meehooj Posted July 3, 2025 Report Posted July 3, 2025 Alan Silvestri - [Back to the Future CD1 #04] '85 Twin Pines Mall "Powrót do przyszłości" skończył dziś 40 lat 🙂 2 Quote
Tytus1988 Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 W rytmach końca lat 80... The La's, There She Goes🎶🙂 3 3 Quote
dijx Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 (edited) Persistence in Kids Room by Jig Magger Edited July 4, 2025 by dijx Quote
Bednaar Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 (edited) 4 godziny temu, pi_ napisał(a): Free \ Tons of Sobs Spotkałem się z opiniami, że Free było głównym pierwowzorem dla Dżemu, przede wszystkim Ryszard Riedel wzorował się na sposobie śpiewania Paula Rodgersa. Edited July 4, 2025 by Bednaar Quote
Tommy66 Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 (edited) Jeden z najlepszych debiutów rocka jakie słyszałem . Goście mieli od 16 do 19lat. Do końca lat 80 tych płyta u nas nie osiągalna . W 85 -86 r. trafiłem u znacznie starszego kolegi na półce jeden jedyny egz. australijskie tłoczenie. Ok. pół roku w prawie każdy weckend zabiegałem o nią. Dałem 7tyś.zł . Często jej słucham , i zawsze mam przed oczami Zbyszka ,,Bereciarza'' z K-ce . @Bednar ja z takimi opiniami się nie spotkałem . Niemniej na początku ,,Skazany na bluesa '' jest scena jak przyjmują Ryśka gdzie ten się pyta, ,,chcecie jak Rodgers/ Free'' ? Może stąd masz to skojarzenie . Edited July 4, 2025 by Tommy66 1 Quote
meehooj Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Black Mountain - [In the Future CD1 #09] Bright Lights 1 Quote
aaamp3 Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 9 godzin temu, Tytus1988 napisał(a): W rytmach końca lat 80... The La's, There She Goes🎶🙂 Utwór z końca '80tych, a brzmi jak z 1994. Wyprzedzili epokę, niesamowite. 2001 1 1 Quote
Saiya-jin Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 To chyba najlepsza wersja wideo do tej muzyki. Na K712 jakoś bardziej mnie to pompowało. Więcej emocji było. 1 1 Quote
Bednaar Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 (edited) 9 godzin temu, Tommy66 napisał(a): Jeden z najlepszych debiutów rocka jakie słyszałem . Goście mieli od 16 do 19lat. Do końca lat 80 tych płyta u nas nie osiągalna . W 85 -86 r. trafiłem u znacznie starszego kolegi na półce jeden jedyny egz. australijskie tłoczenie. Ok. pół roku w prawie każdy weckend zabiegałem o nią. Dałem 7tyś.zł . Często jej słucham , i zawsze mam przed oczami Zbyszka ,,Bereciarza'' z K-ce . @Bednar ja z takimi opiniami się nie spotkałem . Niemniej na początku ,,Skazany na bluesa '' jest scena jak przyjmują Ryśka gdzie ten się pyta, ,,chcecie jak Rodgers/ Free'' ? Może stąd masz to skojarzenie . Wszystko się zgadza, tu jest opisana historia, jak Riedel trafił do zespołu, pierwszy kawałek jaki zaśpiewał z Dżemem to "All Right Now" z repetuaru Free, zaś Paul Rodgers był muzycznym idolem i wzorem wokalisty dla Ryśka: https://dzemprasa.prv.pl/teksty/pewnego_dnia_twoj_blues.htm A ja - jeżeli chodzi o subkultury - najbardziej utożsamiałem się z hippisami 😉 niestety Dżem widziałem na żywo tylko raz i już bez Riedla, grali jako support przed The Rolling Stones na Stadionie Śląskim. Stonesi sami wybrali Dżem jako najlepiej pasujący do ich muzyki spośród polskich zespołów. W temacie: Miles Davis "Black Beauty - At Filmore West" z płyty CD. Ps. Za dawnych czasów jak przy ognisku ze znajomymi śpiewaliśmy sobie przy gitarze, po paru piwkach przybywało mi odwagi i śpiewałem "Whisky" prawie jak Riedel 😀 prawie robi różnicę 😀 Edited July 4, 2025 by Bednaar 1 Quote
Popular Post Tytus1988 Posted July 5, 2025 Popular Post Report Posted July 5, 2025 (edited) 14 godzin temu, aaamp3 napisał(a): Utwór z końca '80tych, a brzmi jak z 1994. Wyprzedzili epokę, niesamowite. 2001 Jak najbardziej utwór od The La's jest zapowiedzią nadchodzących muzycznych klimatów w latach 90 Dzięki za wzmiankę o kawałku Harcore Vibes🙂👍 A dzisiaj u mnie leci Wonderwall od Oasis🎶🌞 Edited July 5, 2025 by Tytus1988 10 Quote
meehooj Posted July 5, 2025 Report Posted July 5, 2025 The Mahavishnu Orchestra with John McLaughlin - [The Inner Mounting Flame #06] The Dance Of Maya 2 1 Quote
meehooj Posted July 5, 2025 Report Posted July 5, 2025 Voivod - [Dimension Hatröss #02] Tribal Convictions ❤️ 1 1 Quote
Recommended Posts