Jump to content

Recommended Posts

Posted

Poszukuję wzmacniacza do słuchawek Beyerdynamic DT150 (mało jest informacji w sieci z czym te słuchawki dobrze się zgrywają).

Obecnie słucham z audinst mx1 i gra to ok. W moim odczuciu nie muli, jest klarownie i z niezłym wykopem (gra to o wiele lepiej niż CAL i SHP5401 w tym samym połączeniu).

Skoro gra ok to po co zmieniać? Z ciekawości, z chęci sprawdzenia, czy faktycznie bardziej uznane wzmacniacze słuchawkowe potrafią więcej i lepiej.

Jaki dźwięk mnie interesuje? Trudno powiedzieć skoro nic się nie słyszało, jednak myślę, że poszukuję dźwięku klarownego, barwnego, mięsistego, niemęczącego, ale z wykopem. Muzyka jaką słucham to metal, rock, pop, i inne. Priorytet to metal, jeśli on dobrze zagra to reszta też będzie ok.

Na chwilę obecną wybieram pomiędzy trzema wzmacniaczami (do 1000zł) w kolejności :

1) hybryda MicSzu (mój faworyt, możliwość szukania własnego brzmienia przy pomocy jednej lampy)

2) matrix m-stage

3) holdegron h5 lub h3

Biorę pod uwagę tylko wzmacniacze dostępne w Polsce. Nie interesuje mnie import z Hongkongu ;).

Widziałem też wzmacniacze WBA, ale nie wiem co o nich myśleć. Poza tym trzy lampy mogą skutkować niezłą kombinatoryką w poszukiwaniu innego brzmienia co mi się nie widzi ;).

Zastanawia mnie także Black Pearl (tak wiem, powyżej 1000zł). Widziałem tylko jedną, bardzo krótką, opinię o połączeniu tego wzmacniacza z DT150 która nie była przekonująca, a w zasadzie nastawiła mnie negatywnie do tego połączenia. Może ktoś miał okazję posłuchać DT150 z BP i mógłby się podzielić wrażeniami?

Wzmacniacz będzie podpięty oczywiście do audinsta(OPA2134 na wyjściu).

Posted

może dodasz sobie do listy kamyka i sohę

Posted

Jestem za matrix m-stage lub Black Pearl. Dużo zależy od źródła ale Beyerdynamic DT150 lubią się z dobrym tranzystorem który opanuje ten ich wyczynowy BASS z wielkim potencjałem, przy zachowaniu największej IMO zalety tych słuchawek czyli wspaniałej barwy i pięknej średnicy! Takim wzmacniaczem będzie np. BP natomiast już pewne zalety będzie miał tańszy ale również bardzo dobry klon Lehmanna. Z lampowymi hybrydami trzeba uważać żeby nie zrobić bułeczki na basie w tych słuchawkach, a też nie jestem do końca przekonany że z takiego wzmaka jak hybryda MicSzu osiągniesz tak otwartą szczegółową górę jaka jest wskazana przy DT150. Audinst mx1 - gra z Beyerdynamic DT150 jako tako bo sygnatura brzmieniowa obu sprzętów się zbytnio nie kłóci. Natomiast można dużo lepiej (bo ja tam audinsta nie uważam wcale za jakiś wybitny klocek).

• 2 weeks later...
Posted

Dodaj sobie jeszcze klona lehemanna, po upgrade możę byc fajny.

...

opróżnij skrzynke, sorki za offtopa

• 4 weeks later...
Guest Barthuss
Posted

Słuchalem 3-4 lata DT150 w torze zbalansowanym ze wzmakiem zbalansowanym Darkula (Dariusz Kulesza) pod te słuchawki i DACiem Behringer Ultramatch Pro. Polecam bardzo takie rozwiązanie, Darek ma tutaj opanowany temat do perfekcji na DT-150, one potrzebują mocnego wzmaka. Opinie o nich niepochlebne najczęściej są wynikiem złej amplifikacji.

• 3 years later...
Posted (edited)

Właśnie nabyłem używane Bayery DT150. Jaki do niego wzmak polecacie?

Te wymienione powyżej są nieosiągalne, zwłaszcza w UK. Czy coś z Fiio dobrze się zgrywa? Może E09k, E12? Jednak nie koniecznie musi być przenośny, byle się dobrze zgrywał.

Będę ich używał z odtwarzaczem Fiio X5 (choć ten ponoć ogarnia słuchawki do 300 ohm) oraz z interfejsami audio: Zoom H4n a w niedalekiej przyszłości Roland UA-55 Quad Capture.

Edited by rychubil
  • 2 weeks later...
Posted

...wakacje, przerwa techniczna a może po prostu głupie pytanie?

Posted

Ear Stream Headonic. :)Tu masz wersję do zabrania w teren, ale są też na prąd w cenie od 1800zł. Do UK wyślę pocztą lub DPD. Jak nie masz konta w złotówkach, to PayPalem zapłacisz.

• Like 1
Posted

...jakieś uzasadnienie wyboru/polecenia?

Posted

Dzięki za lekturę - poczytam uważnie w wolnym czasie.