam przed oczami Zbyszka ,,Bereciarza'' z K-ce .

@Bednar ja z takimi opiniami się nie spotkałem . Niemniej na początku ,,Skazany na bluesa ''  jest scena jak przyjmują Ryśka gdzie ten się pyta,  ,,chcecie jak Rodgers/ Free'' ? Może stąd masz to skojarzenie .

Edited by Tommy66
  • Like 1
Posted
9 godzin temu, Tytus1988 napisał(a):

W rytmach końca lat 80... The La's, There She Goes🎶🙂

Utwór z końca '80tych, a brzmi jak z 1994. Wyprzedzili epokę, niesamowite.

2001

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

To chyba najlepsza wersja wideo do tej muzyki. ;)

Na K712 jakoś bardziej mnie to pompowało. Więcej emocji było. :(

• Like 1
  • Thanks 1
Posted (edited)

9 godzin temu, Tommy66 napisał(a):

Jeden z najlepszych debiutów rocka jakie słyszałem . Goście mieli od 16 do 19lat.

Do końca lat 80 tych płyta u nas nie osiągalna . W 85 -86 r. trafiłem u znacznie starszego kolegi na półce jeden jedyny egz. australijskie tłoczenie. Ok. pół roku w prawie każdy weckend zabiegałem o nią.

Dałem 7tyś.zł . 

Często jej słucham , i zawsze mam przed oczami Zbyszka ,,Bereciarza'' z K-ce .

@Bednar ja z takimi opiniami się nie spotkałem . Niemniej na początku ,,Skazany na bluesa ''  jest scena jak przyjmują Ryśka gdzie ten się pyta,  ,,chcecie jak Rodgers/ Free'' ? Może stąd masz to skojarzenie .

Wszystko się zgadza,  tu  jest opisana historia, jak Riedel trafił do  zespołu, pierwszy kawałek jaki zaśpiewał z Dżemem to "All Right Now" z repetuaru Free, zaś Paul Rodgers był muzycznym idolem i wzorem wokalisty dla Ryśka: https://dzemprasa.prv.pl/teksty/pewnego_dnia_twoj_blues.htm

A ja - jeżeli chodzi o subkultury - najbardziej utożsamiałem się z hippisami 😉 niestety Dżem widziałem na żywo tylko raz i już bez Riedla,  grali jako support przed The Rolling Stones na Stadionie Śląskim. Stonesi sami wybrali Dżem jako najlepiej pasujący do ich muzyki spośród polskich zespołów. 

W temacie: Miles Davis "Black Beauty - At Filmore West" z płyty CD. 

Ps. Za dawnych czasów jak przy ognisku ze znajomymi śpiewaliśmy sobie przy  gitarze, po paru piwkach przybywało mi odwagi i śpiewałem "Whisky" prawie jak Riedel 😀 prawie robi różnicę 😀 

Edited by Bednaar
  • Thanks 1
Posted

The Mahavishnu Orchestra with John McLaughlin - [The Inner Mounting Flame #06] The Dance Of Maya

• Like 2
  • Thanks 1